Jump to content

О овом Клубу

Клуб љубитеља пољопривреде, домаћих производа и природних лепота.
 1. Шта је ново у овом клубу?
 2. Направих три хранилице за птице. Поред врабаца почеле су да долазе и неке много лепе, мале, шарене, да'л су неке сенице, не знам. Бесплатна ''музика'' преко дана. Да им олакшамо ове хладне дане.
 3. ''Свети оци кажу да се у манастир не долази да би се молио, већ да би се учио послушању''. Тако исто и на селу.. ''Не живиш да би радио већ радиш да би живео''. Не смем да кажем да ћу до краја свога живота живети у овом мом приградском насељу, а када погледам како људи живе у правим селима, на планинама.. и још уживају у томе.. просто ме милина обузме и само им пожелим Бога у помоћ да им буде увек при руци.
 4. Грожђе баш родило па сам нешто одвојио и за сок. Зрнчиће одвојио и умељио. Опрао. Око 5кг. У све то сипао 3кг шећера, 3 лимуна, 2 лимунтуса и добро измешао. Покрио и оставио 24 часа, повремено се мешало да се шећер боље истопи. Након 24 часа додао 2 литра воде и десетак минута се кувало. Грожђе је тамјаника па баш сок лепо мирише. Од ове смеше има око 6 литара сирупа. Чува се у фрижидеру.
 5. PAPRIKA ima više vitamina C od limuna! Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru WWW.MAGAZIN.NOVOSTI.RS PAPRIKA ima više vitamina C od limuna! Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru ''Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice''.
 6. @Плаво Небо Ове ситне нисам пробао, ове остале прилично. @Лидија Миленковић 200g белог лука потопиш у 1l воде, то преноћи, процедиш и после додаш још 4l воде. Користиш овај раствор као инсектицид.
 7. Ako Bog da, sledeće godine posejaću baštu. Nemam skoro nikakvog iskustva u tome. Kako se pravi ovaj rastvor, za šta se sve koristi, i kako se primenjuje?
 8. Здраво, друштво! Надам се да сте здраво и добро! Пошто се сезона у башти ближи крају, дошло је и време да се подвуче нека црта. Ове године смо први пут пробали паприку на мало већој површини, ништа значајно, негде до 3 ара, али ипак више него што смо је икад садили. 17. јула је башта знатно оштећена градом, тако да се пун род није могао очекивати. Неки генерални утисак је да смо успели да подмиримо наше потребе, нешто да поклонимо, нешто ситно и да продамо. Морали смо да купимо и агрил фолију како би је сачували од приземног мраза који се већ годинама по правилу код нас јавља око 20-ог септембра. Што се тиче купуса, упорно га је нападала нека ваш, али успели смо при крају раствором белог лука да га одбранимо. Све у свему, за баштованство је била једна напорна година што услед града, што због суше, па је неретко башта морала да се залива три пута недељно. Ако имате неко питање, оно што смо научили ове године, радо ћу пренети.
 9. Да видиш како пуцају, а слатке брале, не знам која је сорта, ал' слађе су од куповних немерљиво. И боја им унутра дође као боја бундеве. Набацујем им повремено по мало земље око врежева пошто им се од воде мало оголи корен уз стабљику. Када им се приближи зрење приметим да им се мрави окупљају и чим пукну одмах берем да не труну. Ал' зато их свако вече обилазим Милина.
 10. Заливам их свако вече, добро натопим, Богу хвала расту ко балон када се надувава
 11. Није добро потапати цветове јер та течност је на хормонској бази и утиче негативно и практично се врши генетска модификација биљке. Код нас је забрањена. То су ми рекли људи који раде у пољопривредној апотеци. Онда сам сазнао да се опрашивање може вршити тако што се направи ткз. зујалица. Пошто сам раније правио неки ткз. ручни вентилатор на батерије од машинице за шишање сетио сам се да га могу искористити и за ту сврху, тј за опрашивање цветова. Овај мали наставак је пластична мина од хемијске оловке коју сам затопио на осовину машинице. Када је укључим та осовиница се врти и просто је само прислоним на цвет, својом вибрацијом ''глуми'' пчелу и полен опадне по тучку. И тако се цвет опраши.
 12. Брате, диња је зрела кад пукне! Тако ми гледамо. Будући да се саде у башти, логично је да траже сунце. ДаклеМ, добра земља, корови никс, прати да ли повремено треба заливање ако је баш суша и нема бриге. Немамо искуства са тим пресађивањем из саксије пошто садимо на лицу места. Не би требало да буде проблем. Ископај лепу јамицу, можда да додаш мало квлитетне земље у јамицу како буде ширила корен и то би требало да буде то.
 13. Када купујем дињу процењујем да ли је зрела тако што мало притиснем да видим да ли је мека и куцкам да осетим ''шупаљ'' звук, а бостан бирам тако што само куцнем неколико пута да осетим исто такав звук. Мада, код диње не може да се баш у потпуности чује као код бостана. Ако грешим исправи ме. Ипак си ти гајио дињу па имаш искуства. :) И знаш шта, пита мене отац малопре ''је'л ти помераш оне саксије са дињама? Ја кажем ''јок''. А он ће, ''па ја окренем саксију у једну страну, диње се савију ка прозору, ја их окренем потпуно супротно, оне се опет савију ка прозору''. Тако да, претпостављам на основу тога да траже баш осунчано место да се посаде. Шта мислиш?
 14. Ма, какав бостан, само да трчиш у wc.
 15. @Trifke Pravilnik za udruženu sadnju: Ove biljke možete, a ove nikako nemojte saditi zajedno! WWW.AGROMEDIA.RS U Pravilniku za udruženu sadnju biljaka saznajte koje povrće, voće, cveće i žitarice bi trebalo saditi zajedno, a koje definitivno trebalo razdvojiti.
 16. Davno sam gledao neku seriju emisija na tv o baštovanstvu i govorili su o tome da neke biljke bolje uspevaju kada se sade sa nekim drugim biljkama a da neke loše uspevaju kada se sade sa istim. Da li neko zna ne[to o tome? Sećam se samo da je beli luk najbolja zaštita protiv rovca. Sve ostalo mi nekako isparilo iz glave!
 17. Ananas (Ananas comosus) je tropska biljka koja rađa ukusne plodove, najveći proizvođači ananasa su Brazila, Kostarika i Filipini.Da li ste znali da na jednostavan način od kupovnog ploda i sami možete da uzgojite svoju biljku ananasa?, e pa to je veoma jednostavno i način na koji to možete uraditi sam pokazano je upravo u ovom videu.Da bi smo uzgojili ananas od ploda potrebno je da plod ananasa koji kupimo bude zreo i da gornji deo ananasa gde su listovi bude u što boljem stanju.Nakon odvajanja gornjeg dela ananasa sa listovima prvo poskidamo jedan deo listova sa tog dela i nakon toga zasadimo taj deo u zemlju da bi se ožilio.Saksiju stavimo negde na toplo a da nije na direktnom suncu i zalevanje vršimo po potrebi i uz malo sreće za oko mesec dana naša sadnica ananasa bi trebala da se ožili i da iz srednjeg dela krenu novi listovi sa rastom.Ananas je biljka koja ne podnosi minus temperature tako da ga je potrebno preko zime uneti u grejanu prostoriju gde ga čuvamo do proleća a na proleće ponovo iznesemo saksiju sa sadnicom na osunčano mesto gde može provesti celu godinu sve do sledeće zime.Uz malo sreće možemo čak i da dobijemo plod na našoj sadnici ali za to je potrebno čekati najčešće više od 1-2 godine.Pokazano je kako izgleda sadnica ananasa stara oko 5-6 meseci koja je upravo uzgojena na ovaj način koji je pokazano u videu.. SHOW LESS
 18. 'фала , Боже здравља, биће диња, само ничу у саксијама, а бостан ни један до сада
 19.  

×
×
 • Креирај ново...