Mилена КШ Написано Новембар 27, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2011 Od skora sam pocetnik u citanju akatista i psaltira.Zanima me da li moram da procitam Pravilo(mislim na molitve pre citanja) ponovo ako zelim da procitam vise akatista odjednom ili ne? drugo sto me zanima je da li se Bogorodicin Psaltir cita kao i obican posto ga cesto procitam ceo odjednom pa ne znam da li gresim? trece ako zelim da procitam samo odredjeni Psalam treba li da citam Pravilo tj molitve pre citanja i moze li se citati samo odredjeni psalam? Izvinjavam se sto ovde postavljam pitanje nisam znala gde drugde. Hvala unapred! http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Jao, ljudi... Zbunjujete me... Svi me zbunjuju. Ne znam vise gde sam ni sta sam :/ Rekla bih sad nesto na stranom jeziku sta sam, al' ajde da budem vaspitana pa da zacutim... "Пазите да правду своју не чините пред људима да вас они виде; иначе плате немате од оца својега који је на небесима. " Koja svoja pravda? Ako ja zelim da upisem i zavrsim fakultet i da svoje znanje prenesem deci, da pomognem svakoj deci kojoj je potrebna pomoc, koja zatrazi ili ne zatrazi iz straha zbog odbacenosti i ponizavanja od strane vecine svih tih fakultetskih obrazovanih ljudi i ako viknem i pojasnim detetu da nije lepo udarati druga svoga, bilo da se druze ili ne (posto mi se to desilo, mali je 'ladno dohvatio druga ili sa njim ide u razred ili sta vec, ne znam, i oborio ga, i uhvatio ga za deo oko vrata, ali kod potiljka i to poceo da vuce i samim tim i onog malog i tako cisti pod sa njim, ovaj mali ne moze da dise, kad sam videla, izletela sam odvojila ih i ovom ocitala bukvicu, a jednom sam bese branila stariju baku, ne secam se vise, imam ja takvih nastupa cesto i znam da sam jednom pukla- em se zacrvenila, em podigla glas, em zavrsila sa placom i potrcala ka izlazu :/ ) Da li se na to misli? Ako se na to misli, sto nije dobro? Mene ova nesanica ubija i ova depresija i sve me ubija i ide na nerve. pfff :/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Mene ova nesanica ubija i ova depresija i sve me ubija i ide na nerve. pfff :/ “Mnogo samuješ i dugo ćutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjeđe i glas kao škripa tamničkih vrata. Iziđi u ljetni dan, sine moj! - šta si vidio u ljetni dan, sine moj?Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek. - šta si vidio, sine moj, u ljetni dan? Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna. - šta si vidio, sine moj, u ljetni dan? Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na varku. - Hoćeš da usneš, sine moj? Ne, oče, idem da ž i v i m.” Ivo Andric, Ex Ponto, Nemiri, Lirika ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Jao, ljudi... Zbunjujete me... Svi me zbunjuju. Ne znam vise gde sam ni sta sam :/ Rekla bih sad nesto na stranom jeziku sta sam, al' ajde da budem vaspitana pa da zacutim... "Пазите да правду своју не чините пред људима да вас они виде; иначе плате немате од оца својега који је на небесима. " Koja svoja pravda? Ako ja zelim da upisem i zavrsim fakultet i da svoje znanje prenesem deci, da pomognem svakoj deci kojoj je potrebna pomoc, koja zatrazi ili ne zatrazi iz straha zbog odbacenosti i ponizavanja od strane vecine svih tih fakultetskih obrazovanih ljudi i ako viknem i pojasnim detetu da nije lepo udarati druga svoga, bilo da se druze ili ne (posto mi se to desilo, mali je 'ladno dohvatio druga ili sa njim ide u razred ili sta vec, ne znam, i oborio ga, i uhvatio ga za deo oko vrata, ali kod potiljka i to poceo da vuce i samim tim i onog malog i tako cisti pod sa njim, ovaj mali ne moze da dise, kad sam videla, izletela sam odvojila ih i ovom ocitala bukvicu, a jednom sam bese branila stariju baku, ne secam se vise, imam ja takvih nastupa cesto i znam da sam jednom pukla- em se zacrvenila, em podigla glas, em zavrsila sa placom i potrcala ka izlazu :/ ) Da li se na to misli? Ako se na to misli, sto nije dobro? Ne, ne misli se na to. Pravda se mora ciniti, i za nju boriti, i to pred ljudima,prema ljudima, da bude dobar primjer, da ljudi vide i dobro u ovom svijetu, ne samo zlo i da time ne ocajavaju; to sto ti govoris je upravo to. Ti si jedna pravdoljubiva dusica. Mislio je na licemjerstvo, cinjenje radi ljudske pohvale samo, ima tu, posto je to izvadjeno iz konteksta i o poscenju da ljudi vide tj,.radi vaznosti pred ljudima i ljudske pohvale i svakom drugom isticanju svojih vrlina; e u tom slucaju to je sve sto time postizu (ne uracunava im se u pravdu na nebesima). ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Jao, ljudi... Zbunjujete me... Svi me zbunjuju. Ne znam vise gde sam ni sta sam :/ Rekla bih sad nesto na stranom jeziku sta sam, al' ajde da budem vaspitana pa da zacutim... "Пазите да правду своју не чините пред људима да вас они виде; иначе плате немате од оца својега који је на небесима. " Koja svoja pravda? Ako ja zelim da upisem i zavrsim fakultet i da svoje znanje prenesem deci, da pomognem svakoj deci kojoj je potrebna pomoc, koja zatrazi ili ne zatrazi iz straha zbog odbacenosti i ponizavanja od strane vecine svih tih fakultetskih obrazovanih ljudi i ako viknem i pojasnim detetu da nije lepo udarati druga svoga, bilo da se druze ili ne (posto mi se to desilo, mali je 'ladno dohvatio druga ili sa njim ide u razred ili sta vec, ne znam, i oborio ga, i uhvatio ga za deo oko vrata, ali kod potiljka i to poceo da vuce i samim tim i onog malog i tako cisti pod sa njim, ovaj mali ne moze da dise, kad sam videla, izletela sam odvojila ih i ovom ocitala bukvicu, a jednom sam bese branila stariju baku, ne secam se vise, imam ja takvih nastupa cesto i znam da sam jednom pukla- em se zacrvenila, em podigla glas, em zavrsila sa placom i potrcala ka izlazu :/ ) Da li se na to misli? Ako se na to misli, sto nije dobro? Mene ova nesanica ubija i ova depresija i sve me ubija i ide na nerve. pfff :/ ево тумачења тих стихова, од светог Теофилакта Охридског: Пошто их је довео до љубави као највеће врлине, Господ сада говори о сујети која се прикрада добрим делима. Погледај шта каже: "Пазите"; као да говори о некој страшној звери и упозорава те да пазиш да те она не растргне. Ако дајеш милостињу "пред људима", и то не радиш да би те они видели, нећеш бити осуђен. Али, ако то чиниш ради сујете, бићеш осуђен чак и ако подаш милостињу тајно у својој соби, јер Бог кажњава или награђује нашу намеру. 2. Када, дакле, дајеш милостињу, не труби пред собом, као што чине лицемјери по синагогама и по улицама да их људи хвале. Лицемери нису имали трубе, већ овде Господ исмева њихову намеру, пошто су они желели да раструбе (пред људима) своје милосрђе. "Лицемери" су они који настоје да се представе другачијим него што заправо јесу. Тако се они показују као милостиви, иако нису такви. Заиста вам кажем: Примили су плату своју: Сва ће им плата бити похвала коју су примили од људи. 3. А ти кад чиниш милостињу, да не зна љевица твоја шта чини десница твоја. Желећи да нагласи своје речи, Господ каже: "Ако је могуће, сакриј и од самог себе да си дао милостињу." У другом смислу, "левица" означава сујету, а "десница" милостињу. Дакле, "да не зна сујета за твоју милостињу". 4. Да би милостиња твоја била у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. Када? Када све буде откривено и јавно, и тада ћеш још више бити прослављен. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
napoleon bonaparta Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Hvala ljudima koji su odgovgorili na moje pitanje. Njima cu se obratiti privatno jer je ovaj post vec postao spam. Kad vec svi idu van teme, evo usput i ja imam jedno pitanje ( Molim vas da mi odgovorite kao covek coveku, brat bratu, da ya trenutak zanemrimo veru ) Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Molim vas da vas pitanje ne uvredi ( Ovo pitanje je iz čiste znatiženje i molim za konkretan odgovor, koje ni očekujem ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Kažu da svaki čovek ,biva pobožan kroz neke tri faze,prvi je strah od pakla,drugi nagrada, treći ljubav... odgovor na tvoje pitanje bi svaki čovek drugačije dao u zavisnosti od svoje trenutne faze Sherlock H., Лидија Миленковић, zlata and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Kad vec svi idu van teme, evo usput i ja imam jedno pitanje ( Molim vas da mi odgovorite kao covek coveku, brat bratu, da ya trenutak zanemrimo veru ) Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Molim vas da vas pitanje ne uvredi ( Ovo pitanje je iz čiste znatiženje i molim za konkretan odgovor, koje ni očekujem ). има ли којег савршеног међу нама? https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=46&chap=13 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Hvala ljudima koji su odgovgorili na moje pitanje. Njima cu se obratiti privatno jer je ovaj post vec postao spam. Kad vec svi idu van teme, evo usput i ja imam jedno pitanje ( Molim vas da mi odgovorite kao covek coveku, brat bratu, da ya trenutak zanemrimo veru ) Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Molim vas da vas pitanje ne uvredi ( Ovo pitanje je iz čiste znatiženje i molim za konkretan odgovor, koje ni očekujem ). Хаха, интересантно питање. Мислим да ако смо искрени према себи, наравно да можемо препознати лицемерје код себе. Али, пази, људи има оваквих и онаквих, неко је од малена миран, а неко ко је агресиван, импулсиван (из било ког разлога) може, ако тако одлучи, радити на себи и вежбати се у чојству, и то је, мислим, подвиг. А ко је од малена миран, има већ неки други подвиг. И тако, нико није савршен. Покајање је животно дело Oglo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Ово је рецимо и мене јако пуно интересовало, као и да ли је ту умешано и лицемерје. Знам да ћемо у својим очима увек бити нај, нај бољи, али можда је с времена на време добро да се запитамо због чега желимо да постигнемо неки подвиг, да ли је то инат некоме, или да се покажемо, или страх од казне или очекивање награде... Па кад будемо искрени у том тренутку да не заборавимо да се лоше у нама не мења преко ноћи, али и да се сетимо да је Бог неизмерна љубав, и да ако желимо да се истински поправимо Он ће нам помоћи (само не баш као чаробним штапићем). DYNABLASTER and napoleon bonaparta је реаговао/ла на ово 2 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Мислим да је монашки стил право решење: ко ради нема кад да мисли о властитим квалитетима/слабостима. Није поента да постанемо гуруи, него да живот проведемо у покајању и чежњи за Христом Логосом. Николa and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 6, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2012 Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Molim vas da vas pitanje ne uvredi ( Ovo pitanje je iz čiste znatiženje i molim za konkretan odgovor, koje ni očekujem ). najiskrenije, kada čovek upozna Hrista i u njemu prepozna Boga... (a ovo se ne odvija niti kod kuće,mantranjem niti nekim usavršavanjem već direktnim učešćem u liturgiji i pričešćivanjem telom i krvlju Boga tj. Hrista) onda ti se vrata sama otvaraju i shvataš da ljubav prema Hristu koju imaš i odnos koji uzajamno ostvarujete jeste AKCIJA a REAKCIJA tj. logična posledica tog odnosa je LJUBAV PREMA SVIMA...bez ikakvog analiziranja, jer su svi naši bližnji dobro je podsetiti se kako je većina nas došla do Boga... kako kaže Emil Siroan - TEK NAPUKLI DUH IMA OTVORE ZA ONOSTRANO Evgenik and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 7, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2012 Hvala ljudima koji su odgovgorili na moje pitanje. Njima cu se obratiti privatno jer je ovaj post vec postao spam. Kad vec svi idu van teme, evo usput i ja imam jedno pitanje ( Molim vas da mi odgovorite kao covek coveku, brat bratu, da ya trenutak zanemrimo veru ) Da li vi zaista imate osećaja za druge i da li iskreno raspolažete dobrotom ili je to zbog strahopoštovanja prema bogu? Molim vas da vas pitanje ne uvredi ( Ovo pitanje je iz čiste znatiženje i molim za konkretan odgovor, koje ni očekujem ). U poslednje vreme sve manje i manje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
napoleon bonaparta Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 najiskrenije, kada čovek upozna Hrista i u njemu prepozna Boga... (a ovo se ne odvija niti kod kuće,mantranjem niti nekim usavršavanjem već direktnim učešćem u liturgiji i pričešćivanjem telom i krvlju Boga tj. Hrista) onda ti se vrata sama otvaraju i shvataš da ljubav prema Hristu koju imaš i odnos koji uzajamno ostvarujete jeste AKCIJA a REAKCIJA tj. logična posledica tog odnosa je LJUBAV PREMA SVIMA...bez ikakvog analiziranja, jer su svi naši bližnji dobro je podsetiti se kako je većina nas došla do Boga... kako kaže Emil Siroan - TEK NAPUKLI DUH IMA OTVORE ZA ONOSTRANO Da, ovde je lepo objašnjeno, ali teško je zaista teško da mladi ( pogotovo od 15-20 godina ) odlaze na bilo kakave verske skupove..... Po vašem mišljenju da li je moguće spoznati tu dobrotu individualno? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 а шта тебе мучи конкретно? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука