Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

prateci vec duze vreme Iskusenikove stavove prema liturgijskoj obnovi mogu reci da je poceo da stvari postavlja na svoje mesto, to je jedno, drugo to sto je spomenuo ulazenje u oltar jeste njegov susret sa liturgijom kao cteca koji vec iza ikonostasa uvidja neke stvari koje do tada nije imao priliku

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

?? ??? ???? ??? ???? ? ????? ??????? ??? ?? ?? ??????????? "??????" ???? ????????,??? ????.

????? ?? ???????? ???? ?? "??????" ??????.

? ??? ???????? ? ?????????? ??? ?? ?????? ??????, ???? ?? ??, ??????, ???? ???? ?????? ? ?????, ?? ?? ?????  joooj

??? ?? ?? ?????,?? ?? ????? ?????, ??????? ? ???????? ?????.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Имаш прву опомену јер си пет пута поновио поруку коју сам ти избрисао а порука није у складу са темом.Администратор карађорђе
Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

То је ствар укуса. Врати се на тему  језик

Тачно  joooj

Подели на овим сајтовима

???? ???? ??????? ??? ?? ??? ???? ??????? ?????? ???? ??? ?? ???????? ? ?????? ???? ? ?????? ?? ?????.????????????? ?????????

?????? ??? ??? ???? ?????? ? ????? ?? ???????????? ???? ?? ????? ?? ?? ?? ???? ????? ??????.? ??? ???? ???? ?? ????

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

?? ??? ???? ??? ???? ? ????? ??????? ??? ?? ?? ??????????? "??????" ???? ????????,??? ????.

zato i treba skinuti ikonostas...ne zato što ikone smetaju-daleko bilo...ve? zato što je oltar ladno odvojio narod od trpeze....skloniti ikone bo?no i to je to..moje mišljenje samo,naravno... :drugarstvo:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

zato i treba skinuti ikonostas...ne zato što ikone smetaju-daleko bilo...ve? zato što je oltar ladno odvojio narod od trpeze....skloniti ikone bo?no i to je to..moje mišljenje samo,naravno... :drugarstvo:

????????????????????????????????????????????????????!!!!

??????? ???????????

?????? ??? ?? ???????!!!

????? ?? ???????!

? ????? ??????? ?? ???????, ?? ???? ??? ??????!!!

?? ?????????? ?? ????????? ???? ?? ???? ?? ???, ? ??? ??????? ?????? ?????? ??????? ?????????!

?? ????? ?? ??? ??? ?? ??? ??? ?? ????...?? ?? ??!!!!

?? ???? ??? (??? ???) "???????????" ???!!!!

Подели на овим сајтовима

Па наравно да народ треба све да зна шта се ради на литругији...Јер он(са својим свештеницима и епископима-који су,опет,дио народа Божијег) и служи Литругију.... Све молитве на Литругији су у множини и односе се на народ-на све причеснике Тијела и Крви Христове,сабране на Светој литургији...

Подели на овим сајтовима

Олтар је светиња!

Олтар и иконостас нису синоними...Светиња су првенствено Свети дарови које Богу,на Часној трпези, приносимо,и којима се освећујемо...

На иконостасу су светитељи који се моле за нас, и док гледамо видимо житеље Царства Господњег!

Светитељи су на Сабрању, било њихових ликова на иконостасу или не... Нису Господ и његови свети зависни од наших икона...

''Поменувши све свете, опет и опет у миру,Господу се помолимо''

Видиш,цијеле прошле године моја парохијска заједница служила је Свету литургију и остала богослужења ван иконостаса и олтара- храм се обнављао... Више сам него сигуран да нас Господ није лишио Тајни и свог невидљивог присуства због тих околности :smiley:

И да се разумијемо, ја нисам против иконостаса, лично ми се свиђају, али не сматрам да имају неку баш превише корисну функцију...једино,како рекох,естетску.  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Треба прво знати како,кад и због чега је настао иконостас.Не ваља се олако "фрљати".То су веома комплексне ствари и не треба се тек тако упуштати у њих.

Иконостас нема никакву битну функцију у Св.Литургији. То је површински и грубо речено "део Црквеног фолклора".

Подели на овим сајтовима

zato i treba skinuti ikonostas...ne zato što ikone smetaju-daleko bilo...ve? zato što je oltar ladno odvojio narod od trpeze....skloniti ikone bo?no i to je to..moje mišljenje samo,naravno... 0510_music

????????????????????????????????????????????????????!!!!

??????? ???????????

?????? ??? ?? ???????!!!

????? ?? ???????!

? ????? ??????? ?? ???????, ?? ???? ??? ??????!!!

?? ?????????? ?? ????????? ???? ?? ???? ?? ???, ? ??? ??????? ?????? ?????? ??????? ?????????!

?? ????? ?? ??? ??? ?? ??? ??? ?? ????...?? ?? ??!!!!

?? ???? ??? (??? ???) "???????????" ???!!!!

???? ??????, ???? ?? ????, ???? ?????? ?????????? ?????????? ???? ??????, ???? ?? ?? ????????.

Подели на овим сајтовима

Да не испаднем (не дај Боже) неки рушитељ иконостаса,ево мог мишљења о њему овде :

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2255.0.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...