Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

• Гости

??? ????? ?? ???????? ?????????? "?????? ???????????".

? ??? ? ???? ???? ????? ? ?????. ???? ?? ???????????, ?????????....?? ??? ? ???? ? ??????. ?? ?????. ????????? ?????, ???? ?? ?? ?? ??????? ? ???????. ?????, ????????? ???? ???????.??? ?????? ??, ?? ???.

? ????? ????? ????? ???? ?????? ?????????? ? ??????. ????? ?????????!   :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy2:' />

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, spalite jeretika!!!!

P.S. Salim se, samo naglasavam kako bi bilo sto ociglednije podsetivsi ovom prilikom na djakonise koje su ''u vreme ono'' prinosile Putir episkopu i bile, samim tim, sasluzitelji Oltara, a o cemu se anas ni ne misli kada se razmislja o pregradama, dozvoljenim i nedozvoljenim prisustvima, jednom recju o ''valja se i ne valja se" nacinu i pristupu Liturgijskoj reformi i, uopste, crkvenom zivotu.

O.O. - U.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

P.S. Salim se, samo naglasavam kako bi bilo sto ociglednije podsetivsi ovom prilikom na djakonise koje su ''u vreme ono'' prinosile Putir episkopu i bile, samim tim, sasluzitelji Oltara, a o cemu se anas ni ne misli kada se razmislja o pregradama, dozvoljenim i nedozvoljenim prisustvima, jednom recju o ''valja se i ne valja se" nacinu i pristupu Liturgijskoj reformi i, uopste, crkvenom zivotu.

O.O. - U.

???, ???????? ???????? ?? ??? ??????????? ??.????????? ?????? ? 20. ????!  ?? ??? ??? ????? ?? ??? ??????? , ??????-????????? ?????????... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1312_womens' />

Подели на овим сајтовима

• Гости

O.O. - U.

???, ???????? ???????? ?? ??? ??????????? ??.????????? ?????? ? 20. ????!  ?? ??? ??? ????? ?? ??? ??????? , ??????-????????? ?????????... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1312_womens' />

Ne pricajte... pa, to je divno! Znate li mozda i neke pojedinosti, tipa - ko je ona, gde sluzi, koji grad/selo je u pitanju...?

O.O. - U.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

??, ??? ??????? ???????? ????????. ???, ????? ?? ??, ????? ?? ??, ????? ???? ?? ??, ???? ?? ????? ?? ???????? ?????? ????? ????? ??????  0104_cheesy

Moze se izgubiti samo ono sto se imalo ali ono cega nije bilo to se ni ne gubi posto se ni nema... a, meni se cini, sudeci po procitanom, da se nije imalo sta za "izgubiti"... posto ovde napisano nije bila teoloska rasprava vec kidisanje na teoloski pismenog coveka, frontalni napad na argumentovano i teoloski ispravno obrazlaganje. Sa druge strane, hvala Bogu, pa mi svestenici nemamo pravo na svoje misljenje u domenu sluzbe tako da sluzimo kako episkop blagoslovi, sopstveno misljenje cuvamo za sebe, stiteci na taj nacin verni narod od nepotrebnog promisljanja koje vodi do rasprava slicnih ovim. Ne znam da li je to slucaj samo sa nasim narodom ali nije mi jasno zasto se ljudi trude da raspravljaju o necemu u cemu nisu strucni ili da dovode u pitanje stav i misljenje ljudi koji jesu strucni u bilo kojoj oblasti pa i u teologiji, kao ipak nauci, za koju vam je potrebna odredjena akademska potkovanost. Tako dolazimo do tragikomicnih apsurda gde su pijanci po kafanama merodavniji u oblasti politike od predsednika zemlje, zene na pijaci od ministra finansija a ljudi bez imena po forumima od episkopa Crkve kojima su vajno odani i u koju se kunu. Zar su reci - poslusanje, pristojnost, nacalstvovanje, hijerarhija, blagoslov... - zaista izgubile na upotrebnoj vrednosti i vaze samo kao eufemizam licne samovolje i umovanja? Mislite o tome. Bog vas blagoslovio.

P.S. Marko, vama svaka cast na energiji i trudu. Nemojte misliti da ste besplodno pisali, ne pisu postove svi koji citaju postove tako da - ko ima usi da cuje neka cuje...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

???, ??? ?? ,?? ??????? ??????, ????? ?????....? ???? ?? ???? ??? ??? ????? "???????" ?????. ?? ?? ???? ?????????? ?????? ?? ??? ? ?? ??????? ???? ??????????? ?????? ?? ??????? ??????, ??? ?? ??????? "???????????" ???? ????? ???? ?? ??????? ????????? ?? ????? ? ???? ?? ??????????? ?? ??????????? ???????? ? ???????????....?? ??????? ?? ???, ?? ?????? ?? ?????...?? ??????? ?? ?? ?????....

????? ???? ????? ????? ??? ?? ????? .......?? ?????????? ????? ????? ???? , ??? ??? ??????? ????? !   0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

O.O. - U.

Ne pricajte... pa, to je divno! Znate li mozda i neke pojedinosti, tipa - ko je ona, gde sluzi, koji grad/selo je u pitanju...?

O.O. - U.

??, ???? ??? ???????? ?????? ???? ?? ????? ????? ? ???? ?????? ?? ??? ???? ???????.........? ?? ?? ???? ???????? ??????????....??? ?????? ?? ????? ???????? ??? ?? ????? ?????..
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

????? ???? ????? ??? ?? ????? .......?? ?????????? ????? ????? ???? , ??? ??? ??????? ????? !   0104_cheesy

???? ?? ?? ?????? ?? ????, ? ?? ??,???????????, ???????? ????? ?? ????????,????? ????????  ??????????... 0110_hahaha

???????, ?? ?? ?????????? ?? ????? ??????????. ?????? ??????? ?? ???? ??????????, ? ??????? ???? ????? ?????!   1312_womens https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/drugarstvo.gif 0110_hahaha

??? ?? ???? ???? ? ????????????? ??????....???? ?? ?? ????????? ????????, ? ??? ????? ?? ??? ??????? ? ????? ???????.

Подели на овим сајтовима

?? ??? ???? ??? ???? ? ????? ??????? ??? ?? ?? ??????????? "??????" ???? ????????,??? ????.

????? ?? ???????? ???? ?? "??????" ??????.

zato i treba skinuti ikonostas...ne zato što ikone smetaju-daleko bilo...ve? zato što je oltar ladno odvojio narod od trpeze....skloniti ikone bo?no i to je to..moje mišljenje samo,naravno... :drugarstvo:

??????? ?? ??????? ?? ????? ??????? ?????????,??????????? ???? ????????? ???????.????? ?? ????? ?????.

Подели на овим сајтовима

????? ???? ????? ??? ?? ????? .......?? ?????????? ????? ????? ???? , ??? ??? ??????? ????? !   0104_cheesy

???? ?? ?? ?????? ?? ????, ? ?? ??,???????????, ???????? ????? ?? ????????,????? ????????  ??????????... :cheesy2:

???????, ?? ?? ?????????? ?? ????? ??????????. ?????? ??????? ?? ???? ??????????, ? ??????? ???? ????? ?????!   :drugarstvo: 0202_238 0202_238

??? ?? ???? ???? ? ????????????? ??????....???? ?? ?? ????????? ????????, ? ??? ????? ?? ??? ??????? ???????.

???????,???????... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

У току служења Литургије иконостас не треба да представља никакву ,,преграду''. Постоје озбиљне опасности које могу нанети тешке последице за наше душе, уколико почнемо изображавати ,,заједницу љубави'' на изопачен начин. Једно од тих изопачења може бити покушај оправдања ,,скривања причешћивања свештеника''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

? ???? ??????? ????????? ????????? ?? ????? ?? ?????????? ??????? ,,????????''. ??????? ??????? ????????? ???? ???? ?????? ????? ????????? ?? ???? ????, ??????? ??????? ???????????? ,,????????? ??????'' ?? ???????? ?????. ????? ?? ??? ????????? ???? ???? ??????? ????????? ,,???????? ???????????? ??????????''.

???? ?? ?? ????????,????? ?? ?????????? ?????????? ??????, ? ??????, ? ?? ?? ???????. ?? ?? ???? ????? ?????????- ??? ?? ????????? ??????, ?? ?? ? ??? ?? ?? ? ???? ??????????, ??? ? ???? ????? ???? ??????.

???, ???? ?? ????? ?? ?????????- ???? ?? ?????,?????: ??????????? ????????? ?? ???????, ?? ??????? ???????? ???? ?? ??? ? ?????,????? ????????? ? ???????? ??... ??? ???? ??????????? ?? ????????,?? ????????...

Подели на овим сајтовима

Па, није логичније. Јер, свако има своју улогу и функцију. Постоји служба епископа, свештеника, ђакона и лаоса, тј верног народа. Тачно се и зна ко где стоји, ко шта ради, ко шта облачи...па и, ко се где причешћује...  а пошто су епископска, свештеничка и ђаконска служба- служба која подразумева одређене одежде, тако се они у току причешћа (ако не служе) облаче у те одежде (најважније код епископа- епитрахиљ и мали омофор, свештеник-епитрахиљ, ђакон-орар.....све траке) и све те службе су иконично-есхатолошког карактера.... дакле, иконе су Царства....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Razlog zasto se svestenici ne pricescuju kao i narod jeste prakticne prirode, posto nije oduvek bilo tako a u cemu se, by the way, vidi kako se Liturgija menjala i napredovala u korak sa vremenom i onima koji je cine - zajednicom svetih, Telom Hristovim, nam samima - posto jeste ''velika tajna poboznosti, Bog se javi u telu'' (ap. Pavle), a ''Bog postade covek ne bi li covek postao bog'' (sv. Atanasije Veliki). Liturgija jeste pokazatelj Bozijeg prisustva i staranja o nama kao i nas izraz i shvatanje da Bog jeste Ona licnost Kojom moramo prevazici smrt ne bi li imali Radost vecnog sazivota sa Njim. Tu Radost, kao nus posledicu nase duboke Vere, izrazavamo dogadjajem svete Liturgije kada primajuci Samog Hrista u sebe prihvatamo voj deo odgovornosti za svet koji nas okruzuje a koji imamo oboziti sobom kao prvosvestenici tvari i koji imamo promeniti sobom, menjajuci, obozujuci najpre sebe sopstvenom integrisanoscu u tom Telu Hristovom, zajednici svetih, u Kom nema ni Jelina niti Judejina vec je uvek bio, jeste i bice Hristos a, Koji je, opet, po sredi onih dvoje ili troje sakupljenih, upravo okupljenih u Ime Njegovo nacinom Ljubavi kojom sada, citav svet, celokupno covecanstvo, biva sagledavano Hristovom Zrtvom i Njegovim Vaskrsenjem... suze za svet jesu upravo izraz te tuzne radosti gradjanstva Novog Jerusalima koji tim nacinom, tim suzama, spasavajuci/ostvarujuci sebe spasavaju/ostvaruju citavu tvorevinu kojom covek i nacalstvuje.

No, vratimo se temi... elem, kako je broj hriscana rastao tako se pokazalo gotovo nemogucim da se svi prisutni priceste na nacin na koji su se do tada pricescivali a da se ne prospe ili ne izmrvi Agnc/Telo, odnosno Vino/Krv iz Putira i, kako se ne bi svetinja profanisala, to se iznasao nacin za to koji, opet, nije odmah bio ovakav kakvim ga imamo sada a sto ponovo govori o tome da promena nije nista novo ako govorimo o razvoju Liturgije od prvih  vekova do danas. Kao sto, na zalost, nije nista novo ni ako govorimo o bespotrebnim a dusepogubnim raspravama i pseudomudrovanjima koje su pratile te mene od prvih vekova pa do danas. Primer recenog jeste u obracanju ap. Pavla Korincanima, sto je lepo uocio brat Toma a ja vam prenosim i na ovom mestu; mislite o tome! -

Pavle, Božijom voljom pozvan za apostola Isusa Hrista, i brat Sosten, Crkvi Božijoj u Korintu, osvećenima u Hristu Isusu, pozvanim svetima sa svima koji prizivaju ime Gospoda našega Isusa Hrista na svakom mestu, Gospoda koji je njihov i naš: blagodat vam i mir od Boga Oca našega i Gospoda Isusa Hrista.

......................

Nego molim vas, braćo, imenom Gospoda našega Isusa Hrista, da svi jedno govorite i da ne bude među vama cepanja, već da budete usavršeni u jednom razumu i jednoj misli. Obavešten sam o vama, naime, braćo moja, od Hlojinih domaćih, da su svađe među vama. Mislim to što svaki od vas govori: ja sam Pavlov, a ja sam Apolosov, ja pak Kifin, a ja Hristov. Da li se Hristos razdelio? da nije Pavle raspet za vas? ili ste kršteni u ime Pavlovo?

(A onda se obraća onima koji se 'kite' njegovim imenom da bi valjda dokazali da su bolji od 'onih drugih': )

Hvala Bogu što ni jednoga od vas nisam krstio osim Krispa i Gaja, da ne bi ko rekao da ste u moje ime kršteni. Krstio sam još i Stefanin dom; dalje ne znam da li sam koga drugog krstio. Mene, uostalom, Hristos nije poslao da krštavam, nego da propovedam evanđelje, i to ne u rečitoj mudrosti - da Hristov krst ne bi izgubio svoju vrednost.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

???? ????, ??? ???? ??? ????? ?? ????????, ????????? ??????? ???-?. ???? ?? ????? ????????? ???????????? ??????? ????????? ??. ???????? ??????,?? ??? ??????? ????????.  ???????? ???- ???? ?? ???? ?????? ?? ?? ????? ???? ?????(???? ?? ?????? ????,???? ?? ?? ???? ?????? ?? ???? ????????? ?? ???????-?????? ?? ?????? ???????,???? ?? ?? ???? ?????? ?? ?????? ???? ????,?? ????? ?????????).

??????? ??(?????? ??? ????? ?? ??????? , ?????? ??) ??? ????????,???, ????? ??? ??  ?????? ??????? ????? ????????? ? ?????????? ??????????, ???????? ?? ???????????? ? ?????????? ???????? ????? ?????? ???? ????????? ??????, ? ?????? ??? ??? ??? ????????: ?? ?? ?? ???? ??????????,??? ????, ?? ?? ?? ?? ????? ???????? ??? ?? ? ??.

???????, ??????? ??????? ????? ?? ???????, ??? ?? ???? ?? ??? ???? ??????? ???????????...

?????, ? ???? ?? ????? ??? ??? ????? ?? ?? ???? ???? ????? ?????? ??????, ?????? ???????? ??? ??????? 0110_hahaha

?????? ?? ?? ??? ???? ???????, ?? ???? ??? ???? ????? ? ????????? ???? ? ????? ????? ????????.

Подели на овим сајтовима

??, ???? ?????????. ???, ????? ??? ????? ????? ? ????????. ??????? ?????? ????????, ??????????, ?????? ? ?????, ?? ?????? ??????. ????? ?? ? ??? ?? ??? ?????, ?? ??? ????, ?? ??? ??????...?? ?, ?? ?? ??? ??????????...  ? ????? ?? ??????????, ??????????? ? ???????? ??????- ?????? ???? ??????????? ???????? ??????, ???? ?? ??? ? ???? ???????? (??? ?? ?????) ?????? ? ?? ?????? (?????????? ??? ????????- ????????? ? ???? ??????, ?????????-?????????, ?????-????.....??? ?????) ? ??? ?? ?????? ?? ????????-???????????? ?????????.... ?????, ????? ?? ???????....

????? ??, ????? ????????? ? ???? ??????...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...