Jump to content

Трива

Члан
  • Број садржаја

    73
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Трива

  1. Читао сам у књизи, али ево видим има на нету: Жарко Видовић: СВЕТИ САВА И РИМСКО ПРАВО – СЛОВЕНСКО ДРУШТВО SLOVEN.ORG.RS Пар цитата: " јер правну природу државе има да брани сама Српска Православна Црква, уколико је верна свом, светосавском предању" " сваки властелин је хтео да буде искључиви господар, закон и судија на „својој“ (племенској) територији, без важења неког вишег, државног и општенародног закона. Тај виши закон је, међутим, за Светог Саву Римско право, па он при „мирењу браће“ заправо утврђује тај виши закон. Једино Црква је и могла да заступа неки виши закон"
  2. Разумијем шта говориш, али ја овде не позивам на подјелу анатема појединцима. Говорим о "коригујућој" улоги Цркве у ЈАВНОМ животу. Умјесто тога они дјеле ордење сумњивим људима и тијесно сарађују са њима. Но, заиста не бих да се удубљујем и износим сва моја искуства и сазнања... Волио бих да се успостави неки дијалог и да се преиспита однос клира са политичарима који су и више него неморалне личности. Ваљда постоји неки пут до тога мимо квазизилотизма/артемизма/ракола са једне и неке мјешавине клерикализма и етатизма са друге стране. Ја сада само та 2 пута видим код нас.
  3. Жарко В. је писао о односу цркве и државе, о крмчији, Римском праву итд. Колико сам схватио Црква је заштитник Римског права тј. права на слободу личности, а прича око Рио Тинта је било управо нарушавање ове суштине. Даље, власт је очигледно послала хулигане да туку народ, на шта је Патријарх одговорио да се не смијемо тући (?!). Поштујем канонски поредак и све, али ми је љигаво то лизање са криминалцима (да то су ове власти, да се не лажемо) и тајкунима. То је проблем наше Цркве, није проблем Ненад Чанак. Ту је и вл. Сергије и његови хвалоспјеви на сајту СПЦ. Зауставићу се овде.
  4. Отворим ја у Ворду или Nodepad-у, али само испише коментаре по редовима... Није баш "уређено" тако да не схватам како протумачити.
  5. Браво за тему. Не могу отворити на Гугл диску овај други документ. Кад скинем на комп, нема екстензије па сам отворио у уређивачу текста, али само су исписани коментари у сваки ред. Дакле, ако може мало појашњење за нас лаике, како се тумаче резултати?
  6. @Гагић "Разбистрио сам ја одавно...(ако на то циљаш)." Брате, дјелује ми да ти ништа ниси разбистрио, као ни ја. Само вјерујмо у Голготу+ Васкрење Христово, смиравајмо се (смирење = понизност) и будимо стрпљиви. Дуг је и непредвидив живот... Осим ако га преспавамо - тад дјелује кратак и једноставан. - Оно што мени и даље није јасно - а дотакли сте се прије неколико "постова" - у шта екипа атеиста вјерује, шта је њихов путоказ и условно речено "смисао" живота (иако мислим да цјеловити смисао нећеМО схватити у овом животу). Да ли су то само инстинкти, осјећања, интуиција и разум ? И ако је тако, која је суштинска разлика између човјека и животиња? Има ли је?
  7. @Avocado ОК, онда је питање: зашто сте за секуларну државу ? Да ли мислите да штети хришћанско учење? Како то мислиш... да ли очекујеш 100% успјех? И како си измјерио "фејловање" ? И да ли си узео у обзир процес секуларизације који ако се не варам траје више од 1 вијека? Да ли мислите да на одређени проценат људи ( или на њихове савјести ) не дјелују хришћанска учења? (Занемаримо сад тему достојности уста која их изговарају.) На који начин чувати морал друштва? Зашто бих "ја" бринуо о ближњим, живио морално, давао паре у хум. фонд и слично ако нема Бога који ће ми судити - по милости и правди? Зашто да не живим тотално распуснички ако нема Васкрсења - ионако ћу умријети и постати "ништа", зар не ? Зашто бих се трудио? Поставио сам више питања, али је то у ствари 1 питање у више облика.
  8. Не разумијем поенту твог коментара али ето одговорићу. Обрати пажњу на "или" везник у мој реченици. Дакле секуларизација ИЛИ (2. варијанта) укидање. Губи се смисао дискусије ако се кренемо о сваком термину препирати и објашњавати. Претпостављам да се неке ствари морају подразумијевати да би се било шта причало....
  9. Питање за атеисте.... Претпоставке: - атеиста се залаже за секуларизацију друштва тј. маргинализацију или идеално укидање религије. - најактуелнија религија код нас - хришћанство - у дубокој суштини учи само о човјекољубљу као предуслову за богољубље и око те 2 заповијести темељи сва остала учења. Због тога је и Христос Васкрсао, због тога и Лигургија-Причешће, итд. Значи милосрђе, искреност, осјећај за другог, активно чињење добрих дјела, мир у свијету, целомудрије, смирен - несујетан - дух, итд. Све оно како замишљам идеално друштво. Све оно што ја видим као особине Бога и идеалног човјека (богочовјека). - Дакле, уз ове претпоставке, зашто сте против Цркве? И поред свих проблема и свакаквих чланова, зар није неки идеал друштва да имамо што више људи са горепоменутим особинама? Зар није добро да се шири горепоменуто учење? Да се разумијемо, науку нико не дира, већ мислим да је камен спотицања то што је Ап. Павле критиковао "мудрост овога свијета". Бар то му Ниче замјери... За Павла и нас хришћане је "овај свијет" = страсти/грешност .
  10. Читајући Ничеовог "Антихриста", стално ми на уму беху они исфрустрирани "хејтери" што по Фејсбуку коментаришу шта стигну, и то са онако прилично безвезним фразама, нпр: шта поп вози, боље да су саградили вртић него цркву, црква је мрачњаштво, црква је опијум за народ, итд... Ниче је наводно био јако интелигентан, али овај рад му је жива слика фрустрације, погрешних схватања Апостола Павла (кога је изгрдио најстрашније), а прије свега појма "свет" што је надам се јасно шта значи. Но да ипак цитирам св. Исака Сирина: "Свет је општи назив за све страсти. Страсти су следеће: љубав према богатству, жеља за поседовањем, телесна задовољства, завист, похлепа за моћ, гордост, облачење у скупу одећу. Види за коју од ових страсти ти живиш. Тада ћеш познати колико си жив за овај свет и колико си мртав за њега." Нисам остала дјела читао изузев "О фолозофу" (тако нешто) које ме није заинтересовало (можда због горе поменутог дјела) па сам прелетио. Тако некако гледам и на атеисте - као исфрустриране и неупућене људе, са "другачијим" менталним склопом. Али их углавном више поштујем него млаке, турбо фолк србо-православце.
  11. Људи, мале државе имају минимум или нимало суверенитета. О Косову и Метохији се Вучића не пита пуно већ много тога зависи од страних фактора. Међународне прилике тј. однос снага Америка - Европа - Русија - Кина данас диктира геополитику и од способности дипломатије зависи и наш суверенитет тј. могућност доношења одлука. У суштини се шах игра и хладни рат траје константно, само се омјер снага мјења, а данас су границе тог рата проширене на цијели свијет. Е сад има ту још један параметар, а тиче односа народ-власт и власт-друге државе. Пошто су људи на власти постављени, уцјењени на разне начине и под будним оком странаца, некад је интерес "странаца" да власт опстане, а некад да се смјени. У сваком случају притисак се врши стално на власт - са једне стране задовољство народа/гласача и чување власти, а са друге странци који желе да остваре своје интересе тј. интересе своје економије са циљем да и њихова власт траје и буде јача. Наше власти од 5. октобра се изгледа мало више приклањају странцима, а народ лукаво "притискају" до границе пуцања. У сваком случају као народ своје интересе можемо постићи једино да будемо довољно просвећени, да радимо на свом духу и интелекту да знамо препознати и изборити се за свој интерес. Да будемо храбри, поштени и да смо спремни на жртву, да имамо љубави за своје ближње. Тада ће властима бити отежано да манипулишу и моћићемо препознати демагогију и тиме вршити јачи притисак на власт да ради конкретне и добре ствари за државу, а не странце! Да ли је АВ или Борис Тадић или неки други глумац на власти, мало нам значи - бар у овом моменту док не "родимо" озбиљне државнике. --- Него мене занима јесу ли ово заиста Тасине ријечи? Јел има неки комптетентнији линк од Србин инфо и ФСК ?
  12. "zivot koji sada zivim je toliko ispunjen I dobar da je to neopisivo." Врати се ти брате Микију па покушај поново. (Шала са покушајем поуке.) У сваком случају ако је истинита прича, хвала ти. Ако није опет хвала јер је вјероватно близу истинитих прича сектом обманутих несрећника.
  13. "Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?" ... Елем, кад смо већ код теме - од када потиче учење да нема спасења за самоубице, да је то неопростив гријех? Кад читамо житија наших Светих Мученика, данашња искушења су мачији кашаљ. Али опет - гледајући ту неку свеопшту отуђеност, безнађе у јавном простору, информациону гојазност, егоистичну културу, уздање само у своје моћи за будућност (овоземаљску) и за то везану анксиозност, несигурност, презабринутост, немоћ - можемо помислити да је ђаво усавршио своја средства и сад на перфидан, најподмуклији начин води своју битку. Видио је да терором тијела само ојачао свог противника, да је крвљу мученика још више ојачао Православље па је прешао на перфидније методе. Св. Серафим Роуз је писао о томе како је тешко бити православан у Америци (а сад је већ и код нас исто - мада хвала Богу још смо сиромашни па није баш у потпуности као тамо) гдје нема физичког, отвореног страдања поредећи духовну обамрлост Америке са свеопштим духовним препородом у Русији након деценија комунистичког терора у ГУЛАГ-у... Заиста се запитам да ли Господ, као доказано савршења Љубав и милост, заиста не опрашта самоубиство. Мислим ко сам ја да испитујем васељенске тајне које можда и не треба да знам/о?! Али ето гласно размишљам молећи се Господу да помилује ако је икако могуће Криса и Честера и све остале који су преварени на сличан начин. +
  14. "Ludi vatikanski crveni pop Franjo uz pomoc bradatih spodoba ,karakondzula iz tzv.SPC,koja s crkvom i Bogom nema veze,teroristicka organizacija u sluzbi velikosrbskog monarhofasizma i svetosavlja" Оплаках и још плачем.
  15. Послате наше југоносталгичаре тамо, наравно присилно и без водича и без упознавања са правилима. Па нека осјете и наслуте како је било Ким-Џон-Титовим противницима. Можда сконтају неке ствари па престану смарати.
  16. Млаки смо, бљутави... сви... или боље рећи већина... још увјек. По једној страни незаинтересованост свештеника за спасење (вјерника а тиме и себе). По другој незаитересованост вјерних за (своје) спасење. Може се рећи површност, неозбиљност... Хвали нам Љубави у Господу ! Ко воли жртоваваће се и сједињавати се са Вољеним свакодневно на све могуће начине! Ко воли, неће бранити другима да се воле!
  17. Први и основни проблем (заиста проблем) како у овој "расправи" тако и у свему у нашем друштву је искључивост. Многи, да не кажем већина пошто нисам бројао, се послије мајушног новинског или интернет чланка одмах стављају на једну страну и крене пљувачина друге. Превише острашћености, искључивост и то све базирано на незнању или још горе - површном знању. Што се мене тиче - марш у библиотеке сви. И бројанице и "крст" свој у руке па са муком и знојем да залијемо сјеме доброга плода! Без тога (нам) нема Васкрсења и живота будућега вијека!
  18. Ако си одлучио да правиш сајтове, одради их ако ништа због тренинга. А потруди се да научену теорију (добре праксе програмирања и остало) примјениш на те сајтове и кроз то да покажеш квалитет. Дакле одради их што "квалитетније". Наравно не мислим на инсталирање Вордпреса и постојеће "теме" пошто то хиљаде људи из твог града може одрадити уз помоћ Гугла/Ју-тјуба... Е сад запослење зависи од других кандидата. Лично имам осјећај да је тржиште солидно попуњено. Не рачунајући Индијце... Углавном поента је да не очекујеш чудо.
  19. 1. Бавим се веб програмирањем годинама. Преко интернет платформи (UpWork) је све теже наћи посао, није као прије неколико година. Радио сам 4-5 година у фирмама а затим направио мању паузу 2-3 године и сад је моје знање или застарјело или је дошло нових и "бољих" програмера на тржиште. (Ово друго је сигурно. ) Углавном посла има али имам осјећај да то није као прије... 2. Углавном ствари се јако брзо дешавају тако да треба пратити трендове да вас не престигну нови људи-роботи. Али посла има, мада као и свагдје труд је јако битан. У капитализму се мораш издвојити из "масе". Говорим све ово не да бих деморалисао него да се не очекују чуда па да дође разочарење већ да се буде спреман на труд - као уосталом у свему у животу. 3. Такође треба пазити на психу јер затварање у себе и рачунар није природно и може имати лоше послиједице. Тражити што више разлога да се изађе, шета, трчи, дружи, комуницира са живим бићима и околином (природом по могућности). Литургија и црквена сабрања су изнад свега поменутог - што ваљда на овом форуму не треба посебно објашњавати Овде би ме психолог могао допунити. Битна је ствар! -- 4. Што се тиче учења, моја је грешка што сам некако увјек против система и теорија/бубања/дефиниција па сам волио учити на примјерима и самоиницијативно, да кажем по интуицији. Запостављао сам теорију и схватио да је потребно да би прошао први круг на разговору за посао потребно да, поред искуства у технологијама које фирма користи, знати солидно и теорију. Наравно теорија није циљ сама по себи, али помаже код практичне примјене.... Ево на примјер ако желите учити Јава језик добро је научити теорију (+ примјену наравно) из штива за сертификацију од Oracle фирме ( https://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_Certification_Program ) . Да ли ћете платити полагање 200-300е или не, то је већ ваша ствар. Али је знање из књига + припремних тестова за испит корисно. Што се тиче PHP, ту има Zend сертификат - нисам гледао али претпостављам да је слична ствар пошто је Зенд фирма која ради на развоју PHP-a. Такође препоручујем ово релативно кратко и површно упуство да се прође и стекне дојам шта треба покрити знањем: http://www.phptherightway.com/ 5. Уз теорију обавезно радите пројекте - дакле куцајте, куцајте и само куцајте. То је као тренирање у спорту. А добро би било кад се мало стекне знања да се покуша учествовати на неким Open Source пројектима који се углавном налазе на GitHub - ту се стиче искуство рада у тиму, упознају се неки стандарди типа unit testing, путање фајлова, паковање и компајлирање пројеката, алати , итд... Мало више о томе: https://medium.com/@hellomeets/unconventional-way-of-learning-a-new-programming-language-d2bee1fa378a#.fytam82fs Значи измишљајте и радите било какве пројекте. Сад је битно куцање и рјешавање практичних проблема а да ли ће се тај софтвер користити, мање је битно барем у овој фази. Циљ је тренинг засад. 6. Ако има питања пишите.
  20. Имаш најаву на Ју-тјубу... Неки РТС профил.
  21. Људи, на нашој драгој "државној" телевизији је са Великим Постом почело и приказивање серије о некој видовитој бабетини. Нећу ни да помињем детаље да неко не дође у искушење да се игра са демонима у таквим напаћеним особама. Јел неко гледао "то" и јел моје етикетирање на мјесту ? Те јел препоручљиво да се то гледа уопште и икада?
×
×
  • Креирај ново...