Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Нисам се ја ни љутио на вас, разумем да човек некад изгуби живце.

За ово последње сам већ објаснио. Ако сам Мухамеда увредио, расправићемо то нас двојица међусобно. Нема потребе да се вама извињавам уместо њему.

Žao mi je Zvonko komunikacija prestaje ovdje između nas dvojice.

Da bi se nastavila moj uslov je jasan.

Do tebe je! Živ ti meni i zdrav bio i puno sreće u životu!

Па ти већ десет пута прекидаш комуникацију са мном... smej.gif

Све најбоље

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ново питање за муслимане: ако је Мухамед заиста био неписмен и ајете Курана усмено преносио својим најближим сарадницима, како знамо да су они записали ајете онако како су им и предати? Како дазнамо да нешто нису изоставили, прерадили или додали? Са чим да уопредимо њихов запис да бисмо проверили да ли је аутентичан? Осим вере да су они стварно све запамтили и верно записали, имамо ли какав други доказ?

Подели на овим сајтовима

Још једно питање: зашто је Мухамед имао 14 жена (ако се не варам) а у Курану Алах дозвољава највише четири?

Подели на овим сајтовима

Kuran je objavljivan u preiodu od 23 godine i odmah po Objavi odredjenog ajeta ili sure Poslanik Muhammed a.s. bi naredio da se zapise ajet ili sura a zatim da ga ashabi(drugovi Poslanika Muhammeda a.s.) nauce napamet!Sure i ajeti nisu objavljivani onim redom kojim se danas nalaze u Kuranu nego je Allah svome Poslaniku kada bi objavio odredjeni ajet takodjer objavio iz koje sure je taj ajet pa bi Poslanik a.s. naredjivao ashabima da taj ajet pripada toj i toj suri i da ga treba tu zapisati!Svakog mjeseca Ramazana dolazio bi melek Dzibril(andjeo Gabrijel) da preslusava Poslanika a.s. ono sto je do tada objavljeno od Kurana a sam Poslanik a.s. posto je bio Umijj – nepismen trazio od ashaba da mu citaju ono sto su zapisali a ponekad bi ih i preslusavao ono sto su znali napamet tako da se greska ako bi se i pojavila odmah bila ispravljena!Pred smrt je andjeo Gabrijel preslusao Poslanika a.s. 2 puta Kuran!Posto nije bilo papira Kuran je zapisivan na palminim listovima, kozama od zivotinja, kostima kamenu itd ali je citav zapisan za vrijeme zivota Poslanika a.s. i provjeren od strane njega a.s.!I ono sto je bitno napomenuti jeste da je Poslanik a.s. zabranio da se pise od njega bilo sta osim Kuran!Mnogi ashabi su znali napamet citav Kuran(i onaj ko zna napamet citav Kuran se u islamu naziva hafiz a to je osoba koja zna Kuran od rijeci do rijeci napamet) medjutim mnogi od ovih ashaba su ginuli kroz ratove između islamske vojske i odmetnika (tokom hilafeta Ebu Bekra).

To je bio glavni razlog da Omer ibn el-Hattab predloži halifi sakupljanje teksta. Zadatak je povjeren Zejdu ibn Sabitu, i podrazumijevao je sakupljanje spisa Kur’anskog teksta koji su se nalazili kod raznih ljudi, potvrđivanjem njihove autentičnosti, te redanjem ajeta i poglavlja po uputama samog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.  

Iako je, kao i mnogi drugi, Zejd znao Kur’an napamet, pazio je da se procedura u sakupljanju Kur’anskog teksta brižno prati. Ukratko, to je izgledalo ovako:

1.   Svako ko je znao dio Kur’ana napamet, došao je i učio, a to je tokom učenja zapisano od strane komisije. Opet, tekst se ne bi prihvatio ako ga neko od ashaba direktno nije čuo iz usta Poslanika, s.a.v.s., i ako taj isti tekst nije bio provjeren kod Poslanika tokom njegove posljednje godine života, takodjer je morao donijeti zapisano to sto je znao napamet.

2.   Ajeti I poglavlja (sure) teksta su pisane po redosljedu koji je Poslanik, s.a.v.s., odredio.

3.   Da bi se osigurala autentičnost, nijedan dio teksta se nije prihvatio osim u slučaju da osoba koja je došla s tekstom ima sa sobom dva svjedoka koji su bili svjedoci da je osoba čula ajete direktno iz usta Poslanika, s.a.v.s.

Kroz navedenu brižnu proceduru, komisija je, predvođena od strane Zejda ibn Sabita i potpomognuta Omerom ibn el-Hattabom, sakupila cijeli tekst Kur’ana,u jednu knjigu koja se naziva „Mushaf“ koji je potom bio čuvan kod halife Ebu Bekra.  

Potom je čuvan od strane sljedećeg halife Omera ibn el-Hattaba, koji ga je proslijedio svojoj kćerki Hafsi r.a. jednoj od Poslanikovih zena koja je bila dobar poznavalac Kurana i bila je pismena.  

Čast nadgledanja kopiranja “standardne” verzije Kur’ana, te nadgledanja njegovog širenja kroz islamski svijet , dopala je halifi Osmanu ibn Affanu. Opet, zadatak je izvršio naš heroj, Zejd ibn Sabit, potpomognut od strane mnogih poznatih Poslanikovih ashaba, komisija koju je sakupio Zejd bila je sastavljena od 40-50 hafiza.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Мухамед себе и није наметао себе као најбеспрекорнији узор, барем ми то није познато,

а и проврио сам. И сам је био свестан да није без мане,

нити да је  беспрекоран, већ је позивао на веру у Бога и понављао послан арабљанима   у суштини поуке јеванђелске...

Вараш се. Ево нека ти Ениз објасни да је Мухамед "диван узор" за муслимане и да се његов живот сматра као идеал који треба следити. Чак се из његових поступака извлаче исламски закони.

Да ли је био племените душе?

Ја сматрам да јесте, мир Божији и Спас на њему!

Можда се знате вас двојица лично, ја га знам по ономе што у књигама пише.

Међутим,

сматрам и то, али то је мишљење које сам започео доказивати и аргументовати,

да  Ебу Бекр-Омер-Осман праве нову религију,

и ако је то за многа арапска племена  била нова религија (не и за хришћане),

ова тројица, посебно Ебу Бекр, раздваја (непријатељским ајетима, против јудеја,

али изразито и особито против хришћана-навешћу цитате),

да би након, Рида ратова (обрачуна са муслиманима неистомишљеницима  од којих су неки  одбегли по други пут у Абисинију и Јерменију, и када су им ови освајајући и крвавим биткама сатрали многе хришћана дошли до њих, ови су им рекли - ви не чините по упути Посланика!), оправда   ратну кампању против хришћана тј. освајања хришћанских територија...

То ти је већа увреда за муслимане него оно што сам ја написао. Прогласио си Куран и читаву њихову религију за фалсификат.

Ако ме питате - да ли бих пољубио Кур'ан Часни? (питање преко пп)

Да, бих, и то бих мирне савести учинио,

али слично папи Јовану Павлу 2. који целивајући Кур'ан целивао јеванђелске  речи у њему.

(Ово све, наравно, само ако бих имао благослов епископа).

Нико те није то питао... smej.gif

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да ли је комплетан Куран записан за време Мухамедовог живота? То дали га је анђео Гаврило пресилишава или не, питање је само вере и не може се узети као доказ (нико тог анђела није видео заједно са Мухамедом).

Са чиме су упоређивали сакупљене текстове? Са својом меморијом? Зашто и сам Мухамед не би могао да нешто заборави? Ако изузмеш анђела Гаврила, онда је то тако. Дакле, другог доказа осим поверења и вере нема.

Подели на овим сајтовима

Да ли је комплетан Куран записан за време Мухамедовог живота? То дали га је анђео Гаврило пресилишава или не, питање је само вере и не може се узети као доказ (нико тог анђела није видео заједно са Мухамедом).

Са чиме су упоређивали сакупљене текстове? Са својом меморијом? Зашто и сам Мухамед не би могао да нешто заборави? Ако изузмеш анђела Гаврила, онда је то тако. Дакле, другог доказа осим поверења и вере нема.

Jeste, samo što je bio po različitim mjestima pisan, nekada na papirusu nekada u kamenu nekada na koži itd.Međutim objedinjen je uz prisustvo komisije koja je bila sastavljena od hafiza Kurana koji su učili Kuran pred Muhammedom a.s.i od onih koji su pisali Kuran tako da je bilo koja mogučnost greške upotpunosti izbjegnuta.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Још једно питање: зашто је Мухамед имао 14 жена (ако се не варам) а у Курану Алах дозвољава највише четири?

To je bilo samo Muhammedu dozvoljeno!

A razlozi zbog kojih je oženio te žene ako želiš za svaku ću ti navesti podrobno!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ако ме питате - да ли бих пољубио Кур'ан Часни? (питање преко пп)

Да, бих, и то бих мирне савести учинио,

али слично папи Јовану Павлу 2. који целивајући Кур'ан целивао јеванђелске  речи у њему.

(Ово све, наравно, само ако бих имао благослов епископа).

Сумњам да би неки муслиман целивао Библију. Ја јесам за културни дијалог и поштовање људи, али нисам за синкретистичко мешање две религије. Ислам је ислам, а хришћанство је хришћанство. Поштујући из свег срца ове људе друге вере, ја ипак као хришћанин не могу Куран да прихватим за Божију књигу, јер би то значило да више нисам хришћанин. Јеванђеоске речи у Курану? Не, нема их. Ако их има, то је више него симболично и у безначајном контексту. Једноставно, ислам је друга и другачија вера. Хришћанство има везе са јудејством, јер је његов природни наставак. Са исламом нема никакве везе. Из простог разлога јер хришћани верују да након Христа више нема ни пророка ни Божијих посланика.

Какав однос имам према Курану? Као и према свакој старој књизи. Поштијем га као део једне културе и цивилизације, па и као књигу која великом броју људи значи пуно у животу. Због тога никада не бих ништа нељудски урадио са том књигом, али је не бих ни целивао. Књига која негира Богочовека Христа, његово распеће и славно васкрсење, не заслужује целив једног хришћанина. И то ти ниједан епископ не би благословио. Јеванђеоске речи може да изговори и ђаво, и изговарали су речи из Библије и сами ђаволи у Христовом присуству. Би ли и њих целивао?

Мислим да ни нама ни муслиманима није циљ да правимо неку неприродну мешавину две вере, неки примитивни синкретизам. Поштујмо једни друге, али не тако што ћемо измешати две вере. Њихово мешање може нам свима, и хришћанима и муслиманима, донети само штету. Мешањем би се добило лажно јединство, а у стварности би нестало како аутентично хришћанство тако и аутентични ислам. Мислим да то никоме овде није циљ.

Подели на овим сајтовима

Jeste, samo što je bio po različitim mjestima pisan, nekada na papirusu nekada u kamenu nekada na koži itd.Međutim objedinjen je uz prisustvo komisije koja je bila sastavljena od hafiza Kurana koji su učili Kuran pred Muhammedom a.s.i od onih koji su pisali Kuran tako da je bilo koja mogučnost greške upotpunosti izbjegnuta.

И доказ за то је њихово сведочење да их је Мухамед прслишао и да су они све то добро упамтили. Других доказа нема, јел тако? У реду, то је питање вере и ја то поздрављам.

Подели на овим сајтовима

A razlozi zbog kojih je oženio te žene ako želiš za svaku ću ti navesti podrobno!

Ух, знао сам. А зар те разлоге било који човек не може да наведе у своје оправдање? Зашто би то важило само за Мухамеда, коликогод он имао добре намере према тим женама? Зашто, рецимо, ја не бих могао да имам 14 жена из истих побудакао и Мухамед?

Подели на овим сајтовима

http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Jones

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ух, знао сам. А зар те разлоге било који човек не може да наведе у своје оправдање? Зашто би то важило само за Мухамеда, коликогод он имао добре намере према тим женама? Зашто, рецимо, ја не бих могао да имам 14 жена из истих побудакао и Мухамед?

Nemože!Zato što je to Allah samo njemu dozvolio , ali napisat ću ti otom potom, malo je šire, samo podsjeti me ako zaboravim!Zato što ti nisi ono što je on i tebi nije objavom to dozvoljeno itd!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...