Jump to content

Од 20. децембра уводи се регистар „Не зови”

Оцени ову тему


JESSY

Препоручена порука

Они који не желе да их трговци узнемиравају мораће да се обрате свом мобилном оператеру, а он бројеве прослеђује у евиденцију РАТЕЛ-а
677z381_phone-5300447_1920.jpg
(Фото Pixabay)

Грађани који не жели да их телефоном узнемиравају трговци моћи ће ускоро да се обрате мобилном оператеру с којим имају закључен уговор и да од њега траже да буду уписани у регистар „Не зови”.

Мораће да попуне један образац који ће мобилни оператер потом проследити РАТЕЛ-у, а он ће водити евиденцију бројева телефона корисника који не желе да буду позивани. То је само једна од новина новог Закона о заштити потрошача, који ступа на снагу од 20. децембра.

Овo je прва суштинска измена прописа о заштити потрошача од 2014. године, а доносене измене требало би да побољшају положај купаца на тржишту Србије.

У Министарству трговине недавно су за Танјуг рекли да ће трговци убудуће, пре него што крену са својом комерцијалном поруком и позивањем купаца, бити у обавези да провере сајт РАТЕЛ-а, то јест да ли је број потенцијалног купца регистрован на тој листи.

– Уколико се број налази у регистру, а трговац га позове, биће у прекршају – изјавила је за ту агенцију Вишња Ракић, помоћница министра трговине за сектор заштите потрошача.

У Националној организацији потрошача Србије рекли су да су и до сада били покретани прекршајни поступци у оваквим ситуацијама, али да сматрају да систем кажњавања није био довољно ефикасан јер је много тога на суду застаревало.

Уз борбу против насртљивих трговаца у јавности је највише одјекнуло увођење обавезног предрачуна за мајсторе за све услуге скупље од 5.000 динара, чиме ће грађани унапред знати колико ће их коштати одређена поправка. По новим правилима њима више бити дозвољено да наплате своје услуге драстично више од унапред уговорене цене. Од предрачуна могу да одступе највише 15 одсто и једино такве услове би грађани требало да прихвате. Тек када наручилац посла пристане на понуду, радови могу да почну, а у закону је наведено како неће морати да плаћају услугу уколико мајстори нису доставили писану спецификацију трошкова.

У потрошачким организацијама наводе да је ово значајна промена јер је било много примедаба да мајстори једноставне поправке представљају компликованим и услуге наплаћују непримерено високо.

По ступању закона на снагу новост је и то да ће у случају туристичких услуга путници убудуће потписивати уговоре са организаторима путовања, а они ће садржати све информације, па и потенцијалне трошкове повратка с дестинације.

Трговци и пружаоци услуга који не буду поштовали одредбе овог закона ризиковаће да плате казне од 300.000 до два милиона динара, за правна лица, односно од 50.000 до 150.000 за физичка и од 50.000 до 500.000 динара за предузетнике, међу којима су и мајстори.

https://www.politika.rs/scc/clanak/494581/Od-20-decembra-uvodi-se-registar-Ne-zovi

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...