Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Ostrog je manastir chiji monasi se drzhe odredjene asketske discipline koja ne iskljuchuje pristup zhenama. Kome to ne smeta, slobodan je da tamo bude monah. Nekog Gospod prizove na Ostrog, nekog na Svetu Goru, svako ima svoje mesto u Bozhijem planu.

Monasi sa Svete Gore se su kao ljudi svesni svojih slabosti i gledaju da na najefikasniji nachin izadju na kraj sa njima. Ako su zaista smirenoumni, oni svakako misle da su u gorem duhovnom stanju od onih sa Ostroga, te im se valja kloniti zhena. Kada ih ne budu mogli videti, manje cce na njih misliti, a kako im je cilj da svojim zhivotom josh na zemlji izobraze Carstvo Nebesko time shto cce voditi zhivot stho je vishe mogucce nalik na zhivot vechni, oni su sve tome cilju i podredili.

Upravo je avaton jedno od sredstava za postizanje ovog  par excellence eshatoloshkog cilja.

@Nishizawa, izvini na izrazu “lupetati” ali stvarno, malo sam se bio iznervirao, no sad sam se unekoliko sabrao.  

Подели на овим сајтовима

Ostrog je manastir chiji monasi se drzhe odredjene asketske discipline koja ne iskljuchuje pristup zhenama. Kome to ne smeta, slobodan je da tamo bude monah. Nekog Gospod prizove na Ostrog, nekog na Svetu Goru, svako ima svoje mesto u Bozhijem planu.

Monasi sa Svete Gore se su kao ljudi svesni svojih slabosti i gledaju da na najefikasniji nachin izadju na kraj sa njima. Ako su zaista smirenoumni, oni svakako misle da su u gorem duhovnom stanju od onih sa Ostroga, te im se valja kloniti zhena. Kada ih ne budu mogli videti, manje cce na njih misliti, a kako im je cilj da svojim zhivotom josh na zemlji izobraze Carstvo Nebesko time shto cce voditi zhivot stho je vishe mogucce nalik na zhivot vechni, oni su sve tome cilju i podredili.

Upravo je avaton jedno od sredstava za postizanje ovog  par excellence eshatoloshkog cilja.

@Nishizawa, izvini na izrazu “lupetati” ali stvarno, malo sam se bio iznervirao, no sad sam se unekoliko sabrao.  

Д на Сетој Гори живе све сами подвижници и пустињаци по пећинама и гудурама уместо што се возе џипови и гледа сателитска у климатизованим келијама, можда би ме и убедио... 4chsmu1

Ноу хард филингз. :)

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Znam, pročitala sam tvoje postove, i jasno mi je šta govoriš, ali kao što kažeš to je tvoje mišljenje. Ti smatraš da je ta praksa pogrešna, neko drugi smatra da nije. Pročitala sam tvoja objašnjenja i nisi me ubjedio.

То је, свакако, твоје право - али ако је теби објашњење типа не може и тачка довољно, мени није.

Osim toga, šta bi to bilo bolje kada bi žene imale mogućnost da dolaze na Svetu Goru? Čemu to? Sveto Pričešće je Sveto Pričešće, zašto željeti da se pričestim na Svetoj Gori?

Ако ти не желиш, можда неко жели. Иначе, хоћеш да кажеш да се никада у животу ниси причестила ни у једном мушком манастиру?

-Naravno da ni meni nisu dovoljna objašnjenja tipa ne može i tačka. Ipak, mislim da u ovom slučaju nije takvo objašnjenje. Evo ima i na temi objašnjenja koja nisu u fazonu ne može i tačka. Na kraju krajeva, meni je Avato baš cool i nikakve diskriminacije tu nema.

- A zašto neko želi da se pričesti baš na Svetoj Gori? Pored toliko crkvi i manastira što baš mora da ide i na Svetu Goru? Opet kažem Pričešće je Pričešće, svejedno ovde ili tamo, jel tako?

Подели на овим сајтовима

Добро је кад си се изнервирао, што је показатељ да су овакве дискусије уствари бесмислене и не треба их водити у етру.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

S druge strane, nikad do sad niko nije uocio ni najmanju stetu od toga sto zene nisu mogle na Svetu Goru, naprotiv...

Sveta Gora prosto ima svoj tipik, i to je to...

Д на Сетој Гори живе све сами подвижници и пустињаци по пећинама и гудурама уместо што се возе џипови и гледа сателитска у климатизованим келијама, можда би ме и убедио... 4chsmu1

Ovo o cemu pricas je degradacija tipika, to je stanje najnovije, od skora i nikako nije za pohvalu... da koristis ovo kao neki argument - nema bas nimalo smisla...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

-Naravno da ni meni nisu dovoljna objašnjenja tipa ne može i tačka. Ipak, mislim da u ovom slučaju nije takvo objašnjenje. Evo ima i na temi objašnjenja koja nisu u fazonu ne može i tačka. Na kraju krajeva, meni je avato baš cool i nikakve diskriminacije tu nema.

- A zašto neko želi da se pričesti baš na Svetoj Gori? Pored toliko crkvi i manastira što baš mora da ide i na Svetu Goru? Opet kažem Pričešće je Pričešće, jel tako?

Опет и опет - ни ти ни ја нисмо критеријум. То што је теби кул не значи да свима мора да буде.

Ниси ми одговорила - да ли си некада била у неком мушком манастиру, и да ли си се некада тамо причестила?

S druge strane, nikad do sad niko nije uocio ni najmanju stetu od toga sto zene nisu mogle na Svetu Goru, naprotiv...

Па и није да није. Овакво поимање духовности је, по мом мишљењу, делом довело до издвајања монаха као повлашћене касте и духовног елитизма, а некритичко прихватање свега и свачега до гомиле разноразних сујеверја, заблуда и сличних ствари које сада разједају Цркву...

Ovo o cemu pricas je degradacija tipika, to je stanje najnovije, od skora i nikako nije za pohvalu... da koristis ovo kao neki argument - nema bas nimalo smisla...

Па и није баш толико од скора. Не знам како теби, али мени светогорски манастири изгледају прилично луксузно у односу на то како се живело када су подизани, поготово у односу на села-метохе која су те манастире издржавала.

А далеко мање има смисла упркос свим тим деградацијама и даље наводити подвижништво Светогораца као аргумент за било шта, па тако и за авато.

Подели на овим сајтовима

Ово је баш неукусно... Стварно би требао да имаш све чињенице пре него што донесеш суд о нечему, у овом случају да посетиш Свету Гору. Позиваш се на рацио све време, а причаш у фазону рекла-казала.

Оно што сам ја видео и доживео на Светој Гори се заиста разликује од овога што си ти чуо.

"Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати. На зеленој паши пасе ме, води ме на тиху воду. Душу моју опоравља, води ме стазама праведним, имена ради својега. Да пођем и долином сјена смртнога, нећу се бојати зла; јер си Ти са мном; штап Твој и палица Твоја тјеши ме. Поставио си преда мном трпезу на видику непријатељима мојим; намазао си уљем главу моју и чаша је моја препуна. Да! Доброта и милост Твоја пратиће ме у све дане живота мојега, и ја ћу наставати у дому Господњем за дуго."

Подели на овим сајтовима

@nishizawa,

ok, nismo kriterijum ni ti, ni ja, ipak ima neko iznad nas, i Avato nije tu bez razloga.

Kakve veze ima da li sam bila u nekom muškom manastiru i da li sam se tamo pričestila? Svaki manastir ima svoje ustrojstvo, svoj tipik, pa tako i Sveta Gora. Šta ako je zaista Presveta Bogorodica odredila da ženama nije dozvoljen dolazak na Svetu Goru?

Подели на овим сајтовима

А мало у вези принчева, хеликоптера, разних дародаваца итд.

Што се тиче Хиландара - упад хеликоптером се десио на инсистирање тадашњег грчког министра културе. Познато је већ да су монаси отишли из манастира, остало их је тројица који су примили нашег бившег председника и грчку делегацију. Не знам како је у Ватопеду и другим манастирима... причам оно што знам или што су ми сведоци казали.

Принц Чарлс је један од већих ктитора манастира Хиландар, пре и после пожара. Зашто? Не знам. Човек који је поклонио највише земље Хиландару је муслиман, у знак захвалности за добијање сина. Ја се извињавам што баш немам скенирану признаницу, али опет морам да верујем да је тако. Можда и није...

Да си видео собу, буквално собу у којој су једна до друге излепљене фотографије дечице које шаљу родитељи из целог света (свих раса и боја) схватио би да се женама указује велика част и радост на други начин. Говорим о материнству, наравно.

"Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати. На зеленој паши пасе ме, води ме на тиху воду. Душу моју опоравља, води ме стазама праведним, имена ради својега. Да пођем и долином сјена смртнога, нећу се бојати зла; јер си Ти са мном; штап Твој и палица Твоја тјеши ме. Поставио си преда мном трпезу на видику непријатељима мојим; намазао си уљем главу моју и чаша је моја препуна. Да! Доброта и милост Твоја пратиће ме у све дане живота мојега, и ја ћу наставати у дому Господњем за дуго."

Подели на овим сајтовима

@Vladimir07

Dobrodosao... 4chsmu1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Vladimir07

Dobrodosao... 4chsmu1

Хвала.  :)

Подели на овим сајтовима

Колико видим, главни аргумент против забране уласка жена на Свету Гору је да је то погрешна пракса супротна Еванђељу и да је предање по коме је то наредила Пресвета Богородица неверодостојно.

А сада бих ја питао оне који заступају ово мишљење: од када је ово правило установљено? Пре десетак векова? Ко је до сада ово правило и предање доводио у питање? Свети Сава Светогорац? Свети Григорије Палама Светогорац? Ко други од православних ауторитета за све ове векове је то оповргавао? Неки светитељ са Свете Горе или ван ње? Неки Сабор, Патријарх, епископ? Ко? Зар није било логично да се таква погрешна пракса кад-тад кроз историју доведе у питање и укине? А ако за све ове векове то није учињено, значи да је целокупна православна васељена прихватила ово предање као истинито и Свету Гору прихватила као специфичну монашку заједницу, која има особити типик по изричитој заповести Пресвете.

Подели на овим сајтовима

Оно што сам ја видео и доживео на Светој Гори се заиста разликује од овога што си ти чуо.

Значи, приче о џиповима и сличним старима су само лажи које шире зле жене уз ЕУ у намери да нас упропасте?

Колико видим, главни аргумент против забране уласка жена на Свету Гору је да је то погрешна пракса супротна Еванђељу и да је предање по коме је то наредила Пресвета Богородица неверодостојно.

А сада бих ја питао оне који заступају ово мишљење: од када је ово правило установљено? Пре десетак векова? Ко је до сада ово правило и предање доводио у питање? Свети Сава Светогорац? Свети Григорије Палама Светогорац? Ко други од православних ауторитета за све ове векове је то оповргавао? Неки светитељ са Свете Горе или ван ње? Неки Сабор, Патријарх, епископ? Ко? Зар није било логично да се таква погрешна пракса кад-тад кроз историју доведе у питање и укине? А ако за све ове векове то није учињено, значи да је целокупна православна васељена прихватила ово предање као истинито и Свету Гору прихватила као специфичну монашку заједницу, која има особити типик по изричитој заповести Пресвете.

По тој логици, апсолутно све праксе које постоје у Цркви вековима (укључујући ту и крштавање обливањем, мрс на Светог Николу, пикнике на сахранама, бајање светом водицом, итд) су исправне, будући да би до сада биле искорењене?

...

Уосталом, већ се довољно дуго вртимо у круг. Ево мог предлога свима који сматрају да жена нема шта да тражи на Светој Гори:

Мушкарци нека се присете колико су пута ишли у неки женски манастир - Ћелије, Пустињу, Фенек (не знам да ли је Фенек још увек женски манастир?), да ли су, на пример, ишли на гроб Светог Јустина Поповића, и да ли су се тамо причешћивали.

Жене нека се присете колико пута су ишле у неки мушки манастир - поготово оне које имају духовнике. Да ли су ишле, на пример, на поклоњење Светом Василију на Острог, и да ли су се тамо причешћивале.

Онда се сви заједно запитајте зашто сте тамо ишли, и зашто сте се тамо причешћивали.

И добићете одговор на питање шта ће жена на Светој Гори.

nishizawa out.

Подели на овим сајтовима

Добро је кад си се изнервирао, што је показатељ да су овакве дискусије уствари бесмислене и не треба их водити у етру.

И служе само за вежбање дискутаната, па сви мисле да имају најпаметније одговоре и најбоље аргументе. И ни по коју цену не одустају од свог курса srecan

Подели на овим сајтовима

Па и није да није. Овакво поимање духовности је, по мом мишљењу, делом довело до издвајања монаха као повлашћене касте и духовног елитизма, а некритичко прихватање свега и свачега до гомиле разноразних сујеверја, заблуда и сличних ствари које сада разједају Цркву...

pa što odmah ne kažeš

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...