Jump to content

Разрешен свештеник Никодим Богосављевић !

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Александар

Па, жао нам кад неко крене странпутицом. Зар теби не би било жао да ти се неко близак почне дрогирати? Ето, тако се мени чини да ови Милогорци одоше полако у неповрат. Али, и то што кажеш, тако су сами бирали. Додуше, мало под утицајем Мила, медија и сл. Али опет, како је тако је.

Мало ти је неумесна аналогија. Сви смо ми пд разним утицајима и свом слободни да на те утицаје одговоримо. Једноставно - поштујмо њихову слободу. На крају, и шта ће нам Срби који се не осећају Србима и не желе да буду Срби.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 77
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

@Александар

Па, жао нам кад неко крене странпутицом. Зар теби не би било жао да ти се неко близак почне дрогирати? Ето, тако се мени чини да ови Милогорци одоше полако у неповрат. Али, и то што кажеш, тако су сами бирали. Додуше, мало под утицајем Мила, медија и сл. Али опет, како је тако је.

Мало ти је неумесна аналогија. Сви смо ми пд разним утицајима и свом слободни да на те утицаје одговоримо. Једноставно - поштујмо њихову слободу. На крају, и шта ће нам Срби који се не осећају Србима и не желе да буду Срби.

Ствар је у томе што је до тога дошло под утицајем медија и Миловог режима. Штета је сад због таквог историјског тренутка заборавити браћу која су обманута. И на крају ће бити исто као и бивши Срби из Далмације и Херцеговине, а већ то и постају. Не могу сад да нађем на нету, био је неки графикон како су се људи доле изјашњавали. Пре 2. рата, било је 80% Срба, а након тога рапидно пада тај број (ако има који историчар може дати егзактне податке, да не млатим ја овде). Па онда опет 90-тих број расте, да би опет под утицајем Миловог режима почео да пада. Успут су измислили себи и цркву, да би могли да се дефинитивно "осамостале" као народ. Сад уводе и неко писмо и језик, што су чисте бесмислице. Ето, тешко је гледати пред очима такву ерозију.

Подели на овим сајтовима

А зар мислиш да ће овакве наше увредљиве поруке које само још више распаљују њихову сујету, повећати проценат Срба?

Подели на овим сајтовима

Ovo je, brate, nepostojeca dilema, moguce je da se lako postigne i jedno i drugo, Crkvena vera obuhvata sve to odjednom...

Хммм... Колико је мени познато, није лако охристовити ни онај део народа који се изјашњава као Срби, а камоли ове који се изјашњавају као Црногорци...

Усваком случају - мени се ипак чини да ћемо лакше привући Црногорце Христу ако им не будемо говорили да им је отац ђаво...

А зар се мора подилазити? То је вештачки створена нација. Кроз историју су они сами себе сматрали Србима. Све док није дошао ђаво (кроз Мошу и екипу) и створио им нацију.

Не мора им се подилазити, али им се не мора ни гурати прст у око. Да ли су вештачки створена нација или нису, то је друга прича - чињеница јесте да су створени, и сада се са тиме треба суочити, и урадити нешто конкретно тим поводом. А далеко ће лакше ићи освешћење оних који су и пали на ту заблуду уколико остану унутар Цркве, него ако их од ње отерамо...

Наравно, то је само моје мишљење...

Чињеница је да још нису створени као нација, и да су у процесу стварања. Зато је све ово јако битно, и јако осетљиво.

Подели на овим сајтовима

А зар мислиш да ће овакве наше увредљиве поруке које само још више распаљују њихову сујету, повећати проценат Срба?

Неће, само је вишак што је о. Никодим споменуо ђавола. То свакако народу који живи у секуларној држави звучи јако саблажњиво. То може причати тако по манастиру, а довољно је било све што је рекао само да није споменуо ђавола. Али, истину треба стално говорити.

Подели на овим сајтовима

Неће, само је вишак што је о. Никодим споменуо ђавола. То свакако народу који живи у секуларној држави звучи јако саблажњиво. То може причати тако по манастиру, а довољно је било све што је рекао само да није споменуо ђавола. Али, истину треба стално говорити.

Треба, али не на острашћен и увредљив начин. Тако само постижемо контра ефекат.

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам:

искрено, немам проблем да се неко изјашњава и као еским (лично сам се у многим упитницима тако изјашњавао кроз деведесете), али ми смета када неко неко попије по ушима јер је рекао да је небо плаво, а политички коректно је рећи да вуче на сиво-зеленкасто. Само то.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Треба, али не на острашћен и увредљив начин. Тако само постижемо контра ефекат.

Прочитао сам ту изјаву, нисам је послушао па не могу да апсолутно тврдим, али мени није изгледало као да је речено на острашћен начин и са немром да се неко увреди.

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Nishisawa:

Цела ова тема се свела на питање приоритета - да ли нам је битније да онај део народа у Црној Гори који се изјашњава као Црногорци (или Ескими, или Џедаји, свеједно) приведемо Христу или да докажемо да су они у ствари Срби, и да Црногорци заправо не постоје?

Aleksandar:

А зашто се ми Срби уопште толико бринемо како ће го да се национално изјасни? Докле ћемо више убеђивати оне који се не осећају Србима да су Срби? Аман људи, нација је ствар главе и свести. Нека се изјашњава ко како хоће, његово право. И Срби као нација имају свој моменат генезе - када су настајали као народ у оквиру јединственог словенског народа, словенске нације. Ако ћемо вашом логиком, онда су и Срби измишљена нација - јер Срби су заправо Словени.

Vas pokusaj da u toj ekumenskoj antietnofiletistickoj borbi za globalnu crkvu i carstvo na zemlji, da sve relativizujete je posto bljutav.

Srpstvo je koliko god se to vama ne svidjalo prvi kamen medjas koji brani veru Pravoslavnu.

Kada se taj kamen pomeri, kuca je razvaljena i svaki vetar duva.

Ne moze se ljudski od Srbina iz Andrijevice i Berana napraviti Svetosavac, a kamoli od liberala sa Cetinja koji vice e vivo evivo.

Voleo bi da vidim koga ste vi to priveli Hristu, a da je bivsi Srbin.

10godina trulih kompromisa nije povecalo ni broj Srba ni broj Pravoslavaca u CG.

Naprotiv ovaj popis ce pokazati pogubnu politiku Mitropolije, tako da ce 32% biti pusta zelja.

Подели на овим сајтовима

ЗАМИСЛИ !

На Цариградском сабору из 1872. године на којем је осуђен етнофилетизам. ...се у ствари ради о интерном сукобу Бугара и Грка у Турској држави и покушају Бугара да васпоставе своју укинуту црквену аутокефалију, који је покушај окарактерисан као племенство (етнофилетизам), наравно при томе не имајући у виду грчки етнофилетизам који је и измислио неку јерес сетнофилетизма.

Тако да стварно Браћа и Сестре који се ложе на тај етнофилетизам би могли да оду међу Грке и да виде како је лепо са Грцима који ето нису све то..само као се плаше...да ми јесмо...из љубави наравно!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Ne moze se ljudski od Srbina iz Andrijevice i Berana napraviti Svetosavac

Још један у низу бисера...

Постоји ли ишта у твојој вери што није предрасуда, генерализација, теорија завере, цинизам или злоба?!

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ma kakva predrasuda, kakva generalizacija, sacuvaj Boze zloba.

Dugogodisnji sazivot sa takvima kao ti, koji su postali mladi japijevci i skojevci novoverja, tipa Cede Jovanovica i agresivnog globalizma liberalizma, naucili su me da prepoznam obrcanje teza i opravdavanja svega zarad pozicije i viseg cilja, koji opravdava sredstvo.

Davno ste provaljeni, i ovo je samo prirodna posledica.

Tek cete da se preznojavate.

Подели на овим сајтовима

Dugogodisnji sazivot sa takvima kao ti, koji su postali mladi japijevci i skojevci novoverja, tipa Cede Jovanovica i agresivnog globalizma liberalizma, naucili su me da prepoznam obrcanje teza i opravdavanja svega zarad pozicije i viseg cilja, koji opravdava sredstvo.

Сваким постом све боље документујеш колико код тебе нема ни предрасуда ни генерализације ни злобе...

Са тобом је милина дискутовати - сам успеваш да аргументујеш моје тврдње толико добро да ја немам шта даље да кажем...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

На овим просторима мало је аутентичних нација, кад боље погледаш ко су ови или они , мисим сине свашта је ту бивало...

Не верујем да је Никодим рекао да је Црногорска нација настала од дијаболе зато што је хтео да оспори неки национ, има ги овде рецимо неки власи , па египћани , па цинцари, па ови па они који далеко мање имају основа да буду нација па ето ипак јесу , макар јесу нека племена...

Никодим ово када говори мислим да говори у односу на Цркву, Црногорска нација је стварана од богобораца и као таква у њу су уграђени сви богоборни елементи а шта је то друго до ђаволска работа. Црногорска нација је стварана директно противу Цркве, то је поента ове приче а не колико је Црногорство нација или није нација.

Нације иначе настају на разне начине, некад је то просто актом неког краља или државе, некад асимилацијом неколико племена у једну већу групацију, итд. Мислим не постоји нека чиста нација...

И Украјинци су бивши Руси , на настајање нације утичу разни фактори, политички, државни, расни,језички ови они, али у примеру Црногораца као нигде на свету у настајању тог тзв.национа највише утицаја је имала једна пентаграмско богоборна идеологија која је сва била усмерена противу Христа . И онда шта очекивати од такве нације .

И зато слажем се са Никодимом, једино је то могао рећи после пописа, а овако направи куршлус...још ће и у затвор ићи...

Подели на овим сајтовима

"Вековни двоједни живот српства и православља, недељива историја нашег народа и наше Цркве, њихово синонимно духовно-телесно сједињење, као и наведено небеско порекло дара народне припадности, потврђују да исповедање српства има исту духовну вредност и значај као и исповедање православне вере."

evo šta kaže protosinđel Nikodim u članku navedonom gore. ako malo dublje razmotrim odnos, nacije i državnosti i vjere, stvari ipak funkcionišu kompleksnije (teško je uopšte u par pasosa ovdje govoriti o tome).

sama interakcija crkve i države u kakvom odnosu jeste danas sa političko- društvenim odnosima širih razmjera uzetim u obzir, u stvari, ovaj odnos, koji ovdje protisinđel navodi "ispovjedanje srpstva ima istu duhovnu vrijednost i značaj kao i ispovjedanje pravoslavne vjere" ne može po meni korektno u praksi  da ispuni.

pod pritiskom globalizacije, upravo i dolaziš u krajnost da tvrdiš da to jeste isto i ne možeš više da vidiš prožetost ta dva faktora, već samo istovjetnost. pa tako dobijamo globaliste koji vuku na jedan ekstremni kraj, kako primjećuješ, (država=nacija), gubljenje  spone nacije i duhovosti Crkve, a na drugoj strani rastući ekstremni nacionalizam koji pokušava da vrijednost i smisao vjere i duhovnosti, utrpa ili svede na uži pojam nacionalnog, pa i kroz poistovjećivanje i tako ga potisne!  

ekstremi  izbalansiranog odnosa nacionalnog obilježja i vjere.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...