Jump to content

Разрешен свештеник Никодим Богосављевић !

Оцени ову тему

Препоручена порука

A da ne govorimo da ovakve izjave dolaze u vreme velikog posta sto je ipak potpuno drugo pitanje vezano za bivseg Igumana i njegovo poslusanje i mirn

pa malo je nezgodno ako idemo ovom logikom, jer onda bilo šta de se dešava (a ovo trenutno pitanje cg nije uopšte nevažno!) u vrijeme posta, ne bi trebalo da reagujemo, je li tako?

Слажем се са изјавом оца Никодима у потпуности. Посебно кад каже да је црногорска нација "plod ljudskih sujeta i slabosti".

evo više o tome ovdje

А можда би неки требало да схвате да поента хришћанства и Цркве није "српство" и "црногорство" већ ЖИВОТ ВЕЧНИ. Неки људи заиста као да не знају шта је Црква и какву улогу има у свету.

evo šta kaže o tome i dr. Nikodim: "Према томе, на основу реченог можемо даље тврдити да је наше изјашњавање по питању народне припадности изузетно одговоран чин, који је истовремено има и лични и саборни смисао, као и историјску и есхатолошко-вечну перспективу и назначење."

dakle nije tvrdnja da  je poenta hrišćanstva srpstvo, već da sabornost i duhovnost nisu potpuno odvojene od pitanja narodnosti, nacionalnosti, već naprotiv imaju svoju usku smisaonu prožetost.

Можемо да ми причамо до прекосутра и да се правимо да нема везе, али у последња три вијека све и један Србин који је прешао на католицизам или на ислам је почео убрзо да се изјашњава као Хрват или "бошњак" по националности, тако да је овај потез Његове Светости итекако промишљен и оправдан.

po takvoj logici danas u bosni djecu u školi uče da je nacija=država.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 77
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Жао ми је што је та емисија скинута са саjта радија Светигоре, али мислим...

Емисија није скинута са сајта Радио Светигоре

http://www.svetigora.com/category/2/12

Колико видим последња емисија је од 6. марта, а да је скинута рече и отац Велибор Џомић: "Upravo iz tih razloga emisija Pitajte sveštenika je i skinuta sa sajta radija  Svetigore". http://antenam.net/sajt/index.php?option=com_content&view=article&id=3907:spc-kritikovala-izjavu-igumana-nikodima&catid=35:drutvo&Itemid=54

моја грешка

нисам погледао датум (27. фебруар)

Подели на овим сајтовима

Прозивати патријарха Иринеја за етнофилетизам и да не зна шта раде је бесмислено и може да прође само на интернату где свако може да пише шта хоће.

А ко га је "прозивао" за етнофилетизам?

Подели на овим сајтовима

Слажем се са изјавом оца Никодима у потпуности. Посебно кад каже да је црногорска нација "plod ljudskih sujeta i slabosti".

evo više o tome ovdje

Хвала на вези ка тексту. Управо ова његова реченица разјашњава његов став изнет у емисији: "Цветање локализма је, пак, осећај надмоћи и веће вредности у односу на остале припаднике свога народа, тј. комплекс више вредности настао као превазношење због телесних, душевних и духовних дарова добијених од Господа, односно, на основу њих, током старије или новије историје, оствареног културног и државног наслеђа."

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

1. Црногорска нација не постоји, што потврђују и писања оца црногораца - владике Рада.

2. Оци црногорске нације су албанска мафија у спрези са локалним криминалцима и покојим алкохоличарем "академиком" уз свесрдну помоћ Ватикана и хрватске тајне службе.

3. Црногорска нација је исто што и Далматинска нација, Херцеговачка нација, Војвођанска нација, Босанска нација, Шумадијска нација, Косовска нација итд.

4. Стара Србија заузима пола данашње Црне Горе, а праотац Српске нације Стефан Немања је рођен у Црној Гори, дакле такође "црногорац" по савременом тумачењу, тако да су сви Срби такође "црногорци" по нацији.

Поента формирања "црногорске" нације, језика, цркве итд. јесте жеља да се уз Косово формира банана-држава која би била даљи центар дистрибуције трговине људима, хероином, аутомобилима, органима итд., уз повољност јер има луку Бар која служи као главна лука узвоза кокаина из Ј.Америке за овај дио Европе.

Узевши све горе наведено у обзир, и као неко коме је више од пола предака поријеклом из Црне Горе (дакле и сам сам "црногорац") и сам долазим до закључка да је заиста ђаво отац "црногорске" нације.

Види то, како члан форума може ово да каже и прође без опомене а Никодим разрешен настојатељске дужности greengrin

Обрни, окрени, то јесте тако. Само треба рећи мало више увијено, више водити рачуна о PR, у томе је овде изгледа проблем...

Подели на овим сајтовима

Цела ова тема се свела на питање приоритета - да ли нам је битније да онај део народа у Црној Гори који се изјашњава као Црногорци (или Ескими, или Џедаји, свеједно) приведемо Христу или да докажемо да су они у ствари Срби, и да Црногорци заправо не постоје?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

1. Црногорска нација не постоји, што потврђују и писања оца црногораца - владике Рада.

2. Оци црногорске нације су албанска мафија у спрези са локалним криминалцима и покојим алкохоличарем "академиком" уз свесрдну помоћ Ватикана и хрватске тајне службе.

3. Црногорска нација је исто што и Далматинска нација, Херцеговачка нација, Војвођанска нација, Босанска нација, Шумадијска нација, Косовска нација итд.

4. Стара Србија заузима пола данашње Црне Горе, а праотац Српске нације Стефан Немања је рођен у Црној Гори, дакле такође "црногорац" по савременом тумачењу, тако да су сви Срби такође "црногорци" по нацији.

Поента формирања "црногорске" нације, језика, цркве итд. јесте жеља да се уз Косово формира банана-држава која би била даљи центар дистрибуције трговине људима, хероином, аутомобилима, органима итд., уз повољност јер има луку Бар која служи као главна лука узвоза кокаина из Ј.Америке за овај дио Европе.

Узевши све горе наведено у обзир, и као неко коме је више од пола предака поријеклом из Црне Горе (дакле и сам сам "црногорац") и сам долазим до закључка да је заиста ђаво отац "црногорске" нације.

Мени се чини да ћете и садашњег патријарха да сврстате у етнофилетисте. Могао је да ћути или да позове Србе да се изјасне као православни хришћани, али је он рекао да би требало да се изјасне као Срби православне вере. Е сад, пошто је етнос (у нечијим главама) контраиндикован са Црквом/ хришћанством (или је потпуно небитан), вероватно ће неко и патријарху пребацити етнофилетизам.

Можемо да ми причамо до прекосутра и да се правимо да нема везе, али у последња три вијека све и један Србин који је прешао на католицизам или на ислам је почео убрзо да се изјашњава као Хрват или "бошњак" по националности, тако да је овај потез Његове Светости итекако промишљен и оправдан.

Svaka ti je ko u Njegosa... 0102_laugh

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цела ова тема се свела на питање приоритета - да ли нам је битније да онај део народа у Црној Гори који се изјашњава као Црногорци (или Ескими, или Џедаји, свеједно) приведемо Христу или да докажемо да су они у ствари Срби, и да Црногорци заправо не постоје?

Ovo je, brate, nepostojeca dilema, moguce je da se lako postigne i jedno i drugo, Crkvena vera obuhvata sve to odjednom...

Drugim recima, naravno da je spasenje ljudi na prvom mestu, ali za to uopste nije neophodno da se negira necija nacija... niti se spasenje kosi sa potrebom da se istraje na istini u pogledu bilo cega...

Edit: naravno, sta ce ko ispred Crkve javno da govori - stvar je episkopa i njegovog blagoslova, bez daljnjeg...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А зар се мора подилазити? То је вештачки створена нација. Кроз историју су они сами себе сматрали Србима. Све док није дошао ђаво (кроз Мошу и екипу) и створио им нацију.

Подели на овим сајтовима

Ovo je, brate, nepostojeca dilema, moguce je da se lako postigne i jedno i drugo, Crkvena vera obuhvata sve to odjednom...

Хммм... Колико је мени познато, није лако охристовити ни онај део народа који се изјашњава као Срби, а камоли ове који се изјашњавају као Црногорци...

Усваком случају - мени се ипак чини да ћемо лакше привући Црногорце Христу ако им не будемо говорили да им је отац ђаво...

А зар се мора подилазити? То је вештачки створена нација. Кроз историју су они сами себе сматрали Србима. Све док није дошао ђаво (кроз Мошу и екипу) и створио им нацију.

Не мора им се подилазити, али им се не мора ни гурати прст у око. Да ли су вештачки створена нација или нису, то је друга прича - чињеница јесте да су створени, и сада се са тиме треба суочити, и урадити нешто конкретно тим поводом. А далеко ће лакше ићи освешћење оних који су и пали на ту заблуду уколико остану унутар Цркве, него ако их од ње отерамо...

Наравно, то је само моје мишљење...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

А зашто се ми Срби уопште толико бринемо како ће го да се национално изјасни? Докле ћемо више убеђивати оне који се не осећају Србима да су Срби? Аман људи, нација је ствар главе и свести. Нека се изјашњава ко како хоће, његово право. И Срби као нација имају свој моменат генезе - када су настајали као народ у оквиру јединственог словенског народа, словенске нације. Ако ћемо вашом логиком, онда су и Срби измишљена нација - јер Срби су заправо Словени.

Подели на овим сајтовима

Хммм... Колико је мени познато, није лако охристовити ни онај део народа који се изјашњава као Срби, а камоли ове који се изјашњавају као Црногорци...

Усваком случају - мени се ипак чини да ћемо лакше привући Црногорце Христу ако им не будемо говорили да им је отац ђаво...

Pa da, to i kazem, problem nastaje kad se ovako neoprezno iznosi u javnost sve i svasta, kako kome padne na pamet...

Подели на овим сајтовима

@Александар

Па, жао нам кад неко крене странпутицом. Зар теби не би било жао да ти се неко близак почне дрогирати? Ето, тако се мени чини да ови Милогорци одоше полако у неповрат. Али, и то што кажеш, тако су сами бирали. Додуше, мало под утицајем Мила, медија и сл. Али опет, како је тако је.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...