Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Исправите ме ако гријешим, али зар нису у првој Цркви, они који се не причесте три седмице узастопно, бивали искључени из заједнице?

У првој Цркви путири су били дрвени, а хришћани златни. Данас је обратно. Они тада су били спремни све да дају за Христа, а шта ми смо подготвени да дамо за Христа? Одговор је ништа. Ми би хтели без муке да пођемо у Царство Небесно и непрестано да једемо и пијемо Тело и Крв Христови.

Колико је мени познато апостол Павле прекорева прве хришћане што синови узимају за жене жене очева својих.... Толико о злату првих хришћана...... Наравно такви су били искључивани, али није да није било греха, било га је ко и данас.......

Тамо где су људи тамо је и грех, али ни тада ни после није им било дозвољено да се грешници причешћују. Али сада све је релативизирано. 10 години била је епитимија за блуд, 14 за прељуба, а сада неко каже да то није грех!

Исти тај свети апостол Павле каже да ко недостојни једе и пије Тело и Крв Христови обољава и умире. Но, ми смо такви да само оно што нам одговара то узимамо у предвид али оно што нам не одговара мног лесно отфрламо.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

У првој Цркви путири су били дрвени, а хришћани златни. Данас је обратно. Они тада су били спремни све да дају за Христа, а шта ми смо подготвени да дамо за Христа? Одговор је ништа. Ми би хтели без муке да пођемо у Царство Небесно и непрестано да једемо и пијемо Тело и Крв Христови.

Ако ти не би ништа дао за Христа, није у реду да то генерализујеш. Не можеш да завириш у туђе срце и да знаш на шта су све људи спремни ради Христа.

You catch me every time I fall...

Подели на овим сајтовима

Драга Сањице,

мој савет је да у свему слушаш свог духовног оца и пароха. Ако он теби каже да треба да се причешћујеш 4 пута, ти се толико причешћуј, наши отци и праотци су се толико причешћивали и сигурно да то није им било препрека ка Царству Небесном. Кад ти неко од форума буде духовник и парох, онда слушај њега. До тада слушај свога духовника.

Све зависи од тога ко ти је отац.

Наши православни родитељи и велики светитељи Цркве који су саставили литургијске молитве су сматрали да се треба причешћивати барем четири пута недељно, и имали су заједницу светих.

Ти твоји праоци (а баш ме занима који су то јер нити један светитељ Православне Цркве није благословио нити благонаклоно гледао на тако ријетко причешћивање) очигледно ништа о суштини Православља знали нису, а та пракса непричешћивања нас је и довела до опште пропасти како духовне тако и народне.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Исправите ме ако гријешим, али зар нису у првој Цркви, они који се не причесте три седмице узастопно, бивали искључени из заједнице?

Rece ti i osta ziv...

Колико је мени познато апостол Павле прекорева прве хришћане што синови узимају за жене жене очева својих.... Толико о злату првих хришћана... Наравно такви су били искључивани, али није да није било греха, било га је ко и данас...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

Драга Сањице,

мој савет је да у свему слушаш свог духовног оца и пароха. Ако он теби каже да треба да се причешћујеш 4 пута, ти се толико причешћуј, наши отци и праотци су се толико причешћивали и сигурно да то није им било препрека ка Царству Небесном. Кад ти неко од форума буде духовник и парох, онда слушај њега. До тада слушај свога духовника.

Свакако. То ће бити и на здравље и на спасење.

Мој став по питању причешћа 4 пута годишње је да је то неправилно и у крајњем случају омаловажавање Свете Литургије, било свесно или несвесно. Но, тако је како је. Промениће се и то.

Подели на овим сајтовима

Da, da ne bude zabune - svestenike svakako treba slusati, ali pazljivo i s rasudjivanjem, kao sto i ovaj slucaj sanjin pokazuje da treba...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

:) bendoff whackado

Опуштено, брате, опуштено либерално.Данас треба само тако.

Не смемо бити, како каже брат Аквилио  not_  ''говедо кога ће возати тамо амо и који ће просто чезнути да други живе уместо њега''. 7896634 .gadja.

Не смеш дозволити да други живи уместо тебе, све мораш да иживиш сам. fmqmtx ;)

И да не буде забуне...

Брат Оби-Ван :Da, da ne bude zabune - svestenike svakako treba slusati, ali pazljivo i s rasudjivanjem, kao sto i ovaj slucaj sanjin pokazuje da treba...

Кад ти свештеник да одговор односно савет, а ти, брате, седни и расуђуј, пажљиво...

Па, ако ти одговара ти послушај, а ако ти се не свиђа, е ...тада не смеш ''бити говедо...''итд.

Подели на овим сајтовима

Jednoga dana izlazeci iz crkve srela sam zenu koju svestenik nije htio pricestiti iz razlloga sto je zakasnila na Liturgiju. Poznajem tu zenu i znam za nju da uvjijek posti i redovno ide u Crkvu, cita duhovne knjige itd... Rasplakala se pa sam joj prisla misleci da se nesto desilo, plakala je radi toga sto je svestenik nije pricestio a onda kada se malo sabrala rekla mi je: One koji zele da se priceste a svestenik ne zeli pricestiti pricescuje sam Gospod.

To sam zaista prihvatila kao tacno. Gospod sve vidi i zna pa zasto da se sekiramo ako neki svestenik ima praksu pricescivanja 4 puta godisnje. Valjda je bitno ono sto je u nasim srcima i nasa zelja da se pricestimo i nasa speremnost da budemo spremni za Svetu Tajnu Pricesca na svakoj Liturgiji.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Problem sa pricescivanjem imam i sama. Svestenik u nasoj parohiji takodje samtra da se vjernici trebaju pricescivati samo 4 puta godisnje. Da se on kao svestenik pricescuje na svkoj Liturgiji argumentovao mi je time da on to nije dobio po svojoj zasluzi vec po blagodad Bozijom koju je dobi primanjem svestenickog cina. Nisam htjela da se sa njim dalje raspravljam ali nisam bas prihvatila njego odgovor. Praksu takvog pricescivanja sam prihvatila ne radi toga sto mislim da nas svestenik radi ispravno vec radi toga sto ne zelim da idem na Liturgiju u druge Praohije mada bi to najradije ucinila.Narocito sam se naljutila kad je prosle nedelje u besjedi nakon Liturgije narodu pricao o tome kao se vjernici trebaju pricestivati 4 puta godisnje a najmanje 1 godisnje. Pa sta onad da se ocekuje od naroda koji i onako zivi u neznanju, i sad kad je poceo da ide u Crkvu dobija pogresna ucenja, ako tako smijem da kaze. Ovo je zaista prvi put da sam progovorila o tome ali vise ne mogu da trpim. Nas parohiski svestenik stalno odugovlaci da moga supruga primi u Pravoslavlje iako vec godinu i vise dolazi redovno na Liturgije. Nismo ni Crkveno vjencani radi toga sto je suprug vec bio u crkvenom braku ali je raskinut radi preljube njegove tadasnje supruge rekao je da je to problem ali mi je dozvolio da se pricescujem , ali kao i ostalima 4 puta godisnje. Pri tome ne mogu ime svoga supruga da stavljem za Proskomidiju niti se on moze pricestiti. Malo mi je neprijatno sto o ovom pisem jer ispada da ogovaram svoga parohiskog svesrenika ali ja samo trazim pomoc. Voljela bih da mi otac Ivan odgovori na ovo pitanje i kaze  svoje misljenje. Mozda bi trebal licno da se obratim nasem eparhu ali time bi sigurno izazvala neprijatnostoi i predpostavljam da bi se svestenik na nas naljutio a ja zelim i dalje da budem na Liturgiji u svojo parohiji.  bangin not_i 4chsmu1 leteti dada

Molim za pomoc molitvenu i savjetom!!!

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Шта да вам кажем...

Најпре, да ли је муж начисто са тиме да пређе у Православље? То он мора да учини слободном вољом. Ако је његова бивша жена учнила прељубу није он крив за то и не сноси никакве санкције.

По питању овога о чему и тема говори а и у Твојој поруци видимо исти проблем, рекох да је то веома болно питање и најпре ствар великог неразумевања.

Мене никако не може да задовољи одговор да свештеник има благодат и да се због тога причешћује. То је веома чудна теологија из које можемо извести неколико закључка: да народ нема благодат (илига има много мање па се зато причешћује највише 4 пута годишње), да свештеник може и да се не припрема или било шта јер он има благодат или да се причешћује што "неко мора" тј. по службеној дужности.

Ако неко има бољи закључак нека ми каже- изгледа да сам ја нешто жестоко пропустио.

Ако се само на тренутак вратимо на етимологију речи "Литургија", биће нам јасно да нема одвајања свештенства и народа. Литургија је јавно дело читаве заједнице. Нема поделе има разлике, али разлике су, најједноставније речено техничке природе које немају онтолошку вредност. Такође, сви зависимо једни од других да би уопште могла да се служи ЛИтургија. Зато је на свакој Литургији Епископ, свештеник и народ- ако једног нема онда нема Литургије. (Епископ је присутан преко Антиминса, преко помињања као првог на Литургији итд...)

Јасно је да је аргумент свештеника веома слаб, али опет је наше да слушамо свог свештеника а он је тај који треба да добро размисли шта ради.

Подели на овим сајтовима

Hvala oce Ivane na trudu i odvojenom vremenu. Potpuno prihvatam Vas odgovor i sama mislim da nije dobro da se sukobim sa svojim parohiskim svestenikom. Sto rece jednom prilikom Patrijar Pavle kad trpi Gospod trpicemo i mi.( kad se mora, dodajem ja)

Uzdam se u Gospoda da ce nam dati put koji je najbolji za nase spasenje.

Подели на овим сајтовима

Jednoga dana izlazeci iz crkve srela sam zenu koju svestenik nije htio pricestiti iz razlloga sto je zakasnila na Liturgiju. Poznajem tu zenu i znam za nju da uvjijek posti i redovno ide u Crkvu, cita duhovne knjige itd... Rasplakala se pa sam joj prisla misleci da se nesto desilo, plakala je radi toga sto je svestenik nije pricestio a onda kada se malo sabrala rekla mi je: One koji zele da se priceste a svestenik ne zeli pricestiti pricescuje sam Gospod.

И мени се то догодило, једном само додуше. Пришао сам Часном Путиру и свештеник који ме познаје,јер је у мојој парохијској цркви већ четири године и виђа ме најмање пет пута седмично, дружимо се после сваког Богослужења, свеједно, само ме је питао кад сам дошао, иако сам сигуран да је приметио кад сам дошао. Ја сам рекао одмах после читања Светог Јеванђеља, а он ми је уз благи осмех одговорио: "Онда идући пут ако Бог Да". Признајем да сам се пар тренутака осећао нелагодно, али право питање је зашто? Ако је због стида од осталих људи у Цркви, није добро, јер значи да се причешћујем због осталих. Ако је сујета у питању, онда тек није добро по мене, јер сујета рађа гнев. Па зашто сам се онда осећао нелагодно? Зато што је то било исправно, прави лек за мене, да научим да прихватим и да научим да не касним....Не треба тражити оправдања за себе, већ узроке у себи...

4chsmu1

dada

leteti

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Hvala oce Ivane na trudu i odvojenom vremenu. Potpuno prihvatam Vas odgovor i sama mislim da nije dobro da se sukobim sa svojim parohiskim svestenikom. Sto rece jednom prilikom Patrijar Pavle kad trpi Gospod trpicemo i mi.( kad se mora, dodajem ja)

Uzdam se u Gospoda da ce nam dati put koji je najbolji za nase spasenje.

amin-nas

:drugarstvo:

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...