Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Bokisd рече

Jednostavno filouque da se blago izrazim pravi zbrku u odnosima i nacinu postojanja tri Lica u sv.Trojici....rusi nacelo u sv.Trojici koje pripada jedino Ocu kao uzroku bozanstva Sina i sv.Duha.... tesko da moze da je Sin uzrocnik sv.Duhu na ravni sustine ili prirode.... i jos ako govorimo o vecnom ishodjenju sv.Duha i od Sina onda stvarno imamo teoloski problemos'........znaci ne o vremenskom poslanju i slanju sv.Duha od Sina - to je ono kada Isus kaze, poslacu vam Duha Svetoga....itd....evo ovde ima objasnjava sv.Marko Efeski sta i kako :

https://svetosavlje.org/ispovedanje-prave-vere/?pismo=lat

Ja blagodaću Božijom, naučen blagočestivim dogmatima i u svemu sledujući Svetoj n Katoličanskoj Crkvi, verujem i ispovedam da je Bog i Otac jedini bespočetan i bezuzročan, i izvor i uzrok Sina i Duha: jer od Njega se rađa Sin i od Njega ishodi Duh, i Sin ništa ne pridodaje ishođenju, kao ni Duh rođenju, ili (drugim rečima) jer su oba proishođenja zajedno (αμα τους προοδους) i jedan sa drugim, kako uče bogoslovi Oci....

:POPOcorn1:

Bog Otac ne uzrokuje Sina i Duha jer su i oni od uvjek.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ΙΧΘΥϹ рече

da, da, da, da, da, da

pa dobro..onda da vidimo šta je različito.

Što se tiče spavanja posle smrti...šta ja znam, piše u Bibliji stvarno da se spava, ali ima i ona priča o Lazaru i bogatašu.

MOlitva za umrle...vi beše ne priznajete Makaveje...koje su još zanimljive teme.

I ne rekoste za spasavanje..šta smo na kraju zaklljučili? Šta je isto, šta različito. Ja stvarno nisam ekumenista.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Bog Otac ne uzrokuje Sina i Duha jer su i oni od uvjek.

Kako se onda radja Sin i ishodi sv.Duh od Oca, ako nije nacelo i uzrok ..... ne radja se i ne ishodi Otac - od Sina ili sv.Duha, nego od Oca imamo rodjenje i ishodjenje - zato je i nacelo i uzrok u sv.Trojici.... (razumes sta ocu da kazem)....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Kako se onda radja Sin i ishodi sv.Duh od Oca, ako nije nacelo i uzrok ..... ne radja se i ne ishodi Otac - od Sina ili sv.Duha, nego od Oca imamo rodjenje i ishodjenje - zato je i nacelo i uzrok u sv.Trojici.... (razumes sta ocu da kazem)....

Možda se koristi krivi termin " uzrok"

Sin se rađa a Duh Sveti izlazi ili Ishodi.

Nikakav uzrok kao početak itd.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Možda se koristi krivi termin " uzrok"

Sin se rađa a Duh Sveti izlazi ili Ishodi.

Nikakav uzrok kao početak itd.

Znam da svetitelji koriste rec i termin nacelo - mozda ima neke specificne razlike...Just_Cuz_19 ....ali, ostaje da je Otac jedino nacelo u Trojici....i jeste slazem se da ne postoji nikakav uzrok kao pocetak....Otac oduvek u vecnosti radja Sina i ishodi sv.Duha...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ekatarina_mala рече

pa dobro..onda da vidimo šta je različito.

Što se tiče spavanja posle smrti...šta ja znam, piše u Bibliji stvarno da se spava, ali ima i ona priča o Lazaru i bogatašu.

MOlitva za umrle...vi beše ne priznajete Makaveje...koje su još zanimljive teme.

I ne rekoste za spasavanje..šta smo na kraju zaklljučili? Šta je isto, šta različito. Ja stvarno nisam ekumenista.

Ne molimo se za umrle, ne molimo se svecima,

Molimo se po modelu Oce nas molitve: Molimo se Bogu Ocu, kroz Duha Svetog, u Ime Isusa Hrista.

A sto se tice spasenja, postoje neki protestanti (Kalvinisti ili oni koji preuzimaju taj model) koji veruju da se spasenja ne moze izgubiti. Ja sa druge strane verujem da se moze izgubiti.

Imamo prinasanje male dece, kao sto je Isus bio prinesen u hramu.

I imamo krstenje odraslih

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Znam da svetitelji koriste rec i termin nacelo - mozda ima neke specificne razlike...Just_Cuz_19 ....ali, ostaje da je Otac jedino nacelo u Trojici....i jeste slazem se da ne postoji nikakav uzrok kao pocetak....Otac oduvek u vecnosti radja Sina i ishodi sv.Duha...

Sveti Duh je osoba ljubavi Oca i Sina a ljubav funkcionira kao zajednica odnosa te se jednako i istodobno projavljuje u Presvetom Trojstvu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Da, to je prava zamka. U ime "ljubavi" se sve relativizuje i na kraju opravda sve i svašta. Bila sam ja neko vreme u tom raspoloženju, ali me je "vreme" prosvetlilo.

Ni sam ni ja za ekumenizam, ali jesam za razumevanje i medjusobno uvazavanje. Mislim da imamo mnogo vise zajednickih tema na kojima mozemo da zasnujemo konstruktivni dijalog.

Ne zelim ni da se ovo pretvori u jos jednu rasporavu...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Kod nas je bitno to krštenje dece.

U Svetom pismu je to spomenuto u onom delu kad kažu Krstio se on i dom njegov.

I inače je pandem obrezanju u starom zavetu. Preporučuje se čak i krštenje u taj (ne znam sad koji 8. ili koji) dan, kada je Hristos obrezan.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ni sam ni ja za ekumenizam, ali jesam za razumevanje i medjusobno uvazavanje. Mislim da imamo mnogo vise zajednickih tema na kojima mozemo da zasnujemo konstruktivni dijalog.

Ne zelim ni da se ovo pretvori u jos jednu rasporavu...

Pa mi se poštujemo. :)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ne molimo se za umrle, ne molimo se svecima,

Molimo se po modelu Oce nas molitve: Molimo se Bogu Ocu, kroz Duha Svetog, u Ime Isusa Hrista.

A sto se tice spasenja, postoje neki protestanti (Kalvinisti ili oni koji preuzimaju taj model) koji veruju da se spasenja ne moze izgubiti. Ja sa druge strane verujem da se moze izgubiti.

Mislim da se svaka molitva uvjek upućuje po Kristu a svece molimo kao zagovor ili pomoć u smislu zajednice Crkve i u ime crkve.

Tako da se katolici ne mole svecima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...