Jump to content

Молитве у разним приликама

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Уколико видиш гордог и тврдоглавог брата, који се гордо обраћа теби или другоме, помоли се да му Господ просвети ум и загреје срце огњем своје благодати. Ти говори:

„Господе, слугу свог (који је упао у гордост ђаволску) научи кротости и смирењу, и отерај од срца његовог мрак и бреме сатанске гордости“. Уколико видиш злобнога, помоли се: „Господе, учини добрим слугу твог благодаћу твојом“.

Уколико видиш среброљубивог и лакомог, ти говори:

„Ризницо наша нетрулежна и богатство неисцрпно, подари слузи твоме, створеном по образу и подобију твоме, да позна обману богатства и да је све земаљско заправо сујета, сенка и сан. Дани свакога човека су као трава, или као паучина, а ти си једино богатство, покој и радост наша“.

Када видиш завидљивога, ти се помоли:

Господе, просвети ум и срце слузи твоме ради познања великих, безбројних и неиспитиних дарона тнојих, које ће добити од неизбројиве дарежљивости твоје. Јер, он у слепилу од страсти своје заборави тебе и твоје богате дарове, урачунавајући себе у сиромахе иако је богат благом твојим. Због тога он са прелешћу гледа на добра слугу твојих, којима, као неисказана Доброта, обасипаш све по мери његове силе и по намери своје воље. Уклони, сведобри Владико, ђаволски покривач са очију срца слуге твога и подари му скрушеност у срцу и сузе покајања и захвалности како се не би непријатељ порадовао због њега што му је за живота уловио произвољење у своју вољу и отргао га из руке твоје“.

Када видиш пијанога, ти од срца говори:

„Господе, милостиво погледај на слугу твога, који се прелестио обманом стомака и телесног весеља. Подари му да упозна сласт уздржања и поста и духовних плодова који из њега произилазе“.

Када видиш страснога према храни, који у њу полаже своје блаженство, ти говори:

„Господе, најслађа Храно наша, која никада не пропада, него остаје за живот вечни, очисти слугу твога од рђавог преједања, с обзиром да је сав постао тело и отуђио се од Духа твог. Подари му да упозна сладост твоје животворне духовне хране, која је Тело и Крв твоја и света, жива и делотворна реч твоја“. 

св Јован кронштатски

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Одговори 413
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 8.12.2010. at 18:23, Bole888 рече

Свакодневно исповдање грехова:

Теби Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици једноме, слављеноме и обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје, које начиних у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време и у прошле дане и ноћи, делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамжљивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревнивошћу, завишћу, гњевом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, пипањем, и осталим својим гресима, како душевним тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом, - жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама. А прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим, и као благ и човекољубив разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом. Амин

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

MОЛИТВА ЗА УСРДНИЈУ И ТОПЛИЈУ МОЛИТВУ

Боже свесилни, који седиш на престолу вечне славе, који си невидљив, а све видиш, и нечујан, а све чујеш, с ангелима Ти се поклањам и са свецима молим, не одбаци створење Твоје због греха но прости, помилуј и спаси.

Обдари ме даром молитве, да молитва моја буде у срцу мом као свећа која се не гаси.

Да се и ја умем молити Теби онако како Ти се молила Пресвета Богородица на земљи: да име Твоје свето не излази из срца мојега.

Да се и ја могу молити Теби онако као сви свети Твоји: да с дисањем изговарам име Твоје велико и слатко.

Да ми молитва буде чиста и несмешана са светским помислима.

Да не иштем у молитви од Тебе ништа непотребно и излишно што ми може бити искушење и камен спотицања.

Да иштем од Тебе пре свега спасење душе, а потом хлеба насушна и здравља свима својима и себи.

Одагнај од мене непоменика врага, који ми смућује мисли и страши ме.

О свеци Божји, узнесите молитве ваше за меде недостојнога, да ми Господ ваш и мој даде дар усрдне и топле молитве вазда за вазда, до гроба и до праведнога Суда.

Ангеле Божји, окади златном кадилницом молитве свих светих за све молитвенике, и за мене гршешног.

Слава Ономе Kоји седи на вечном престолу славе, слава Му навек. Амин.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Молитва Пресветој Богородици у невољи и потиштености

Преблага Царице моја, Пресвета Надо моја, Уточиште сиротанима и Заступнице путницима, Помоћи онима који су у беди, Заклоне потиштенима, видиш моју невољу, видиш моју муку: са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никога да ме одбрани. Зато ми Ти сама помози као немоћном, збрини ме као странца, упути ме као заблуделог, излечи ме и спаси као безнадежног. Немам друге помоћи, ни заступништва, ни утехе осим Тебе, о Мајко свих невољних и оптерећених! Стога погледај на мене грешног и потиштеног и закрили ме пресветлим омофором Својим да се избавим од зала која су ме опколила и ја ћу вавек славити преславно Име Твоје. Амин!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Молитва против дроге

О, Пресвета Богомајко, Неисцрпни Изворе милости и доброте! Теби као Оној која је доживела највећи бол од како људски род постоји, јер су Сина Твога невиног распели бездушници, припадамо и целивајући Твоје Свете Ноге, са сузама вапимо: Сагрешисмо, сагрешисмо и у бездан паклени пропадосмо, и ако нам Ти не пружаш руку помоћи, ми никад светлост видети нећемо. Ми смо, Мајко Пресвета мислили да се до лепоте може доћи и без Бога, па смо кушајући отров паклени, постали робови у тешке ланце оковани. За оно мало лажне, привидне среће, ми смо душу предали не једном ђаволу, наго легиону. Јер кад само помислимо да се одрекнемо дроге, читав нас легион опколи и не дозвољава да се ослободимо тих ланаца. Али, знајући да си Ти Царица Небеска, и да они беже од Тебе, као од огња, свеумилно Те молимо: Опрости, Пресвета, безрој пута опрости и не одврати лице Твоје од нас огубаних у ову злу страст, већ и нама свегрешнима покажи Своје безмерно милосрђе. Бљесни муњом Своје силе и љубави, сагори у душама нашим сваки корен ове зле страсти, пробуди у нама дах вечнога живота и отвори умне очи срца наших, да би се Теби приклањали довека, и Твоме Сину који Те је тако величанствено уздигао у светлости и милосрђу. Огради нас Твојом благодаћу Мајко Пресвета, да нас ови зли демони не прогутају од беса што више нећемо њих да служимо. И дај нам снаге да овај покајнички пут никад више не напуштамо већ да до последњег даха свог захваљујемо Теби, Свецарице, што нас избављаш из пакла и овога и онога света. Али, Мајко, Свемајко, многи од наших ближњихсу овим отровом напустили свет, и у вечне паклене муке отишли. Пошто је Твоја моћ бескрајна, са страхом, али и са надом Те молимо, сиђи и до најдоњих дубина таме паклене, и сузама Твојим и нашим умиј и обели душе наших чеда, браће и сестара, и узведи их ближе Божијој светлости, како би једном можда и били спашени, и свемилошћу Твојом и сведобротом, стали Богу и Теби с десне стране.

О, Пресвета, не одбаци ове речи у тузи теби упућене, због наше свегрешности, већ као Нежна Мајка Милостивог Бога, смилуј се и на нас, и помози нам, онако како Ти знаш да је најбоље за нас. Поведи нас путем истине и правде, уведи нас у Цркву, да у њој непрестано са свима Светима опевајући Тебе и милост Твоју, славимо и Сина Твога Господа нашег Исуса Христа, са Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова.

АМИН !

Господе Исусе Христе, Боже наш, по неизмерном Своме милосрђу, помилуј и спаси све болесне слуге своје. Амин!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва преподобном АЛЕКСАНДРУ СВИРСКОМ 
О, свештена главо, ангеле земни и човече небески, преподобни и Богоносни оче наш Александре, велики угодниче Пресвете и јединосушне Тројице, мноштво милости онима који живе у светој обитељи твојој и свима који с вером и љубављу долазе (притичу) к теби, указуј! Измоли све што нам је потребно у овом привременом животу, и што је тим пре за наше вечно спасење неопходно: помози заступништвом твојим, угодниче Божји, да у свету чврсто пребива света православна Црква Христова, на којој је саздано царство (Његово) са побожношћу неразрушивом; буди нам свима, чудотворче свети, у свакој жалости и невољи брзи помоћник; нарочито у часу кончине наше, буди нам заступник милосрдни, да не будемо предани на митарствима ваздушним, власти злобног непријатеља, већ да се удостојимо несметаног уласка у Царство небесно. О, оче, молитвениче наш непрестани! Не посрами надање наше, не презри смирено мољење наше већ нас увек заступај пред престолом живоначалне Тројице, да се удостојимо заједно с тобом и са свима светима, макар смо и недостојни, у насељима рајским славити величанство, благодат и милост једнога у Тројици Бога, Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова. Амин.

(болести кичме и добијање мушког детета)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:394131-Vladikin-poziv-za-moleban-za-kisu

Пре пет година одржан у Ваљеву Молебан за кишу, када је била жега као и сада.

Размишљам, шта ли би требало да се деси и колико дуго да траје суша да се јерархија сети да покрене народ на молитву? Као да је молитва неки луксуз или велика компликација па треба да се користи само у "крајњој нужди".

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Родољуб Лазић рече

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:394131-Vladikin-poziv-za-moleban-za-kisu

Пре пет година одржан у Ваљеву Молебан за кишу, када је била жега као и сада.

Размишљам, шта ли би требало да се деси и колико дуго да траје суша да се јерархија сети да покрене народ на молитву? Као да је молитва неки луксуз или велика компликација па треба да се користи само у "крајњој нужди".

Neće da ih pokrene jer je to zastarelo shvatanje iz 4 i 5 veka kada oci nisu imali pojma kako funkcioniše priroda. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, grigorije22 рече

Da izvol'te?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, grigorije22 рече

Neće da ih pokrene jer je to zastarelo shvatanje iz 4 i 5 veka kada oci nisu imali pojma kako funkcioniše priroda. 

Или је застарело схватање да је Црква Дом молитве? Мислим, постоји мишљење (лично ја чуо од "врхунског" теолога пре много, много година) да нас Бог ван Литургије не види и не чује.

Подели на овим сајтовима

На србском интернету нисам могао да пронађем Молебан за кишу. Претпостављам да га има у Великом требнику.

Али зато га нађох на руском:

https://www.pravmir.ru/moleben-i-molitvy-vo-vremya-bezdozhdiya/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Mislio sam pošto ste naučno i teološki učeni da reknete nešto u vezi molebana za kišu. :D

Na liturgiji imaju molbe za: 

"Blagorastvorenje vazduha" - Koji je smisao ovog? Šta je blagorastvorenje? Nešto kao čistota...a ako je njima trebala čistota vazduha, u doba kada nije bilo zagađivača, šta mi tek trebamo danas?  Mogu da pretpostavim da je ovo nastalo u vrijeme kada je neki meteor ruknuo u 6 vijeku, ili je proradio neki vulkan na američkom tlu koji je zagadio čitavu planetu, to je dokazano tada je Evropa zašla u neko mini ledeno doba, sa vrlo zagađenim vazduhom što je trajalo par vijekova i to je čak navodno pokrenulo razne seobe onda koje se dešavale...Avari, Huni, Mađari, Sloveni itd.....

"Za izobilje plodova zemaljskih" - Ovo je nekad zaista imalo jakog smisla...usjevi i hrana su zavisili jako od vremena, a šta mi danas imamo, supermarkete sa izobiljem hrane, koju samo pikaš u korpe i ne trebaš se znojiti oko iste. 

"Za one koji plove, putnike...." - Zašto je naglašeno za one koji plove? I oni su putnici. Ali u ono doba putovanje brodom je bilo najopasnije prevozno sredstvo, zbog sporosti, dugotrajnog putovanja, mogućnosti gusarenja gdje lako gubio život, loše higijene na brodu, raznih bolesti itd.....Danas oni koji plove idu na krstarenje da uživaju u životu ne trebaju im nikakav molbe. Danas bi se mogla ova molitva preimenovati u "Za one koji voze, putnike...." jer vožnja autom kada se putuje je najnezgodnij i najrizičniji vid prevoza. 

Voda u prirodnom ciklusu kruži, i ona ima konačnu zapreminu. Kada kiša pada na jednom mjestu, na drugom je nema. Ako na jednom mjestu na planeti ima suša dugotrajna, na drugom mjestu pada mnogo kiše. Što bi tehnički značilo, "namoliti" negdje kišu znači oduzeti je sa drugog mjesta. Možemo i da zamišljamo da Bog (koji to svakako može) stvori iz ničega kišu i nadoda malo u vodnom bilansu, što je naravno besmislica i nedogađa se. 

Dakle moleban kao nekakva tradicija, kada je teško vrijeme da se ljude ujedine ok, ali moleban da se zaista izmoli fizički da padne kiša usljed suše...indijanski ples. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да, да, индијански плес...И пророк Илија се бавио индијанским плесом, па на његову молитву после три године суше паде киша. А и други:

"Чесни и свети човек Партеније одмах отиде у поље, и видевши како су повенули сви усеви, и виногради, и градине, расплака се. И преклонивши колена, дуго се са сузама мољаше човекољубивом Богу да пошаље земљи кишу и узнапредују плодови. А Бог који испуњује вољу онима који Га се боје, још док је молитва била у устима светитељевим, покри небо кишним облацима, и паде силна киша те напоји земљу богато."

http://www.manastirulesju.org.rs/files/02februar.pdf

"Те године, када светитељ Христов Порфирије дође у Газу, беше велика суша и глад. И сви незнабошци житељи говораху да су се због Порфиријева доласка у град разгневили богови, те закључали небо. А жреци пустише глас у народ, како их је тобож бог Марнас известио да је Порфирије узрок свему злу. И скупише се сви идолопоклоници у храм Марнасов, и приношаху многе жртве, молећи се и вапијући к Марнасу, за кога говораху да је бог кише, да им подари кишу. И проведоше седам дана молећи се, и песме певајући, и изван града излазећи, али кише не би.

После тога скупише се сви хришћани са женама и децом. Било их је свега двеста осамдесет. Јер се тада у Гази обрете само толико верујућих у Христа душа. И они молише свога епископа светог Порфирија, да сатвори саборну молитву и изађе са крстовима изван града, и измоли од Бога кишу. Јер глад већ досађиваше свима. Усто исмевања и увреде које трпљаху од безбожника, који су непадање кише приписали хришћанском епископу. Свети Порфирије, наложивши пост, нареди да се саберу сви у цркву те вечери. И пошто отслужи свеноћно бденије, ујутру сатвори литију, на челу које иђаше Часни Крст. И изађоше изван града и дођоше до стародревне цркве, коју некада подиже преблажени Асклипије епископ, исповедник Христов, који је много пострадао за православну веру. Одатле с песмопјенијем одоше на губилиште светог Тимотеја, где беху положене мошти и других светих мученика. И тако, трудећи се у молитви с литијом, вратише се у град у три сата по подне, и нађоше капију од града чврсто затворену. Јер безбожни идолопоклоници, видевши да хришћани са епископом својим изађоше изван града, затворише град, не желећи да их пусте унутра. И стајаху пред капијом два сата, и нико им је не отвори. А Бог, видећи трпљење слугу својих и сузе, и услишујући молитве угодника свог Порфирија, подиже ветар од подне, као некада у време пророка Илије, и покри небо кишним облацима. И бише севања муња и громови, и на заласку сунца паде киша. А неки од незнабожаца, видевши такво чудо, отворише градску капију, придружише се хришћанима, и иђаху појући: Христос Бог је једини истинити Бог. И уђоше у цркву сви с великом радошћу. И примише незнабошци од епископа свето знамење и оглашење за крштење, јер вероваше у Христа. И беше их сто двадесет седам, и то: осамдесет осам људи, тридест и пет жена и четрнаесторо деце. И заблагодаривши Богу, разиђоше се својим домовима. А велика киша падаше целу ту ноћ, и другог и трећег дана, и напоји земљу довољно."

http://spc.rs/sr/sveti_porfirije_episkop_gaski_2

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...