Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

On 24. 11. 2013. at 22:25, Абу ал-Хасан ал-Шадили рече
Опет ове теме, ко лоше покварене плоче ... 15 година једно те исто. И Богу је мука од питања о причешћу.

Што си тако строг брате, није ово овде ништа обавезујуће за тебе ne_shvata

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Kod nas sveštenici kažu da posti ko kako može u skladu sa zdravljem,poslom , pa i materijalnim mogućnostima, Uglavnom se svi pričeste na službi koji dođu mada nije retka pojava da sami sebe odlučuju. Pričešće je duhovna hrana za bolesnu dušu, kao što je lek klasičan za bolesno telo. Ako čovek ima ljubav i želju da se pričesti treba da pristupi...Lično mislim da je veća šteta od odlučivanja pogotovo u današnje vreme kada je podvig i samo to što si uspeo da dođeš.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je prićešće lek i za telo i dušu odnosno jedini izvor Života u obliku Spasa i večnoga Carstva, pa treba prema njemu postupati u skladu sa blagoslovom rukopoložene ruke od koje uzimaš Jedinog.

Ako postoje razčličita pravila koje Crkva ne osudjuje, trebalo bi se ravnati onda po blagoslovu te "kuće".

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 23:00, Софија Ињац рече
Lično mislim

imaš li blagoslov za to? Isto pitanje za Ignjatija :)))

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 23:43, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ako postoje razčličita pravila koje Crkva ne osudjuje, trebalo bi se ravnati onda po blagoslovu te "kuće".

a ako je pravilo da sveštenik i ne pita koga pričešćuje onda možemo primeniti složen sistem Arhimedovog algoritma

Inline22.gif  NumberedEquation3.gif  NumberedEquation3.gifNumberedEquation7.gif

koji nas vodi do zaključka - butaj djuture! (ili u prevodu na novosrpski - http://vukajlija.com/samo-jasi-svi-smo-nasi )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 23:54, w.a.mozart рече

a ako je pravilo da sveštenik i ne pita koga pričešćuje onda možemo primeniti složen sistem Arhimedovog algoritma

Inline22.gif  NumberedEquation3.gif  NumberedEquation3.gifNumberedEquation7.gif

koji nas vodi do zaključka - butaj djuture! (ili u prevodu na novosrpski - http://vukajlija.com/samo-jasi-svi-smo-nasi )

Takvo pravilo Crkva ne osudjuje? ili ne čitkaš dobro već neko vreme mene grešnog? Č= :)

Подели на овим сајтовима

Za pričest se treba pripremiti , i duh i telo, e sad opet razumem ljude. Zanima me da li je neko imao ovakav problem......  pričešćen sam  kao dete od 7 godina a da nisam bio kršten, samo jer moji roditelji nisu znali da se samo kršteni pričešćuju( u stvarnosti nisu znali šta je pričest) a naravno ni ja još tada veronauka je tek bila počela i nije se još o tome govorilo celo prvo pol je proteklo u učenju najvažnijih molitvi i zanimljivih priča iz Starog zaveta ,malo kasnije sam se šokirao na času veronauke u prvom razredu isto prvo polugodište i u prvi mah mislio da cu umreti da je to smrtni greh  kada je sveštenik detaljno pričao o svetim tajnama :) kasnije mi je sveštenik rekao da ako je bilo iz neznanja roditelja a dete ima 7 godina nema problema. To je bilo u periodu kada Juge više nije bilo, ratni period kada smo svi odjednom shvatili da smo neke nacionalnosti i da pripadamo nekoj veri . Šta sam ja tada shvatio..pa ne znam meni koji nema nikakva sećanja na Jugu sve je to bilo nešto novo ali i prirodno, u prvim razredima škole sam bio uveren da je vera nešto kao odrastanje i da se mora a i bio je rat a kada je kriza svako živo biće kako dete tako i odrasla osoba okreću se veri.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

On 25. 11. 2013. at 0:04, Kalinik рече

Za pričest se treba pripremiti , i duh i telo, e sad opet razumem ljude. Zanima me da li je neko imao ovakav problem......  pričešćen sam  kao dete od 7 godina a da nisam bio kršten, samo jer moji roditelji nisu znali da se samo kršteni pričešćuju( u stvarnosti nisu znali šta je pričest) a naravno ni ja još tada veronauka je tek bila počela i nije se još o tome govorilo celo prvo pol je proteklo u učenju najvažnijih molitvi i zanimljivih priča iz Starog zaveta ,malo kasnije sam se šokirao na času veronauke u prvom razredu isto prvo polugodište i u prvi mah mislio da cu umreti da je to smrtni greh  kada je sveštenik detaljno pričao o svetim tajnama :) kasnije mi je sveštenik rekao da ako je bilo iz neznanja roditelja a dete ima 7 godina nema problema. To je bilo u periodu kada Juge više nije bilo, ratni period kada smo svi odjednom shvatili da smo neke nacionalnosti i da pripadamo nekoj veri . Šta sam ja tada shvatio..pa ne znam meni koji nema nikakva sećanja na Jugu sve je to bilo nešto novo ali i prirodno, u prvim razredima škole sam bio uveren da je vera nešto kao odrastanje i da se mora a i bio je rat a kada je kriza svako živo biće kako dete tako i odrasla osoba okreću se veri.

Јесте. Један руски поп је после комунизма док је још био младић дошао у Цркву из Бог зна којих разлога, и кад је видео да људи стоје у реду стао и он и наравно то је био ред за причешће. Причестио се и отишао кући. После тога је добио велики призив Цркви и почео да чита све што му дошло до руке о вери и Цркви, потом је решио да упише школу за попове и сада је један од бољих духовника у Русији.

О овом догађају сам је сведочио у некој од бројних књига које сам прочитао а којима више ни наслов не знам.

Децу са веронауке коју доведу вероучитељи у Цркву на причешће дужни су сами вероучитељи да питају да ли су крштена та деца.

У сваком случају свештеник треба да познаје своју паству и онда се такви случајеви не дешавају.

То су реткости у цркви но оне нису разлог да се уводе неке инквизиторске мере у вези причешћа.

Већи је проблем што многи свештеници из незнања одбијају вернике од путира, крштене душе које посте и моле се ко калуђери а приступају само кад им поп дозволи.

Подели на овим сајтовима

On 25. 11. 2013. at 0:45, Жељко рече
Већи је проблем што многи свештеници из незнања одбијају вернике од путира, крштене душе које посте и моле се ко калуђери а приступају само кад им поп дозволи.

Šta su te krštene duše što su odbijene izgubile tu? 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

On 25. 11. 2013. at 0:50, Volim_Sina_Bozjeg рече

Šta su te krštene duše što su odbijene izgubile tu? 

Мир=Христа - који их призива к себи, и они слободно одговарају на његову љубав, а други им брани.

Упадају у моралистичке замке о достојности за причешће делима (телесних) подвига, уместо мером покајања и преумљења=промене.

Често могу стићи и до унинија, јер се труде преко мере која се поставља за лаике и труде се по монашким правилима (једно правило је за монахе којима је молитва и тиховање на првом месту, а друго за мирјане који имају обавезе према породици, заједници, више се физички напрежу итд. Па и у самим манастирима није за све исти типик-зависи од врсте послушања, тежине послова, здравственог стања... Затим зависи и од  места где се манастир налази (умерени или хладни крајеви) и пуно тога другог).

Оно што је мени интересантно је да се често копирају и поштују у свету монашка правила телесног поста, али не и монашка правила духовног поста, нити монашка правила причешћивања. Ако неко сматра да се може у свету подвизавати по монашки, онда је најмање што треба да уради-да се по монашки и причешћује.

Мислите о томе...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Mislim da greh ide na svešteno lice a Bog će te krštene duše prizvati sebi na drugačiji način i neće gubiti blagodat Njegovog Tela i Krvi. Prosto mi je nemoguće da bude sveštenik iznad Jedinoga.

Dopada mi se i vaše razmišljanje ne sporim. Ali ja i ovako mislim.

Подели на овим сајтовима

On 25. 11. 2013. at 10:02, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim da greh ide na svešteno lice a Bog će te krštene duše prizvati sebi na drugačiji način i neće gubiti blagodat Njegovog Tela i Krvi. Prosto mi je nemoguće da bude sveštenik iznad Jedinoga.

Dopada mi se i vaše razmišljanje ne sporim. Ali ja i ovako mislim.

Проблем је слобода. А ми огреховљени...Питање је да ли ћемо чути Реч Божију исто када је у нашим ушима или у нама. Бог ће призвати, али да ли ћемо тако огреховљени исто чути кад је он у нама или не?

То су дубока питања, предубока за нас овако слабе ;) 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...