Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Мислим да је најбоље да питаш свог парохијскох свештеника, па како ти он каже, тако и да поштујеш.

Управо тако.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Драги брате,праксе су различите.

Неко бо благослову свога духовника пости седам дана,неко два,неко дан,неко не пости уопште кад није пост...баш јер различито.

Ја бих ти посаветовала да поразговараш отворено са својим свештеником,па да постепено нађеш неку своју меру што се тиче припреме пред Причешће јер сваки је човек различит и не може исто да важи за свакога.

Тако ја расуђујем.

:cheesy:

Мислим да је најважније наћи своју меру,имати лични однос са Богом,не поводити се већином,ни мањином...просто ослушнути себе.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Наслов теме "Причест" је промењен у "Причешће". Ред је да ствари називамо правим именима. :cheesy:

мого би да ставиш свето причешће, пошто другачије и не постоји  4chsmu1
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog!

Uglavnom se pričešćujem u prvoj i poslednjoj nedelji "velikih" postova.

Na forumu ima dosta o pričešćivanju i vrlo detaljno objašnjeno.

Primetio sam nedeljom kada nije vreme posta da se ljudi pričešćuju, da li se i tada te nedelje posti na vodi ili je dovoljno sreda i petak, a ostatkom na ulju?

Da se prosto izrazim, koja je procedura za pričešćivanjem van posta?

Zbog bolesti (ništa ozbiljno), monahinja jednog manastira me je zamolila u nedelju da dodjem da mi pročita molitvu za zdravlje i da postim ako mogu, ako ne ona će postiti za mene.

Ove nedelje želim da se pričestim, postim na vodi.

Da li je to ispravno?

Подели на овим сајтовима

Па по правилу је довољно да постиш све постове које је Црква прописала..и ако имаш духовника па ти он наложи који пост..

А причешћивање је могуће на свакој Литургији...

Уз исповест...наравно...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Па по правилу је довољно да постиш све постове које је Црква прописала..и ако имаш духовника па ти он наложи који пост..

А причешћивање је могуће на свакој Литургији...

Уз исповест...наравно...

без ''наравно''.

света тајна исповести није везана непосредно уз свету тајну причешћа.

дакле, може и без исповести, поготово што човек није машина да се исповеда по аутоматизму пред Литургију, сем тога што је неправилно у недељу пред Литургију се исповедати уопште.

то је дан обожења, опроста, радости и васкрсења, а не дан греха.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Elem, kako da počnem? Nedavno sam se ispovedila, onako baš nadugačko i naširoko i prelepo sam se osećala. Postila sam dve nedelje i želim da se pričestim u nedelju.

Pre neki dan, došao moj sveštenik da mi sveti vodicu pred Uskrs, i ja mu kažem kako hoću da se pričestim u nedelju. Kaže on meni da on odobrava samo pričešće 4 puta godišnje jer je tako Crkva odredila. Ispoštovao je moju želju da se pričestim van praznika, ali se ja osećam bedno.

Inače, iskreno sam pristupila veri i ovo mi je drugo pričešće i post u životu i baš sam se tome radovala. Međutim, sad više nisam radosna nego se osećam bez veze. U mojoj Crkvi se niko ne pričešćuje osim male dece. Ispašću budala kad i ja stanem u red. Eto, samo sam htela da se izjadam...sve mi ovo postaje pomalo bez veze...čak se plašim da ću izgubiti veru- u Boga nikad, ali u Crkvu i sveštenstvo-da.

Подели на овим сајтовима

Можеш да га питаш откуд му то да је Црква одредила причешће 4 пута годишње, мислим ако се неће наљутити...

On mi je već dva puta jasno napomenuo (pomalo strogo) da on pričešćuje samo za praznike. Šta da ga pitam kad mi je tako izričito i strogo stavio do znanja da ne odobrava, kako kaže, fanatizam onih koji hoće da se pričešćuju svake nedelje? Ok, ja se ne bih ni pričešćivala svake nedelje, ali šta fali tome da se čovek pričesti s vremena na vreme i van praznika?

Подели на овим сајтовима

Опрости сестро,јел можеш да кажеш која си епархија,тј ко је надлежни епископ ?

Иначе,ово је катастрофа,поједино свештенство се стварно својски труди,да обесмисли литургију,а и саму веру...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ово је велики проблем јер је тешко са свештеницима који овако раде и разговарати. Наравно да неће наћи ни једно оправдање за то што ради, али он ће то и даље радити. Зашто? Јер се тако ваља, јер је тако у могућности, јер му је Владика то дозволио и благословио. Не знам који други одговор може да буде.

Иначе, како сам видео и ви немате неку здраву полазну основу: за вас је причешће " с времена на време". Ако је већ тако, треба да будете веоа задовољни што имате свештеника који причешћује само " за празнике" јер по тој теологији недеља није празник и литургијски скуп није, заправо, празнични скуп). Зато најпре расчистите са собом: да ли ви желите РЕДОВНО причешћивање или ПОВРЕМЕНО. Ако је одговор овај други онда ништа не губите.

Веома је тешко и незгодно када се неко редовно причешћује и дође свештеник који брани причешће из не знам којих разлога. Тада треба тражити увек теолођко оправдање за то.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...