Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, kopitar рече

Zar ne molite zapadnu verziju:

I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina.

Naravno da ne...oko toga smo se najviše i posvađali. Filiokve- rak rana

PS: ja sam pravoslavne vere.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 9.8.2011. at 16:44, Grizzly Adams рече

Па ево ја сам био протестант, али то је дуга прича брате Иване. Протестант би прво требало да разуме да су "доктрине" само празна љуштура, да вера није "шта мислим о томе", да Господ неће да нас пита "шта ти Звонко мислиш о чистилишту и крштењу деце", него нека мало другачија питања. Они имају сасвим другачије виђење вере од нас, да се неко од њих не увреди али из искуства кажем да се читав живот баве решавањем ребуса и укрштених речи. То зовем "окови разума", јер се они све време заокупљају "проучавањем" и "размишљањем".

Ovo je točno ukoliko se vjernik (protestant) uhvati Biblije na isključiv i fanatičan način. Ali ako ovo rade na pravi način onda tu ima i pravih plodova.

Problem je što i sektaši poput JS i adventista itd primjenjuju istu metodu pa nam to onda liči na silovanje do te mjere da mislimo da je taj način pogrešan.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog; rođenog, ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu;
I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin!

Da, to su oni elementi pravoslavnosti za koje sam rekao da ih treba priznati protestantima i preko kojih verujem da Bog utiče na ljude u tim zajednicama.

пре 42 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Verujem da je Sveto Pismo, nepogrešiva Bozja Rec, nadahnuta Svetim Duhom. I kao takva ima posebno mesto i najvisi autoritet.

To je ok, samo što nikad ni od jednog protestanta nisam uspeo da dobijem zadovoljavajući odgovor na pitanje: zašto prihvatate baš ovu Bibliju koju prihvatate? Mnoge protestante je baš bavljenje ovim pitanjem odvelo u Pravoslavnu ili Katoličku Crkvu.

Nekad mi se čini da evanđeoski hrišćani ne shvataju da Biblija nije knjiga koja je naštampana u nekog nebeskoj štampariji i onda data njima u 21. veku, ili, eventualno, pionirima njihove zajednice. To je knjiga Crkve. Postojala su mnoga jevanđelja, poslanice i apokalipse, i onda je Crkva prepoznavala šta od toga treba da uđe u kanon, a šta ne. Zapravo, čim neki protestant kaže reč Biiblija, on time i nesvesno priznaje autoritet Crkve. (Obaška, Luter je izbacio devterokanonske knjige iz Starog zaveta jer se nisu uklapale u njegovo učenje, bez obzira što je potpuno jasno da je Biblija ranih hrišćana bila Septuaginta, u kojoj se nalaze i te knjige. Toliko o sola scriptura. :))

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ΙΧΘΥϹ рече

koja je razlika, da li mozes da objasnis, voleo bih da cujem od tebe?

Pa to nezna ni papa objasniti jedino možda metropolit Pergamski dr. Zizi..

Zanimljivo je da je to kao neka stvar preko koje se ne može preći a niko i nezna o čemu je riječ. Jer po Ivanu "Boga niko nije vidio.." tako i ovo tajnu niko zapravo ne može znati.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ekatarina_mala рече

To manje više zvuči kako ste formulisali isto kao kod nas.

jeste, tako je.

пре 21 минута, Ekatarina_mala рече

Sa tim što vi sa malo većom rezervom uzimate reči svetih ljudi i sa malo većom slobodom tumačenje svetog Pisma...ako se ne varam? Opet recimo( za vas ne protestanti) uzimaju Elenu Vajt i čitaju njene knjige i tumačenja onako sa istim poštovanjem kao što mi čitamo knjige i tumačenje svetaca i svetih ljudi. Znači li to da možda veruju tu i tamo i u predanje, ali samo ne veruju u svece? Raspitujem se samo, dok imam priliku.

Tako nekako, samo ne bih rekao da uzimamo tumacenje Svetog Pisma sa vecom slobodom. Nego, koristimo sto vise informacija koje imamo (istorijskih, svetih spisa, tadasnjih obicaja Jevreja...)  da bismo dobili tacnu sliku onoga sto je predstavljeno.

Sto se tice Elene Vajt, Dzozefa Smita, Vilijama Branhama ili Carlsa Rasela, i njihovih crkvi, svi oni svrstavaju njihove knjige u red svetih spisa. A one su hereza. 

A sto se tice predanja, ona su dobra. Ali kod predanja ako nisu zapisana imaju problem da se vremenom promene. To je jedna igra gluvih telefona.

Sveto Pismo, (ili Novi zavet u nasem slucaju) nikako nije predanje, ako pazljivo posmatrate knjige novog zaveta, velika vecina njih su pisma (ne usmena forma nego pisana). Ta pisma-poslanice su cirkulisala po Crkvama i ljudi su to citali na Bogosluzenjima. Sto se tice Jevandjelja, njih su pisali ocevidci (sva evandjelja sem Lukinog), i to nije rekla-kazala princip. Znaci da je svaka rec na mestu, i da se moze uzeti sa sigurnoscu. Lukino Jevandjelje je malo drugacije, u smislu da on nije bio prisutan kad su se svet te stvari desavale, ali zbog njegovog obrazovanja, kao lekar, on je napisao jedan vid novinarskog izvestaja. On je isao i sakupljao informacije sa razlicitih izvora, i uporedjivao ih, svoje Jevandjelje je posvetio Teofilu, sto i pise na pocetku njegove knjige. Znaci jedan analiticki izvestaj svih dogadjaja koja su se desila tih godina.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, ΙΧΘΥϹ рече

koja je razlika, da li mozes da objasnis, voleo bih da cujem od tebe?

To je nešto što bi neki učeni teolozi mogli da odgovore...meni iskreno ta duboka teologija nije znana, običan sam čovek. Ali tako piše u Svetom pismu, konkretno...a sad šta su pod tim mislilu katolici,a nisu pravoslavci... Znam samo da su par vekova koegzistirali zajedno i sa filiokve na zapadu.

Sveti Duh izhodi iz Oca, kroz SIna...hm. Šta ja znam to je poredak stvari u SVetoj Trojici. Kroz Hrista se spasavamo. Ko se u Hrista krsti u Hrista se oblači.

Kao što rekoh to su neke stvari koje bi mogli da objasne teolozi- što ja nisam.

Ako bi se Duh izhodio iz Hrista kao i Oca...šta ja znam. Ajte da sačekamo nekog učenijeg. Mislim da je problem nastao u gordosti i inatu kao gresima, koji su doveli do pada i šizme. Drskosti da se menjaju dogmati. A ostale stvari.. neki kažu da su bitne...ali meni ne znači puno. Šta Vama znače?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Sveto Pismo, (ili Novi zavet u nasem slucaju) nikako nije predanje, ako pazljivo posmatrate knjige novog zaveta, velika vecina njih su pisma (ne usmena forma nego pisana). Ta pisma-poslanice su cirkulisala po Crkvama i ljudi su to citali na Bogosluzenjima. 

Zašto protestanti ondak, na primer, ne prihvataju Klimentovu poslanicu Korinćanima? Čovek poznavao apostole, spis mu je nastao pre Jovanovog Otrkivenja, cirkulisalo po Crkvi, čak se nalazi i u Codexu Sinaiticusu kao deo kanona Novog zaveta.

Ili, zašto, na primer, ne prihvataju poslanice sv. Ignjatija Bogonosca? Poznavao apostole, mučenički postradao, poslanice predivne...

Ili Polikarpove (učenik ap. Jovana) poslanice?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ΙΧΘΥϹ рече

A sto se tice predanja, ona su dobra. Ali kod predanja ako nisu zapisana imaju problem da se vremenom promene. To je jedna igra gluvih telefona.

Mi još verujemo da su sveti ljudi, svojim svetim životom dobili dejstvom svetoga duha objašnjenja i znanja o Gospodu i Crkvi...tako da su bili na istom izvoru informacija, kao nekad apostoli po silasku Svetog Duha na njih kada su se naučili šta reći u datom trenutku i kako rastumačiti prirodu stvari. Ako ne grešim, nek me ispravi neko ako grešim

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ekatarina_mala рече

To je nešto što bi neki učeni teolozi mogli da odgovore...meni iskreno ta duboka teologija nije znana, običan sam čovek. Ali tako piše u Svetom pismu, konkretno...a sad šta su pod tim mislilu katolici,a nisu pravoslavci... Znam samo da su par vekova koegzistirali zajedno i sa filiokve na zapadu.

Sveti Duh izhodi iz Oca, kroz SIna...hm. Šta ja znam to je poredak stvari u SVetoj Trojici. Kroz Hrista se spasavamo. Ko se u Hrista krsti u Hrista se oblači.

Kao što rekoh to su neke stvari koje bi mogli da objasne teolozi- što ja nisam.

Ako bi se Duh izhodio iz Hrista kao i Oca...šta ja znam. Ajte da sačekamo nekog učenijeg. Mislim da je problem nastao u gordosti i inatu kao gresima, koji su doveli do pada i šizme. Drskosti da se menjaju dogmati. A ostale stvari.. neki kažu da su bitne...ali meni ne znači puno. Šta Vama znače?

Izvini @kopitar prevideh da je pitanje posvećeno tebi :..Sorry

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ekatarina_mala рече

Naravno da ne...oko toga smo se najviše i posvađali. Filiokve- rak rana

PS: ja sam pravoslavne vere.

Zašto ne?

Ako se do ove istine došlo razvojem teologije onda ta teologija može da se i dalje razvija pa da dobijemo bolji uvid i tako napredujemo do sve jasnijeg pojma.

Zatezanje radi nečega u što nismo niti možemo biti potpuno sigurni spada u fanatizam.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Zašto ne?

Ako se do ove istine došlo razvojem teologije onda ta teologija može da se i dalje razvija pa da dobijemo bolji uvid i tako napredujemo do sve jasnijeg pojma.

Zatezanje radi nečega u što nismo niti možemo biti potpuno sigurni spada u fanatizam.

Rekoh u prethodnom postu da za mene to ne znači puno i da smo funkcionirlai sa tim par vekova...

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Desiderius Erasmus рече

Zašto protestanti ondak, na primer, ne prihvataju Klimentovu poslanicu Korinćanima? Čovek poznavao apostole, spis mu je nastao pre Jovanovog Otrkivenja, cirkulisalo po Crkvi, čak se nalazi i u Codexu Sinaiticusu kao deo kanona Novog zaveta.

Ili, zašto, na primer, ne prihvataju poslanice sv. Ignjatija Bogonosca? Poznavao apostole, mučenički postradao, poslanice predivne...

Ili Polikarpove (učenik ap. Jovana) poslanice?

Mi prihvatamo kanon od 66 knjiga (27 knjiga Novog Zaveta), koji je Atanasije episkop Aleksandrijski sastavio u 4. veku. 

Ostale knjige iako imaju predivnih poruka, nisu deo kanona i kao takvi nemaju istu tezinu i ne gradimo dogme na osnovu njih.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ΙΧΘΥϹ рече

Mi prihvatamo kanon od 66 knjiga (27 knjiga Novog Zaveta), koji je Atanasije episkop Aleksandrijski sastavio u 4. veku. 

Ostale knjige iako imaju predivnih poruka, nisu deo kanona i kao takvi nemaju istu tezinu i ne gradimo dogme na osnovu njih.

To je lepo, ali zašto verujete Crkvi da je sastavila ispravan kanon Biblije? Otkud vam toliko poverenje u Crkvu?

I zašto joj onda ne verujete da je ispravno protumačila taj isti kanon? :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...