Милан Меденица :) Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 ево зашто хришћанин жели да сви иду у Цркву: Оче! Хоћу да и они које си ми дао буду са мном где сам ја; да виде славу моју коју си ми дао; јер си имао љубав к мени пре постања света. свето Јеванђеље по Јовану, глава 17, стих 24 а хришћанин не иде у Цркву да се плаши, већ да слави Бога, јер какав би то Бог био љубав кад би га се верни плашили: Јер не примисте дух ропства, опет да се бојите; него примисте Дух посиначки, којим вичемо: Ава, Оче! Римљанима посланица, глава 8, стих 15 а у њој остају јер ово примају од Бога: Да буде с вама благодат, милост, мир од Бога Оца и од Господа Исуса Христа, Сина Очевог, у истини и у љубави. Друга саборна посланица (Јованова), глава 1, стих 3 кад је исповест у питању, све што кажеш за време ње остаје између тебе, свештеника и Бога. као што психолог има положену заклетву, тако је и свештеник при примању службе и благодати заветовао се на ћутање пред људима али ниједан суд га не може натерати да саопшти исповеђено, за разлику од доктора који се баве психологијом који имају обавезу под одређеним условима да обзнане поверљиве разговоре које су водили. зар ти никог никад ниси замолила за помоћ или ником око тебе не треба помоћ, па питаш чему молитва? свако се моли за оно што мисли да му треба, а хришћанину је поручено овако да се моли, а било би добро да прочиташ тих 30 и кусур редова, целу главу Јеванђеља: https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40&chap=6 најкраће речено, молитва служи овоме: Стражите и молите се Богу да не паднете у напаст; јер је дух срчан, али је тело слабо. свето Јеванђеље по Матеју, глава 26, стих 41 наравно, било би узалудно молити се без вере: И све што узиштете у молитви верујући, добићете. свето Јеванђеље по Матеју, глава 21, стих 22 молитва, у комбинацији са постом, служи и одбрани од ђавола и падања у грех: И рече им: Овај се род ничим не може истерати до молитвом и постом. свето Јеванђеље по Марку, глава 9, стих 29 али, ако се молимо за опрост греха, онда овако да чинимо, поред милостиње која је Богу драга: И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате на кога: да и Отац ваш који је на небесима опрости вама погрешке ваше. свето Јеванђеље по Марку, глава 11, стих 26 јер, лако је молити се за оне који су нам мили, али је веће пред Богом молити се за оне који нам зло чине: Благосиљајте оне који вас куну, и молите се Богу за оне који вас вређају. свето ЈЕванђеље по Луки, глава 6, стих 28 да се не преваримо да се престанемо молити акд будемо услишени, упозорени смо овде: Надањем веселите се, у невољи трпите, у молитви будите једнако. Римљанима посланица, глава 12, стих 12 грех, тачније савременим језиком речено, грешке које људи чине нису морални проблем, већ онтолошки. морал је свођење света на добро и лоше, онолико колико човек може да сагледа последицу једног чина, а то је прилично крње у односу на Божју перспективу, а онтологија је суштински померај једне личности, самим тим и целе планете како је појединац део заједнице свих људи на планети, у одређеном смеру. смер зависи да ли је на телесну и/или духовну корист једног или више људи, а како су нам сви на планети ближњи, иако нису сви учесници у Божјем Промислу јер су неки и некрштени, онда практично утицајем на једног, ми тај позитивни или негативни утицај ширимо на све остале. свакако, кад себе померимо на боље за милиметар, померили смо и цео свет за толико. уједно, зато је и толико тешко, али и лако учинити промену. према томе, грешка није проблем једног, већ свих а исповест служи да се призна грешка и свештеник ће увек саветовати, као што је и Господ док је ходао Земљом, да се не понављају или временом, уз Божју помоћ, прореде до нестајања. то је онтологија, и зато грех није моралног садржаја. zlata је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 иначе, читајући твоје схватање прочитаног, сумњам да је у питању православни сајт који читаш, тако да се пази коме дајеш поверење јер није све истина што пише на тараби. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Kao mala, secam se da smo isli u Crkvu i da smo se molili za zdravlje, za mir u kuci, za srecu. Secam se da smo i subotom, palili svece za one umrle. Secam se i kada smo isli u Manastir Ostroski. u pricnipu, ja se nisam molila, samo sam nekako upijala sve to, i zadrzala se na terasi gde je velika ploca na zidu sa molitvom i citala sam je bas natenane. Mama je bila ta koja se molila za zdravlje, srecu, miru u kuci, i za mnogo sto sta, uglavnom za sve ukucane osim za sebe a imala je razloga za sebe da se moli i onda se nakon par meseci desilo, da kazem cudo. I nije mi jasno sada ono sto je taj covek napisao. Kome se moliti za zdravlje, srecu, da se bude okruzen dobrih ljudima, a one koji ti zele zlo, da budu podalje. Jer ja jesam imala i imam posla sa takvim ljudima i koliko god izbegavam, otresem se, ne uspevam to, a oni uspevaju da zagorcaju zivot i uzivaju u tome. Skroz bolestan um i koliko god zelis da budes dobar i iskren prema njima, ne vredi, samo je povlacenje najbolje resenje, u smislu da te ne uvuku u to ili da se postedi covek nerviranja i zaradjivanja cira na zeludcu dok trpi i kipi u sebi. Oko obracanja za pomoc. Pa... Preveliku cenu platim nakon zatrazene pomoci, a ne dobijem pomoc, vec nesto gore. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 манастир се зове Острог, не Острошки за такве људе, до којих не допире добра воља, мир на земљи и слављење Бога радошћу, за њих смо направили један истинит смајли овде ... а што се тиче оног за шта се молиш, немој да се превариш да ти је то плата за молитву већ освета ђавола за свако добро дело којим покушава да ти огади однос са Богом и жељу за молитвом 0202_238 а управо томе и служи молитва, да се отвори ум и срце тим људима који пристају да буду преносници негативности и да постану имуни за ђаволштину, а и опечеш ђавола тиме јер све мање власти има и постаје све беспомоћнији. зато тај то све и ради, да не би постао беспомоћан 0202_238 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malisha Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 Pozdrav svima, imam niz pitanja, pa ako ima neko vremena da mi odgovori. Svako sledece pitanje postavljam kad dobijem interesantan odgovor. Nezamerajte mi sto je to tako jer ako bih postavio svih 12 onda bi odgovori bili kratki, ako se slazete a ako ne postavicu ih posle par komentara. Ova pitanja su licno zarad mene, nisu namenjena da nekome namecem svoje misljenje niti imam zelju ni nameru. Hvala svima koji su radi da mi pruze odgovore 1. Da li je BOG Ljubav, cista, iskrena, neiskvarena, ono sa cime se radjamo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 не, Бог је посебна личност као ти и ја, и правимо разлику између човечје и Божје природе као и идентитета. зато постоји Црква, школа где се оспособљавамо милошћу и љубављу Божјом да се обожимо, да примимо Божју природу на себе. при том, не губимо идентитет, већ улазимо у заједницу Бога, који је Света Тројица. за разлику од нас, Бог ЈЕСТЕ Љубав, иако има слободан избор као и што смо и ми примили такав дар од Њега, ми се ломимо стално хоћемо ли бити и постати та савршена љубав или не. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malisha Написано Новембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2011 Hvala Milane na odgovoru, ocekivao sam jos nekog da odgovori ali izgleda da niko nema sta da doda Vasem odgovoru. 2. Da li je BOG za sve svoje tvorevine izdvajao deo svoje Bozanske svesti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2011 nije da nema sta da se doda, ja bi ponesto i oduzeo, recimo prirodu Boziju "ne primamo na sebe" sto se tice drugog pitanja, rado bih ti pomogao ali ti je pitanje suvise tesko, na ime ako mislis na temu stvaranja to je izuzetno kompleksna prica oko koje u sutini ni ne postoji jasno i kristalno cisto shvatanje. to naravno ne znaci da se odbacuje ono kako nam je o tome i predano (jednostavno neke stvari prihvatamo sa verom i ako bez iskustva) ali ko got ti kaze ja to znam i razumem kako se odigralo "postanje" uzmi sa veeeelikom rezervom, jednostavno tema je vrlo teska. ako mogu da ti pomognem necim onda smatram to sledecim, ako trazis dokaz ili "saznanje" Boga, potrazi ga u licnom opitu vere, svaki drugi nacin dokazivanja Boga ili logickog zakljucivanja ti nece pruziti rezultate koje pretpostavljam trazis. pozdrav Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2011 ja bih izuzeo i prvu rec u medinom postu, jer stvar nije bas tako prosta, al dobro ko sam ja da ista kazem... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 Hm.. Ne bih da kopiram tekst sa drugog foruma, ali probacu da postavim pitanje koje se odnosi na neke delove tog teksta. Napisao ih je jedan clan. A ja bas moram da ceprkam, i obice mi se o glavu to, ako vec nije, a mozda me i opameti..hmm Zasto ljudi idu u Crkvu? Zasto se mole? Zbog zdravlja, para, posla, vise dece, boljeg posla, lakseg zivota? Da li ljudi idu u Crkvu (ovo je prvi put da pisem velikim pocetnim slovom, ne znam zasto sam kliknula na shift) jer zele mir u sebi, ili zele da budu u Raju, ili .. ne znam vise sta jos? Ili idu jer se plase sudnjeg dana, jer Bog vidi da li su danas rekli ruznu rec ili imali izliv ljubavi (ne neko mazenje, zagrlja, poljubac, drzanje za ruku, vec neke vece izlive ljubavi) i to je kao greh, pa da se okaju, idu tamo? U principu, moje pitanje koje je bilo prvo dok sam citala taj tekst je bio, zasto ljudi idu u crkvu? Posto je clan naveo da oni odlaze jer traze cuda, traze magican stapic, da im se desi bolji zivot, materijalna zadovoljstva, lak zivot, sa puno dobrih ljudi, a ne misle o miru, spasenju, duhovnosti. Pa sam pored tog teksta procitala neke pouke, a i sa onih linkova sam isto nesto zakacila u tom smislu. Kao da covek treba da se napati na ovoj zemlji, da mu bude tesko, da tesko radi, zaradi, da zivi u nemastini, okruzen zlim ljudima, zajedljivim, da ima tezak zivot u svakom smislu, ali da ima Boga uza sebe, molitivu, ciste misli, da ne posustaje, da ne zeli da umre, da ne bude ljut, da ne bude ogorcen, da ne trazi znanja, zvanja, vec da veruje, postuje, pokorava se... poprilicno sam zbunjena. Mislim da nisam uspela da iskazem sve ono iz tog teksta. Ima bas puno toga, pa onda cu samo ovo ostaviti. A resto mozda drugi put. Cisto da ja smislim kako da postavim, ne znam da li smem da kopirami postavim ovde te delove koji su mi zapali za oko, kao i one pouke sto sam procitala sa strane. Isto je pravoslavni forum. ^ jesam fanatik za smajlice i trpam ih svuda, ali ovog puta su se sami pojavili o.O odma da ti kazem, ljudi koji idu u crkvu nisu nikakav element na osnovu kojeg nesto mozes "zakljuciti" ili "saznati" u vezi Crkve odnosno Boga. nominalno tako bi trebalo da bude, da ti kao neko ko nije u veri mozes nazreti ili intuitivno shvatiti o cemu se tu radi kroz same "ljude koji idu uCrkvu", medjutim sumnjam da ces u danasnjem trenutku imati takvu srecu.... e posto smo to razjasnili, idemo dalje. Crkva nije nikakva institucija koja ce ti nesto dati ili gde ljudi idu po obozenje (ili po nesto drugo). to je potpuno pogresan stav i kao sto vidis prisutan je i kod samih verujucih. ako zelis da shavtis sta je Crkva i sta se tu desava moras to posmatrati iz jednog drugog ugla a on je da je Crkva slika (ikona) onoga sta ce biti. ovo "sta ce biti" ili kako teolozi kazu "ikona Buduceg veka" nemoras strogo vremenski pozmatrati (mada je i to tacno ali na jedan drugi nacin) na ime to "buduce" posmatraj kroz mogucnost (koja je data svakom) postojanja na nov nacin, dakle na mogucnost da covek postane "nova tvar u Hristu", odnosno Licnost. tek iz tog ugla posmatranja mozemo USLOVNO reci da "Crkva nesto daje ili idemo tamo po nesto", opet (ponovicu) ne u smislu da Ona daje vec da Ona samim svojim postojanjem kao Ikone krajnjenje istine cini tu mogucnost prisutnom, ovaplocenom, mogucom, ali ona samo po sebi ne daje. mozda ce ti biti jasnije ako kazem Ona ne daje Ona Jeste, ti samo ili pristupas tome ili ne pristupas. sve ovo kasnije sto navodis kao sto su mir, radost, ljubav, zdravlje jesu samo posledica Nove Tvari u Hristu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 добро брате, а шта је обожење него нова твар у Христу? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 da ali ti ne ides u Crkvu po obozenje, Crkva je (ikona tog buduceg dogadjaja) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 i jos nesto, nisam hteo sve da navodim u mom odgovoru Casi Vode, kako ne bi pomislio da je nesto licno protiv tebe, ali ovo je duboko ne tacno: "у Цркву се иде ради опроштаја греха, јер ниједна друга установа или инсистуција не пружа нешто такво" !!! Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 брате мој, читај шта пише, немој измишљати. друго, пише ЗБОГ а не ПО. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 14, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2011 i jos nesto, nisam hteo sve da navodim u mom odgovoru Casi Vode, kako ne bi pomislio da je nesto licno protiv tebe, ali ovo je duboko ne tacno: "у Цркву се иде ради опроштаја греха, јер ниједна друга установа или инсистуција не пружа нешто такво" !!! добро, због чега? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука