Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Profesor Dušan Govedarica očigledno nije u institucionalnom smislu pravoslavac a ni katolik. Zna li neko šta više o njemu? Kakvo učenje propovijeda/ispovijeda? Pripada li kakvoj organizovanoj sljedbi: pentekostalci, jevandjeljski hrišćani, Crkva Bosanska? Izgleda mi najbliži pentekostalcima i tkzv. Apostolskoj Crkvi.

https://www.youtube.com/channel/UCi2N_933uQOOGH06KBX8TGQ/videos

https://www.youtube.com/user/Duma1992/videos

Možda je ovdje nešto on sam rekao o tom što se pitam, no, to sam tek počeo gledati a vrlo dug je video.

Zna li ga neko od prije, iz Sarajeva, možda neko od sugradjana na forumu? Da li se on sam javno glasi nekoj hrišćanskoj crkvi,  sekti ili sljedbi?

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zayron рече

Profesor Dušan Govedarica očigledno nije pravoslavac a ni katolik. Zna li neko šta više o njemu? Kakvo učenje propovijeda/ispovijeda? Pripada li kakvoj organizovanoj sljedbi: pentekostalci, jevandjeljski hrišćani, Crkva Bosanska? Izgleda mi najbliži pentekostalcima i tkzv. Apostolskoj Crkvi.

https://www.youtube.com/channel/UCi2N_933uQOOGH06KBX8TGQ/videos

https://www.youtube.com/user/Duma1992/videos

Možda je ovdje nešto on sam rekao o tom, no, to sam tek počeo gledati a vrlo dug je video.

Zna li ga neko od prije, iz Sarajeva, možda neko od sugradjana na forumu? Da li se on sam javno glasi nekoj hrišćanskoj sekti ili sljedbi?

Evo i ja bas sad slusam.

Kako se tebi cini na osnovu onog sto si cuo?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Evo i ja bas sad slusam.

Kako se tebi cini na osnovu onog sto si cuo?

Slučajno sam ga otkrio na You Tube kad sam našao onaj video u kojem odgovara na pitanje hfz. Dževada Gološa: Da li je Isus Bog? Pogledao sam napreskok fragmentarno nekoliko njegovih videa sa oba njegova kanala i čini mi se da najbolje zapada medju pentekostalce ili kako se to ovdje kaže Letniční hnutí - pentekostalni pokret. Njih ja odlično poznajem iz Češke "iz prve ruke"  jer sam bio zaposlen u Pragu kao socijalni radnik u Centru za brigu o beskućnicima kojeg su oni bili statutarni osnivači ali za rad kod njih nije bio uslov da budeš pentekostalac ili nekakav protestant. Bilo nas je tamo i nekoliko katolika, pentekostalaca i drugih protestanata je bilo najviše a bilo je i par pravoslavaca npr.jedan pravoslavac iz Ukrajine i jedan pravoslavni arapski hrišćan iz Libanona. Bio sam i na nekoliko njihovih bogoslužbi i imao priliku upoznati se u praksi i svakodnevnom životu s tim što naučavaju i ispovijedaju.

APOSTOLSKACIRKEV.CZ

Oficiální web Apoštolské církve v České republice.

WWW.NADEJE.CZ

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zayron рече

Slučajno sam ga otkrio na You Tube kad sam našao onaj video u kojem odgovara na pitanje hfz. Dževada Gološa: Da li je Isus Bog? Pogledao sam napreskok fragmentarno nekoliko njegovih videa sa oba njegova kanala i čini mi se da najbolje zapada medju pentekostalce ili kako se to ovdje kaže Lertniční hnutí - pentekostalni pokret. Njih ja odlično poznajem iz Češke "iz prve ruke"  jer sam bio zaposlen u Pragu kao socijalni radnik u Centru za brigu o beskućnicima kojeg su oni bili statutarni osnivači ali za rad kod njih nije bio uslov da budeš pentekostalac ili nekakav protestant. Bilo nas je tamo i nekoliko katolika, pentekostalaca i drugih protestanata je bilo najviše a bilo je i par pravoslavaca npr.jedan pravoslavac iz Ukrajine i jedan pravoslavni arapski hrišćan iz Libanona. Bio sam i na nekoliko njihovih bogoslužbi i imao priliku upoznati se u praksi i svakodnevnom životu s tim što naučavaju i ispovijedaju.

APOSTOLSKACIRKEV.CZ

Oficiální web Apoštolské církve v České republice.

WWW.NADEJE.CZ

I kakvi su ti utisci o njima?

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, ΙΧΘΥϹ рече

I kakvi su ti utisci o njima?

Pa kao ljudi su svakakvi, kao i pravoslavci ili katolici. Ima medju njima iskrenih hrišćana ali takodjer i farizeja kao i svugdje. Ja sam imao baš tu "čast" da sam na takvog jednog arcifarizeja lično naletio, bio to njihov propovjednik s kojim sam bio kolega, on je radio takodjer kao socijalni radnik i uz to još kao propovjednik. Sad slušam taj njegov video Dušana Govedarice, on ima toliko malo znanja o katoličanstvu (i o pravoslavlju tamo gdje isto vjeruju katolici i pravoslavci), toliko predrasuda i/ili krivih informacija je tamo da se čudim kako može kao profesor filozofije imati toliko neuravnoteženo znanje? Tamo gdje je filozofija potrebna tamo je jak i ok ali tamo gdje stupa na polje čiste teologije, tamo govori kao nekakav najobičniji i to dosta podprosječan laik koji je konkretno o katoličanstvu i pravoslavlju respektivno Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi čitao po novinama i svugdje drugdje osim tamo na izvorima gdje je to trebalo. spisi svetih Otaca (patristika), enciklike, crkvena istorija itd. Vidjet je da ne vlada ni onim najosnovnijim stvarima iz katihizisa katoličkog i pravoslavnog (glavno u pitanjima gdje i katolici i pravoslavci i dan danas vjeruju isto) a kod njega se sve svodi na spoznaju i Sveto Pismo, Tradicija i Liturgija za njega kao da ne postoje niti mu šta to znači (po tome mislim da je nekakva protestantska reformska sljedba iako se istovremeno distancira i od jevandjeljskih hrišćana i od pentekostalaca, baptista, vjerovatno i od adventista itd. Baš čudno i kad se vrlo često poziva na Duha Svetoga ipak se i od njih, od pentekostalaca distancirao u videu) Ima još jedna mogućnost da je neka vrsta samostalnog filozofirajućeg tražitelja istine i neognostičara koji si je sam definisao svoju poziciju u hrišćanstvu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Pa kao ljudi su svakakvi, kao i pravoslavci ili katolici. Ima medju njima iskrenih hrišćana ali takodjer i farizeja kao i svugdje. Ja sam imao baš tu "čast" da sam na takvog jednog arcifarizeja lično naletio, bio to njihov propovjednik s kojim sam bio kolega, on je radio takodjer kao socijalni radnik i uz to još kao propovjednik. Sad slušam taj njegov video Dušana Govedarice, on ima toliko malo znanja o katoličanstvu (i o pravoslavlju tamo gdje isto vjeruju katolici i pravoslavci), toliko predrasuda i/ili krivih informacija je tamo da se čudim kako može kao profesor filozofije imati toliko neuravnoteženo znanje? Tamo gdje je filozofija potrebna tamo je jak i ok ali tamo gdje stupa na polje čiste teologije, tamo govori kao nekakav najobičniji i to dosta podprosječan laik koji je konkretno o katoličanstvu i pravoslavlju respektivno Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi čitao po novinama i svugdje drugdje osim tamo na izvorima gdje je to trebalo. spisi svetih Otaca (patristika), enciklike, crkvena istorija itd. Vidjet je da ne vlada ni osim najosnovnijim stvarima iz katihizisa (glavno u pitanjima gdje i katolici i pravoslavci i dan danas vjeruju isto) a kod njega se svodi na spoznaju i Sveto Pismo, Tradicija i Liturgija za njega kao da ne postoje niti mu čta to znači (po tome mislim da je nekakva protestantska reformska sljedba iako se istovremeno distancira i od jevandjeljskih hrišćana i od pentekostalaca, baptista, vjerovatno i od adventista itd. Baš čudno i kad se vrlo često poziva na Duha Svetoga ipak se i od njih distancirao u videu) Ima još jedna mogućnost da je neka vrsta filozofirajućeg neognostičara koji si je sam definisao svoju poziciju u hrišćanstvu.

Ima puno istine u tome sto si rekao. Na svakoj strani postoje oni koji imaju predrasude, i pogresna ili povrsna saznanja o drugima.

Sto se tice Dusana Govedarice, on je vrlo lako neki slobodni strelac, ne znam. Mada ima i gomilu dobrih stvari koje je rekao (mada nisam zavrsio skroz video, stigao sam negde na pola) sa kojima se slazem.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ΙΧΘΥϹ рече

ima piva? :pivo:

Nema, al zato ima dženetskih hurija, djevica! :D 

Jaran mi baš u posjeti u rodnom mjestu mojem i njegovom (vratio se na mjesto zločina, tamo gdje se rodio, inače je Srbin katolik) pa mi poslo ovaj plakat gdje je najbolja žurka in Bosnia Centrale ever! Jak uspokojit Alláha! Kako zadovoljit Allaha!

73097450_1229815520553014_24289652561401

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Nema, al zato ima dženetskih hurija, djevica! :D 

Jaran mi baš u posjeti u rodnom mjuestu mojem i njegovom (vratio se na mjesto zločina, tamo gdje se rodio, inače je Srbin katolik) hapa mi poslo ovaj plakat gdje je najbolja žurka in Bosnia centrale ever! Jak uspokojit Alláha!

73097450_1229815520553014_24289652561401

:))skroz sam zaboravio na veselu druzinu

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, ΙΧΘΥϹ рече

:))skroz sam zaboravio na veselu druzinu

No, ni mi hrišćani nismo na tom tako loše:

Ali s njima (s ovima na videu dole, ispod) se ne može niko mjerit :D 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zayron рече

No, ni mi hrišćani nismo na tom tako loše:

Ali s njima (na videu dole, ispod) se ne može niko mjerit :D 

Nemojmo zaboraviti ni ovo molicu lepo

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Nemojmo zaboraviti ni ovo molicu lepo

Pa vidi se da je pravi Sloven, axe dances sa sjekirama su tipični slovenski, poljski, slovački, moravski i srpski folklor :D 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ΙΧΘΥϹ рече

ima piva? :pivo:

Nema piva, kod nas na Moravi se pije vino i šljivovica! Rum i piva u Češkoj a šljivovica i borovička u Slovačkoj.

TINYURL.COM

Tribute to plum-brandy (Moravia, Silesia, Czech Republic, Slovakia, Poland and Balkan countries). Vodka is on course in Russia, Belarus, Ukraine and in the greater part of Poland. Vodka will be in the next video. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...