Grizzly Adams Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Федерико Гарсија Лорка: РОМАНСА МЕСЕЧАРКА Зелено, волим те, зелено.Зелен ветар, зелене гране.Брод на моруи коњ у планини.Опасана сенкомона сања на веранди,зелене пути, косе зелене,са очима од хладног сребра.Зелено, волим те, зелено!Под луном Циганкомствари пиље у њуа она их не види.Зелено, волим те, зелено!Велике звезде од ињадолазе са рибом сенкешто отвара пут зори.Смоква трља ветаркором својих грана,а брег, мачак лупеж,јежи своје љуте агаве.Али ко ће доћи? О одакле?Она чека на балкону,зелене пути, косе зелене,сањајући горко море.- Куме, даћу тикоња за кућу,седло за њено огледало,ноћ за њен огртач.Куме, долазим крварећииз Кабриних кланаца.- Кад бих могао, младићулако би се нагодили.Али ја више нисам јанити је мој дом више мој.- Куме, хоћу да умремпристојно у својој постељиод челика и, ако је могуће,са холандским чаршавима.Зар не видиш моју рануод груди до грла?- Триста црвених ружапокривају твој бели грудњак.Крв ти вири и миришеоко појаса.Али ја више нисам јанити је мој дом више мој.- Пустите ме барна високе веранде;пустите ме да се попнем!Пустите ме на зелене веранде.Верандице месечеве,где капље вода.Већ се пењу два кумана високе верандеостављајући траг крви.Остављајући траг суза.Дрхтали су кровови,фењерчићи од лима.Хиљаду стаклених дефоварањавало је зору.Зелено, волим те, зелено!Зелен ветар, зелене гране.два кума су се попела.Широк ветар остављао јеу устима чудан укусжучи, ментола и босиљка.- Куме, где је, реци ми,где је твоје горко девојче?- Колико пута те је чекаласвежа лица, црне косе,на тој зеленој веранди.Над огледалом бунараЦиганка се њиха.Зелене пути, косе зелене,са очима од хладног сребра.месечев сталактит од ледадржи је над водом.Ноћ је постала интимнакао мали трг.Пијани су жандарилупали на врата.Зелено, волим те, зелено!Зелен ветар, зелене гране.Брод на моруи коњ у планини. JESSY је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Федерико Гарсија Лорка: РОМАНСА МЕСЕЧАРКА Зелено, волим те, зелено. :good2: upravo sam mislila da je stavim.... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2014 Пријави Подели Написано Април 13, 2014 kapiram da niste citali poeziju kada ste bili mladi.....? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2014 Пријави Подели Написано Април 13, 2014 Prijatelju mojU nedeljnom hladu kisnoga julakoracas tihim korakom, nem kao noc,i mimoilazis strazu.Danas je jutro zatvorilo oci, i ne hajeza uzurbanu viku glasne kosave;preko uvek budnog plavog nebaprevucen je gust veo. U sumama su umukle pesme,a na svakoj kuci vrata su zatvorena.Ti si usamljeni putnik pustim ulicama,O, moj jedini prijatelju, najmiliji,na kuci je mojoj kapija otvorenane mimoidji je kao san.Prijatelju, jesi li napolju u burnoj nocina svom ljubavnom putu?Nebo stenje kao neko ko ocajava.Nocas mi ne dolazi san.Neprestano otvaram kapijui gledam u mrak, prijatelju moj!Ne mogu nista da poznam pred sobom;pitam se gde je put tvoj?Na kojoj tamnoj obali crne reke,na kojoj dalekoj ivici hucne sume,kroz koji varljivi ponor senkitrazis svoj put ka meni, moj prijatelju !U prvom osvitu cuh sapat;trebalo je da odjedrimo ti i ja,i niko drugi na svetu nije smeo znatio tom putovanju nasem bez kraja i cilja.Na tom beskrajnom okeanu,pored tvog pazljivog osmehapesme su moje nabujale u melodijeslobodne kao vali,slobodne od svih stega reci.Zar jos nije vreme ? Zar jos ima posla?Gle, vece se naglo nad obalom,i pri svetlosti koja izdiseptice se morske vracaju gnezdima svojim u letu.Ko zna kada ce se odresiti lanaci kada ce se cun,kao poslednji odsev zalazeceg sunca,izgubiti u noci…? Rabindrant Tagore Миљан Јокић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2014 Пријави Подели Написано Април 13, 2014 ШТО САМ? КО САМ?Што сам? Ко сам? Ја сам само сањар,чији поглед гасне у магли и мемли,живео сам успут, ко да сањам,као многи други људи на тој земљи.И тебе сад љубим по навици, дете,зато што сам многе љубио, болећив,зато успут, ко што палим цигарете,говорим и шапћем заљубљене речи."Увек" и "љубљена" и "упамтит ћу",а у души вазда иста пустош зрачи;ако дирнеш страст у човекову бићу,истину, без сумње, никад нећеш наћи.Зато моја душа не зна што је језаодбијених жеља, несхваћене туге.Ти си, моја гипка, лаконога бреза,створена и за ме и за многе друге.Али, ако тражећ неку сродну душу.везан против жеље, утонем у сети,никад нећу да те љубомором гушим,никад нећу тебе грдити ни клети.Што сам? Ко сам? Ја сам само сањар,чији поглед гасне у магли и мемли,и волим те успут, ко да сањам,као многе друге на тој земљи. Сергеј Јесењин Миљан Јокић and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2014 Пријави Подели Написано Април 13, 2014 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 МАЈКО! О, кад би жеље постале цвеће, И вреле сузе бисери драги, Уздаси тихи у тужно вече Постали песме, акорди благи, Тада би, мајко, од дома мога Водила стаза посута цвећем Далеко тамо до прага твога, Куд срцем својим сваки дан крећем. Бисер би тада газила, мила, Најлепши бисер што срце даде, А нежне песме, мајко премила, Донеле би ти све моје наде Да ти твој тешки живот засладе. Веселинка Голубић Данче*, Дуња and ivona је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Данче*, Натан and ines је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 БРАНИСЛАВ НУШИЋ: ДВА РАБАЗатутњаше са четири звонаПоврвеше ките и мундири Поврвеше перјанице бојне, Поврвеше безбројни шешири. Сви мајори дебели и суви Официри цела кита сјајна Пуковници, с орлом и без орла И још неко, али то је тајна. Потмуло су ударала звона, Ударала звона из буџака, А и што би да се чини џева Кад је пратња српскога јунака. Српска децо што множити знате Из овога поуку имате: У Србији прилике су таке Бабе славе, презиру јунаке Зато и ви не мучите се џабе Српска децо постаните бабе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Мај 8, 2014 Пријави Подели Написано Мај 8, 2014 Nemoj opisivati poljubac ... poljubi me ...Nemoj opisivati zagrljaj ...zagrli me ...Ne opisuju pogled ...pogledaj me ...Ne opisuj ljubav ... živi me♥ ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Радосна Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Даринка Јеврић Дечанска звона или светковина срца ћутим вјековима ћутим твоје имеслутим како ми послије киша болујеш косу и како од лелека звона занијемим и ослијепим потом и ни молитве не разумијем кад падам у бездан за твојим челом због тебе кћери јерусалимске све чедне а удове јесу и утве златокриле рањавају паучину снивају како ти из образа кљују вино и круне од руку дукате од чиста злата невјестинске чемерне кад у невакат дођу руке ми под најдоњи камен дечански гњију ти светац и помор библијски ти седми светогорски монах ти мојих девет Југовића и бол царице Милице љепота што је не видјеше очи ни цара ни ћесаранит младе Гојковице походе ли те кћери јерусалимскељубави руку само преко бока да ми пребациш могла бих ја да цвјетам и бременим сваког прољећа грло само да ми дахом опалиш могла бих ја дојити и девет Обилића (леле ако залелечу дечанска звона па ти се лик са фрескама помути) а понека птица заборави лет остави гору и олтар сања везиље му украду очи на превару га преко ријеке преведу жедна а крв би његова укротила све водопаде свијета а клијале су под бедемима неке очи и завидјела му Гојковица за осјеку што дугујем крви грешна се дому враћам са клетвом дечанских звона у ушима прашћај љубави Данче* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 МАЈСКА ЧЕЖЊА Невесто ноћи – месечино Што мисли ми у нетраг водишИ испијаш их као вино А души само немир доносиш. Под прозором зрикавац зриче Баш га брига што ноћас желим Један осмех из давне приче – Самоћу с неким да поделим. У сребру звони лавеж паса И славуј песмом росу пије Уморном срцу нигде спаса Јер тајну чежњу дуго крије. ~ Анђелко Заблаћански Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Zbog svega sto smo najlepse hteli,hocu uz mene nocas da krenesMa bili svetovi crni ili beli,ma bili putevi hladni ili vreli,nemoj da zalis ako svenes.Hocu da drzis moju ruku,da se ne bojis vetra I mraka,uspravna I kad kise tuku,jednako krhka, jednako jaka.Hocu uz mene da se svijeskorake moje da uhvatis,pa sa mnom bol I smeh da pijesI da ne zelis da se vratis:da sa mnom ispod crnog nebapronadjes hleba komadic beli,pronadjes sunca komadic vreli,pronadjes zivota komadic zreli.Ili crknes, ako crci treba,zbog svega sto smo najlepse hteli..Miroslav Antic ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Pesma zeniTi si moj trenutak, i moj sen, i sjajnaMoja reč u sumu; moj korak, i bludnja;Samo si lepota koliko si tajna;I samo istina koliko si zudnja.Ostaj nedostizna, nema i daleka-Jer je san o sreći visi nego sreća.Budi bespovratna, kao mladost; nekaTvoj sen i eho budu sve sto seca.Srce ima povest u suzi sto leva;U velikom bolu ljubav svoju metu;Istina je samo sto dusa prosnevaPoljubac je susret najveci na svetu.Od mog prividjenja ti ci cela tkana,Tvoj je plast suncani od mog sna ispredenTi bese misao moja ocarana;Simbol svih tastina porazan i leden.A ti ne postojis nit' si postojala;Rođena u mojoj tisini i cami;Na suncu mog srca ti si samo sjala;Jer sve sto ljubimo stvorili smo sami.J. Ducic ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Јован Дучић - Тренуци Та љубав без циља и без сутрадана, Зла сестра вечности, у бесу свог хитног Носи знак највеће коби што је знана: Сав ужас пролазног и бол неумитног. Тај свемир насликан на валу што бега, Сав покрет просторâ у трептању листа – Љубав је без сутра вечнија од свега: Јер и после смрти још је увек иста. Та љубав што умре у напону врелу, Мач скрхан на самим врховима тврђа, Има победничку гордост на свом челу: Јер умре у сјају пре него зарђа, Она прође душом као издалека Залутале птице у светлости маја; У песми су њиној гласи других река, И на крилима им сунце другог краја. И она нестаје пре веселе жетве, Увек неувела у свему што вене, Без свога завета и без своје клетве – У лепоти речи једном изречене. Милан Ракић and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука