Наца Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Не ваља се нокте сећи и бацати у ватру. Не ваља се умивати из сточног валова. Не ваља се из неначете вреће или било какве друге посуде давати на зајам, јер ће кућу терати "малери". Не ваља се прати рубље у уторак и млади петак, јер ће болети руке. Не ваља се ићи гологлав, јер ће ти неко умрети. Не ваља се наслањати на кућни довратник, седети на огњишту, кућном прагу и столу, јер то слути на сиротињу. Не ваља се метлом тући децу, нити додиривати метлом, јер неће да расту. Ако се то десило, треба пљунути на метлу. Не ваља се пустити госта из куће а ништа му не дати да понесе. Не ваља се увече избацивати ђубре нити ићи на буњиште, јер може да се наиђе на "нечисте силе". Не ваља се гаће под главу при спавању стављати, јер се много сања. Не ваља се седети на тезги у радњи, јер ће ту радњу "пратити малери". Не ваља се јести, а не прекрстити се пре почетка. СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Не ваља се гаће под главу при спавању стављати, јер се много сања.a jel se misli na čiste ili prljave algabacaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' algabacaju http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наца Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Не ваља се гаће под главу при спавању стављати, јер се много сања.a jel se misli na čiste ili prljave е то не знам algabacaju СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' 0110_hahahaДа ниси можда питао зашто, баш ме занима одговор 0110_hahaha Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Колико сам ја примето 90% онога што кажу (обично старије жене) "ваља се" баш се не ваља. Свашта људи себи дају по вољи па кажу "ваља се" или "оно што кажу" па каже шта је њему по вољи. Да такве изреке често немају везе са животом, жалостан је пример и са овом женом која ето вели да не ваља често ићи у Цркву. 0110_hahaha Наравно постоје и неке изреке са "не ваља се" када је у питању васпитавање деце, па кад се детету не може тако лако објаснити зашто нешто не ваља каже се само "не ваља". Као на пример, не ваља проћи између ципела које су пар (дакле, сложи лепо своју обућу). Итд. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' :cheesy:Да ниси можда питао зашто, баш ме занима одговор :229229229: Нисам је конкретно питао али знам на шта циљају.... 0409_feel 50 и кусур година комунизма и оскудација са свештенством пре рата је учинило своје... Овамо брани неке паганске обичаје у вези сахране, славе, Божића, Задушница,...а Литургијска свест им је тотално неразвијена. Мало бих окривио и локалног свештеника (који је пред пензијом) зато што Литургију служи само када је млада недеља и ретко које Црвено слово. А што се тиче твог питања - гледају тако су водеће сеоске комуњаре постали верници који редовно слушају Литургију и живе полу-аскетским животом, па се боје да не ''застране'' као они. Фарисејство је у питању...и то огрооомно, Кајафа је мало дете! http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Не ваља се гаће под главу при спавању стављати, јер се много сања.a jel se misli na čiste ili prljave dadahahahhahahahahahahaja bolje da ne komentarisem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' greengrin ... i ostala živa dada Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' dadaДа ниси можда питао зашто, баш ме занима одговор greengrin 2x Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Јуче је на слави моја кума (67) изјавила:''Не ваља да се иде сваке недеље у цркву, ја идем за Велику Госпоину, Св.Николу, Тодорову суботу и на Духове!'' Да ниси можда питао зашто, баш ме занима одговор 2x3х клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 не ваља се причешћивати :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Ko je to odvalio?????!!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бамбиви Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Јако често чујем "Не ваља сам себи да купујеш бројаницу." и наравно нико нема објашњење зашто не ваља.Још је ту сијасет ваља се/не ваља се прича.Да још једна интересантна "неваљалост" - "Немој да носиш крстић око врата,не ваља да други виде да га носиш." Уздање је моје Отац,прибежиште је моје Син,покров је мој Дух Свети,Тројице Света слава ти! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Јако често чујем "Не ваља сам себи да купујеш бројаницу." и наравно нико нема објашњење зашто не ваља.Још је ту сијасет ваља се/не ваља се прича.Да још једна интересантна "неваљалост" - "Немој да носиш крстић око врата,не ваља да други виде да га носиш." За пву прву има одговор: Да тачно је да се не ваља али обавезно ваља да му копи онај који му је рекао да се не ваља. girl_jumping Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука