Gerhard Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 i na ovom sajtu episkpe oslovljavamo imenom i titulom a ne nadimkom On za sebe kaze da je biskup. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Трива Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 http://www.vokabular.org/?lang=sr&search=%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF&Submit=%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 On za sebe kaze da je biskup. tako se kaže na hrvatskom, na engleskom je bishop , na japanskom ne znam kako se kaže... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 То су два појма епископ се и на хрватском каже епископ а бискуп се и на српском каже бискуп. Није мудра та изјава епископа нашег Григорија. Где му је била памет? Sasa Kolbas and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 То су два појма епископ се и на хрватском каже епископ а бискуп се и на српском каже бискуп. Није мудра та изјава епископа нашег Григорија. Где му је била памет? izjava mu je više nego mudra, samo nema mudrosti medju nama...biskup, vladika , stvar je u eklisiologi ali k0 će to nemudrima koji misle da su mudri objasniti... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мислим да ипак нисмо баш толико одмакли у "екуменском дијалогу" да би све то било исто и небитно. Надајмо се да никада неће ни доћи до тога. Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 1 "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мислим да ипак нисмо баш толико одмакли у "екуменском дијалогу" да би све то било исто и небитно. Надајмо се да никада неће ни доћи до тога. nismo, zato što u svojoj duhovnosti i poznavanju sopstvene vere neimo daleko odmakli, ovo vezivanje za reči i izražavanja je veštičarenje najobičnije, to ima prodju samo medju babama iz negotinske krajine nikako i medju hrišćanima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Као да слушам политичког аналитичара, и то прилично лошег, који заступа интересе одређене партије, странке, а не православног владику, и то у емисији која се емитује за Васкрс. Да ли владика и даље држи трибине, предавања, где се бави духовним, верским темама, или је сада само у неимарским, пословно-градитељским и политичким водама? Никанорац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Као да слушам политичког аналитичара, и то прилично лошег, који заступа интересе одређене партије, странке, а не православног владику, и то у емисији која се емитује за Васкрс. Да ли владика и даље држи трибине, предавања, где се бави духовним, верским темама, или је сада само у неимарским, пословно-градитељским и политичким водама? MItropolit Amfilohije savetuje studentima da bar tri puta isčitaju +Zizjulasa kako bi iole nešto razumeli, pa ti ja evo savetujem da bar pet puta odgledaš ovaj intervju ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 MItropolit Amfilohije savetuje studentima da bar tri puta isčitaju +Zizjulasa kako bi iole nešto razumeli, pa ti ja evo savetujem da bar pet puta odgledaš ovaj intervju ... Хвала на савату, па да сумирам шта је владика рекао: - да се помирио са Николићем: - да су пили ракију на том историјском састанку - није му пао на колена и молио за опроштај, него је рекао за себе да је један напрасит и љутит човек - објаснио је и како је дошло до скандала када нису Николићу да отворе цркву - ако неко треба да вози масеретија, онда је то Бодирога - да му је дражи Ђилас, и да га више цени од Тадића - да он жели да искористи политичаре да би добио подршку за своје бизнис-пословне пројекте, да би урадио нешто за народ - да не жели да се бави више градњом цркава, већ школа, и потребитим - хвалоспеве на рачун Додика (како он једини има енергију да одржи РС) - како је ишао да нуди политички договор противнику Додика, и да је то била његова иницијатива, и идеја, а не Додикова, и да наравно његова мисија није била успешна - о супериорности крајишких политичара над херцрговачким, и како је то кључна предност Додикова - како телевизија даје погрешну слику о људима, и да Додик није тако негативан лик, како се чини - како је у једном тренутку био најпопуларнији у РС, а да су Додикови то прикрили, и рекли да је Додик популарнији, као и да је схватио да му је знатно опала популарност - о томе да су он и Вучић били у Загребу 1990 на утакмици Динамо-Звезда - да ће се видети какав је Вучић када трене да трпи ударце, када му ослаби моћ - да је у тешким тренуцима размишљао да оде у Америку и тамо буде владика, и да испија кафе и прима 5000 евра (ово ме је можда и највише разочарало, такво понижавање епископског посла у САД, и уопште владичанских послова који нису везани за политику, за градитељство, за бизнис, мада мислим да би он и тамо дошао ди Обаминог кабинета, пошто се види да му је то главна сфера интересовања) - да је рекао патријарху да га вређа помисао и говоркања да ће га померити из Херцеговине (то ваљда значи да ће направити лом, и да ће се борити жестоко против тога, ако само покушају да то ураде) Што се тиче духовних ствари, мало тога је рекао, ал хајде и то да изложим: - о ослобађању човека - о томе шта значи опростити Можда сам овде нешто прескочио, ал утисак је да у владикиним излагањима много више има утицаја савремена филозофија и психоанализа, него светоотачка литература, које се кроз маглу присећа. Извињавам се ако сам погрешно разумео владику, ал то је сигурно стога што сам много више од њега очекивао на духовном плану, и стога што читам патријарха Павла: Да нам буду јаснија нека питања наше вере, и одушевљавам се Павловим знањем, тиме колико се удубљивао у учења наше цркве, у учења наших савременика, и противника цркве. У ствари колико се Павле бавио другим темема, и колико је имао друге области интересовања од владике Григорија. Чини ми се да се Григорије пуно бави стварима којима не би требало да се бави православни владика, јер то треба да ради световни ауторитети, тј. држава, а не црква. Sasa Kolbas and Никанорац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Ђорђе Р, Па? Новинар питао, владика му одговарао. Евидентно је да владика Григорије јесте човек духован али који живи и од хлеба и од речи Божије. Не видим зашто се не види духовност у овим речима епископа Григорија? мада опет с друге стране, неки Бога не виде ни у библији, што би га видели у епископу Григорију... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Ђорђе Р, Па? Новинар питао, владика му одговарао. Евидентно је да владика Григорије јесте човек духован али који живи и од хлеба и од речи Божије. Не видим зашто се не види духовност у овим речима епископа Григорија? мада опет с друге стране, неки Бога не виде ни у библији, што би га видели у епископу Григорију... Човек прича о земаљским стварима, о политици, о бизнису, о ономе шта њега мучи, шта њега занима. Далеко од тога да је овде новинар наметао теме, него је владика причао шта му је на души. А то је земља, борба за позиције у друштву, борба за власт. Није причао о спасењу, није причао о животу вечном и непролазном, што је могао причати, и мерити своје ставове и друштвене појаве тим вредностима, и тим поређењима. Прича о боксерском дуелу који је обележио седамдесете године прошлог века, тј догађај од пре 40 година, ког се сећају људи који имају најмање 50 година и више. Дакле поприлично непознат догађај већини људи, тј не сећају се тог дуела, нити су га гледали. Слажем се да је обележио своје време, али има сигурно дивних примера из Светог Писма који се може искористити уместо ове приче. Немам ја ништа против владике, далеко било, нити кажем да није "духован", него само какав утисак оставља интервју. Многе приче су ми стварно засметале, као о томе да је посао епископа у САД да испија кафе и прима 5000 евра. Као да је то битно. Или да Бодирога треба да вози масератија, или хвалоспеви на рачун Додика, или како се дружи са политичарима само из интереса. То јесте искрено, али је и јадно, да своје време посвећује неким људима само из овоземаљских интереса, где међусобно користе једни друге. Не само да посвећујеш своје време њима, него и да агитујеш за њих, као што овде владика агитује за Додика. Политичари и криминалци виде свој интерес да се прикажу у јавности у лепом светлу, како ето помажу цркву, а владике да их измузу за паре, дозволе, и помоћ у својоим пословним подухватима. То баш јадно изгледа када се чује од једног владике, који то подржава, и примењује. Sasa Kolbas, DYNABLASTER and Никанорац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Ђорђе Р, Intervju je na tebe ostavio takav utisak, odnosno nisi u stanju da sagledaš dublju priču. Za mene je na zemlju spustio nebo onaj koji gradi škole, vrtiće, ima humanitarne organizacije, koristi svoju harizmu i veze u vlasti da bi to učinio. Najlakše je pričati o nebu, spasenju i sl a ne raditi ništa ... vladika Grigorije samo priča o onome čime se bavi a nebo je sigurno njegova pokretačka snaga. Ne tvrdim da je vladika savršen, ali tvoja kritika je više nego neutemeljena, možda i zlonamerna. U stvari, jedini ko ovde je dao utisak zlonamere i jadnosti si ti, obzirom da nisi glup, nemoguće je da nis skapirao šta vladika Grigorije govori. Na tebi se definitivno odnose reči vladike Grigorija, da srbi sve opraštaju sem uspeha... DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Ђорђе Р, Intervju je na tebe ostavio takav utisak, odnosno nisi u stanju da sagledaš dublju priču. Za mene je na zemlju spustio nebo onaj koji gradi škole, vrtiće, ima humanitarne organizacije, koristi svoju harizmu i veze u vlasti da bi to učinio. Najlakše je pričati o nebu, spasenju i sl a ne raditi ništa ... vladika Grigorije samo priča o onome čime se bavi a nebo je sigurno njegova pokretačka snaga. Ne tvrdim da je vladika savršen, ali tvoja kritika je više nego neutemeljena, možda i zlonamerna. U stvari, jedini ko ovde je dao utisak zlonamere i jadnosti si ti, obzirom da nisi glup, nemoguće je da nis skapirao šta vladika Grigorije govori. Na tebi se definitivno odnose reči vladike Grigorija, da srbi sve opraštaju sem uspeha... lol jedinu zlonamernost u temi vidim u ovom tvom postu, tacnije u drugom delu posta (koji je uljez), sa prvim se slazem. Balans pcela - muva nije jednostavan zadatak, sa time se slazem Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Ђорђе Р, Intervju je na tebe ostavio takav utisak, odnosno nisi u stanju da sagledaš dublju priču. Za mene je na zemlju spustio nebo onaj koji gradi škole, vrtiće, ima humanitarne organizacije, koristi svoju harizmu i veze u vlasti da bi to učinio. Najlakše je pričati o nebu, spasenju i sl a ne raditi ništa ... vladika Grigorije samo priča o onome čime se bavi a nebo je sigurno njegova pokretačka snaga. Ne tvrdim da je vladika savršen, ali tvoja kritika je više nego neutemeljena, možda i zlonamerna. U stvari, jedini ko ovde je dao utisak zlonamere i jadnosti si ti, obzirom da nisi glup, nemoguće je da nis skapirao šta vladika Grigorije govori. Na tebi se definitivno odnose reči vladike Grigorija, da srbi sve opraštaju sem uspeha... Многи су градили школе, вртиће, покретали хуманитарне организације, а далеко од тога да су спуштали небо на земљу (рецимо комунисти, или западне демократе...). Није то лоше, далеко било, али је битније народ охристовити, уцрквити. Владика је раније на томе доста радио (преко бројних трибина и предавања). Зато сам и питао да ли и даље то ради, или не стиже од зидања школа и вртића... Ако владике крену/наставе путем зидања школа, вртића, ... бојим се да нам политичири не почну проповедати јеванђеље (као што ономад чусмо, и насмејасмо се, Дачићевој "проповеди" у Утиску недеље). Ја владику Григирија волим, и за њега увек има места у мом срцу. То је одговор на то да му не могу опростити успех. Глупо би било уопште оцењивати, процењивати, просуђивати (да не кажем и осуђивати) владику Григорија. То је немогуће урадити а да се човек не огреши, или смањујући/увећавајући његове заслуге у добром, или смањујући/увећавајући његове "заслуге" за лоше појаве. Али можемо се осврнути на то шта је рекао у овој емисији, и којим се темама бавио. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука