Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Недеља прва по Педесетници - Свих Светих

    Недеља свих светих је прва недеља после Свете Педесетнице (Духова), посвећена свим светима, као „жетве Духа Божијега“ и „плодова Божанствене благодати“ која је послата људима на дан Педесетнице. Пошто немају сви канонизовани свети своје дане одређене за празновање у календару, а поготово што се не знају имена свих оних које је Господ прославио, Црква је установила овај празник.

    Још у време Св. Јована Златоустог, славила се успомена Свих Св. мученика у недељу после Духова. Из једне песме преподобног Јефрема Сирина види се да се успомена на Све свете празновала 13. маја, а из једног слова цара Лава VI Мудрог (886—912), види се да се успомена на Све свете празновала после Недеље свете Педесетнице. У служби овога дана и синаксару набрајају се по рангу сви свети: праоци, патријарси, пророци, апостоли, мученици, свештеноначалници, свештеномученици, преподобномученици, преподобни, праведни и цео лик светих жена.

    Овим празником завршава се период Цветног триода и почиње обично раздобље године, када се богослужење обавља према Осмогласнику и Минеју. Од понедељка после Недеље свих светих почиње Петровски или Апостолски пост, који служи као припрема за велики празник у част светих и првоврховних апостола Петра и Павла 29. јуна/12. јула.

    После Педесетнице, све недеље, то јест сви недељни дани, означавају се редним бројевима, почев од прве (Недеље Свих Светих), па закључно са тридесет другом. У складу са овим рачунају се и ступови васкрсних јутарњих Јеванђеља и ступови гласова Осмогласника. Ступ (столп) Јеванђеља почиње од Недеље свих светих, када се на јутрењу чита прво јутарње васкрсно Јеванђеље. Али ступ гласова Осмогласника почиње следеће, друге недеље. За ту недељу одређен је први глас, а друго Јеванђеље. Даље све иде по реду. Почев од Недеље свих светих, катавасија је „Отверзу уста моја…

     

    http://www.spc.rs/sr/nedelja_prva_po_pedesetnici_svih_svetih

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    НЕДЕЉА НАКОН ПЕДЕСЕТНИЦЕ ЈЕ ПОСВЕЋЕНА УСПОМЕНИ НА СВЕ СВЕТЕ, ЈЕР ЈЕ СВЕТОСТ ПЛОД СВЕТОГА ДУХА. КАДА ЧОВЕК ЖИВИ У БОЖИЈОЈ СВЕТЛОСТИ, ОН ПОСТАЈЕ САСУД ДУХА СВЕТОГА КАО ШТО КАЖЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ: ''ВЛАДАЈТЕ СЕ КАО ДЕЦА СВЕТЛОСТИ, ЈЕР ПЛОД ДУХА ЈЕ У СВАКОЈ ДОБРОТИ И ПРАВЕДНОСТИ И ИСТИНИ'' (ЕФЕСЦИМА 5, 8-9)

    Свети Дух се усељава у Свете, сједињује се са њима, обитава у њима и дејствује заједно са њима да би светлост Божија сијала у свету. Сваки светитељ постаје извор Светога Духа јер ће, према Јеванђељу, ''из утробе његове потећи реке воде живе'' (Јован 7, 38). Дејство Светога Духа у човеку се зове ''нестворена Благодат''.

    Светим Духом свака душа живи

    и узвисује се у чистоти,

    светли се тројичним јединством

    у светој тајанствености.

     

    Светим Духом точе се

    благодатне струје,

    напајајући сваку твар да оживи.

     

    Светим Духом

    долази богатство богопознања,

    сазрцања и премудрости,

    јер све заповести Очеве

    у Духу, Логос открива.

     

    Недеља Свих Светих, јутрење, антифони 1, 2. и 3, глас 4.

     

    Када певамо Блаженства на Литургији уочи читања Јеванђеља, сећамо се Светих који су угодили Богу својим животима пуним вере, наде и љубави. Певајући ову химну, промишљамо о блаженим људима који зраче светлошћу и радошћу, јер већ сада учествују у празничној Гозби припремљеној за њих у Царству небеском.

    ''Блажени  сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско;

    Блажени који плачу, јер ће се утјешити;

    Блажени кротки, јер ће наслиједити земљу;

    Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

    Блажени милостиви, јер ће бити помиловани;

    Блажени чисти срцем, јер ће Бога видјети;

    Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати;

    Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско.

    Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене.

    Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас.

    Матеј, 5, 3-12

     

    Диван је Бог у светима Својима,

    Бог Израиљев, Он ће дати силу и утврђење народу Своме,

    Благословен Бог.

    Псалм 67, 36

     

    Ако вас руже за Име Христово, блажени сте, јер Дух Божији, Дух славе и силе почива на вама; они, дакле, хуле на њега, а ви га прослављате.

    1. Петрова 4, 14

     

    Сврха Христовог спаситељског дела јесте ослобођење људи од зла, греха и смрти. То ослобођење Црква назива – спасењем. Свети Дух се сједињује са човеком у Христу спасеном, дејствује у њему да би га (уз његову сарадњу) освештао, учинио светим. Ово делање Светог Духа називамо ''обожењем''.

    Христос спасава, а Свети Дух освештава, чини светим, Христос сједињује све људе и сабира их у једно Тело, Цркву. Свети Дух, с друге стране, доноси различитост и чини свакога човека јединственом и непоновивом личношћу.

    Сваки човек је позван да се, у Духу Светоме, сједини са Богом. И тих ''сједињења'' (човека са Богом) има онолико колико има људских личности, јер свака има апсолутно јединствен однос са Богом.

    На Небу има толико могућих различитих врста светости колико има личних судбина на земљи (Владимир Лоски).

     

    Сијајући првобитном красотом

    и блистајући као звезде небеске,

    претвористе Цркву Христову на земљи

    у небо препуно звезда

    разноликошћу ваших светитељских живота.

     

    (Јутрење Недеље свих Светих, канон, трећа песма)

     

    Црква је икона Свете Тројице, она је јединствена по природи и различита у личностима, као што је Један Бог у Три Личности. Јединство човечанске природе је остварено у Исусу Христу, а различитост личности се открива у Светоме Духу. Дух Свети је Онај који чини да сваки човек сија незалазном светлошћу, да човек постане светитељ. Светитељи су праведници, сасуди светлости који ће ''засијати као сунце у Царству Оца свога'' (Матеј 13, 43).

    ''Друга је слава сунца, а друга слава мјесеца, и друга слава звијезда; јер се звијезда од звијезде разликује у слави.

    Тако и васкрсење мртвих: сије се у распадљивости, устаје у нераспадљивости;

    Сије се у бешчашћу, устаје у слави; сије се у немоћи, устаје у сили;

    Сије се тијело душевно, устаје тијело душевно. Постоји тијело душевно и постоји тијело духовно.''

    1. Коринћанима, 15, 41-44

     

    Свети апостол Павле предивно илуструје различитости светих, која се може упоредити само са мноштвом звезда. Апостол Павле, такође, овде говори и о променама које се Духом Светим дешавају у свакоме човеку и у роду људском уопште.

     

    https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/библиотека/item/1151-nedelja-svih-svetih-–-divan-je-bog-u-svetima-svojim

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...