Jump to content

Episkop Grigorije: Jedino vjera može sabrati ljudsku osobu u jedno!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја сам Србијанац тако да не користим, нити знам -ијекавицу. Просто, немам истанчан осећај, слух и знање за коришћење ијекавице.Зато вероватно и има по неке грешке. Ја сам једноставно прекуцао текаст онако како сам чуо... :)

Извињавам се због тога.

Ако има неког Србина преко Дрине у модерацији нека исправи грешке...

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

Ја сам србијанац тако да не користим, нити знам -ијекавицу. Зато вероватно и има по неке грешке. Ја сам једноставно прекуцао текаст онако како сам чуо... :)

Извињавам се због тога.

Ah da, dobro, na tu sam mogućnost zaboravio, Šumadinci nisu u stanju odrediti gdje ide JE a gdje IJE ni kad bi im to ponavljao do besvijesti, hahahaha! Onda radije slobodno napiŠi ekavski, radije i tako nego ovako, OMG! Ja kad vidim takve stvari kao prijevara ili promijena dobijem odmah koprivnjaču i cijelo tijelo me svrbi, hahahaha. Ubuduće takve stvari radije napiŠi sve ekavski i samo dole pripiŠi opasku, primjedbu, objaŠnjenje nekakvo da je original u ijekavŠtini, tj. da je tekst transliterovani do ekavŠtine, tako je to bolje, lakŠe i pravilnije, nikakav problem.

Подели на овим сајтовима

Еп. Григорије : Мораћемо да промијенимо многе ствари. Не, у смислу, да промијеним суштину, истину, тремељ, основу, стубове ... Него, ћемо морати да мијењамо врата, прозоре, кровове. Мораћемо некако увијек и изнова да будемо отворени за људе. И да будемо тај простор слободе за људе. Људи морају да нађу, пазите,ово је кључна ријеч – утјеху. Људи морају када дођу у Цркву, да осуше грло и да осуше ту душу – напоје водом живом.

Питање : Па,могу ли то данас ?

Еп. Григорије : Могу ако хоће. Али, треба признати, да се ми понекад ту испријечимо на вратима Цркве и кажемо : овај може да уђе, овај не може. То је увијек било опасно.

men875847'0789

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ја сам србијанац тако да не користим, нити знам -ијекавицу. Зато вероватно и има по неке грешке. Ја сам једноставно прекуцао текаст онако како сам чуо... :)

Извињавам се због тога.

Чувај се да те не украду ови из одбора за Црногорску граматику и правопис Ови Чигрићи,Силићи и други Дрљевићи! :D Имаш дара, лако можеш да прелазиш из ијекавице у јекавицу.....:D :D :D!

Што се тиче вл.Григорија и инетервјуа, управу је, морамо да се мењамо, наш однос један према другом мора да се мења..........

Подели на овим сајтовима

Ја сам Србијанац тако да не користим, нити знам -ијекавицу. Просто, немам истанчан осећај, слух и знање за коришћење ијекавице.Зато вероватно и има по неке грешке. Ја сам једноставно прекуцао текаст онако како сам чуо... :)

Извињавам се због тога.

Ако има неког Србина преко Дрине у модерацији нека исправи грешке...

osjeti razliku izmedju e u promena-promeniti

gdje je kratko e kod vas, tu je je /promjena/

gdje je dugo e, tu je ije /promijeniti/

Подели на овим сајтовима

Хвала на лијепим (-сад је ваљда добро?) савјетима и приједлозима. Трудићу се да запамтим правила.

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

...па, шта ви мислите о речима владике Григорија? 0205_whistling

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Moje misljenje je da mi treba da promenimo sustinu. Po meni iz sustinske uskogrudosti dolazi i ova formalna... Smatram da je rezultat danasnje "formalne" i materijalne krize, koju vecina potenciraju kao razlog i/ili opravdanje nekog moralnog i/ili duhovnog pada ustvari duboko ukorenjen u duhovnoj krizi. Sve sam blize stavu da se ne moze ici duplim tracnicama jer te zivot pre ili posle natera da se opredelis kom se carstvu priklanjas... Ne znam, mozda gresim, ali trenutno tako razmisljam...

Подели на овим сајтовима

osjeti razliku izmedju e u promena-promeniti

gdje je kratko e kod vas, tu je je /promjena/

gdje je dugo e, tu je ije /promijeniti/

Dijana, ni to promijeniti ne ide, nije ispravno.

promjena - promjeniti oboje je na JE

moraću napisati neki članak o tom, ta djeca skroz izgubila kompas

primjetio sam da strašno mnogo gluposti koje su Hrvati izmislili Srbi potom prenose i u srpski, OMG

Подели на овим сајтовима

Хвала на лијепим (-сад је ваљда добро?) савјетима и приједлозима. Трудићу се да запамтим правила.

sjedi, pet ! :D

Подели на овим сајтовима

Dijana, ni to promijeniti ne ide, nije ispravno.

promjena - promjeniti oboje je na JE

moraću napisati neki članak o tom, ta djeca skroz izgubila kompas

primjetio sam da strašno mnogo gluposti koje su Hrvati izmislili Srbi potom prenose i u srpski, OMG

ja sam ucila u skoli, (to se tad zvalo srpskohrvatski greengrin ) da je to prema duzini glasa e kratko e=je, dugo e=ije.

pa tako, ispravno je, po nasoj gramatici, primijetio-primjedba. medjutim, prijedlog-predloziti, hm, tako je, ali zasto, ne sjecam se vise.

e sad, sto su Hrvati maltene svako e pretvorili u i-je (prijevod, prijedsjednik), to nije nas problem.

Подели на овим сајтовима

ja sam ucila u skoli, (to se tad zvalo srpskohrvatski greengrin ) da je to prema duzini glasa e kratko e=je, dugo e=ije.

pa tako, ispravno je, po nasoj gramatici, primijetio-primjedba. medjutim, prijedlog-predloziti, hm, tako je, ali zasto, ne sjecam se vise.

e sad, sto su Hrvati maltene svako e pretvorili u i-je (prijevod, prijedsjednik), to nije nas problem.

Aha! Jedno "i" manje, kec iz hrvatskog: treba "prijedsijednik"

Подели на овим сајтовима

Za Boga dragog, vi ste postali još gori i od Hrvata koji hoće da pokažu svoje hrvatstvo tim što svuda trpaju IJE tamo gdje ga nikad nije bilo, gdje ide JE, jer šta oni hoće da pokažu s tim to je jasno al šta vi hoćete da pokažete to mi nije jasno: promjene - ne promijene! Ja to ne mogu ni izgovorit koliko je to nakaradno. Tomu se kaže jotacija, tamo na to proměne je kratko e respektivno JE a u juožnoslovenskim jezicima je za to zamjena JE a ne IJE, to IJE je kod dugog E. Kad biste znali češki onda biste vrlo lako poznali te riječi jer sve te gdje je kratko e, tj, JE se pišu sa ě a gdje je dugo e tamo je ovo é ili obično e. Oni s tim problem nemaju ali zato imaju 42 slova, mi imamo slova samo 30 ali zato sa tim jotovanjem, jotacijom problema preko glave. Moram što prije napisati članak o jotaciji i zamolit naše lingviste da mi s tim pomognu i prikažem vam pravila i pomagala kako odrediti gdje je to dugo a gdje kratko e.

PKA208a6f_abeceda.jpg

Ма бре, у питању је неписменост :) Многи не знају правило да се "је" пише када је слог ненаглашен или кратко наглашен, а "ије" када је дуго наглашен. Или знају а не знају да га "примјене".

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...