CasaVode Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Hvala! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Hvala! Богу. 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Upravo slusam. Da li uvece sme da se covek prekrsti? Da se moli? Slusa molitve ili sta god vezano za Boga, Hrista...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Upravo slusam. Da li uvece sme da se covek prekrsti? Da se moli? Slusa molitve ili sta god vezano za Boga, Hrista...? шта ти мислиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Nemoj sve nade da polazes u jednog covjeka. Sta ako se i taj djakon promijenio... Bice ti jos gore... Probaj da vidis dobro u drugima i u sebi, a ne samo mrak ... Bogu uvijek mozes da se molis...... Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Upravo slusam. Da li uvece sme da se covek prekrsti? Da se moli? Slusa molitve ili sta god vezano za Boga, Hrista...? Ne da smije, nego bi trebalo, bilo bi pozeljno, uvijek, kad god imas priliku, ispunjavaj svoju dusu dusekorisnim sadrzajima (slikama, rijecima, pjesmama). Mozes da pustas duhovnu muziku kad radis nesto po kuci, a navece pred spavanje bilo bi pozeljno. kada se budes redovnije molila, i navece, pred spavanje, vjerovatno neces imati te 'vizije' koje te uznemiruju. Tesko je kad izgubis nekog dragog i bliskog, ali tu se vise nista ne moze, a uvijek moze da naidje druga takva osoba. i kao sto rekose, nije ni taj jedan jedini duhovnik dobar za tebe, ima ih i drugih, slobodno potrazi.'Istite i dace vam se'. Bog je dobar i dobre zelje ispunjava. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Nadam se da nije. Nekako verujem da se nije promenio. Ako se i on promenio, onda.... Onda bolje da budem sama na neutralnom tlu sa tim mojim hipik stavom, da opet nekako vratim ono dete koje je cuvala ta osoba koja mi je bila sve. Ali zaista. Dete najbolje vidi i oseca i na iskren nacin sve kaze i radi. Mislim da mogu? Pustacu ovo sto mi je sada dato par veceri, pa cu onda videti sta jos ima na sajtu. (Problem je sledeci: Ja ovo ne mogu da kazem mojoj porodici. Toj osobi sam mogla. Ostalima. Vise ni u ludilu, ama bilo sta. Sve sto kazem ode daleko, nestane, potone, i bivam gadno osudjivana) On je bio sasvim OK covek nakon par ljudi iz te.. da kazem.. branse, koji je meni bio sasvim dobar, gde je sa nama pricao sasvim otvoreno i iskreno, nije nas zastrasivao i slicno. Posle njega je dosao neki teolog, valjda, sta li je. Trazio je da ga gledamo u oci, da mu napisemo svoju licnu molitvu, da mu recitujemo molitve, i kako ce da radi on seanse sa nama, kao sto radi sa ljudima. Koliko sma mogla, izbegavala sam casove, a ponekada bismo skretali sa teme casa samo da odemo na neku drugu pricu. A pre svih njih je sve bilo da se neprikladno sale, svadjaju, tuku, vredjaju medju sobom, zive ko carevi, a nista ne nauce one koji bi da nauce, nigde umilnog glasa, da se polako isprave greske i nauce pravilnom verovanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Pozdrav! Hvala osnivačima ovog sajta što su omogućili i da se virtualnim putem udružimo. Ja sam Marko, 16 godina, živim u Nišu itd. Imam nekolicinu pitanja koja me muče već duže vreme. 1. Zašto je liturgija važna? Zar Isus nije rekao da sedimo u svojim domovima i molimo se.? 2. Da li vam molitva predstavlja obavezu ili jedva čekate da se pomolite? ( molim za iskrene odgovore ) 3. kUpio sam molitvenik. Ujutru se mlim ličnom molitvom, a popodne striktno sve iz molitvenika. Da li je to ok? 4. Jako mi odgovora kada se molim manje, ali polako i stvarno iskreno i posle toga se osećam kao preporođen, ali me griže savest što sam skratio molitvu. Da li to znači da sam zapostavio boga? 5. U školi provodim mnogo vremena, a i u učenju, pa imam jako malo vremena za molitvu. Kako se vi molitve u takvim situacijama? Hvala unapred što ćete odvojiti vreme da prosvetlite još jednu dušu na putu spasenja 4chsmu1 . S poštovanjem, Marko Dragi Marko, Molitva te moze pratiti u svako doba i na svakom mjestu, ne samo kod kuce i na liturgiji. Liturgija je vazna, jer tu je blagodat 0442_feel , na Liturgiji se priziva Sv.Duh. I naravno pricesce, zajednicarenje u toj blagodati. Liturgija je zajednica ljubavi :group111: . Pozeljno je da ides sa svojom porodicom, ili drugarima ako imas istomisljenike love1 . Koliko vremena, kad, posvetiti molitvi, sa koliko zara - kako kad. To zavisi od dusevno/duhovnog stanja. Nije potrebno siliti se. Nije bitno vrijeme provedeno na molitvi, nego osjecanje, dubina i iskrenost pri istoj. Kvalitet, a ne kvantitet. Nemoj da osjecas krivicu. Hriscanstvo je vise u tome da je vaznije da budes smiren tolerantan pun ljubavi prema bliznjima nego da se brines o pravilima, cistunstvu itd. Ti si mlad i zivi normalno svoju mladost 1321_womens . Kod tebe su se sastale pocetnicka revnost plus mladalacka revnost. Nakon zanosa ushicenja, cesto sleduje pad. Nemoj da te to uznemiri previse i pokoleba, i nemoj da osjecas krivicu previse zbog toga. Bog te voli i prihvata i oprasta ti, pa ne budi ni ti previse strog ni zahtjevan prema sebi. U nekoj duhovnoj knjizi sam procitala da se nama u svijetu svaka misao o Bogu prima kao molitva. U svakom slucaju, osloni se na duhovno vodjstvo nekog duhovnika. 301 'malo' kasnim s odgovorom. Svako dobro ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Октобар 21, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2011 Nadam se da nije. Nekako verujem da se nije promenio. Ako se i on promenio, onda.... Onda bolje da budem sama na neutralnom tlu sa tim mojim hipik stavom, da opet nekako vratim ono dete koje je cuvala ta osoba koja mi je bila sve. Ali zaista. Dete najbolje vidi i oseca i na iskren nacin sve kaze i radi. Mislim da mogu? Pustacu ovo sto mi je sada dato par veceri, pa cu onda videti sta jos ima na sajtu. (Problem je sledeci: Ja ovo ne mogu da kazem mojoj porodici. Toj osobi sam mogla. Ostalima. Vise ni u ludilu, ama bilo sta. Sve sto kazem ode daleko, nestane, potone, i bivam gadno osudjivana) On je bio sasvim OK covek nakon par ljudi iz te.. da kazem.. branse, koji je meni bio sasvim dobar, gde je sa nama pricao sasvim otvoreno i iskreno, nije nas zastrasivao i slicno. Posle njega je dosao neki teolog, valjda, sta li je. Trazio je da ga gledamo u oci, da mu napisemo svoju licnu molitvu, da mu recitujemo molitve, i kako ce da radi on seanse sa nama, kao sto radi sa ljudima. Koliko sma mogla, izbegavala sam casove, a ponekada bismo skretali sa teme casa samo da odemo na neku drugu pricu. A pre svih njih je sve bilo da se neprikladno sale, svadjaju, tuku, vredjaju medju sobom, zive ko carevi, a nista ne nauce one koji bi da nauce, nigde umilnog glasa, da se polako isprave greske i nauce pravilnom verovanju. Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Октобар 22, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2011 Ne daj da te strase. U pravoslavlju nema niceg strasnog. Ima samo topline, mira, ljubavi... Bar ja tako osjecam... Svugdje ima dobrih ljudi. I vjerujem da ces i ti naci nekog da ti pomogne i da te usmjeri. Samo vjeruj i iskreno se moli Gospodu nasem.... Драшко, CasaVode, ceca87 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 22, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2011 Pozdrav! Hvala osnivačima ovog sajta što su omogućili i da se virtualnim putem udružimo. Ja sam Marko, 16 godina, živim u Nišu itd. Imam nekolicinu pitanja koja me muče već duže vreme. 1. Zašto je liturgija važna? Zar Isus nije rekao da sedimo u svojim domovima i molimo se.? 2. Da li vam molitva predstavlja obavezu ili jedva čekate da se pomolite? ( molim za iskrene odgovore ) 3. kUpio sam molitvenik. Ujutru se mlim ličnom molitvom, a popodne striktno sve iz molitvenika. Da li je to ok? 4. Jako mi odgovora kada se molim manje, ali polako i stvarno iskreno i posle toga se osećam kao preporođen, ali me griže savest što sam skratio molitvu. Da li to znači da sam zapostavio boga? 5. U školi provodim mnogo vremena, a i u učenju, pa imam jako malo vremena za molitvu. Kako se vi molitve u takvim situacijama? Hvala unapred što ćete odvojiti vreme da prosvetlite još jednu dušu na putu spasenja 4chsmu1 . S poštovanjem, Marko Brate Marko, mislim da kod nas preovladava jedna pogresna predstava da je Bogu potrebna tvoja moltva. Bogu nije potrebno bilo sta. ispravna percepcija je da je molitva ustvari potrebna nama, jer tu ostvaruje ono sto je nama potrebno, a to je da imamo svoj odnos sa Bogom, da u njoj "vidimo svoje Spasenje". "Sad otpuštaš s mirom slugu Tvoga, Gospode; jer vidješe oči moje spasenje Tvoje, koje si pripremio pred licem svih neznabožnih naroda i na slavu naroda Tvoga Izrailja” cela nasa vera (sa svim svojim simvolickim znacenjima i radnjama) jeste samo propovedanje i blagovest o tom Spasenju, koje Bog zeli bukvalno za svakog coveka (ali nazalost svaki covek ne zeli to isto i tu je problem a ne u "ne zadovoljenom Bogu" zbog kojeg tebe pece savest). dakle ako vec imas iskrenu molitvu zasto bi je srozavao na nivo formalnosti i obaveze? kad Bog upravo trazi tvoje srce, jer time ti ucestvujes u Spasenju svojom slobodnom voljom sto je sustina cele price, a ne da ti time navodno zadovoljis Boga koji ce tek onda biti dobre volje. upravo to prorice Jezekilj u Starom Zavetu kada kaze da ce Novi Zavet dati coveku "novo srce" i "oprostiti nas svih nečistota nasih" (Jez. 36,26 i Jez 36,29). to novo srce, coveka ..."oprasta"... "otpusta"...(odvaja) od greha, njegovom slobodnom voljom koju on porojavljuje prema Bogu a ne kao da Bog tek onda tebi nesto oprasta. dakle mi smo saradnici na necemu sto je vec pripremljeno za nas, ...ako to hocemo. Николa, Дијана. and anajrim је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Октобар 27, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2011 Koja je uloga bosiljka u pravoslavnoj veri? Znam da se on koristi kada dodje pop pred slavu da osvesta kucu. Secam se da je jedna osoba uvek imala u jedan deo baste pored ulaza puno bosiljka, i svaki put kada je dolazila jedna druga osoba, uvek je ubrao jedan izdanak i stavio iza uveta i pevao. Ponekada su zajedno pevali. Doduse, na njihovom jeziku, ponekada na srpskom. Ili simbol bosiljka u pravoslavnoj veri? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Hm.. Ne bih da kopiram tekst sa drugog foruma, ali probacu da postavim pitanje koje se odnosi na neke delove tog teksta. Napisao ih je jedan clan. A ja bas moram da ceprkam, i obice mi se o glavu to, ako vec nije, a mozda me i opameti..hmm Zasto ljudi idu u Crkvu? Zasto se mole? Zbog zdravlja, para, posla, vise dece, boljeg posla, lakseg zivota? Da li ljudi idu u Crkvu (ovo je prvi put da pisem velikim pocetnim slovom, ne znam zasto sam kliknula na shift) jer zele mir u sebi, ili zele da budu u Raju, ili .. ne znam vise sta jos? Ili idu jer se plase sudnjeg dana, jer Bog vidi da li su danas rekli ruznu rec ili imali izliv ljubavi (ne neko mazenje, zagrlja, poljubac, drzanje za ruku, vec neke vece izlive ljubavi) i to je kao greh, pa da se okaju, idu tamo? U principu, moje pitanje koje je bilo prvo dok sam citala taj tekst je bio, zasto ljudi idu u crkvu? Posto je clan naveo da oni odlaze jer traze cuda, traze magican stapic, da im se desi bolji zivot, materijalna zadovoljstva, lak zivot, sa puno dobrih ljudi, a ne misle o miru, spasenju, duhovnosti. Pa sam pored tog teksta procitala neke pouke, a i sa onih linkova sam isto nesto zakacila u tom smislu. Kao da covek treba da se napati na ovoj zemlji, da mu bude tesko, da tesko radi, zaradi, da zivi u nemastini, okruzen zlim ljudima, zajedljivim, da ima tezak zivot u svakom smislu, ali da ima Boga uza sebe, molitivu, ciste misli, da ne posustaje, da ne zeli da umre, da ne bude ljut, da ne bude ogorcen, da ne trazi znanja, zvanja, vec da veruje, postuje, pokorava se... poprilicno sam zbunjena. Mislim da nisam uspela da iskazem sve ono iz tog teksta. Ima bas puno toga, pa onda cu samo ovo ostaviti. A resto mozda drugi put. Cisto da ja smislim kako da postavim, ne znam da li smem da kopirami postavim ovde te delove koji su mi zapali za oko, kao i one pouke sto sam procitala sa strane. Isto je pravoslavni forum. ^ jesam fanatik za smajlice i trpam ih svuda, ali ovog puta su se sami pojavili o.O Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 најкраће речено, у Цркву се иде ради опроштаја греха, јер ниједна друга установа или инсистуција не пружа нешто такво, као и због обожења, како је то суштина Литургије и то се прима светим причешћем. мислим да се босиљак користи као изабрана биљка јер нема никаква штетна дејства, па притом ни негативну конотацију код људи, а згодан је јер се не распада у води и јако дуго држи пријатан мирис. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ono sto kazemo svom svesteniku, na nekom ispovedanju, to ostaje izmedju njega, mene i Boga? Razmisljam o tome, a razmisljam i o psihologu, ja znam da oni imaju neku polozenu zakletvu ili neki kodeks gde se ne smeju odavati podaci ili bilo sta drugo sto je izmedju psihologa i te osobe, ali.. sta znam.. Onda, zasto su tu molitve, zelje za zdravljem, lagodnijim zivotom, boljim uspehom, poslom, zvanjem dr, mr, phdr, brakom, vernoscu.... ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука