Leopold Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Zašto se ljutiš, pitanje - Kaine, gdje ti je brat?, je s´pravom upućeno, ne samo Paveliću, nego i svima oko njega Pavelić je mrtav i ne može ti odgovoriti. A što se tiče nas živih, odgovaram odakle toliki animozitet Hrvata (i ostalih naroda i narodnosti sa Balkanskih prostora) prema Srbima: Načertanije, Ilija Garašanin, 1844. Srbi svi i svuda, Vuk Karadžić, 1849. Tada je sve počelo i to su inicijatori sukoba koja je prouzročila oružane Hrvatsko-Srpske sukobe 1914., 1941. i 1991. Zaboravih reći i o ono što pogotovo usjeklo u Katoličke knjige kao prvi oružani sukob dvaju vjera u modernijoj povijesti naših prostora, a to je napad Pravoslavnih Srba, Crnogoraca i Rusa na Katolički Dubrovnik 1806. ("Gdje ti je brat Kajine?") Dokumenata o paleži, pljački, silovanjima i ubojstvima Katolika sa Dubrovačkog područja od strane Pravoslavnih susjeda ima na lopate. Ne trebam ti reći da su ubijani svećenici, paljene crkve, pljačkani grobovi... Daljnji tijek povijesti znate i sami.. Dakle, kada riješimo početni problem "Načertanija" i "Srba svi i svuda", onda ćemo rado pričati o problemu Jasenovca... Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 I onda će sad neko da kaže a kakv ste vi Hrvati utisak ostavili u svetu čak su vam i crkvu napravili sa sve natpisom :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 I onda će sad neko da kaže a kakv ste vi Hrvati utisak ostavili u svetu čak su vam i crkvu napravili sa sve natpisom :bla: Šta, o kakvoj je crkvi riječ, nemam pojma na šta misliš? Stvarno? O kakvom natpisu se to radi? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 I onda će sad neko da kaže a kakv ste vi Hrvati utisak ostavili u svetu čak su vam i crkvu napravili sa sve natpisom 0102_laugh Šta, o kakvoj je crkvi riječ, nemam pojma na šta misliš? Stvarno? O kakvom natpisu se to radi? ti nisi in ,totalno si out i nisi cool i nisi u toku :bla:neću da ti kažem bolje da ne znaš :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Види брате: нисам отворио тему сугеришући на принцим "око за око", нити на то "шта је старије кока или јаје". "Каине гдје ти је брат" се односи на сваког НОРМАЛНОГ иоле хришћанина, јер је та клица у свима нама. Није у реду да тако постављамо ствари. Ја НЕ знам мног о страдању Хрвата од Срба, али ЗНАМ да их је било. Дакле није ово никава трагична утрка ко јекога више побио - не! Хтио сам добронамјерно да питам, тј. питао сам, неко опште, јавно мишљење њуди у РХР о томе...схваташ? Немој тај резон, јр ја уопте не резонујем тако. Гледај: "каине гдје ти је брат"? зар није позви на НЕосвету? Зар није Бог Каина казнио-помиловао тако најгором казном што га је оставио да ћживи и свједочи о самом себи? Јер ако ћемо по принципу "ко је први" нема, брате, од тога ништа. Онда ћемо се сви истријебити. Хришћанин си, зар није Божја правда уствари МИЛОСТ? Дакле да онај други ТРПИ. Ево овдје, под овом темом изнеси све о чему пишеш, истреси лопатама, али не по принципу пребројавања и ко је први. Питао сам опште мишљење о свему нормалних људи у Хрватској. Ја га не знам. Тиме само показујеш да раде неке "ниске страсти" и код тебе. Морамо се дизати изнад њих. Сасвим је нормално да ма који има чији "врућ кромпир" пече - врућ је. Срби држе парастосе својим жртвама и овога рата, али мало је оних који имају снаге да проговроре о томе колико смо зла сами себи нанијели, а КАМОЛИ другима. Што се тиче односа других балканских народа ка Србима, ту погрешно трпаш ствари у један кош. Да ли си ти, као хришћанин, поводљив за колективним мишљењем ако се оно КОСИ са твојом вјером? О томе чији је Дубровник или Земун то је друга прича. Оставимо је по страни. Питање и тема НЕ одричу српска недјела, ма која има гдје, већ је то рана езацјелна српска - Јасеновац, и ви ако имате имало добре воље она само УЗ ВАШУ ПОМОЋ може да зацијели! Само тако и никако другачије. Само тако ће те жертве, као и све и свачије, имати неки универзални смисао, не само онај њихов лични. Јер оне отварају и питање Христа. како онај који се куне у Христа може да убј онога које се куне у Христа? Оне отварају питање не вас и нас него све нас! Ја Сребреницу не глеам као "балијску лаж" како је зову, него као и МОЈУ срамоту. Али која је увећана, и искориштена за пропаганду, али је ИПАК и моја срамота. То што је Насер Орић клао не даје мени за право да оправдавам Сребреницу. Ако ти који видим вјерујеш у Бога тако гледаш "ајмо причати шта сте ви, па ћемошта смо ми", онда шта очекивати од других него да иду на Томпсонове концерте? Не треба им се чудити. Поента је да нам помогнете да макар залижему то страшну рану. брате убијао је Србин Србина, брат КРВНИ од истог оца брата на кућно прагу. "каине гдје ти је брат" то није лично него универзално питање. Оћеш да ти кажем шта нормалан народ српски, по Босни, прича о неким злодјелима Срба у овоме рату? ШАПУЋЕ или прича међу својима. Други дио ћути, а трећи виче, опрпсти, скоро као ти "па и они су нас". То је најопснија и нема везе са хришћанством теза "и они су нас". Наравно, ја твоју не схватам тако баш буквално. Било би ред да покажеш да не мислиш тако, да ме обрадујеш. И ја уопште и е схватам да кажеш "е и ви сте нас"...ма ЈЕСМО, ја не знам у којим "омјерима", дај Боже да су мали и ради вас и нас, али јесмо сигурно! И зато о томе треба да причамо - нелицемјерно. СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 За ове што плачу због Блајбурга: -Мало је усташа побијено и бачено у јаме, нажалост многи су се извукли. -Драго ми је што је Павелић умро у дуготрајним мукама од ране коју му је нанео српски атентатор. Испало је боље него да га је одмах убио. А чека га и још гора казна. -Срби имају свако право да на земљи на којој живе буду независни и слободни од паских фанатика и муџахедина. Наравно, таква Србија мора живети по Божјим законима иначе разлике нема између нас и њих. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Dobar odgovor, Diko. Ne bih ništa nadodao jer si sve rekao i slažem se. Malo sam opet preletio tekst "Načertanija" i "Srbi svi i svuda" da se podsjetim i ono što mene kao Hrvata i Katolika smeta, a i mnoge moje sunarodnjake jest što se Hrvate proglašavate svojim "vlasništvom" jer su vas gornji tekstovi učili da smo Srbi Katoliče vjere. Hvala Bogu danas je moderna znanost uznapredovala i na području genetike i našao sam dvije zanimljive karte koje vam želim pokazati. Obavljana su testiranja DNK muškaraca diljem Europe i ovo je karta raspoređenosti muškaraca koji nose tzv. "I" gen: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/HaplogroupI2.png/800px-HaplogroupI2.png Hrvati (sa otoka, obale, te Dalmacije i zapadne Hercegovine) imaju najviše (od 40 do 65%) u Europi, a i samo središte teritorija gdje se nalazi naviše tog "I gena" odgovara povijesnim podatcima o doseljenju Hrvata po Velikoj seobi naroda (obala, otoci, od Istre do Dubrovnika, sa najvišim brojem u Tomislavgradu (Duvnu) od 65%.). Oni su ikavci. Zanimljivo je sa i Ukrajinci imaju visok "I gen" i oni su - ikavci. To govori da smo Slaveni i da smo u rodu. Ovo je karta raspoređenosti muškaraca koji nose "E gen": http://oi54.tinypic.com/10yqc07.jpg Kao što vidite, centar je južna Srbija (Kosovo i Metohija) odakle su po vašim povijesnim spisima koljevka Srpstva. Čak ih ima i Mađarskoj, Rumunskoj, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj što govori o seobama Srba za vrijeme Turaka (prema Mađarskoj, BiH, Hrvatskoj), a i o osvajanjima za cara Dušana (Makedonija, Grčka..) ali svakako da je centar "E gena" Srbija. Svakako da ima našeg "I gena" među vama, kao što ima vašeg "E gena" među nama ali na kraju dana odvojene smo nacije. Da je ovo bilo dotupno prije 100 godina, ne bi bilo bratoubilačkih ratova i teritorijalnih pretenzija. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Све и да је то "крв и тло" смеће истина, овде су живели народи и пре Срба и Хрвата, а сад је наше. Не одређује генетика и ко је негде први дошао чија је земља. Бог одлучује, а он је даје бољима. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 За ове што плачу због Блајбурга: -Мало је усташа побијено и бачено у јаме, нажалост многи су се извукли. -Драго ми је што је Павелић умро у дуготрајним мукама од ране коју му је нанео српски атентатор. Испало је боље него да га је одмах убио. А чека га и још гора казна. -Срби имају свако право да на земљи на којој живе буду независни и слободни од паских фанатика и муџахедина. Наравно, таква Србија мора живети по Божјим законима иначе разлике нема између нас и њих. To i jeste problem, da li su krivi ti koji su pobijeni ili ideolozi koji su doveli do toga? Све и да је то "крв и тло" смеће истина, овде су живели народи и пре Срба и Хрвата, а сад је наше. Не одређује генетика и ко је негде први дошао чија је земља. Бог одлучује, а он је даје бољима. Ne daje Bog boljima, jednostavno mlade nacije dolaze a stare propadaju. Imaš primer Kosova gde narod koji nikad nije imao državu, biološki osvaja najpre prostor a onda uz pomoć velikih sila saveznika, stvara svoju državu i pojavljuje se na istorijskoj sceni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 To i jeste problem, da li su krivi ti koji su pobijeni ili ideolozi koji su doveli do toga? Нису Срби поклани речима, већ ножевима тих обичних усташа. И за једне и за друге је казна иста. Ne daje Bog boljima, jednostavno mlade nacije dolaze a stare propadaju. Imaš primer Kosova gde narod koji nikad nije imao državu, biološki osvaja najpre prostor a onda uz pomoć velikih sila saveznika, stvara svoju državu i pojavljuje se na istorijskoj sceni. Шта је ово, деизам? Ништа не дешава без Божјег допуштења. Срби су изгубили Косово због греха, а ако се не опаметимо изгубићемо још више. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Све и да је то "крв и тло" смеће истина, овде су живели народи и пре Срба и Хрвата, а сад је наше. Не одређује генетика и ко је негде први дошао чија је земља. Бог одлучује, а он је даје бољима. Ovo je slika današnjeg (zatečenog) stanja. (dakle, to nisu karte po doseljenju Hrvata ili Srba, već karte kako trenutno zadnje desetljeće izgleda raspored nositelja "I" i "E" gena po Europi, a koja se poklapa sa povijesnim podatcima o migracijama i isprepletenost naša dva naroda kroz povijest). Prihvativši da smo dva odvojena, a ne jedan narod, iskazujemo si međusobno poštovanje i respekt koje je preduvjet da imamo normalan suživot i lakše priđemo riješiti otvorena pitanja. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 I onda će sad neko da kaže a kakv ste vi Hrvati utisak ostavili u svetu čak su vam i crkvu napravili sa sve natpisom Šta, o kakvoj je crkvi riječ, nemam pojma na šta misliš? Stvarno? O kakvom natpisu se to radi? http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=5921.0 http://www.forum.hr/showthread.php?t=334195 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Све и да је то "крв и тло" смеће истина, овде су живели народи и пре Срба и Хрвата, а сад је наше. Не одређује генетика и ко је негде први дошао чија је земља. Бог одлучује, а он је даје бољима. Ovo je slika današnjeg (zatečenog) stanja. (dakle, to nisu karte po doseljenju Hrvata ili Srba, već karte kako trenutno zadnje desetljeće izgleda raspored nositelja "I" i "E" gena po Europi, a koja se poklapa sa povijesnim podatcima o migracijama i isprepletenost naša dva naroda kroz povijest). Prihvativši da smo dva odvojena, a ne jedan narod, iskazujemo si međusobno poštovanje i respekt koje je preduvjet da imamo normalan suživot i lakše priđemo riješiti otvorena pitanja. И шта тачно значе ове твоје мапе? Да је територија НДХ права Хрватска? И у средишту овог Е гена живе само Арбанаси, не знам шта тиме доказујеш. Да су Срби у ствари Шиптари? Ово су фантазије хрватских квази-Менгелеа. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 И која то два "потпуно различита" народа на свету говоре истим језиком као Срби и Хрвати? Само ми немој износити још "доказа" хрватских језикословаца, јер се томе цео свет смеје. Већа је разлика између Британског и Америчког Енглеског. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 И која то два "потпуно различита" народа на свету говоре истим језиком као Срби и Хрвати? Само ми немој износити још "доказа" хрватских језикословаца, јер се томе цео свет смеје. Већа је разлика између Британског и Америчког Енглеског. Zato sam napisao da je ovo vjerski forum i da o nacijama i jezicima ne treba raspravljati ovdje. A ti Pinhas ako te zanimaju teme o Slavenima najbolje i najviše o njima doznaš na panslavističkim forumima. Hajd za početak mi reci otkuda je došao praotac Čeha i kako se zvao? Da vidim kakva su tvoja znanja iz slavistike, za tebe to neće biti teško odgovoriti. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука