Дејан1 Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Kome nije bilo jasno u pocetku sad mu je jos nejasnije. Postujes post kad je propisan, ne postujes da ne uvredis domacina, postujes svog svestenika, ne postujes da ne bi odskakao iz sredine i sablaznio one oko tebe.....itd... I nakon objasnjenja oca Ivana na prvom postu, oni koji poste ce postiti i opravdavati se svojim argumentima, oni koji ne poste opet ce se opravdavati svojim argumentima tako da smo na istom. Моного је то нешто компликовано. Ја ич не разумем. Рекао бих овако (по мом скромном мишљењу): Постоји типик који дефинише како треба постити. Али постоји и разум који ће (рецимо) болеснику или човеку слабом у вери дозволити да прекрши пост. Исто тако (по благослову духовника) човек би могао и "оштрије" да пости. И сличних примера има у недоглед... Овде је (чини ми се) немогуће дати генерални савет. То је исто као када би неко тражио савет како да поступи када му је дете непослушно. Да би се могао дати такав савет прво се мора познавати дете, затим свака појединачна околност под којом је оно било непослушно, утицај околине... и ко зна шта све још. Али би генерални савет био ЉУБАВ (према Богу и човеку). Дакле: Православље подразумева слободу и љубав. Слободан сам да прекршим пост из љубави према људима, и слободан сам да више постим из љубави према Богу. И не тражи "генерални" савет за то што желиш да урадиш (јер га нема), већ благослов духовника (а колико тај благослов заначи то је већ друга тема). И још ово: Пошто православље подразумева слободу и љубав (ако примам госте) ја не смем ту слободу ускраћивати својим гостима (у посне дане) на тај начин што их доводим пред свршен чин са печењем. Буди слободан и остави слободу и другима! Будимо људи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Problem kod nase slobode je u tome, sto je jedino Gospod Bog postuje. Onako usput vezano malim djelicem i za ovu temu. Covek je bice koje ima glad i zedz jedino za duhovnom hranom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Kome nije bilo jasno u pocetku sad mu je jos nejasnije. Postujes post kad je propisan, ne postujes da ne uvredis domacina, postujes svog svestenika, ne postujes da ne bi odskakao iz sredine i sablaznio one oko tebe.....itd... I nakon objasnjenja oca Ivana na prvom postu, oni koji poste ce postiti i opravdavati se svojim argumentima, oni koji ne poste opet ce se opravdavati svojim argumentima tako da smo na istom. Моного је то нешто компликовано. Ја ич не разумем. Рекао бих овако (по мом скромном мишљењу): Постоји типик који дефинише како треба постити. Али постоји и разум који ће (рецимо) болеснику или човеку слабом у вери дозволити да прекрши пост. Исто тако (по благослову духовника) човек би могао и "оштрије" да пости. И сличних примера има у недоглед... Овде је (чини ми се) немогуће дати генерални савет. То је исто као када би неко тражио савет како да поступи када му је дете непослушно. Да би се могао дати такав савет прво се мора познавати дете, затим свака појединачна околност под којом је оно било непослушно, утицај околине... и ко зна шта све још. Али би генерални савет био ЉУБАВ (према Богу и човеку). Дакле: Православље подразумева слободу и љубав. Слободан сам да прекршим пост из љубави према људима, и слободан сам да више постим из љубави према Богу. И не тражи "генерални" савет за то што желиш да урадиш (јер га нема), већ благослов духовника (а колико тај благослов заначи то је већ друга тема). И још ово: Пошто православље подразумева слободу и љубав (ако примам госте) ја не смем ту слободу ускраћивати својим гостима (у посне дане) на тај начин што их доводим пред свршен чин са печењем. Буди слободан и остави слободу и другима! klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Meni je muka i na ovom i na drugim forumima od onih koji dolaze direktno i ulecu u diskusiju. kao da su pali sa Marsa.... klapklap treba znati red i redosled stvari na forumu: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,68.0.html (Упознајмо се - представимо се) Red je prvo predstaviti se i reci dobar dan ili pomaze Bog! .. i krava mukne u pozdrav kada uđe u štalu... Тачно тако. Само што се заинтересујем да сазнам нешто више о задатој теми, након три или четири коментара дискусија скрене у препуцавање. Нисам теолог, мало знам о тој материји, али сједим и читам шта пишу они који знају. Молим појединце да имају више пристојности. "Facebook" je за коментаре типа: Ја ћу да лупим неки штос, а ти ме брате лајкуј. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gnurf Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Meni je muka i na ovom i na drugim forumima od onih koji dolaze direktno i ulecu u diskusiju. kao da su pali sa Marsa.... klapklap treba znati red i redosled stvari na forumu: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,68.0.html (Упознајмо се - представимо се) Red je prvo predstaviti se i reci dobar dan ili pomaze Bog! .. i krava mukne u pozdrav kada uđe u štalu... Тачно тако. Само што се заинтересујем да сазнам нешто више о задатој теми, након три или четири коментара дискусија скрене у препуцавање. Нисам теолог, мало знам о тој материји, али сједим и читам шта пишу они који знају. А ви јунаци из стрипова, молим Вас да имате више пристојности. "Facebook" je за коментаре типа: Ја ћу да лупим неки штос, а ти ме брате лајкуј. zar smo Sir i ja nepristojni? klapklap mislim, dolazimo iz istog stripa... mozda vi gosn danijele niste ljubitelj crno-bijelih stripova? tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijedi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 "Тко трчи не лети" klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Meni je muka i na ovom i na drugim forumima od onih koji dolaze direktno i ulecu u diskusiju. kao da su pali sa Marsa.... klapklap treba znati red i redosled stvari na forumu: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,68.0.html (Упознајмо се - представимо се) Red je prvo predstaviti se i reci dobar dan ili pomaze Bog! .. i krava mukne u pozdrav kada uđe u štalu... Тачно тако. Само што се заинтересујем да сазнам нешто више о задатој теми, након три или четири коментара дискусија скрене у препуцавање. Нисам теолог, мало знам о тој материји, али сједим и читам шта пишу они који знају. А ви јунаци из стрипова, молим Вас да имате више пристојности. "Facebook" je за коментаре типа: Ја ћу да лупим неки штос, а ти ме брате лајкуј. zar smo Sir i ja nepristojni? klapklap mislim, dolazimo iz istog stripa... mozda vi gosn dadane niste ljubitelj crno-bijelih stripova? Уреду је. Промјенио сам прије него што си коментарисао. Није ни од мене пристојно да тако формулишем реченицу. Али истина је да је Сир Оливер започео са непријатним ставовима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 А данас чујем човека који каже да није у реду да сутра спрема посно да не малтретира посном храном оне који не посте иначе. Даклем, свакаквих нас има dada Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Kako nema veze sa tugom jadna... ...evo da ti malo pomognem...znas zasto monasi nose crno...zato sto ne pristaju ni na jednu drugu boju,a znas zasto...zato sto nijedna boja ovog svijeta nije dovoljno svijetla,a oni ne pristaju ni nasta manje do svjestlosti na Tavoru... Svetlost na Tavoru pripada svima. I odakle uopšte monasima ideja da su oni avangarda hrišćanstva... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Gde sam ja to bio nepristojan? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Ма то су те у брзини заменили са мном. Ја сам булазнио оно о ногама. Вероватно се на то мисли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Kako nema veze sa tugom jadna... ...evo da ti malo pomognem...znas zasto monasi nose crno...zato sto ne pristaju ni na jednu drugu boju,a znas zasto...zato sto nijedna boja ovog svijeta nije dovoljno svijetla,a oni ne pristaju ni nasta manje do svjestlosti na Tavoru... Svetlost na Tavoru pripada svima. I odakle uopšte monasima ideja da su oni avangarda hrišćanstva... I ja se pitam. (a pritom, molim lepo, ja hoću da se zamonašim) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 (a pritom, molim lepo, ja hoću da se zamonašim) стварно? .mislise. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gnurf Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 (a pritom, molim lepo, ja hoću da se zamonašim) стварно? prstgore ma hoće on sve.. i da se monaši i da studira teologiju.. hoće on verovatno i episkop da bude, ne bi me ništa čudilo od njega... .mislise. tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijedi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 (a pritom, molim lepo, ja hoću da se zamonašim) стварно? 4chsmu1 ma hoće on sve.. i da se monaši i da studira teologiju.. hoće on verovatno i episkop da bude, ne bi me ništa čudilo od njega... .mislise. Ja zapravo već jesam episkop. slava3 Nego, ono u zagradi rekoh da ne ispada "vidi ovaj napada monahe" prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука