Jump to content

Молитве у разним приликама

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, коме се у свако вријеме и свакога часа клањају

и кога славе на неби и на земљи, 

дуготрпљиви, многосажаљиви, који праведнике љубиш, 

а праведнике милујеш и све зовеш на спасење 

обећањем будућих добара. Ти, Господе, прими и наше молитве

у овај час и управи живот наш заповијестима Твојим,

душе наше освијетли, тијела очисти, расуђивања исправи,

мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола;

огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени

стигнемо до јединства вјере и познања неприступне твоје славе,

јер си благословен у вијекове вијекова. Амин

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 413
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Сузна молитва Пресветој Богородици

Светог Јефрема Сирина

Умољавам те Родитељко незалазне светлости, саслушај шта говорим пред Тобом. Огрезао сам у блато, окорели, и сав сам покривен нечистотом, сав се помрачих. И земљу испрљах мноштвом мојих греха, Владичице моја, зато она сада, уздишући, вапије праведном Судији, призивајући за сведоке против мене и небо са звездама и сунцем. А бура помисли мојих погружава ме у очајање. Са трепетом приступа душа моја чекајући да избегне осуду. Све уздање моје, Богородице, на Тебе сам управио ја блудни. Јао! сваке срамоте испуњено је лице служитеља Твога, мада Ти непрестано умилостивљаваш Онога, кога си родила, да би пружио издашност своју и на мене недостојнога. Ти сама, која си носила Избавитеља света, раскини неразрешиве везе моје; Ти ме потамнелог убели сузама покајања; Ти која си родила Живот мој, васкрсни ме умрлога безбрижношћу мојом и удаљенога од Бога и анђела и приведи ме к њима, Богородице.

Заиста, велико је чудо, како је Господ трпео моје грехе! Како ме бедног још за живота није бацио на дно адово! Како није послао одозго невидљиви штап или мач да ме погуби. Сигурно Ти си ми, Владичице, заузимањем Твојим даровала живот, изискујући од мене покајање, које Ти сама, Преблага и даруј мени слузи Твоме, јер си Ти моја стена, пристаниште и ограда.

Озари ме светлошћу божанскога лица Твога, да би те усред ноћи величао песмама. Даруј ми Владичице скрушење, непрекидно уздисање и сузе, умиј душевну дубину и даруј ми потпуно остављење грехова као богоносна Жена, која је у утроби својој зачела Бога у телу. Усред ноћи Пречиста, да видим Тебе и да се радујем: О тврђаво моја! О непостидна надо моја! О животе и слатка светлости за слугу Твога. Прими ову молитву са нечистог језика и из прљавих уста мојих. Ноћ ова нека сада буде дан спасења слузи Твоме, Богоневесто. Нека се сада, Владичице, о мени обрадују анђели и праведни духови, да би са благодарношћу радосно прославио свесвето име Твоје, јер знам да све, ма шта хтела Ти, Преопевана, можеш пред Богом, кога си родила.

О, мати Божја, виша од свакога ума и речи! О дјево, која несравњено превазилазиш свако девојаштво, јер си и до рођења Господњега била девојка над свима девојкама, па си таква остала у самом рођењу и по рођењу. О девојко, којом је природа људска, у почетку пала и далеко одступила од Бога, по законима неисказаног човекољубља и беспримерног снисхођења, сједињена са блаженом и Божјом природом тако, да само биће није ни мало претрпело претварања, мешања ни измене. О девојко, кроз коју и после страшнога сједињења и примирења, по зависти ђавола и по сујетности ума нашега неиспуњавајући обавезе наше, поново бивамо призивани и добијамо милост Сина Твога и Бога по Твојим неодољивим молитвама! Тебе, Владичице, молим; Тебе умољавам милосрдну и човекољубиву Матер Милостивога и човекољубивога Бога, и овога часа заштити ме, јер ако икада, сада ми је најпотребнија Твоја помоћ и Твој покров.

Сав сам ја нечистота и греховно ђубре, краће рећи - стан свих страсти које упропашћују душу, а намеравам да приступим Пречистим и Страшним Тајнама Сина Твога и Бога, па ме страх мучи и трепет обузима због мноштва грехова мојих, које не могу да подносим, јер нема ни једног осећања мога које ја нисам испрљао. Каква дела сатанска са лицемерјем и радошћу не чиних? Каквим све непристојним помислима и замислима сујетним не разгоревах себе? Чему се све ум мој не подаваше у плен? Не само те страсти, у које сам по несрећи пао, воде ме, по праву које надамном имају, као заробљеника; не само оно расејава мој ум што сам по неуздржању осећања мојих позајмио из туђих дела или беседа, из ненамерно слушанога или виђенога, већ на против, страстни, слаби, детињски и неплодни мој разум, делујући заједно (споразумно) са почетком зла (ђаволом) и то што није било и што неће бити, што нисам чуо што нисам видео облачи у облике као нешто стварно и на све ово разбија све време мога бедног живота. При таквом мноштву зла у мени, решио сам злосрећни ја, да приступим превечним и божанственим Тајнама у које и анђели желе да проникну, али се бојим да, као недостојан, слично ономе необученом у свадбено одело, који је био свезан по рукама и ногама, место просвећења Божјом благодати, не будем бачен у таму и осуђен да у њој пребивам као у месту које ми и доликује.

Зато прибегавам к Теби, снажној и сигурној помоћи мојој. Буди милосрдна према мени Пренепорочна Владичице моја. Употребив материнско осећање пред Сином Твојим и Богом, испроси ми опроштај ранијих грехова и учини, да ме не запали сагоревајући и просвећијући огањ животворних тајни. Покажи ми пут како ћу остатак живота свога провести у покајању, чистоти и смирењу, са мном увек пребивајући у делима, речима и помислима, у свим душевним и телесним покретима, показујући ми правац, идући преда мном, руководећи ме, одбијајући противничку силу од мене и као слугу, ма да и неваљалога, свим сретствима снабдевајући и чувајући ме Твојом благошћу. О, свеблагословена Владичице, не одбаци недостојне и унижене молитве моје, већ и у овом животу и при изласку моје грешне душе, на будућем страшном и неумитном суду буди ми заступница и избави ме, да би спасен благодаћу Твојом, благосиљао и прослављао Тебе и обасјаван зрацима Твојим подигао се на хвалу, славу и поклоњење свеблагој, свемоћној и свеблаженој Тројици кроз све векове. Амин.

presvetabogorodica-trojerucica.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Молитва за даривање молитве

Многомилостиви Господе! Удостој нас божанскога дара свете молитве, која се излива из дубине срца; сабери ум наш расејани да би свагда стремио теби; саздатељу и спаситељу моме. Уништи распаљене стреле лукавога, које нас одвраћају од тебе; угаси пламен помисли, које нас јаче од огња опаљује за време молитве; осени нас благодаћу Пресветога Духа Твога, да бисмо до краја нашега живота грешнога тебе једнога љубили свим срцем, свом душом и мишљу и свом снагом а ближње као себе саме, и у часу разлучења душе наше од овог пропадљивог тела, о Исусе Преблаги и Преслатки, прими у руке Твоје Дух наш када дођеш у Царству Твоме. Амин!

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Молитва

старца Сампсона

Свемилостива Владичице моја Пресвета Госпођо, Свепречиста Дјево Богородице, Маријо, Мајко Божија, несумљива и једина моја надо, не гнушај се мене, не одбаци ме, не остави ме заступи умоли, услиши, призри Госпођо, помилуј, опрости, Пречиста.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва Господу за опроштај, заступништво и помоћ

У руку Твог превеликог милосрђа, о Боже мој, предајем душу и тело моје, осећања и речи, савете и мисли моје, дела моја и сва кретања моје душе и тела. Мој почетак и крај, веру и живот мој, ток и крај живота мојега, дан и час издисања мог, престављење моје, упокојење душе и тела мога. Ти, о Свемилостиви Боже, чију Благост и Незлобивост не могу да превазиђу ни сви греси света, прими мене, од свих људи најгрешнијег, у руку заштите Твоје и избави од сваког зла, очисти многобројна безакоња моја, подај исправљење злом и окајаном мојему живљењу и избављај ме од будућих тешких грехова, како ничим не бих повредио Твоје човекољубље. Њиме покривај моју немоћ од бесова, страсти и злих људи. Непријатељима видљивим и невидљивим запрети, руководећи ме путем спасења, доведи ме к Теби, пристаништу мојем и завршетку жеља мојих. Дај ми кончину хришћанску, мирну, сачувај ме од духова злобе, и на Страшном Твом Суду, буди милостив рабу Твојем и присаједини ме са десне стране заједно са Твојим благословеним овцама, да заједно с њима славим Тебе, Творца мога, у векове. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва преподобној мајци нашој Параскеви

Господе Боже наш, Ти, који си рекао реч, и створи се цела творевина, не одврати Своје лице од нас грешника, да не би на нас дошао ужасни и страшни гнев болова, плод наших грехова које свакодневно, безбројне, нерасудно творимо. Ми смо грешни, подли и пуни зла; а Ти си источник живота и самилости. Не остављај нас, Господе! Немој пренебрећи молитву нас грешника, нити нам плати по нашим безакоњима, него, пошто нисмо достојни да свакодневним трудом задобијемо милост, даруј нам је Ти, као Дуготрпељив и Многомилостив.

Господе, ради молитава преподобне мајке наше Параскеве, подари нам здравље и живот заклоњен од сваког зла и укрепи нас Духом твојим Владалачким, да бисмо с радошћу славили Твоје Пресвето име у векове. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону

О, велики угодниче Христов и преславни исцелитељу, великомучениче Пантелејмоне! Ти који на небу пред Престолом Божијим стојиш и наслађујеш се троипостасном славом Његовом, а телом и светим ликом на земљи у храмовима Божијим почиваш и благодаћу даном ти с више обиље чудеса изливаш, призри својим милостивим оком на људе твоје који се часној икони твојој са умилењем моле и траже твоју исцелитељску помоћ и заступништво: упути ка Господу Богу топле молитве твоје и измоли душама нашим опроштај грехова. Јер због безакоња наших не смемо да уздигнемо поглед у висине небеске нити да узнесемо молитвени вапај Господу у неприступној слави Његовој, него тебе, молитвеника за нас грешне и заступника милостивог пред Владиком, са скрушеним срцем и смиреним духом призивамо, јер ти си од Њега благодат примио да болести одгониш и страсти исцељујеш. Стога ти се молимо: не презри нас недостојне који ти се молимо и твоју помоћ призивамо. Буди нам свима у тузи утешитељ, у тешким болестима исцелитељ, у напастима брзи покровитељ, слепима вида дароватељ, а деци и онима који су у невољама спремни заштитник и исцелитељ: измоли свима све што је корисно за спасење, да твојим молитвама примимо од Господа Бога благодат и милост и прославимо Источник и Дародавца свих добара, Јединог Бога слављеног у Светој Тријици, Оца и Сина и Светога Духа, сада, увек и у све векове. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Гости

bogorodica.jpg

О, Пресвета Богомајко, Неисцрпни Изворе милости и доброте! Теби као Оној која је доживела највећи бол од како људски род постоји, јер су Сина Твога невиног распели бездушници, припадамо и целивајући Твоје Свете Ноге, са сузама вапимо: Сагрешисмо, сагрешисмо и у бездан паклени пропадосмо, и ако нам Ти не пружаш руку помоћи, ми никад светлост видети нећемо. Ми смо, Мајко Пресвета мислили да се до лепоте може доћи и без Бога, па смо кушајући отров паклени, постали робови у тешке ланце оковани. За оно мало лажне, привидне среће, ми смо душу предали не једном ђаволу, наго легиону. Јер кад само помислимо да се одрекнемо дроге, читав нас легион опколи и не дозвољава да се ослободимо тих ланаца. Али, знајући да си Ти Царица Небеска, и да они беже од Тебе, као од огња, свеумилно Те молимо: Опрости, Пресвета, безрој пута опрости и не одврати лице Твоје од нас огубаних у ову злу страст, већ и нама свегрешнима покажи Своје безмерно милосрђе. Бљесни муњом Своје силе и љубави, сагори у душама нашим сваки корен ове зле страсти, пробуди у нама дах вечнога живота и отвори умне очи срца наших, да би се Теби приклањали довека, и Твоме Сину који Те је тако величанствено уздигао у светлости и милосрђу. Огради нас Твојом благодаћу Мајко Пресвета, да нас ови зли демони не прогутају од беса што више нећемо њих да служимо. И дај нам снаге да овај покајнички пут никад више не напуштамо већ да до последњег даха свог захваљујемо Теби, Свецарице, што нас избављаш из пакла и овога и онога света. Али, Мајко, Свемајко, многи од наших ближњихсу овим отровом напустили свет, и у вечне паклене муке отишли. Пошто је Твоја моћ бескрајна, са страхом, али и са надом Те молимо, сиђи и до најдоњих дубина таме паклене, и сузама Твојим и нашим умиј и обели душе наших чеда, браће и сестара, и узведи их ближе Божијој светлости, како би једном можда и били спашени, и свемилошћу Твојом и сведобротом, стали Богу и Теби с десне стране.

О, Пресвета, не одбаци ове речи у тузи теби упућене, због наше свегрешности, већ као Нежна Мајка Милостивог Бога, смилуј се и на нас, и помози нам, онако како Ти знаш да је најбоље за нас. Поведи нас путем истине и правде, уведи нас у Цркву, да у њој непрестано са свима Светима опевајући Тебе и милост Твоју, славимо и Сина Твога Господа нашег Исуса Христа, са Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова.

АМИН !

Господе Исусе Христе, Боже наш, по неизмерном Своме милосрђу, помилуј и спаси све болесне слуге своје. Амин!

Подели на овим сајтовима

Gospode Isuse Hriste, Boze nas, po neizmernom Svome milosrdju, pomiluj i spasi sve bolesne sluge svoje.

Amin!

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Молитва покајника

светог Симеона Новог Богослова

Господе, Ти све видиш, и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх, и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју, и не налазим речи оправдања у устима својим. Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за Грех свој: ту једино милост Твоја притиче. Грех је смрт, и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја. Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав - једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење, и пакао је готов да ме прогута живог. Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана, и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе! Јер сам недостојан милости Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све, и како зна Човекољубље Твоје поступи са мном, недостојним и самог живота. Да буде света воља Твоја у свему. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва светим бесребреницима Козми и Дамјану

К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја. Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји. Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо. А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва пред смрт

Господе, погледај на мене, створење Твоје и дело руку Твојих. Узми мој страх и пошаљи ми Свог анђела да ме теши силом Твоје присутности, као што си и Ти у Својој агонији и крвавом зноју у Гетсиманији био утешен пред Своју смрт на крсту ради нас и нашега спасења. Покажи ми како да одстраним од себе све оно што није део Вечног Живота у Теби.

Ако је Твоја воља, поднећу и губитак свести о томе да је утеха у Теби, као што си и Ти ради мене поднео да будеш од Оца остављен у Својој агонији.

Све оне које волим препоручујем Твоме промислу и бризи, јер знам да ћеш Ти за њих учинити више него што ја могу пожелети.

О, Господе, Ти знаш све моје грехе. Смилуј се мени и у Свом изобилном човекољубљу и милосрђу учини да Небо за мене буде отворено, да бих ја, ништавни грешник, могао да видим анђеле који ми се радују када ме примаш у Царство Твоје Небеско. Нисам, Господе, достојан Твоје Љубави, али се уздам да ме нећеш препустити вечној пакленој муци. Молитвама Твоје Мајке Марије и свих светих уврсти ме међу оне који гледају светлост Лица Твога. Јер си Ти мој Живот и моје Васкрсење и Твоје руке ће ме примити са љубављу, о Исусе, и ја Те прослављам са Твојим Беспочетним Оцем и Твојим Пресветим, Благим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва за даривање молитве

Многомилостиви Господе! Удостој нас божанскога дара свете молитве, која се излива из дубине срца; сабери ум наш расејани да би свагда стремио теби; саздатељу и спаситељу моме. Уништи распаљене стреле лукавога, које нас одвраћају од тебе; угаси пламен помисли, које нас јаче од огња опаљује за време молитве; осени нас благодаћу Пресветога Духа Твога, да бисмо до краја нашега живота грешнога тебе једнога љубили свим срцем, свом душом и мишљу и свом снагом а ближње као себе саме, и у часу разлучења душе наше од овог пропадљивог тела, о Исусе Преблаги и Преслатки, прими у руке Твоје Дух наш када дођеш у Царству Твоме. Амин!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва за хришћанско смирење

светога Јована Дамаскина

(Молитва тринаеста)

Господе, Ти знаш слабости мог срца, Ти знаш колико се често предајем ђаволским искушењима и испуњавам се гордошћу и надменошћу. Имам високе мисли о себи, гордим се пред својим ближњима, и због самољубивости очекујем од њих да ме поштују много више него што заслужујем. Мислима, речима и делима, ја ниподаштавам Твоју славу у мојој жељи да се прославим пред другима; зато, Господе, моја опустошена душа нема смирење и моје срце не налази утеху. У мојој самољубивости гордост ме изједа и не да ми спокоја, унижава ме преда мном самим, нарушава ми односе са ближњима, наводи ме на свађу, и нерасуђивањем ми уноси растројство у живот. Како могу да станем пред Тебе, или да учиним нешто достојно Твоје величине, када сам оптерећен мислима и осећањима који су противни Теби, Господе велики; јер си Ти Сам дао пример смирења и поучио нас да будемо смирени у срцу. Ти си се понизио примивши на Себе обличје човека да би спасао род човечански. Твој живот на земљи је био подвиг смирења. Ти си опрао ноге Својим ученицима, Ти си им служио и сам живот си жртвовао за спас човека. Са смирењем си претрпео страдање и понео Крст. Дао си нам пример смирења и поруку: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем и наћи ћете мир душама вашим. Господе, нисам достојан да ти се обратим, нисам достојан да искажем Твоје свето име, ни да подигнем поглед ка Теби и осеним се Твојим светим Знамењем; јер моја гордост и самољубље удаљили су мој дух од Тебе. Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме од смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници са Твојим савршеним и Божанским Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме тера да се гордим; да не будем осуђен заједно са њим. Приведи ме смирењу; смирењем ме утврди у љубави према Теби; а љубав нека оправда моју веру која ће ме привести спасењу. Кроз смирење учини ме наследником Твога вечног Царства. Уздигни ме изнад слабости мога садашњег духовног стања; да све што поседујем и што ћу имати - сва добра, част знање, име, положај и све у овоме свету, буде у славу Твоју. Ти Који дајеш истинска добра дај да она и мени послуже на изградњу Твога Царства у људским душама. Учитељу благи, ако ми даш ову велику милост сачувај ме од погубног утицаја надмености над другима и удостојме да са смирењем носим оно што си ми даровао. Боже, буди милостив мени грешном. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА благодарна ГОСПОДУ
после излечења од било какве болести
- свети Јован Кронштадски

Слава теби, Господе Исусе Христе, Сине Јединородни Беспочетног Оца, Који једини исцељујеш сваку болест и сваку рану у људима, што си ме гршног помиловао и избавио од болести моје, не допустивши јој да се развије и да ме усмрти по гресима мојим. Подај ми, Валдико, да од сада чврсто творим вољу Твоју на спасење моје грешне душе и у славу твоју са Беспочетним Твојим Оцем и Јединосушним Твојим Духом, сада и увек у све векове.Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...