Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

Адмирале,питање је било врло просто:да ли је за вас Свети Златоуст слијепац?

Аналогијом долазим до закључка на овај начин:ко данас мијења форму Литургије је слијепац а Свети Златоуст је промијенио форму Литургије јер је прије њега била Литургија Светог Василија Великог.И шта кажете на ово?

Подели на овим сајтовима

Адмирале,питање је било врло просто:да ли је за вас Свети Златоуст слијепац?

Аналогијом долазим до закључка на овај начин:ко данас мијења форму Литургије је слијепац а Свети Златоуст је промијенио форму Литургије јер је прије њега била Литургија Светог Василија Великог.И шта кажете на ово?

Kažem ovo;da moje spasenje niukom slučaju ne zavisi od Zlatoustog.On je odigrao svoje.Veliki deo crkve do jedanaestog veka je živeo i bez njegove reforme.On se nametnuo istoku ali ne i zapadu koji je u to vreme bio u jedinstvu.Pravoslavna Crkva treba da shvati a posebno Crpska da se ne hvata za neke oce kao jevreji za Avrama kad danas ima  dosta kamenja koje Gospod podiže za decu Avramovu.Crkva se pretvorila u instituciju koja ko šta radi samo podražava neke Oce a Bog traži da budemo originalni u veri a ne glumci i revnitelji podražavaoci.Ima li neku poruku živi Hristos za nas danas ili to Gospod šlepuje kroz vekove neke Oce koje je upotrebio za svoje vreme.

Gde vam bre vera,Ostavljate veru žvu da bi postali glumci.To danas mnogi kaludjeri rade samo popdražavaju ostavljaju svoj sopstveni put koji ih bi brzo uzneo u visine hramajući i gubeći dragoceno vreme.

Подели на овим сајтовима

admiralu izgleda nije bitno to...on kao da tvrdi da našem vremenu nedostaje autentično proživljeno i doživljeno hrišćanstvo...od klera pa do običnih vernika...bar se meni tako čini...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

admiralu izgleda nije bitno to...on kao da tvrdi da našem vremenu nedostaje autentično proživljeno i doživljeno hrišćanstvo...od klera pa do običnih vernika...bar se meni tako čini...

Hristos je s nama do kraja veka,, Kad zadobiješ Hrista sve ostaje perifeno.Tada si slobodan.ko nije slobodan lupa glavu.Treba mu ovaj otac onaj.Hristos je u tebi.Spašen si , so si svetu samim postojanjem.Kakve teologije i dialozi to rade slepci.Ko vidi ne treba mu vodič.
Подели на овим сајтовима

slažem se...ali to ako oce doživljavamo kao nekog ko diriguje ili daje obrasce...meni su oni pomogli da izgradim odnos sa Bogom i da ga bolje razumem...nisu mi dali gotov sastav....samo su mi pokazali svoj...ja sam od toga počeo svoj...nov i drugačiji...slažem se sa tobom da ih mnogi imitiraju ali ne treba ih srozavati zbog toga...treba naći pravu meru...kapadokijski oci su meni vrlo bitni i dragi...usmerili su me ali me nisu "zarobili"

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Bravo brate ADMIRALE , to careeeeeeee

HRISTOS je uvek ovovremen i savremen i uvek SVEPRISUTAN u istoriji spasenja roda ljudskog i svake ljudske duse !!!!

OOO KAKO JE LEPO TEBE HVALITI TEBE SLAVITI NA SVAKOM MESTU VLADAVINE TVOJEEEE

Подели на овим сајтовима

Hristos je s nama do kraja veka,, Kad zadobiješ Hrista sve ostaje perifeno.Tada si slobodan.ko nije slobodan lupa glavu.Treba mu ovaj otac onaj.Hristos je u tebi.Spašen si , so si svetu samim postojanjem.Kakve teologije i dialozi to rade slepci.Ko vidi ne treba mu vodič.

Са ким је до краја вијека?

Подели на овим сајтовима

Управо та ''обнова'' или ''реформа'' или ''враћање'' или како већ помаже оприсутњивању Христа овде и сад. Јер својом погрешном символиком ми се Христа  одричемо. Дође то гост у кућу а ти оденеш црне завесе на прозоре, или делиш храну овом ово а тебо оно друго...

Ево један добра жена у храму ми рече да тише певам, као није то обичај на Литургији...и још каже да смо ту у храму СВАКО СА СОБОМ ...да нешто ни у Русији ни у Србији није у реду. Питајте обичне вернике.Тако да се мењати нешто мора.

Подели на овим сајтовима

Навешћу дивне речи светог архиепископа и мученика Серафима Звездинског које по мом мишљењу осликавају суштину литургијске обнове.

"Драги моји, паство моја Богом дарована, љубите Божанску литургију, чувајте миомирисну ружу Христову, просвећујте своје душе свртлошћу божанског сунца; сматрајте иугубљеним сваки онај дан у свом животу у који вам није успело да будете на Божанској литургији. Нека међу вама не буде толстојеваца, шундиста, адвентиста и других секташа који одбацују свету Чашу и подсмевају јој се. Нека очи ваше увек виде божанствену Чашу, нека уши ваше увек чују: "Узмите једите". Благодарите Господу увек за највећи дар, пред којим дрхте анђели. Хвалите Име Господње, хвалите слуге Господа.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...