Зорица екс Милева Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Драги брате добро ти нама дошао у 0705_read. Посебно задовољство ми чини када видим да неко са толико жара жели да научи много тога. Надам се да ћеш нам остати овдје за стално, и да ћеш поред ове теме узети учешћа и у другим темама. Што се тиче твог знања и незнања, никад није касно да се почне с упознавањем своје вјере. Ја сам прочитала претходне одговоре на твоја питања и слажем се са свим што је овдје изречено. Дакле, и мој ти је савјет да читаш прво Нови завјет, а то су и мени препоручили они који су знали више од мене, касније сам и сама увидјела зашто. Дакле, боље је да изчиташ Нови завјет неколико пута, па тек онда да почнеш са Старим, Бог ће ти отворити очи за Стари завјет, када за то буде вријеме, а ти само буди стрпљив, и упоран, дешава се да човјек од превелике жеље почне да се бави молитвом и Светим писмом више него што може да поднесе, па временом изгуби интересовање наравно под утицајем сотоне, зато је важно да напредујеш полако, али сигурно. Лијепо би било да о молитви, читању књига и сличним питањима поразговараш са свештеником код којег се исповједаш, и да ти он одреди како је најбоље да то радиш, а временом да те усмјерава. Такође наши оци Иван и Агапије сигурно ће ти дати задовољавајуће одговоре. Мени је нпр. савјетовано у почетку да се молим тако што читам Оче Наш, Богородице Дјево и Симбол вјере, ујутро и увече, а тек касније када ме је отац упознао и видио који то гријеси муче мене стално, и када је већ прошло неко вријеме рекао ми да читам катизме из Псалтира једну ујутро и увече, и препоручио читање Псалтира увијек када ме спопадну искушења. Наравно ти не мораш да примјењујеш овакав вид молитвеног правила, јер свака особа је посебна, и има неки свој начин, оквирно све је то приближно исто. За акатисте ти је објсанио Петар, као и за крштење тако да нема потребе да се понављам. Желим ти да духовно напредујеш, да не очајаваш када паднеш, јер свако пада, и да знаш да Бог прашта више него иједан човјек, али да то не треба да значи да треба да понављаш грешке намјерно с надом Бог ће опростити. Свако добро од Господа ти желим брате, и хвала ти што си одабрао наш форум. dada Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rada ex guscije pero Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 "Ide vrijeme i već je nastalo kad se Bogu neće moliti samo u Jerusalimu..." "...a oni koji se mole Duhom i Istinom nek se mole..." dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ух, какав сам муфљуз. 0102_laugh Нисам пожелео добродошлицу брату Панди... Опрости... Добродошао на форум! dada slavabogu Много ми је драго што можемо да ти помогнемо. Само напред са молитвом, моли се и немој да ти досади. Крени са мањим правилом, па га повећавај. Мој ти је савет да нађеш духовника, ако већ ниси. Опрости што те ја клинац саветујем. 0705_read И увек имај осећај да те Бог посматра, да је са тобом. Кад код те неко искушење снађе, говори: "Слава Богу!" И бићеш велики пред Богом. Е да, било би супер да набавиш тумачења Светог Писма од Светих Отаца. Препоручујем ти тумачења од светог Теофилакта Охридског. Он је написао Тумачења сва четири јеванђеља и других књига Новог Завета. То је једно од најбољих дела те врсте, које се и дан-данас чита са великом коришћу. Свако добро брате, желим ти од Бога. И желим ти да напредујеш у вери. ...И да редовно идеш у цркву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 "Ide vrijeme i već je nastalo kad se Bogu neće moliti samo u Jerusalimu..." "...a oni koji se mole Duhom i Istinom nek se mole..." dada 0705_read 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
panda Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 hvala свима на одговорима и саветима!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ja opet moram da ponovim bratu pandi... i nadam se da ce to shvatiti vrlo ozbiljno. Nemoj bas svaki savet da slusas, od svakog, ma kako dobronameran i ma kako ti dobro zvucao. Ne znam koliko bi ti bilo korisno da se kao pocetnik odmah `bacis` na akatiste i duge molitve. Otidji do svoje crkve, objasni svom svesteniku da si pocetnik, objasni mu sta te zanima. Nisu svestenici dzaba to sto jesu, blagodat je na njima, oni ce najbolje znati kako da te upute. Tako ces svom parohijskom svesteniku pruziti priliku da te bolje upozna, da prati tvoj duhovni put, i da te uspesno rukovodi. A sto se duhovnika tice, ljudi ih najcesce traze u manastirima. Kreni ti od svog svestenika... a za kasnije ces videti i sam, Gospod ce otvarati puteve... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 hvala свима на одговорима и саветима!!! Ма нема на чему, коме да помогнемо, ако не свом брату. Ми смо ту због тебе и ти због нас dada. Ja opet moram da ponovim bratu pandi... i nadam se da ce to shvatiti vrlo ozbiljno. Nemoj bas svaki savet da slusas, od svakog, ma kako dobronameran i ma kako ti dobro zvucao. Ne znam koliko bi ti bilo korisno da se kao pocetnik odmah `bacis` na akatiste i duge molitve. Otidji do svoje crkve, objasni svom svesteniku da si pocetnik, objasni mu sta te zanima. Nisu svestenici dzaba to sto jesu, blagodat je na njima, oni ce najbolje znati kako da te upute. Tako ces svom parohijskom svesteniku pruziti priliku da te bolje upozna, da prati tvoj duhovni put, i da te uspesno rukovodi. A sto se duhovnika tice, ljudi ih najcesce traze u manastirima. Kreni ti od svog svestenika... a za kasnije ces videti i sam, Gospod ce otvarati puteve... И послушај сестру Аљонку, истина је све што ти је рекла. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Једно је сигурно да се не треба молити лежећи,сем ако је неизбежно(болест исл.).A zasto se ne treba moliti lezeci? Ja nekad imam zelju da se molim i dok lezim, dok cekam da zaspim... i tako se nekad i pomolim.Не,немам ја ништа против тога да се неко моли лежећи(заиста је дивно када заспиш са молитвом на уснама,поготово Исусова молитва),али колико ја знам вечерње молитве пред спавање треба чинити стојећи.Уосталом,сачекајмо о.Ивана... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Молитву треба вршити стојећи смерно пред иконом или крстом и отпочињати крсним знаком-патријарх Павле("Мали Православни молитвеник").Мада,наравно,понављам да то не значи да је забрањено молити се лежећи. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 molitva treba pre svega da vam dolazi iz srca sa smirenjem, da se covek povuce u sebe i da samo molitva u tom momentu postoji, tako nas uci hristos pricom o sakrivanju kad se molimo.Briga Boga jel ti dubis na glavi, kopas njivu,igras fudbal il ispijas sa drustvom 0110_hahaha,jedino merilo molitve je srce. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Молитву треба вршити стојећи смерно пред иконом или крстом и отпочињати крсним знаком-патријарх Павле("Мали Православни молитвеник").Мада,наравно,понављам да то не значи да је забрањено молити се лежећи. Тај молитвеник користим, добар је за почетнике. Наравно, током молитвеног правила (јутарње и вечерње) треба да се стоји, ал' током Исусове не мора. Мени је некад незгодно да се молим стојећи пред иконама кад је неко други у соби. Зато, користим бројаницу. Поред Исусове молитве, може се молити и са кратким - Богородици, Светитељима, као и за живе и за упокојене. Када се почетник навикне на, тако да кажем, званичну молитву, молитву из молитвеника, онда може да се моли својим речима. Ја, иако сам почетник, дешава ми се, да се некад молим својим речима, најчешће напољу. Треба имати духовника, како би знали правилно да се односимо према молитви, а и да се не би погордили. Послушање је много важно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Мени је често драже да се молим својим речима него из молитвеника.Те моје молитве су по узору на оне из молитвеника,али су ипак "моје".Ту личну молитву не може ништа да замени(понекад). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Мени је често драже да се молим својим речима него из молитвеника.Те моје молитве су по узору на оне из молитвеника,али су ипак "моје".Ту личну молитву не може ништа да замени(понекад). I ja imam takvih molitava Bogu a imam i onih iz molitvenika, Psalama.... Verujem da ne treba ograničavati srce svoje i misli svoje koje žele da se Bogu mole. I da od Njega vapimo i prekllinjemo Ga za ono što nas tišti, i da Mu se svesrdno zahvaljujemo za ono što osećamo, imamo, znamo.... Negde pročitah: "Ako se baš mora postaviti cilj molitvi Bogu, onda je taj cilj - da bude još više molitve Bogu!" Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Један од првих подфорума који те истински може одморити и има ону праву улогу за коју је иначе цео форум намењен.Да ми не замере уважени оци и цењена браћа и сестре у модерацији и уопште на форуму,на овом коментару,али се овде заиста види мисионарски дух када некоме новом брату(у конкретном случају) или сестри желе да помогну да ступи на пут они који већ по мало њиме корачају.Искористићу и прилику да брату Панди пожелим добродошлицу.Нисам ни ја дуго овде драги брате,тако да се може рећи за обоје да смо "гуштери" на форуму sHa_sarcasticlol .Не бих имао шта се надодати на коментаре браће и сестара,али се морам сложити са сестром Аљонком (тј.кумом,зна она због чега :smiley: ) да се треба пазити разних савета и јако бити опрезан цењени брате када ти препоручују књиге.Као и остали што мисле,такође и ја мислим да у духовном животу,поготову у старту,држи се онога што ти свештенослужитељ препоручи и благослови.Као што се свако дете на почетку храни само млеком,па прелази временом од кашица на јачу храну,тако и у духовном животу треба почети од млека,како у књигама,тако у свему. Што се тиче "молитвених положаја",сами апостол Павле је пружио одговор када је рекао "да се молити треба више него ли дисати".У том случају,када год нас ухвати молитвено расположење,независно од позе и положаја тела,мислим да се молитва може и треба упражњавати. Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rada ex guscije pero Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Ja molitvena pravila molim stojeći(osim ponekad iz zdr razloga),a ove molitve koje mi nadolaze "same" molim baš kako mi dođu.Zna mi se desiti da u društvu,u toku razgovora potpuno se isključimi i kad molitva "prođe" postajem svjesna stvarnosti... I ja sam nova ovde,ali dobro nam došao algabacaju panda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука