Родољуб Лазић Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:394131-Vladikin-poziv-za-moleban-za-kisu Пре пет година одржан у Ваљеву Молебан за кишу, када је била жега као и сада. Размишљам, шта ли би требало да се деси и колико дуго да траје суша да се јерархија сети да покрене народ на молитву? Као да је молитва неки луксуз или велика компликација па треба да се користи само у "крајњој нужди". https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 пре 53 минута, Родољуб Лазић рече http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:394131-Vladikin-poziv-za-moleban-za-kisu Пре пет година одржан у Ваљеву Молебан за кишу, када је била жега као и сада. Размишљам, шта ли би требало да се деси и колико дуго да траје суша да се јерархија сети да покрене народ на молитву? Као да је молитва неки луксуз или велика компликација па треба да се користи само у "крајњој нужди". Neće da ih pokrene jer je to zastarelo shvatanje iz 4 i 5 veka kada oci nisu imali pojma kako funkcioniše priroda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 @Justin Waters Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 пре 11 минута, grigorije22 рече @Justin Waters Da izvol'te? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 пре 1 минут, Justin Waters рече Da izvol'te? Mislio sam pošto ste naučno i teološki učeni da reknete nešto u vezi molebana za kišu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 пре 14 минута, grigorije22 рече Neće da ih pokrene jer je to zastarelo shvatanje iz 4 i 5 veka kada oci nisu imali pojma kako funkcioniše priroda. Или је застарело схватање да је Црква Дом молитве? Мислим, постоји мишљење (лично ја чуо од "врхунског" теолога пре много, много година) да нас Бог ван Литургије не види и не чује. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 На србском интернету нисам могао да пронађем Молебан за кишу. Претпостављам да га има у Великом требнику. Али зато га нађох на руском: https://www.pravmir.ru/moleben-i-molitvy-vo-vremya-bezdozhdiya/ https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 пре 1 сат, grigorije22 рече Mislio sam pošto ste naučno i teološki učeni da reknete nešto u vezi molebana za kišu. Na liturgiji imaju molbe za: "Blagorastvorenje vazduha" - Koji je smisao ovog? Šta je blagorastvorenje? Nešto kao čistota...a ako je njima trebala čistota vazduha, u doba kada nije bilo zagađivača, šta mi tek trebamo danas? Mogu da pretpostavim da je ovo nastalo u vrijeme kada je neki meteor ruknuo u 6 vijeku, ili je proradio neki vulkan na američkom tlu koji je zagadio čitavu planetu, to je dokazano tada je Evropa zašla u neko mini ledeno doba, sa vrlo zagađenim vazduhom što je trajalo par vijekova i to je čak navodno pokrenulo razne seobe onda koje se dešavale...Avari, Huni, Mađari, Sloveni itd..... "Za izobilje plodova zemaljskih" - Ovo je nekad zaista imalo jakog smisla...usjevi i hrana su zavisili jako od vremena, a šta mi danas imamo, supermarkete sa izobiljem hrane, koju samo pikaš u korpe i ne trebaš se znojiti oko iste. "Za one koji plove, putnike...." - Zašto je naglašeno za one koji plove? I oni su putnici. Ali u ono doba putovanje brodom je bilo najopasnije prevozno sredstvo, zbog sporosti, dugotrajnog putovanja, mogućnosti gusarenja gdje lako gubio život, loše higijene na brodu, raznih bolesti itd.....Danas oni koji plove idu na krstarenje da uživaju u životu ne trebaju im nikakav molbe. Danas bi se mogla ova molitva preimenovati u "Za one koji voze, putnike...." jer vožnja autom kada se putuje je najnezgodnij i najrizičniji vid prevoza. Voda u prirodnom ciklusu kruži, i ona ima konačnu zapreminu. Kada kiša pada na jednom mjestu, na drugom je nema. Ako na jednom mjestu na planeti ima suša dugotrajna, na drugom mjestu pada mnogo kiše. Što bi tehnički značilo, "namoliti" negdje kišu znači oduzeti je sa drugog mjesta. Možemo i da zamišljamo da Bog (koji to svakako može) stvori iz ničega kišu i nadoda malo u vodnom bilansu, što je naravno besmislica i nedogađa se. Dakle moleban kao nekakva tradicija, kada je teško vrijeme da se ljude ujedine ok, ali moleban da se zaista izmoli fizički da padne kiša usljed suše...indijanski ples. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 Да, да, индијански плес...И пророк Илија се бавио индијанским плесом, па на његову молитву после три године суше паде киша. А и други: "Чесни и свети човек Партеније одмах отиде у поље, и видевши како су повенули сви усеви, и виногради, и градине, расплака се. И преклонивши колена, дуго се са сузама мољаше човекољубивом Богу да пошаље земљи кишу и узнапредују плодови. А Бог који испуњује вољу онима који Га се боје, још док је молитва била у устима светитељевим, покри небо кишним облацима, и паде силна киша те напоји земљу богато." http://www.manastirulesju.org.rs/files/02februar.pdf "Те године, када светитељ Христов Порфирије дође у Газу, беше велика суша и глад. И сви незнабошци житељи говораху да су се због Порфиријева доласка у град разгневили богови, те закључали небо. А жреци пустише глас у народ, како их је тобож бог Марнас известио да је Порфирије узрок свему злу. И скупише се сви идолопоклоници у храм Марнасов, и приношаху многе жртве, молећи се и вапијући к Марнасу, за кога говораху да је бог кише, да им подари кишу. И проведоше седам дана молећи се, и песме певајући, и изван града излазећи, али кише не би. После тога скупише се сви хришћани са женама и децом. Било их је свега двеста осамдесет. Јер се тада у Гази обрете само толико верујућих у Христа душа. И они молише свога епископа светог Порфирија, да сатвори саборну молитву и изађе са крстовима изван града, и измоли од Бога кишу. Јер глад већ досађиваше свима. Усто исмевања и увреде које трпљаху од безбожника, који су непадање кише приписали хришћанском епископу. Свети Порфирије, наложивши пост, нареди да се саберу сви у цркву те вечери. И пошто отслужи свеноћно бденије, ујутру сатвори литију, на челу које иђаше Часни Крст. И изађоше изван града и дођоше до стародревне цркве, коју некада подиже преблажени Асклипије епископ, исповедник Христов, који је много пострадао за православну веру. Одатле с песмопјенијем одоше на губилиште светог Тимотеја, где беху положене мошти и других светих мученика. И тако, трудећи се у молитви с литијом, вратише се у град у три сата по подне, и нађоше капију од града чврсто затворену. Јер безбожни идолопоклоници, видевши да хришћани са епископом својим изађоше изван града, затворише град, не желећи да их пусте унутра. И стајаху пред капијом два сата, и нико им је не отвори. А Бог, видећи трпљење слугу својих и сузе, и услишујући молитве угодника свог Порфирија, подиже ветар од подне, као некада у време пророка Илије, и покри небо кишним облацима. И бише севања муња и громови, и на заласку сунца паде киша. А неки од незнабожаца, видевши такво чудо, отворише градску капију, придружише се хришћанима, и иђаху појући: Христос Бог је једини истинити Бог. И уђоше у цркву сви с великом радошћу. И примише незнабошци од епископа свето знамење и оглашење за крштење, јер вероваше у Христа. И беше их сто двадесет седам, и то: осамдесет осам људи, тридест и пет жена и четрнаесторо деце. И заблагодаривши Богу, разиђоше се својим домовима. А велика киша падаше целу ту ноћ, и другог и трећег дана, и напоји земљу довољно." http://spc.rs/sr/sveti_porfirije_episkop_gaski_2 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 23, 2019 Пријави Подели Написано Август 23, 2019 Ау, да, извини. Житија су бајке, нема ту истине. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Август 24, 2019 Пријави Подели Написано Август 24, 2019 Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мир подао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим : епископу Максиму и јереју Зорану: укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси сваку распру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Ти јеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме,сада и свагда и у векове векова. Амин. Као првомученик Твој Стефан, који Ти се молио за оне који су га убијали, и ми Ти Господе припадамо и молимо да опростиш свима који нас мрзе и вређају, и нека ниједан од њих не погине нас ради, већ све спаси благодаћу Твојом, Боже Сведобри. Амин. sanja84 and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славко Написано Август 26, 2019 Пријави Подели Написано Август 26, 2019 On 12.9.2013. at 19:46, JESSY рече Молитве при узимању Богојављенске водице Слава неисказаној и неиспитаној доброти, слава неизмерном и кротком дуготрљењу Молио бих за објашњење речи дуготрљењу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Август 26, 2019 Пријави Подели Написано Август 26, 2019 Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мир подао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим : епископу Максиму и јереју Зорану укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси сваку распру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Ти јеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме,сада и свагда и у векове векова. Амин. Као првомученик Твој Стефан, који Ти се молио за оне који су га убијали, и ми Ти Господе припадамо и молимо да опростиш свима који нас мрзе и вређају, и нека ниједан од њих не погине нас ради, већ све спаси благодаћу Твојом, Боже Сведобри. Амин. Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istopljeni kamen Написано Август 26, 2019 Пријави Подели Написано Август 26, 2019 Пре сат времена, Ćiriličar рече Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мир подао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим : епископу Максиму и јереју Зорану укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси сваку распру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Ти јеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме,сада и свагда и у векове векова. Амин. Као првомученик Твој Стефан, који Ти се молио за оне који су га убијали, и ми Ти Господе припадамо и молимо да опростиш свима који нас мрзе и вређају, и нека ниједан од њих не погине нас ради, већ све спаси благодаћу Твојом, Боже Сведобри. Амин. Амин! Боже дај! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Phoebe Написано Септембар 17, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2019 Молитва за хришћанско смирење Светога Јована Дамаскина Господе, Ти знаш слабости мог срца, Ти знаш колико се често предајем ђаволским искушењима и испуњавам се гордошћу и надменошћу. Имам високе мисли о себи, гордим се пред својим ближњима, и због самољубивости очекујем од њих да ме поштују много више него што заслужујем. Мислима, речима и делима, ја ниподаштавам Твоју славу у мојој жељи да се прославим пред другима; зато, Господе, моја опустошена душа нема смирење и моје срце не налази утеху. У мојој самољубивости гордост ме изједа и не да ми спокоја, унижава ме преда мном самим, нарушава ми односе са ближњима, наводи ме на свађу, и нерасуђивањем ми уноси растројство у живот. Како могу да станем пред Тебе, или да учиним нешто достојно Твоје величине, када сам оптерећен мислима и осећањима који су противни Теби, Господе велики; јер си Ти Сам дао пример смирења и поучио нас да будемо смирени у срцу. Ти си се понизио примивши на Себе обличје човека да би спасао род човечански. Твој живот на земљи је био подвиг смирења. Ти си опрао ноге Својим ученицима, Ти си им служио и сам живот си жртвовао за спас човека. Са смирењем си претрпео страдање и понео Крст. Дао си нам пример смирења и поруку: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем и наћи ћете мир душама вашим. Господе, нисам достојан да ти се обратим, нисам достојан да искажем Твоје свето име, ни да подигнем поглед ка Теби и осеним се Твојим светим Знамењем; јер моја гордост и самољубље удаљили су мој дух од Тебе. Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме од смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници са Твојим савршеним и Божанским Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме тера да се гордим; да не будем осуђен заједно са њим. Приведи ме смирењу; смирењем ме утврди у љубави према Теби; а љубав нека оправда моју веру која ће ме привести спасењу. Кроз смирење учини ме наследником Твога вечног Царства. Уздигни ме изнад слабости мога садашњег духовног стања; да све што поседујем и што ћу имати - сва добра, част знање, име, положај и све у овоме свету, буде у славу Твоју. Ти Који дајеш истинска добра дај да она и мени послуже на изградњу Твога Царства у људским душама. Учитељу благи, ако ми даш ову велику милост сачувај ме од погубног утицаја надмености над другима и удостојме да са смирењем носим оно што си ми даровао. Боже, буди милостив мени грешном. Амин. AnaLaz, Родољуб Лазић and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука