Jump to content

Да ли се Ђурђевдан 2011. слави са посном или мрсном трпезом?

Препоручена порука

• Гости

ja vas na razumem...

Da li je post post, ili post nije post?

Aj pročitajte ap. Pavla još jedared pa razmislite o ovome što ste gore napisali. Kakvo crno zelje? jedan veruje da sme sve jesti, a onaj slabi jede samo povrće...

Tzv. razrešenje posta je kaluđerska ujudurma. Ili je post ili nije post. Kad je post razrešen onda je na slanini.

Sveštenikovo je da blagoslovi hleb koji mu se donese ili samo koljivo kako je starija i ispravnija praksa, a šta će domaćin kod kuće da jede to nije njegova stvar.

Nepotrebno je dizati toliko famu oko posta.

Поврће или зеље... једно те исто. Објаснио сам шта је свети апостол Павле имао на уму. Што се тиче разрешења од поста (када се уместо нејела или сухоједенија једе риба) могуће да је то, како рече, калуђерска ујдурма (шта год то значило), али је то свакако и нешто што је узело маха и живи у нашој Цркви.

Иначе, пост и јесте да се ништа не једе- па ти види...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Taniću jedna zahvalnica za pojašnjenje oko Crkava u Srbiji,i onih malo šire  dada

Malo mi je bzvz uslovljavati Crkvu i post sa tim da li se ljudima posti ili ne,

jer je post i uveden zbog onih koji nijesu umjeli sami da odrede sebi mjeru.

Dakle ako postoji osnova za post srijedom i petkom treba ga držati,a ne samo eto tako je sad

a ne znamo ni mi zbog čega,vidiš da se ljudima ne posti.

Može li da se postavi od kada je počeo post srijedom i petkom sa kratkim tumačenjem?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Oglo, nema na čemu... meni takva lokalizacija Crkve ide prilično na živce, pa uvek reagujem. Isto kao kad se pojam Srbi veže za Srbiju... nije ni čudo onda što po drugim zemljama gde ima Srba onda Srbe gledaju kao uzurpatore...

@O. Ivan: Nisam ja ni rekao da nije zvanično u SPC da se posti... niti da sad treba svojevoljno ne postiti...

Подели на овим сајтовима

Поврће или зеље... једно те исто. Објаснио сам шта је свети апостол Павле имао на уму. Што се тиче разрешења од поста (када се уместо нејела или сухоједенија једе риба) могуће да је то, како рече, калуђерска ујдурма (шта год то значило), али је то свакако и нешто што је узело маха и живи у нашој Цркви.

Иначе, пост и јесте да се ништа не једе- па ти види...

Ama čoveče nije to ap. Pavle uopšte rekao.

Jedan (nazovimo ga osoba A) ne posti, a drugi (nazovimo ga osoba dada jede zelje (ili povrće, ili u najgorem slučaju ako je razrešeno je ribu prstgore ); onaj koji jede (sve) neka ne ukorava onoga koji ne jede, a onaj koji  ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede...

Uputite nas malo u izvor vašeg tumačenja? Da nije nešto vezano za jevrejske običaje prvog veka? Ja to nisam znao. Znam da je baš u Hristovo vreme običaj da se dva dana u nedelji posti bio vezan isključivo za fariseje. Tek dugo nakon rušenja hrama i nestanka sadukeja kao jake stranke, svi farisejski običaji su postali norma.

Dakle stvar u vezi posta je jasna, posti kako želiš i koliko misliš da možeš, ali ni u kom slučaju to ne nameći drugima...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Мислим да је у најгорој ситуацији онај који пости, па оде на славу која је у посту а домаћин је спремио мрсну трпезу. Веома незгодна ситуација. Просто не знаш како да се понашаш јер ако не једеш сви се питају шта ти је, па када им кажеш да постиш- они се онда унезвере па те сажаљевају, па на крају се неко сети да треба да купи једну сардину, те ти то помешају са луком, па изгледаш као неки осуђеник.

Tacno moj problem oce. Ja obicno pomazem domacici prati sudje ili nesto drugo dok prodje vecina vecere i onda uzmem salate ili neke priloge koji su posni i to jedem. Mada ni to vise ne pali jer znaju da postim. Prvih godina su se iscudjavali ali sada ne vise, navikli valjda.

A sto se tice kako oslovljavati crkvu...meni je najdraze Srpska Pravoslavna Crkva i ne ogranicavati je na Srbiju jer nije samo u granicama Srbije. Kako da nazovemo pravoslavnu crkvu recimo u Hrvatskoj onda...samo pravoslavna?

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

To nije pravilno uopšte, jerbo to nije Crkva (države) Srbije, nego srpskog naroda, i ona nije samo u Srbiji, već sam objasnio.

mislim da je prikladno da ovde napomenem da se kod nas ustaljeno pogresno prevodi

savremeni naziv Pravoslavne crkve u Grckoj

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

http://www.ecclesia.gr/  

kao Grcka pravoslavna crkva,

To je sustinska razlika jer Crkva , bar teoretski, ne bi trebalo da ima

etnicku pripadnost.

u ostalom svedoci Simvol vere, gde u 9 clanu stoji da pravoslavni

i veruju u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.

danas se umesto sabornosti insistira na etnickoj pripadnosti.

dada

To je već sasvim druga priča u koju ne bih ulazio ovde, naročito ne jer smatram da treba ukinuti "nacionalne Crkve" (jerbo dolazimo mestimično do eklisiološki poremećenog stanja da za jedan grad imamo po 3-4 episkopa različitih Nacionalnih Crkava...). No, stvar je trenutno takva kakva je i SPC se NE SME ograničavati na Srbiju.

Подели на овим сајтовима

...da "prekadim" kolac s ribom dada.....ne volim kad neko istice kako posti,ili kad nekom namece isto...trudim se da drzim sve postove,srijedu i petak,ali sad kad odem na slavu cu da jedem ono sto bude na stolu,ne volim da se neko cima oko mene,i da se nesto tu isticem...a i mislim da je puno vazniji nas duhovni post,od hrane koju konzumiramo...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Најправилније би било Православна Црква у Срба или како владика Иринеј бачки користи: "Православна Црква Српска".

А о овој теми смо и овде дискутовали још прошле године: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5416.0.html

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Најправилније би било Православна Црква у Срба или како владика Иринеј бачки користи: "Православна Црква Српска". 

Ama kako god, samo da se Crkva ne vezuje za državu Srbiju, nego za srpski narod.

Подели на овим сајтовима

Ja svakako ne vidim šta se može slaviti kad postiš?

Post i radost ne idu jedno s drugim.

I treba odvojiti ovaj post srede i petka od svih drugih postova jer nemaju isto poreklo.

Drugo, a tiče se posta i sveštenika, nikako ne preporučujem da sveštenik određuje ili ucenjuje parohijane da poste.

Post je svakome od volje po rečima samog ap. Pavla.

0110_hahaha

To znači da ako nam slava pada u sredu i petak da mora da bude posna. Meni to nema smisla, u potpunosti se slažem sa tobom.

Подели на овим сајтовима

Свака част на томе, али код нас у Шумадији се пости, једино је прва недеља по Васкрсу разрешена поста.

Тако је и званично у СПЦ.

Koliko znam kod vas u Shumadiji su i prvo krenuli sa prekidanjima Liturgija i napadima na episkopa;

verovatno od tolkago posta blagoslovenago, 0110_hahaha

kako bese ono selo odakle je sve pocelo?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

...ne shvatam kako to da post i radost ne idu zajedno...slava nije zurka,vec svecanost kad treba da smo u mislima sa nasim svetiteljem zastitnikom,i uopste nije poenta u hrani,vec u ukazivanju postovanja svetitelju nasom skromnoscu,a post je jedan od nacina...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...