Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Braco, hajde ipak vi to lepo na papir ili u Word, pa potpis puno ime i prezime, pa saljite na razmatranje nekom ko je mnogo pozvaniji da vam kaze da li je to ucenje Crkve ili ne. Ovako dalje ne ide...

Takodje, sve dok takvo poimanje ne bude prihvaceno zvanicno od nase Pomesne Crkve, a onda i od Saborne Crkve ("izvole se Duhu Svetom i nama") i ne prodje sud vremena (setimo se ikonoborackih vaseljenskih sabora), za mene je to pitanje ad acta, a sve ovo sto pisete, jesu vasi licni teologumeni, a ne zvanicno ucenje Crkve.

Ponavljam, moje licno misljenje je da to sto vi pricate jeste u suprotnosti sa onim sto su svetitelji jasno govorili o smrti (za njih ni postojanje telesne smrti nije bila sitnica), citate imate vec navedene.

Smatram da dilema "da li je Bog uveo smrt u zivi svet?", predstavlja pitanje koje utice na samo poimanje Boga i istinu otkrivenu tokom 2.000 istorije Crkve nego i sustinski utice na domostroj spasenja. Shodno tome, zbog brige za sopstveno spasenje, pri rasudjivanju odgovora na to pitanje, bicu oprezan.

Dakle, ako na jednoj strani imam vas koji nudite jedno objasnjenje (cast vam i postovanje od mene), a na drugoj strani imam onako velika svetila Crkve cije citate sam navodio (kao i to da nisam naisao na svetitelja koji pise protiv stavova tih svetila), onda ce mi jedini kriterijum za izbor strane kojoj cu da verujem biti:

- Koga je Crkva postavila na ikonu (sa punim znacenjem tog polozaja)

Hvala vam na dosadasnjem razgovoru.

p.s . Ja nisam sledbenik Miroljuba Petrovica. Nisam protestantski fundamentalista. Smatram da postoji mikroevolucija. Smatram da je pojam vremena relativan (narocito kada se Bog umesa). U tom smislu ne znam da li je Zemlja stara 6000 ili 6000000000 godina, te koliko godina je ziveo Adam (da li su onih 930 godina zapravo 930.000.000 miliona godina.

Jedino sto sam ubedjen jeste da

13Bog nije smrt stvorio niti se raduje propasti živih.

14 Jer je izveo sve u bitije

i spasonosni su postanci svijeta,

i nema u njima otrova propasti

niti na zemlji paklenog carstva.

15 Jer pravednost je besmrtna

(a nepravednost - uzročnik smrti)[1]

Kako je Bog tehnicki izveo stvaranje sveta, pa Njegova je stvar... Mozda mi nismo ni sposobni da u potpunosti razumemo te mehanizme..

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Да бисмо говорили о творевини уопште, морамо увести објашњење о ,логосима твари' (логосима творевине), што значи о логосима Божијим. Ови логоси представљају пројаву воље Божије (= енергије Божије) кроз творевину. У почетку је творевина постојала на другачији начин од садашњег када је реч о правцу њеног кретања. Прво је цела творевина била усмерена ка сусрету са Богом у личности Адама и Еве, али дошло је до ,промашаја' и творевина је пошла у правцу небића, то јест почела је да постоји на начин распадљивости (= смрти).

Брате Милане, структура космоса управо говори да се не ради о кретању материје ка небићу, него управо ка бићу. Дакле да би се материја кретала ка бићу велики прасак би требао да личи на једну велику имплозију, али напротив он лични на експлозију. У свемиру не хватамо само светлост која је путовала милијардама година да би је ми ухватили као слику, и видели на њој звезду која умире, него постоје слике и где се звезда рађа,

Постављена слика

а то је далеко од претпоставке да се сав свемир креће ка стању небића.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

GDE SE ,U KNJIZI POSTANJA, EKSPLICITNO GOVORI U PRILOG BILOSKOG NEUMIRANJA PRE ADAMOVOG PADA?

30 A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako.[/color]

Ima li ovde prostora za mesozderstvo?

Auuuuuuu...lepo kaze Aqui....ti 2+2 ne umes, a kamo li nesto drugo.

Pozdrav do neke druge teme.

Подели на овим сајтовима

А можда ћемо неке ствари ипак сазнати на Крају? 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Свети Максим Исповедник:

"Тада (када се на Крају обожимо) ћемо сазнати и суштину постојања (свих) бића, то јест шта су, којим начином постоје и ради којег циља постоје и нећемо више желети да се крећемо ка ничему..."

Подели на овим сајтовима

A kako ce zemlja biti prineta liturgijom Ocu[/u] kad ce sveopste vaskrsenje nastupiti Drugim dolaskom

kad se zacari Antihrist posle 3 god. 89898989898989  

Je l antihrist u stvari  hrist kao sto je knjiga postanja knjiga vaskrsenja[/size] 89898989898989

Tвар, и људи свих времена,  приноси себе, кроз наручје Сина Божијег у усиновљење Богу Оцу,

у литургијском входу и евхаристији.

Дакле, земља се приноси кроз Литургију до Другог доласка Христовог.

То ниси знао?

ne u tom smislu.i koliko je prineta ?? za sada jesmo posle 2000g blizi  Bogu Ocu sa  holokaustom

i atomskom bombom  MILosrdnim Andjelom nego u vreme Hrista??ciudna ti je ta putanja prinosenja??

Па, Раде, Брате, јеси ли ти уопште православац?

a zasto ti brate izbegavas moja pitanja.lepo te pitam pda mi objasnis pravoslavnu teologiju ti izbegavavs

Dakle 24. Потом рече Бог: нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховијем, стоку и ситне животиње и звијери земаљске по врстама њиховијем. И би тако.

25. И створи Бог звијери земаљске по врстама њиховијем, и стоку по врстама њезинијем, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховијем. И видје Бог да је добро.

26. Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.

27. И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их.

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што се миче по земљи.

29. И још рече Бог: ево, дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну.

30. А свјему звјерињу земаљском и свјема птицама небеским и свјему што се миче на земљи и у чем има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

31. Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. И би вече и би јутро, дан шести.

ti kazes da se ova recenica( koja je trn u oku sintezi TE&Teologije) predstavlja eshatoloski dan

ja ti kazem da je eshatoloski dan OSMI DAN!!nezalazni.to potvrdjuju sveti oci i predanje

Ti uvodis teoriju o sest eshatoloskih dana 89898989898989

Sest etapa u vaskrsenju.Ja te pitam koje to ucio:

1.Sveto Pismo

2.Vaseljenski i pomesni sabori

3.Sv.Oci

4.Predanje

Kazes da se liturgijom prinosi ova vasiona sa planetom zemljom  ja te pitam koliko smo blizi Bogu Ocu? za 2000g liturgije...posto je ta vest za mene nova neces valjda brata da ostavis u neznanju posto koliko mene znanje iz nauke sluzi Vasiona i zemlja STARE.umiru...kao sve sto umire..ne vidim da  je zemlja  mm obozena u smislu koji navodis

Vaskrsenje ce nastupiti posle Drugog dolaska ne liturgijski nego ognjeno..da sudi svetu vozglavljenom u Antihristu.kad ce to biti ne znamo...ali ne mozemo da izmisljamo stvari i namestamo teologiju kako na m se svidja.Je l se slazes?

Подели на овим сајтовима

Да ли ТЕ узима у обзир могућност да се слабији организми под одређеним условима могу претворити у јаке? 

Апсолутно! Штавише, и сама дефиниција ''слаб'' и ''јак'' у доброј мери зависе од средине! Ако имаш бело крзно у шуми, то је ''слабо'', а ако га имаш у снегу то је ''јако''.

Постоји чак и ситуација да се објективно ''слабе'' јединке селектују, и то не говорим само о селекцији у пољопривреди и сточарству где се селектују особине које би за јединку биле катастрофалне у дивљини.

Наиме, биолози су приметили да многе врсте јелена и других сличних живуљки данас имају мање рогове него раније. Разлог је то што је нешто што је некад женкама означавало виталност и снагу јединке и њених гена постало плен ловцима који су се утркивали да улове јединку са највећим роговима! То наравно има доста лош ефекат на саму врсту кад маркер за добре гене постане штетно, што би се рекло.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Да ли ТЕ узима у разматрање кратке временске интервале или своја тврђења заснива на материјалним и нематеријалним доказима насталим у дугим временским интервалима?

Постоје ли организми који су направили велики еволуциони помак у неком краћем временском интервалу (рецимо до 1000 година)?

И кратке и дуге. Кратки временски интервали се додуше у фосилном запису виде ко нагле промене. У 1000 година није могуће направити од рибе гмизавца, али прилично крупне промене јесу и документоване су (чак и ако не узмемо у обзир домаће животиње које су се под вештачком селекцијом драстично промениле од првобитних облика). Такође постоји и феномен инвазивних врста које у врло кратком времену скоро потпуно преузму екосистем и отерају или униште велике делове старог екосистема, поготово врсту која је дотад окупирала случну еколошку нишу. Више пута виђено и документовано.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Да бисмо говорили о творевини уопште, морамо увести објашњење о ,логосима твари' (логосима творевине), што значи о логосима Божијим. Ови логоси представљају пројаву воље Божије (= енергије Божије) кроз творевину. У почетку је творевина постојала на другачији начин од садашњег када је реч о правцу њеног кретања. Прво је цела творевина била усмерена ка сусрету са Богом у личности Адама и Еве, али дошло је до ,промашаја' и творевина је пошла у правцу небића, то јест почела је да постоји на начин распадљивости (= смрти).

Брате Милане, структура космоса управо говори да се не ради о кретању материје ка небићу, него управо ка бићу. Дакле да би се материја кретала ка бићу велики прасак би требао да личи на једну велику имплозију, али напротив он лични на експлозију. У свемиру не хватамо само светлост која је путовала милијардама година да би је ми ухватили као слику, и видели на њој звезду која умире, него постоје слике и где се звезда рађа,

Постављена слика

а то је далеко од претпоставке да се сав свемир креће ка стању небића.

da ali po Milanu to bice kosmosa ima pogresan nacin postajanja i postojanja...jer nije u Bogu nego razvija se svojim energijama. odlukom coveka..jeste bice ali ne u pravom smislu...kao bebe koja raste pa postane covek i krene da stari i umre..jer nema Boga u sebi

ps Milane oprosti ako te pogresno interpretiram..nismo dublje ulazio u analizu rasprave o tvojoj teoriji.prosto ja  te tako shvatam.ispravi me ako gresim

Подели на овим сајтовима

GDE SE ,U KNJIZI POSTANJA, EKSPLICITNO GOVORI U PRILOG BILOSKOG NEUMIRANJA PRE ADAMOVOG PADA?

30 A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako.[/color]

Ima li ovde prostora za mesozderstvo?

Auuuuuuu...lepo kaze Aqui....ti 2+2 ne umes, a kamo li nesto drugo.

Pozdrav do neke druge teme.

ovo se zove bezanje  od cinjenica valjda umes da citas:

29. И још рече Бог: ево, дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну.

30. А свјему звјерињу земаљском и свјема птицама небеским и свјему што се миче на земљи и у чем има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

31. Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. И би вече и би јутро, дан шести.

ovo je lakse od 1+1...

Подели на овим сајтовима

Библијски "дани" стварања нису никако дану у нашем смислу те речи. То су етапе стварања за које не знамо колико су трајале.

Подели на овим сајтовима

@Rade

Wow, otrkio si toplu vodu. Znas ja i Aragorn to nikad nismo procitali do sada.

@Rade

Wow, otrkio si toplu vodu. Znas ja i Aragorn to nikad nismo procitali do sada.

i sta je sesti dan osmi dan???jel to sledeca glupost od tebe

i a sto ne odg na moje pitanje upuceno licno tebi???

Подели на овим сајтовима

Зар целокупна наука нема за циљ да све подреди људским потребама или ја грешим?

Дебело грешиш. Циљ науке је да сазна и разуме ствари. Ни мање ни више. ПРИМЕНА науке, оно што се помало непрецизно зове примењена наука иако ''пер се'' не спада у науку, може бити подређена људским потребама, али и не мора. У сваком случају фраза ''науци је циљ да све подреди људским потребама'' је бесмислица, чак и ако се односи на примењену науку.

Мада, хтео ти или не да признаш СВЕ људске активности су подређене људским потребама. Ми гајимо животиње да би ЉУДИ јели, шијемо одећу да би људи имали шта да обуку, чак правимо турбо-фолк јер (неки) људи имају потребу то да слушају. Чак и религија се готово искључиво бави људским потребама... у оној мери у којој се религија бави потребама других бића увек је случај да се бави само у оној мери довољној да би се то биће удобровољило и учинило нешто за човека, у случају православља подарило спасење.

Оно што је наука урадила јесте да је омогућила другим гранама да МНОГО ефикасније удовоље људским потребама него што је то икад било могуће замислити. Велики део човечанства више не умире од глади, ни од болести које су раније биле страх и трепет. Путовања на други крај света се мере сатима а не годинама, ако је до тих делова уопште могуће било доћи. Компјутер који је пред тобом је један од највеличанственијих продукта те науке.

Тако да мање пљувања науке није на одмет.

XIO

Подели на овим сајтовима

Библијски "дани" стварања нису никако дану у нашем смислу те речи. То су етапе стварања за које не знамо колико су трајале.

...поготово када је "први дан" у питању.У јеврејском оригиналу не стоји "дан први" већ стоји "јом е'хад" или "дан један"...значи не стоји редни број који логички указује на одређено временско трајање које,ма колико било дуго,може бити изражено неким постојећим појмом.Док израз "дан један" указује на дужину трајања које је заиста тешко,веома тешко,изразити.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...