Jump to content

Молитве у разним приликама

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

МОЛИТВЕ СВЕТОГ НИФОНТА, епископа Константијане Александријске 

Мала молитва Богородици

Помилуј ме, Благоухање хришћанско, Благодатна, Свенепорочна, и помози ми великом својом милошћу, Прослављена, Пресветла, Надо оних који се кају.

Молитва болесника пред Божанственим Причешћем

Господе Боже мој, Који чиниш чудеса, Ти ме, једини Боже, подигни из болести ове, како бих се удостојио и ја да постанем причасником светих тајни Твојих. Јер силно зажеле душа моја да се непорочне Твоје плоти насити и часне Ти крви напије.

Молитва исцељенога пред Божанственим причешћем

Слава Ти, Свети, Трисвети, Наднебесни Боже Сведржитељу, јер чуо си ме грешника и даровао ми окрепу душе и тела. И сада ме, Господе мој Исусе Христе, удостој да се причестим страшним и бесмртним и животворним Твојим тајнама, за опроштај грехова и препород унутрашњега мог човека.

Благодарење после ручка Слава Ти, Христс Боже, јер наситих се добара Твојих. Не лиши ме ни небеских блага Својих, велике милости Своје ради.

Молитва за опроштај

Помилуј ме, Господе, сагрешившег. Опрости ми блудном, скверном, окаљаном и поведи ме путем Својих заповести, јер га зажелех.

Молба за помоћ против искушења

Господе Боже мој, Који си све разумно устројио, Који си разапео небу и земљу узвеличао свекрепком Својом силом, Ти Који у шаци држиш васцелу творевину, даруј ми снагу против духова злобе, како бих их скршио, крепљен Светим Твојим Духом.

Молитва за избављење од сујете

Боже, Боже мој, не допусти да ми се име прослави међу људима, не дозволи да ми поштовање или почасти приносе, него ми радије даруј Своју славу која претрајава У векове векова. Јер тако ће починути дух мој пред лицем Твојим, радујуће се. Јер ти знаш, Господе, да је пријатељство према свету непријатељство према Теби, моме Богу.

Молитва у помислима неверја

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог. И у Једнога Господа Исуса Хрисга, Сина Божијег Једнородног, Творца и Владику својега. И у Духа Светога, Славног и Просветљујућег, Који је говорио кроз пророке.

Господе мој Исусе Христе, не разгневи се на мене, велике милости Своје ради, не одгурни мене сквернога који осрамотих Свето Име Твоје. Јер Ти знаш, Господе, како ме сколи непријатељ, погружавајући ме сада у неверје зло. Стога опрости мени који сам искушао трпељиво човекољубље Твоје, Преблаги и Дуготрпељиви, Који се кајеш због зала људских.

Молитва покајања и повратка

Прими, Оче, мртвога и погинулог душом. Прими брлог греха. Прими хулнога, лукавог, бестидног, срамног, оскврњеног и душом и телом. Прими онога којег су свладала сва демонска зла. Смилуј се на блудника, прељубника, кваритеља деце, крадљивца, преступника, гнусобу греха. Смилуј се на мене Ти, Који свагда точиш богату милост, и не одврати благо Своје лице од мене. Не реци, Владико: "Не знам те, не познајем те." Не реци: "Где си досад био?" Не узгнушај се дима, блата, трулежи, ругобе, срамоте, гнусобе, трулежи, лешине демонске, саблазни људске. Не одврати се од Мене, Владико, него почуј ме и спаси. Јер знам, Човекољупче, да не желиш смрти грешника, него да се врати и да жив буде. Нећу Те пустити, ако се не смилујеш на мене, ако ме не примиш.

Молитва за врлине

Боже, Боже мој, Који си простро небо као кожу и украсио га звездама, сунцем, месецом и облацима, украси и мене уместо звездама сваком врлином. Уместо сунца, Свети Твој Дух нека засија у разуму моме. Место месеца, премудрост Своју улиј у мене. Место у облак, обуци ме у светост, кротосг, праведност, опаши бедра моја истином и обуј стопе моје да се припреме да благовесте мир Твој.

Боже, Боже мој, Који си штедро излио ваздух да се раствара и да га људи удишу, излиј штедро благодат и дар Животворног и Светог Свога Духа на мене, свега ме боговидним, свесветлим и чистим, свега часним и слатким чинећи од горе до доле, пуним благодати и истине, мудрости и знања духовнога.

Молитва за избављење од страсти

Господе, Боже мој, Који си свету Матер Своју часнијом показао од Небеских Сила, молитвама многожељене Дјеве опрости грехе моје и одагнај од мене сваки блуд, прељубу, оговарање, мржњу, завист, гнев, огорченост, немар, сујету, гордост, среброљубље, немилосрдност, свађу, спорење, непријатељство, распаљење плоти, окамењеност душе, стомакоугађање, пијанство, похоту, кривоклетство и беславну и прегорку славу људску. Да, Боже мој, све то одагнај од мене и учини да ме људи сматрају ништаријом и подобијем гнусобе. Нека се не нађе нико да ме хвали на земљи, нити ко да ме велича, Човекољупче, и нека нема никога да говори да сам свет и да ћу се, Господе мој, оправдати. Избави ме од славе људске, Човекољупче, ослободи ме од човекоугодништва, Милостиви.

Молитва христословна

Боже неба и земље, Којега се ужасава и од Кога дрхти све видљиво и невидљиво, погледај на молитву некорисног слуге Свога који у безакоњима многим живи. Јер Ти си, Господе, Онај Који је сишао из Отачкога крила, од Којега се ниси одвојио, непојамно и за Небеске Силе, и уронио у непорочну материцу прослављене Матере Своје Марије Богородице. О, ново чудо и богодолично. Јер девствености Њене затворена врата јасно проходи Господ. Наг на уласку, плотоносан се показа на изласку Бог, а врата остају затворена, како беху и пре рађања. Јер ушао си као савршени Бог и изашао као савршени човек у двема природама и двама суштаствима, у једној ипостаси, а са двема вољама. Један си, Господе Исусе Христе, Слово си и одблесак Очев, и образ слуге примивши, подобан си Оцу Своме по свему, осим по нерођености, а подобан и нама постао си, изузев у греху. Тако си са људима живео, страшна чудеса савршио као доказ и потврду непорочнога Свога Божанства. Не дозволи, стога, да погинем, Господе мој Исусе Христе, због мноштва безакоња својих, него ми се јави, Владико, у часу овом, у милости и састрадавању, осењујући ме Духом Својим Светим. Ходи, Милосрдни и Свеблаги, на призив јадне ми душе и учини да замиришем славом Твојом и лепотом Твојом.

Молитва скрушености и покајања

Помилуј ме, Боже, палога и не одврати се од смиренога и посрамљеног, убогог и јадног и скрушеног, него ми покажи састрадавање, Ти Који си богат милошћу и благ у жалости. Јер Ти знаш, Добри и Човекољубиви, људску слабост, као и ништавност и страдање. Исцели ме, Господе, и исцелићу се и благодаћу Твојом, умно ћу се обновити и благорасудан постати, како бих могао избећи тајне своје грехе, и од туђина поштеди слугу Својега.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 413
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Нађох овде http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=18847

Господе Исусе Христе,чуј искрени глас срца мога који ти говори:
Верујем да постојиш,али због немоћи моје не осећам то снажно.
Знам да ме гледаш,да ме чујеш да ме познајеш као мој Творац боље него што сам себе знам,али ја Тебе не познајем онако како би требало.Чуо сам од других за тебе,читао сам учио сам о теби али немам чврсту личну везу са Тобом.
Гледам добре људе који су пријатељи Твоји и који те поштују и воле,и живот је њихов испуњен Тобом док се ја још двоумим јер немам заједницу са Тобом.
У свом свакидашњем животу,у невољама али и у природи и у читавој творевини Твојој осећам присуство Твоје,а ипак не верујем несумњиво у тебе.
Увиђам да без Тебе без благодати Твоје,без васкрсења Твога и без љубави Твоје живот мој,мој живот нема никаквог смисла.А ипак настављам да живим далеко од Тебе уместо да се у свом животу саобразим заповестима Твојим.
Помози ми да у Тебе верујем што дубље.Води ме да Те нађе и да се зарадује душа моја.Научи ме да Те волим да би из те љубави произтекла истинита радост и смисао у мом безумном животу.
Испуни срце моје истином Јеванђеља Твога,васкрсења Твога.Просветли ме светлошћу Твога истинитог знања.
Дођи.Ти једини знаш како,и посети ме да бих задобио твој једини и неуспављиви мир.Призови ме љубави Твојој да би у мени било побеђено себељубље,мој егоизам и да бих лагано победио све страсти моје.
Знам, Господе,да све ово не може да се оствари за тренутак,нити без стрпљења и напора.Али ако ме Ти омекшаш мекоћом благодати Твоје,све ће то бити лако.Ако Ти дођеш и благословиш живот мој,тада ћу,наравно,прихватити и овај свет и имаћу наду за будућност.
Ако Ти живиш са мном и ја са Тобом,тада ћу се радовати лепоти и величини свога жовота,мом односу према другим људима,према мојој породици, према мојој садашњости и будућности које су без Тебе испразне и немају смисла.
Ако ме Ти посетиш,тада ћу моћи да изађем пред Тебе и да живим светим и чистим животом као толики свети Твоји који су живели раније,без греха и одбацивања Тебе.
Ако ме Ти посетиш и останеш у дому душе моје,тада ћу се борити да и браћи мојој лако опростим ако ми шта згреше.
Трудићу се да не осуђујем своју околину него да следујем искуству и заповестима отаца,да будем "строг према себи,а благ према другима"
Да живим животом који је Теби угодан,животом који ће ме свагда водити к‘ Теби и ближњима мојим.
Ако ме посетиш,осетићу величину вере Твоје,свете Православне цркве Твоје.Моћи ћу да разумем свете врлине Твоје,да се уздржавам,да постим и да се молим.Желећу да трчим светом храму Твоме,да учествујем у светим тајнама Твојим,да се покајем и да исповедим грехе свештеницима Твојим и ако сам достојан у складу са Твојим путеводитељством и мојом припремом,да се причестим пречасним телом и крвљу Твојом.
Али све ово Господе још увек ми недостаје.Опрости ми што Тебе увек нема у моме животу,у мојим делима,речима,у мислима мојим.
Помози ми да устанем.
Помози ми да се очистим.
Помози ми да се исцелим.
Помози ми да Те нађем.
Господе Исусе,просветли ме.
Господе Исусе,благослови ме.
Господе Исусе,помилуј ме грешног!
Подели на овим сајтовима

Молитва за међусобни мир

Господе Боже добри, ослободи нас од магле грехова, па нам дај мир Твој и сачувај народ свој у једнодушности. Искорени из нас мржњу и завист, и све остале страсти које нарушавају братску љубав – усрдно Те молимо, омилуј се.

Издање: Православни молитвеник, Издање Православне Духовне академије Светог Василија Острошког - Србиње,  Аспровалта, Јелада, 1996.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Молитва за стомакоугодника

Господе, најслађо храно наша, која никада не пропадаш, него у вечном животу пребиваш, очисти слугу Твог од скверни стомакоугађања, који се сав у тело претворио и од Духа Твог отуђио, и даруј му да спозна сладост твоје животворне духовне хране, твога Тела и Крви и свете, живе и делотворне Речи Твоје.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва за хришћанско смирење

светога Јована Дамаскина
 (Молитва тринаеста)

Господе, Ти знаш слабости мог срца, Ти знаш колико се често предајем ђаволским искушењима и испуњавам се гордошћу и надменошћу. Имам високе мисли о себи, гордим се пред својим ближњима, и због самољубивости очекујем од њих да ме поштују много више него што заслужујем. Мислима, речима и делима, ја ниподаштавам Твоју славу у мојој жељи да се прославим пред другима; зато, Господе, моја опустошена душа нема смирење и моје срце не налази утеху. У мојој самољубивости гордост ме изједа и не да ми спокоја, унижава ме преда мном самим, нарушава ми односе са ближњима, наводи ме на свађу, и нерасуђивањем ми уноси растројство у живот. Како могу да станем пред Тебе, или да учиним нешто достојно Твоје величине, када сам оптерећен мислима и осећањима који су противни Теби, Господе велики; јер си Ти Сам дао пример смирења и поучио нас да будемо смирени у срцу. Ти си се понизио примивши на Себе обличје човека да би спасао род човечански. Твој живот на земљи је био подвиг смирења. Ти си опрао ноге Својим ученицима, Ти си им служио и сам живот си жртвовао за спас човека. Са смирењем си претрпео страдање и понео Крст. Дао си нам пример смирења и поруку: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем и наћи ћете мир душама вашим. Господе, нисам достојан да ти се обратим, нисам достојан да искажем Твоје свето име, ни да подигнем поглед ка Теби и осеним се Твојим светим Знамењем; јер моја гордост и самољубље удаљили су мој дух од Тебе. Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме од смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници са Твојим савршеним и Божанским Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме тера да се гордим; да не будем осуђен заједно са њим. Приведи ме смирењу; смирењем ме утврди у љубави према Теби; а љубав нека оправда моју веру која ће ме привести спасењу. Кроз смирење учини ме наследником Твога вечног Царства. Уздигни ме изнад слабости мога садашњег духовног стања; да све што поседујем и што ћу имати - сва добра, част знање, име, положај и све у овоме свету, буде у славу Твоју. Ти Који дајеш истинска добра дај да она и мени послуже на изградњу Твога Царства у људским душама. Учитељу благи, ако ми даш ову велику милост сачувај ме од погубног утицаја надмености над другима и удостојме да са смирењем носим оно што си ми даровао. Боже, буди милостив мени грешном. Амин.

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ДУГАЧКА СКРУШЕНА МОЛИТВА
Свети Нифонт, епископ Константијане Александријске

Владико Господе, Боже небеског и земног, видљивог и невидљивог, види и почуј блудног и грешног, који још једном стоји пред Тобом, спутан мноштвом сагрешења својих. Помилуј ме, дакле, Милосрдни, оскврњеног душом и телом, и смилуј се греху мом. Јер много га је и он тежином превазилази небо и земљу, скврнећи синове људске. Не одбаци ме стога, Господе Мој, од Свога лица и Своје помоћи, Велики и Страшни у свој васељени, него као што си благословио Авраама и Исаака и Јакова, благослови и мене, Чудотворче и Милосгивче, освештај ми душу и тело, ум и срце, усне, очи и уши, чувајући ми сва чула од примеса туђих покрета.

Да, Господе умних сила, небеских војски које окружују страшни Твој Престо у неисказаној хвали и непрестаном славословљу Свесветога Ти Имена, не презри ме, страст срамну и злосмрадну, и не остави ме без заштите, него помози мојој ништавности и лењости, Владико милостиви. Ти, Који си снишао Јакову у Египат и чедо Своје Јосифа из мржње братске и злога порива Египћанкиног избавио и царом Египта показао, покажи и мене царем над сваком скверни плоти и духа, избављајући ме од прељубничкога греха и беде нечистих страсти.

Почуј ме, Свети и Трисвети. Ти, Који си узвеличао Своје Свето Име у слузи Своме Јову, узвеличај силу Царства Свога и на мени злосмрадном, Свеблаги. Ти, Који си израиљски народ из египатскога ропства кроз Мојсеја избавио, а ступом огњеним и облаком повео их у земљу обећану, исти си и сада, Господе, Боже свега. Пружи дакле, руку Своју невидљиву, страшну, силну, прослављену и благослови ме, Боже мој, Спаситељу мој, Животе мој и Светлости моја. Обрадуј ме у божанственој Својој љубави. И ако шта сагреших или погреших, вољно или невољно, као благи и човекољубиви Бог опрости, покажи састрадавање, милосрђе, смилуј се, сажали се, отпусти, остави, Једини Безгрешни. Удостој ме да прођем безбедно злим морем сујетнога овог живота и да упловим у блажену земљу бестрашћа и живота вечнога.

Уместо ступом огњеним, Духом Својим Светим осветли ми пут. Место облака, премудрост Своју излиј и у спокој Свој поведи ме. Уместо Мојсеја, Ти само једнородно Слово Очево, десницом Својом прихвати ме и уведи у велику ложницу небеских чудеса и непојамности, извукавши и избавивши ме од геенскога огња, као Старатељ мој многоблагоутробни.

Господе, Боже сила, Који си Захаријину крв примио као жртву чисту, прими као чисто и јаднога мога срца слово на умни и бескрвни Свој жртвеник. Обасјај и осијај ме и бестрасним учини ме. Ти, Који си лик светих апостола разаслао у целу васељену, рекавши им: ”Пођите и научите све народе, крштавајући их у име Оца и Сина и Светога Духа”, молитвама њиховим уразуми ме, освети, учини добрим, укроти окамењену ми душу која свагда страда од мноштва сагрешења мојих.

Владико Господе, Боже, Ти Који си Петра првоврховним међу блаженим апостолима и великим кључарем Царства Небескога показао, заступништвом његовим отвори ми двери раја, отвори ми утробу састрадавања Својега, утврди ме на стени чврстој и непоколебљивој заповести Својих, а која си Ти, Христе, Боже, Спаситељу мој. Јер пијаху, каже Писмо, од духовне стене која их је следила, а стена беше Христос. На тој ме стени утврди, Христе Боже, да ме не поколеба у вери у Тебе лукава змија, мене који Ти кличем славопој: Свет си, Господе, и Теби славопоје свака сила небеска.

Ти, Који си пресветога Павла првоврховним међу апостолима и великим учитељем слатким и медоточним рода хришћанскога показао, сам, Владико Христе Боже, молитвама његовим учини и мене богословом свесветлим, преслатким и сваком мудрошћу украшеним, Духом Својим чинећи ме сасудом часним, непорочним, изабраним, таквим да га љуби Твоје Божанство, запаливши ме тако да чистотом блистам као светлост небеска.

Господе, Боже ангела, Прослављени и Превасходни, послушај ме јадног и грешног. Исусе, пренепорочни Породе Очев, Који си Мојсеју богоисписане плоче уручио и тајну грма потврдио, удахни и у мене Дух Свој Свети и покажи ме целога боговидним, чистим, нетакнутим, испуњеним благодаћу и истином и мудрошћу и познањем Бога.

Милостиви, Свети, Који си Исусу Навину трубе дао, којима је он јерихонске зидине срушио, даруј штедро и мени, Боже, премудрост Своју, да њоме оборим злочасне демоне и скршим их као сасуде грнчарске. Ти, Који си из Ааронових руку огањ као чист примио, прими и јаднога мога срца слово као чисто у благоухању великом. Ти, Који си по чину Мелхиседековом првосвештеник, молитвама блаженога тог мужа покажи и мене Својим подражаваоцем, да као што си Ти постао бесмртном Свом Оцу послушан до смрти, и то смрти крсне, тако и ја спремно будем Твојим заповестима до смрти послушан.

Владико Господе, Боже, преузвеличани и хваљени, Који си Илију у огњеној кочији што се у ваздух узнела примио, прими и мене, Животодавче, из таме греха у светлост правде. Ти, Који си Јелисеју двоструку радост пружио, пружи и мени ту благодат устостручену, у живот вечни уводећи ме. Ти, Који си Јеремију пророка из нечисте јаме избавио, Христе Боже, избави и мене из јаме блуда, из прелести и обмане и блата сујете. Ти, Који си Давиду утробу и чула распалио чежњом Својом и љубављу према Твојој благости, тако да је блажени горео жудњом према Теби, Који силно волиш оне који чезну за Твојом моћи, молим Твоје велико Божанство, Човекољупче, распали и моје бубреге и срце, и сва ми чула ражези да Те љубим и чезнем за Тобом, да, горећи огњем Утешитељевим, појем Теби, Који надзиреш све и испитујеш срца и бубреге. Запали се, срце моје, у мени и у размишљању моме сагореће огањ. А огњем тим називам великога Утешитеља, Духа истине.

Господе мој Исусе Христе, најпревасходнија Насладо, Која бестрашћу водиш моју убогост, Који си Исаију највелегласнијом страшном трубом показао која громогласно и велико кличе, покажи и мене, Исусе Боже мој, трубом која гласно труби тајне домостроја Твога, да сажежем њом мрачне демоне. Врати скверну и сујетну моју душу покајању и спасићу се. Ти, Који си лик пророка и апостола и свих светитеља Својих овенчао, почаствовао и освештао, заступништвом њиховим, Боже мој, Царе мој, спаси сваку душу рода нашега хришћанског, а посебно свакога монаха, против којега страшно војују лукави демони.

Дај починак, Боже, онима који су се ка Теби преселили из привременога овог живота. Олакшај, Владико, и бреме непосвећених. И врати, Господе мој, сујетне и распусне ка покајању, од којих сам први ја, грешни и злосмрадни. Свима учини добро, све помилуј, све обасјај и осијај, поштеди све који Те познају као Бога истинитог, Христа Божију силу и Божију премудрост, да једним устима од свих се славопоје Свечасно и Веледостојно Име Твоје, сада и увек и у векове векова. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва за спасење од страха

владике Николаја Велимировића

Спаси ме Боже мој, од страха који ме понижава и срамоти као Твоје створење. Нека ме не уплаши ни дан ни ноћ; јер Твој је дан и Твоја је ноћ. Нека ме не уплаши ни гора ни вода; јер горе си Ти саздао и водама си Ти поставио међе. Нека ме не уплаши ни звер из горе, ни звер из воде; јер све су звери Твоје Господе. Нека ме не уплаши ни сан у ноћи, ни привиђење на дану; јер Ангел Твој стоји ми с десне стране. Нека ме не уплаши ни невидљиви противник Твој, Боже вечни; јер Ти си га победио крстом Твојим часним. И смрт нека ме не уплаши, Христе мој свесилни, јер Ти си смрт смрћу попрао, и васкрсењем цео свет као седмоструком светлошћу обасјао.

Страх ме прати као сенка. У подне сенка од дрвета се губи. Кад се сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи, онда се сенка губи. Кад је сунце на своме истоку или западу, ниже од високих планина, тада су сенке најдуже.

И Ти, Господе мој, кад си нижи виду моме од ма каквих висина земаљских, сенке се купе око мене, дуге и мрачне и плаше срце моје. А кад Те сагледам узвишена изнад свих висина, сенке се губе и страх ме оставља.

О, Свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене грешног, да се спасем од страха безумнога.

Ангеле Божји, милостиви молитвениче, стави много тамјана у златну кадилницу Твоју, и окади молитве за све богобојажљиве, и за мене грешног.

Слава Ономе који седи на вечном престолу славе, слава му навек. Амин!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Mолитва за усрднију и топлију молитву

Боже свесилни, који седиш на престолу вечне славе, који си невидљив а све видиш, и нечујан а све чујеш, с ангелима Ти се поклањам и са свецима молим, не одбаци створење Твоје због греха но прости, помилуј и спаси.

Обдари ме даром молитве, да молитва моја буде у срцу мом као свећа која се не гаси.

Да се и ја умем молити Теби онако како Ти се молила Пресвета Богородица на земљи: да име Твоје свето не излази из срца мојега.

Да се и ја могу молити Теби онако као сви свети Твоји: да с дисањем изговарам име Твоје велико и слатко.

Да ми молитва буде чиста и несмешана са светским помислима.

Да не иштем у молитви од Тебе ништа непотребно и излишно што ми може бити искушење и камен спотицања.

Да иштем од Тебе пре свега спасење душе, а потом хлеба насушна и здравља свима својима и себи.

Одагнај од мене непоменика врага, који ми смућује мисли и страши ме.

О свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене недостојнога, да ми Господ ваш и мој даде дар усрдне и топле молитве вазда за вазда, до гроба и до праведнога Суда.

Ангеле Божји, окади златном кадилницом молитве свих светих за све молитвенике, и за мене грешног.

Слава Ономе који седи на вечном престолу славе, слава Му навек. Амин.

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитве за Свету тајну брака

Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику Свом и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато не дозволи, Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњим својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја.

Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем.

Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.

Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другог у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Оног који је Глава - Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старог човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новог, који се обнавља по лику Оног који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека бјеже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осјењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

О! пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увијек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавијек. Амин. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Молитва за пријатеље

Предобри Боже, молим Те, искажи своју доброту свима, који ме због Тебе љубе, који се за мене жртвују и због мене трпе тјелесне и душевне боли. Удијели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ, услиши желље оних којима сам обећао да ћу се за њих молити или за које сам дужан молити. Ја их све љубим небески Отче, јер их Ти љубиш. Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш да их љубим као што их Ти љубиш. Пошаљи нам свима свога Светога Духа љубави, да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва за сиромашне

Свемогући Боже, који си у пустињи маном помогао Твојој деци, молимо Твоју милост за све оне који су притиснути немаштином. Молимо Ти се, просвети домостројитеље Твојих дарова да могу са радошћу делити сиромашнима на земљи, а ово молимо преко Оног, који је постао сиромашан ради нас, Твог Сина, Исуса Христа, Господа нашег који живи и влада с Тобом и Духом Светим, један Боже у све векове. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва у великим страдањима и мукама

Праведни, дуготрепељиви и многомилостиви Боже, Ти си из љубави допустио ова моја страдања. Ти нас рањаваш, али и лечиш ране, Ти нас обараш и Ти нас подижеш; Ти кажњаваш своја чеда, али их смрти не предајеш. Оче небесни, као пример трпљења дао си нам Сина Твога љубљенога, да сви следимо Његов пример. Укрепи ме да идем за Њим, по овоме путу туге и да узиђем у Царство небесно. He допусти да искушења истргну реч Твоју из мога срца, да ослабе моју веру и да угуше моју молитву, да изазову нетрпељивост и да ме наведу на роптање и негодовање против Тебе. Немој ме оптеретити са превеликим страдањима. Опомени се да сам прах и пепео. Укрепи моје раслабљене руке, и оснажи моја уздрхтала колена. Твоја воља је да страдам и да будем ожалошћен, али Ти ми даруј трпљење и укрепи ме да победим зло. Претвори моју тугу у радост, моја страдања овенчај чашћу, а моје понижење са славом; Јер Ти си једини истинито укрепљење и сила раслабљених, Ти си пристаниште витланих буром, и Теби славу узносим кроза све векове. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва светом Роману

владике Николаја Велимировића

Припадамо ти сада, праведниче и пријатељу анђела, преподобни оче наш Романе, и с покајањем и умиљењем молимо се: не престај молити се за сав род хришћаски православни, пред престолом Тројице Пресвете једносушне и нераздељне, за праведне и грешне, за све који во бједах страдају; за епископе, свештенике, ђаконе и монахе; за ктиторе и приложнике ове свете обитељи; за оне који долазе на поклоњење светим моштима твојим, свечесним; за болеснике и оне који умиру са вером; за старе и младиће; за девојке и матере. Светитељу оче наш Романе, човече Божији, покри недуги наши, исцели болести наше молитвама твојим. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Пресвијетла владарко моја, Богородице,

Својим светим и свемоћним молбама

одагнај од мене, смијерног слуге Твога,

мрзовољу, заборавност, неразумност, 

нерад и све нечисте, рђаве и хулне

помисли из убогог срца мога и помраченог

ума мог, и угаси пламен страсти мојих, 

јер сам убог и слаб.

Избави ме од многих и горких 

успомена и подухвата, и ослободи ме

од свих злих дјелања, јер си 

благословена од свих нараштаја, 

и слави се пречасно име Твоје кроз све вијекове.

Амин.

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...