Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 23.10.2019. at 19:46, ΙΧΘΥϹ рече

Sad sam izguglao.. 

Nisam se ranije sreo sa ovim pitanjem. Nisam nikad ni razmisljao o ovome. Nemam neko misljenje o ovome.

Kakvo je tvoje misljenje povodom toga? 

Meni je bliži traducijanizam.

Ranije sam na tu temu pisao:

Crkva neprestano poziva na sabornost. Da smo jedno u Hristu (Gal.3:28). Adam je prvi čovek, kroz Adamovovo sagrešenje svi smo ogrehovljeni. Hristos je Spasitelj čitavog čovečanstva. Svakog Adamovog potomka, spasitelj i postojećih i budućih potomaka. Kroz Hristovu žrtvu svi smo iskupljeni. Crkva je zajednica svih verujućih i živih i počivših a Hristos je glava Crkve. Dakle, Adam greši pa svi budući bivaju ogrehovljeni od rođenja, Hristos podnosi žrtvu i svi bivaju iskupljeni: sve ovo ukazuje na traducianizam. Zbog Adama grešna je vrsta usled Hirsta spasava se vrsta. Individua je od sekundarnog značaja, možda čak i iluzija. Možda je upravo zato kralj svih grehova-gordost, (prenaglašena individualnost) te uvid u ništavost individualnosti dovodi do pokajanja.

Inače, kreacijanizam kao gledište, posebno je nemoćno pred mogućnošću kloniranja ljudi.

A i rođenje u grehu, kako objasniti? Ako Bog direktno stvara svaku pojedinu dušu, kako ta savršena tvorevina (jer Bog ne bi stvorio nešto manjkavo) momentalno pada u greh?!

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2019. at 10:26, Desiderius Erasmus рече

Није. Осуђена је апокатастаза која се темељи на преегзистенцији душа. То је прецизирано.

Preegzistencija postoji u sledećem smislu: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te. " Jeremija 1:5

Pre nego što se čovek rodi, postoji u umu Božjem.

I kao takav mora biti savršen, jer Bog ne može da misli nesavršeno.

Misterija je u neizbežnom individualnom Padu svakog savršeno zamišljenog čoveka.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Tumaralo. рече

Preegzistencija postoji u sledećem smislu: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te. " Jeremija 1:5

Pre nego što se čovek rodi, postoji u umu Božjem.

I kao takav mora biti savršen, jer Bog ne može da misli nesavršeno.

Misterija je u neizbežnom individualnom Padu svakog savršeno zamišljenog čoveka.

Али Бог може да мисли о несавршеном. Управо је у постојању несавршеног једна дивота хришћанске вере. Замисли кад би Богу критеријум за стварање била савршеност, па нико и ништа не би постојало. Напротив, Бог жели све да постоји. Дакле, критеријум није неко савршенство, већ нешто што бисмо могли назвати љубав, широкогрудост.

Бог допушта несавршеност, чак и ако она одступа од Његове воље. Да ли би човек био слободан или уопште сматран жив да је створен да у потпуности и савршено исто размишља као бог, био би робот (нагласак на створен, а не исти по суштини, јер Бог по дефиницији је појам живота и личности, реч робот није применљива). Одређена несавршеност, односно могућност да се одступи од Једне воље, је неопходна за слободу. Човек има слободу, а има и одговорност. Може изабрати да буде више савршен као Бог, тј. да тежи ка Богу, или да падне.

Зар то није феноменално?!

Подели на овим сајтовима

Питање је да ли има схвре јер ето вам живог примера овог Међеда овди који се конвертова али му ментални склоп у конфликту .јер кроз форму тражи веру, дух се мора преобразити да би човек осетио слободу и Твроца,а форма и назив онда нису битни,јер ће тако сам по себи постати Православан

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Стаљиново унуче рече

Питање је да ли има схвре јер ето вам живог примера овог Међеда овди који се конвертова али му ментални склоп у конфликту

Рече неко ко себе назива унучетом највећег зликовца у историји човечанства...

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Desiderius Erasmus рече

Рече неко ко себе назива унучетом највећег зликовца у историји човечанства...

Титокомунизму супротстављате стаљинокомунизам. По чему се разликују.

Ево најједноставнијег објашњења. Када су Немци напали Совјетски Савез на радију је наступио Стаљин, свестан да су окупатори толико супериорни да је пораз Црвене армије неизбежан и да Русију може да одбрани само руски народ као целина. На радију после Стаљина народу се обратио руски патријарх, и погледајте, позвао Руску армију и руски народ да бране Свету Русију. То је исто као да је на чело отпора стао српски патријарх, а не Тито. Руси су гинули, голим телима бранећи земљу од надмоћне армије. Тада смо и ми у Србији постали свесни шта значи нација. Од тог момента моје интересовање окреће се ка изучавању суштине државе, суштине нације, суштине вере и њеног односа према држави. Православље је одбранило Русију. Та емисија се није завршила Интернационалом, већ Светом Русијом. И Стаљин је на то ћутао. Знао је у чијим је рукама одбрана Русије.

STANJESTVARI.COM

О логорима, поделама, страдању српског народа, кризи националне идеје и правне свести, те значају завета и нације, говорио за „Печат“...

Подели на овим сајтовима

On 1.11.2019. at 11:54, Иван ♪♫ рече

Али Бог може да мисли о несавршеном. Управо је у постојању несавршеног једна дивота хришћанске вере. Замисли кад би Богу критеријум за стварање била савршеност, па нико и ништа не би постојало. Напротив, Бог жели све да постоји. Дакле, критеријум није неко савршенство, већ нешто што бисмо могли назвати љубав, широкогрудост.

Бог допушта несавршеност, чак и ако она одступа од Његове воље. Да ли би човек био слободан или уопште сматран жив да је створен да у потпуности и савршено исто размишља као бог, био би робот (нагласак на створен, а не исти по суштини, јер Бог по дефиницији је појам живота и личности, реч робот није применљива). Одређена несавршеност, односно могућност да се одступи од Једне воље, је неопходна за слободу. Човек има слободу, а има и одговорност. Може изабрати да буде више савршен као Бог, тј. да тежи ка Богу, или да падне.

Fenomenalno, nego šta!

Подели на овим сајтовима

On 1.11.2019. at 11:54, Иван ♪♫ рече

"Budite savršeni kao Otac vaš nebeski"

Nego, misliš li da Bog direktno stvara nesavršenost?

Misliš li npr. da Bog stvara dete u utrobi koje završava kao spontani pobačaj?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Tumaralo. рече

"Budite savršeni kao Otac vaš nebeski"

Nego, misliš li da Bog direktno stvara nesavršenost?

Misliš li npr. da Bog stvara dete u utrobi koje završava kao spontani pobačaj?

To sve stoji, samo sto je problem sa tim sto se mi radjamo u svetu koji je nesavrsen. Nesavrseni svet je posledica greha.

Bog sve stvara savrseno! Ali zbog upliva greha u ovaj svet sada imamo sve ono sto je planirano da bude svrseno, postalo je nesavrseno i degenerisano. I meni se traducijanizam cini verovatnijom teorijom. Ali opet to je sve u domenu spekulacija. Neke pretpostavke su vise verovatnije od drugih.

Подели на овим сајтовима

On 25.10.2019. at 11:21, Ekatarina_mala рече

Pa sigurno poznajete različita učenja. Ovo mi je zanimljiva tema, pa rekoh da prodiskutujete ako imate vremena. i želite naravno.

Kao sto sam ranije spomenuo, ovo spada pod eshatologiju, odnosno nauku o poslenjim vremenima.

U teologiji postoji dosta teorija uvezi ove teme, cak i unutar iste denominacije postoje razlicita vidjenja posebno oko vremena Hristovog drugog dolaska. U stvari, ne radi se zapravo o datumu, nego u kom periodu velikih nevolja ce doci. Ove teme su dosta zavijene velom misterije, posto je vecina stvari vezanih za ove dogadjaje deo nekih vizija u kojima ima puno simbola. I zbog toga, i ima puno razlicitih tumacenja. 

Mozda bi ti ove ilustracije pomogle da lakse razumes dogadjaje oko poslednjih vremena. Veoma je interestantno. Oko nekih tema postoje i drugacija vidjenja.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 26.10.2019. at 10:26, Tumaralo. рече

Meni je bliži traducijanizam.

Ranije sam na tu temu pisao:

Crkva neprestano poziva na sabornost. Da smo jedno u Hristu (Gal.3:28). Adam je prvi čovek, kroz Adamovovo sagrešenje svi smo ogrehovljeni. Hristos je Spasitelj čitavog čovečanstva. Svakog Adamovog potomka, spasitelj i postojećih i budućih potomaka. Kroz Hristovu žrtvu svi smo iskupljeni. Crkva je zajednica svih verujućih i živih i počivših a Hristos je glava Crkve. Dakle, Adam greši pa svi budući bivaju ogrehovljeni od rođenja, Hristos podnosi žrtvu i svi bivaju iskupljeni: sve ovo ukazuje na traducianizam. Zbog Adama grešna je vrsta usled Hirsta spasava se vrsta. Individua je od sekundarnog značaja, možda čak i iluzija. Možda je upravo zato kralj svih grehova-gordost, (prenaglašena individualnost) te uvid u ništavost individualnosti dovodi do pokajanja.

Inače, kreacijanizam kao gledište, posebno je nemoćno pred mogućnošću kloniranja ljudi.

A i rođenje u grehu, kako objasniti? Ako Bog direktno stvara svaku pojedinu dušu, kako ta savršena tvorevina (jer Bog ne bi stvorio nešto manjkavo) momentalno pada u greh?!

Ne vezano za ovo, koja teorija ti je verovatnija iz Postanka 6, za Nefile: setovska ili andjeoska teorija?

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, ΙΧΘΥϹ рече

To sve stoji, samo sto je problem sa tim sto se mi radjamo u svetu koji je nesavrsen. Nesavrseni svet je posledica greha.

Bog sve stvara savrseno! Ali zbog upliva greha u ovaj svet sada imamo sve ono sto je planirano da bude svrseno, postalo je nesavrseno i degenerisano. I meni se traducijanizam cini verovatnijom teorijom. Ali opet to je sve u domenu spekulacija. Neke pretpostavke su vise verovatnije od drugih.

Onda mi celokupnu našu egzistenciju vučemo iz nasledstva, sve do Adama tj. do prvog stvaranja čoveka (tako je upravo prema traducijanizmu).

Ovo je problematično ako imamo u vidu naglašavanje značaja ličnosti (svakog pojedinog čoveka) u okviru hrišćanskog pogleda na svet.

Osim ako ne shvatimo taj problem ovako: ono što je jedino vredno u onome što zovemo ličnost, to je Božja iskra u čoveku. To je obraz Božji odnosno: svest, i posebno svest o Apsolutnom.

A ono što je konkretan sadržaj svesti - ličnost čoveka i njene predstave o svetu, to smatram nebitnim, proizvodom materije (hormona, mozga i njegovih izlučevina). Ta ličnost je samo maska koja prekriva Božji obraz u nama. Ta ličnost je nešto kao uloga u predstavi koju igramo i kroz čije ovaploćenje i interakciju sa drugim ulogama (ličnostima) mi postajemo svesni Autora predstave sa kojim se težimo susresti po završetku predstave.

Drugo shvatanje bi podrazumevalo da je Bog direktno stvorio svakog od nas sa svim osobenostima (dakle, i sa manama), što bi bilo apsurdno.

Dakle, jedini čovek koga je Bog direktno stvorio jeste Adam (i Eva).

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Kao sto sam ranije spomenuo, ovo spada pod eshatologiju, odnosno nauku o poslenjim vremenima.

U teologiji postoji dosta teorija uvezi ove teme, cak i unutar iste denominacije postoje razlicita vidjenja posebno oko vremena Hristovog drugog dolaska. U stvari, ne radi se zapravo o datumu, nego u kom periodu velikih nevolja ce doci. Ove teme su dosta zavijene velom misterije, posto je vecina stvari vezanih za ove dogadjaje deo nekih vizija u kojima ima puno simbola. I zbog toga, i ima puno razlicitih tumacenja. 

Mozda bi ti ove ilustracije pomogle da lakse razumes dogadjaje oko poslednjih vremena. Veoma je interestantno. Oko nekih tema postoje i drugacija vidjenja

ne ide mi sad nekako da slušam to...ne drži me mesto.

Elem hiljadugodišnje carstvo. Mi verujemo da će Hristos doći da sudi živima i mrtvima i njegovom Carstvu neće biti kraja. Dakle neće biti ono carovanje od 1000 godina pa apokalipsa, nego the event odmah na licu mesta. To je možda zamka. Jer po našem...tehnologija će toliko do tad napredovati, kako kažu neki sveti oci...dakle da će Antihrist napraviti varku kako dolazi sa nebesa i uspostavlja neku svoju vladavinu od 1000 godina na zemlji. E u tom grmu leži zec...Zeznuto baš zeznuto.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...