Александар Милојков Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Шта би се десило са Адамовом личношћу? За Аквилиа Адамова личност не постоји, постоји само човечанска воља и човечанска природа. Додуше, он каже да постоји Адамова личност све док је постојало ,,литургисање'', тј. заједничарење и однос са Богом, али да после пада постоји само Адамова ,,индивидуа''. Конкретно је навео постојање разлике између појмова личности, индивидуе и бића. То би значило да је Адам некада постојао као личност, да би се услед пада претворила у индивидуу, а потом поново у личност али не више као личност Адама већ као личност Адама Христа. Значење овога је да Адамова створена ипостас престаје да постоји, а замењује је личност Логоса Који постаје Адам. Питао бих Аквилиа једно питање: да ли је могуће да Христос седне за трпезу поред Адама као човек поред човека, тј. личност поред личности? Могуће је да порекло твог мишљења води у веровању да појам о Адаму не представља једну конкретну личност, већ мноштво бића, тј. мноштво људи. Зато се реч о коадамитима често појављује у критикама таквог мишљења. Не постоји људска природа без личности, неипостазирана, огољена. Много си ово искомпликовао, брате. Ни Свети Максим се овде не би снашао. 1000000001010 Може се помислити да овде мислиш на мене, али ја сам горе објаснио Аквилиову тврдњу. dada Очигледно да се више не зна ни ко пије ни ко плаћа. Рекох, ни Свети Максим се не би снашао. 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Pa bas zato vladika i kaze postepeno ovaplocuje jer je liturgija bila u toku. Ово мораш објаснити? Да ли то разумеш као чињеницу да Личност Сина Божиејг прими људску природу, да се оваплоти? Или да Адам некако мутира, трансформише се? 1000000001010 dada 0442_feel Naravno da nije u pitanju nikakva mutacija i transformacija nego primanje ljudske prirode od stane Licnosti Sina. Каква Литургија пре оваплоћења? То је немогуће. Зато што је Литургија=Црква=Христос=Оваплоћени Син Божији. Odlicno. A sta kaze sveti Atanasije Veliki? "Crkva je predvecna zajenica Svete Trojice okupljene oko Hrista". Sto znaci da ko god pocne da opsti sa Bogom preko nestvorenih bozanskih energija resio je ovu tvoju jednacinu Liturgija=Crkva=Hristos. Дакле, да би могао да литургишеш, пре тога је Син Божији морао да постане човек - да Личност Сина Божијег прими у своју Личност људску природу, душу и тело, а не да се Адам постепено трансформише, мутира или шта већ. Sta je onda Adama drzalo u blazenstvu u stanju ne umiranja ako nije liturgisao? Dakle kako je on to mogao da ne umire i da prisnosi tvorevinu Bogu bez liturgije? To je tek nemoguce! Чини ми се да потпуно погрешно разумеш владику, а ни он није баш био најјаснији у свом писању. +Зизи то много јасније објашњава. A meni se cini da ti ne razumes mene i ako se trudim da sto jasnije i jednsotavnije izlozim svoje misljenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Да је Адам испунио послање или назначење, aquilio, носилац свега била би Личност Божанственог Логоса, а не личност Адамова (тј. не створена личност), зар не? Pa da, upravo to. Bas zato ovo sto vladika Atanasije govori nije nikako u suprotnosit sa onim sto govori vladika Ignjatije. Но, свакако, aquilio, Адам је постао личност како кажеш када му се Бог обратио тј. библијски - предавањем Духа заједнице, човек поста душа жива, личност. Cemu ond distinkcija izmedju licnsoti i individue. Dogovorimo se vec jedanput koju rec cemo koristiti za kojim pojam nemojmo se gadjati svakakvim izrazima za koje smo prethodno pravili distinkcije. Ako o licnosti govorimo samo u kontekstu zajednice odnosa sa nekim onda nema govora o tome da je Adama licnost samim time sto je dusa ziva. Адам је своју личност добио од нестворене природе (тј. поста душа жива након присног односа Духа Божијег са земљом, у којем тренутку настаје Адам телом и душом), а за сва остала ,,жива бића" се каже да су постала душе живе, не од Бога (!), већ од створене природе, тј. ,,пусти земља душе живе". Тако је по Писму Божијем. Али то је, чини ми се, и оно што ти заступаш, зар не? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Личност се заиста разликује од индивидуе јер почива на односу. Међутим, личност итекако значи посебност, јединственост, непоновљивост. Ако би личност Адамова постала Личност Логоса, онда ту нешто не штима - јер нестаје Адам. Какве му вајде онда од "литургисања"? Закључујем да је владика ово доста траљаво написао и то ћу му рећи чим га будем видео (негде у јуну месецу). dada Ovo isticem celo vreme. Dobro kazi mu samo mi se cini da ces imati sta da cujes. 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Sta je onda Adama drzalo u blazenstvu u stanju ne umiranja ako nije liturgisao? Dakle kako je on to mogao da ne umire i da prisnosi tvorevinu Bogu bez liturgije? To je tek nemoguce! Аха, ту смо. А ко каже да је био у стању неумирања? То је стање тек требао да досегне у Тајни Христа. Свети Максим каже да је човек "пао" са самим добијањем свога бића. Проблем је што ми Адамово битисање "пре пада" схватамо као неки историјски интервал. Не, очито се не ради о томе. Ради се о стању свести првозданих људи. Чим је очи отворио, чим је умно прогледао, вољно прогледао, свесно прогледао - човек је пао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Шта би се десило са Адамовом личношћу? За Аквилиа Адамова личност не постоји, постоји само човечанска воља и човечанска природа. Додуше, он каже да постоји Адамова личност све док је постојало ,,литургисање'', тј. заједничарење и однос са Богом, али да после пада постоји само Адамова ,,индивидуа''. Конкретно је навео постојање разлике између појмова личности, индивидуе и бића. То би значило да је Адам некада постојао као личност, да би се услед пада претворила у индивидуу, а потом поново у личност али не више као личност Адама већ као личност Адама Христа. Значење овога је да Адамова створена ипостас престаје да постоји, а замењује је личност Логоса Који постаје Адам. Питао бих Аквилиа једно питање: да ли је могуће да Христос седне за трпезу поред Адама као човек поред човека, тј. личност поред личности? Могуће је да порекло твог мишљења води у веровању да појам о Адаму не представља једну конкретну личност, већ мноштво бића, тј. мноштво људи. Зато се реч о коадамитима често појављује у критикама таквог мишљења. Не постоји људска природа без личности, неипостазирана, огољена. Много си ово искомпликовао, брате. Ни Свети Максим се овде не би снашао. 1000000001010 Може се помислити да овде мислиш на мене, али ја сам горе објаснио Аквилиову тврдњу. dada Очигледно да се више не зна ни ко пије ни ко плаћа. Рекох, ни Свети Максим се не би снашао. 0442_feel Покушао сам да одговорим на твоје питање које си Аквилиу поставио. Можеш сада подробније да обратиш пажњу на одговор. Знам да је огромна тешкоћа изаћи на крај са Аквилиовим тврдњама, али надам се да нећемо ту ствар оставити без решења. Оно што си одговорио Аквилио, исто то сам и ја њему одговорио на другачији начин. Сматрам да Аквилио овде прави огроман теолошки проблем, али није једини нити је без одговорности неких других ушао у то. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Очигледно да се више не зна ни ко пије ни ко плаћа. Рекох, ни Свети Максим се не би снашао. dada Е сад ми је лакше... ја већ 50 страница ништа не разумем... 1000000001010 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 А ко каже да је био у стању неумирања? То је стање тек требао да досегне у Тајни Христа. Није узалуд у Писму поменуто Дрво живота. Вечни живот је био ван Адама, дакле, он је требао да се Причести, а није, јел то хоћеш да кажеш? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Sta je onda Adama drzalo u blazenstvu u stanju ne umiranja ako nije liturgisao? Dakle kako je on to mogao da ne umire i da prisnosi tvorevinu Bogu bez liturgije? To je tek nemoguce! Аха, ту смо. А ко каже да је био у стању неумирања? То је стање тек требао да досегне у Тајни Христа. Свети Максим каже да је човек "пао" са самим добијањем свога бића. Проблем је што ми Адамово битисање "пре пада" схватамо као неки историјски интервал. Не, очито се не ради о томе. Ради се о стању свести првозданих људи. Чим је очи отворио, чим је умно прогледао, вољно прогледао, свесно прогледао - човек је пао. I dalje se ne razumemo. Kako Adam moze da radi na prinosenju tovrevine Bogu ako ne kroz liturgiju. Drugacije to nije moguce. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Ko misli da je vladika to ofrlje rekao bez rasmiljanja nek razmisli jos 2-3 puta o tom svom stavu. Jasnije od ovoga ne moze ljudi! http://verujem.org/pdf/adam.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Значи, дошли смо до тврдње да једна конкретна личност може бити промењена у другу личност, тј. до тврдње да личност Адама постаје личност Логоса Божијег. Овако нешто тешко се могло очекивати од некога ко се дубоко залаже за теолошки допринос учења о личности. Могуће је да свако погреши. Заблуда је достижна за свакога. Највећа заблуда је када неко мисли да је незаблудив. Зато је потребно да пажљиво саслушамо једни друге, и да доследно исправљамо оно што се има исправити. Све то условно речено ако све ово што наводи Аквилио јесте из датих извора. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Значи, дошли смо до тврдње да једна конкретна личност може бити промењена у другу личност, тј. до тврдње да личност Адама постаје личност Логоса Божијег. Овако нешто тешко се могло очекивати од некога ко се дубоко залаже за теолошки допринос учења о личности. Могуће је да свако погреши. Заблуда је достижна за свакога. Највећа заблуда је када неко мисли да је незаблудив. Зато је потребно да пажљиво саслушамо једни друге, и да доследно исправљамо оно што се има исправити. Све то условно речено ако све ово што наводи Аквилио јесте из датих извора. Znaci dosli smo do toga da opet izmisljas nesto sto sagovornik NIJE rekao samo da bi se tako rasprava vukla od konteksta i u nedoglednu duzinu. U tome ja vise necu ucestvovati. Poreklo pdfa. http://forum.verujem.org/index.php?topic=2951.msg37092#msg37092 Moguce je a kad o tome rasudjujes treba da postavis da si ti najblizi zabludi. Medjutim ti uvek sebe i svoje tumacenje postavljas kao nedodirljivo i ko od toga odskace njega prograslis za zabludelog sa nepravoslanvim stavovima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Просто не знам како другачије тумачити све што си написао и навео, додуше доста тога си пројектовао и не стоји тако одакле си извео мишљење. Глупо ми је да улазим у расправу поводом твојег негодовања. Јасно си навео много пута да личност Адама у једном тренутку постаје личност Христа, а то значи, Личност Логоса Божијег. Не постоји другачије тумачење тога осим оно које сам већ навео. Нема потребе за некакву љутњу и сматрање да други не разумеју оно што ти тврдиш. Опет ћу да кажем, све то што долази као проблем поводом наших неслагања, јесте од утицаја покушаја угуравања еволуционизма као саставни и природни део теологије. Еволуционизам мора много пажљивије да се објасни и испита у складу са првоначалним учењима Цркве. Зато сматрам да се треба обратити пажња на савремене проблеме и утицаје разних одговорних лица. Свако време носи своје проблеме, нарочито то важи за Цркву. Ретко је постојао период када Црква није водила спорове са учењима која стварају проблеме. Наравно да је моја маленкост подложна заблудама као и свака друга створена личност, али трудим се да то не буде случај. Слушам свакога и било би ми драго да ми неко покаже у чему је моје погрешно разумевање. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Просто не знам како другачије тумачити све што си написао и навео, додуше доста тога си пројектовао и не стоји тако одакле си извео мишљење. Глупо ми је да улазим у расправу поводом твојег негодовања. Nista ja nisma projektovao. Evo ovo sto sam podvukao u ovom pdfu od reci do reci je to iza cega ja stojim. Nista vise ni manje. Јасно си навео много пута да личност Адама у једном тренутку постаје личност Христа, а то значи, Личност Логоса Божијег. Не постоји другачије тумачење тога осим оно које сам већ навео. Da ali sam jasno istakao u kom konktestu posmatram licnost u tom kazivanju. Jasno sam rekao da zi toga ugla licnost nije jednako Adamova svest. Adamova svest se ne brise ne zamenjuje je svest Logosa. Problem nastaje kad se frljamo recju licnost i na kraju sve postaje licnost. To tolik0o precesto koristite ti i svi moderni teolozi da je sto vec postalo nepodnosljivo. Prvo napravite jasnu i ostru distinkciju da indvidua nije licnost a onda jednostano svemu pripisete rec lisnost, svakom pojmu. Pa se cudite da se ne zna ko pije ko placa. Нема потребе за некакву љутњу и сматрање да други не разумеју оно што ти тврдиш. Опет ћу да кажем, све то што долази као проблем поводом наших неслагања, јесте од утицаја покушаја угуравања еволуционизма као саставни и природни део теологије. Ne ljutim se ja zbog tvoj drugacijeg stava nego zbog tvog malicioznog nacina rasprave da mi vecito lepis nesto sto nisam rekao i onda mi prodje volja od bilo cega kad moram da ispisem kilo teksta da stvari stavim na svoje mesto. Nije uvlacenje u sastavni deo telogije nego zadrzavanje teologije u istoriji ovog kosmosa koji opitujemo sada i ovde. Еволуционизам мора много пажљивије да се објасни и испита у складу са првоначалним учењима Цркве. Svasta. Kao prvo ne postoji evolucionizam nego teorija evolucije ili evoluciona biologija. Kao drugo ona je cisto naucna disciplina i ona sa teologijom i ucenjem Crkve nema ama bas nikave veze i nece se nikad ravnati ili obazirati na bilo kakvu teologiju jer ce u sueprotnom prestati da bude nauka i daje rezultate. Ona ce zakljucivati prema onoj hipotezi koju ne uspeju oboriti empirijski podaci sa terena i koje bude imalo smislenu logicku celinu. Зато сматрам да се треба обратити пажња на савремене проблеме и утицаје разних одговорних лица. Свако време носи своје проблеме, нарочито то важи за Цркву. Ретко је постојао период када Црква није водила спорове са учењима која стварају проблеме. Eto ispasce a ce Crkva vodoti sporove sa naucnim teorijama. E vala svasta. Наравно да је моја маленкост подложна заблудама као и свака друга створена личност, али трудим се да то не буде случај. Слушам свакога и било би ми драго да ми неко покаже у чему је моје погрешно разумевање. To cu verovati kad budes prestao da karaterises misljenje koje odskace od tvoje kao nepravoslavno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Значи, дошли смо до тврдње да једна конкретна личност може бити промењена у другу личност, тј. до тврдње да личност Адама постаје личност Логоса Божијег. Овако нешто тешко се могло очекивати од некога ко се дубоко залаже за теолошки допринос учења о личности. Могуће је да свако погреши. Заблуда је достижна за свакога. Највећа заблуда је када неко мисли да је незаблудив. Зато је потребно да пажљиво саслушамо једни друге, и да доследно исправљамо оно што се има исправити. Све то условно речено ако све ово што наводи Аквилио јесте из датих извора. Управо и ја ово оспоравам. Владика Атанасије је то веома добро образложио и поткрепио текстивима Светог Максима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука