Aquilius Cratus Написано Децембар 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Po biblijskom svedocanstvu, ne. Po evolucionistickom tumacenju, Potopa nije ni bilo.. Globalnog potopa nije bilo ali je lokalni sasvim moguc. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Може ли се велики потоп научно доказати или негирати, а да се при томе не користе никакве претпоставке већ једино чињенице? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Може ли се велики потоп научно доказати или негирати, а да се при томе не користе никакве претпоставке већ једино чињенице? Sve dokazane naucne cinjenice relevantnih oblasti nedvosmislneo negiraju da se desio globalni potop. Lokalni je sasvim moguc. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Теорији еволуције не иде у прилог, нити је оспорава, могућност да је био свеопшти потом или потоп мањих размера по свој тада познатој земљи, свеједно. По Библији, изгледа као да није било кише пре потопа, него се земља натапала услед климе која је владала росом са земље. Када је за време потопа пала киша, то беше по први пут, и претпоставља се на основу и неких небиблијских показатеља да је пао некакав водени омотач који је био око земље (у библији се назива горњом водом тј. небо раздвајаше воду од воде). Зато се након потопа по први пут појавила дуга! Иначе, на земљи је пре потопа била пријатна, равномерна клима. Можда је заиста и постојао још неки, водени, омотач, који је давао ефекат стаклене баште. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Zivo me zanima da li bi bilo koji svetitelj ovako eskivirao odgovor kao ti Djunis. Dakle opet kukavicki izbegavas odgovor? Dokle brate, dokle ovakvo detinjasto ponasanje? Da, postojala je smrt pre Adama bas tolika kolicina nafte to nedvosmisleno dokazuje pored jos hiljade drugih dokaanih primera. Ti treba da nam objasnis kako je moguce da tolika kolicina nafte i uglja postoje u prirodi posto ti tvrdis da smrt pre Adama nije psotojala? Dakle jasno objasnjenej odakle tolko nafte! Molicu lepo, bez ovoga nema dalje dijaloga. Bez kukavickog bezanja na druge teme! Bez kukavickog odgovaranja na pitanje pitanjem! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Zivo me zanima da li bi bilo koji svetitelj ovako eskivirao odgovor kao ti Djunis. Живо ме занима да ли има који светитељ који иоле говори у прилог твојим тврдњама? Већ сам ти рекао на шта се ограничавам у овој теми, а то су богословске импликације. То што ти мене питаш, изволи разговарај са Русима из Шестоднева... То што ја тренутно не могу да ти дам одговор, а не бих да се просипам копипејст знањем, не значи да си ти у праву. Разумеш? Дакле, имаш ли нешто бар приближно убедљиво овоме: св. Јован Златоуст: "Као што је твар постала пропадљива када је твоје тело постало пропадљиво, тако ће твар - када твоје тело постане непропадљиво - следити тело и постати му слична" (Омилије на посланицу Римљанима, XIV, 5). Sveti Grigorije Sinait, Dobrotoljublje, (Главе о заповестима и догматима, 11). "Твар која данас постоји није створена у почетку као пропадљива; већ је таква постала (касније), јер се, по Писму, покорила таштини, али не од своје воље, већ због онога који је покори, 'са надом да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу' (Римљ.8,20). Онај Који је обновио Адама и осветио га, обновио је и твар, али је од пропадљивости није избавио" .... "Едем је место у коме је Бог посадио најразличитије мирисно биље. Није ни потпуно непропадљив нити, пак, потпуно пропадљив. Налазећи се између пропадљивости и непропадљивости, он је увек и преизобилно испуњен плодовима и цвећем у цвату, и зрелим и незрелим. Дрвеће које пада и зрели плодови се претварају у мирисну земљу, која нема задах труљења као у овом свету. То је од изобиља благодати освећења која тамо увек влада" И остатак што сам већ раније наводио.. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Justinijane, Ja ne umem da ti jednacinama objasnim proces smrti. JEdnostavno, da je Adam ostao uz Boga, blagodaću BOžijom bio bi sačuvan od svakog dejstva bioloških i hemijskih procesa kojima je ipak bio izložen nakon što je potstupio suprotno volji Božijoj. Па наравно, да је остао уз Бога, био би Божијом благодаћу, а не силама сопствене природе сачуван од хемијских и биолошких процеса које га воде у смрт. Имамо проблем да се усагласимо око остатка творевине. Је ли она проживљавала пропадљивост или не. Ако посматрамо васиону и свет око нас не може се донети закључак да она није проживљавала пропадљивост, а то и не угрожава наш однос са Богом, јер је питање смрти која је суштински трагична, уствари питање одвајања наше личности од личности Бога, изазване грехом непослушања. Светлост не иде са тамом. Зато су се Адаму и Еви отвориле очи, зато јер су умрли онтолошки и то моментално. Е сад да ми неко тврди да се у том моменту догодиила и трансформација читавог космоса кога је онда Бог задржао за извесно време док се не појави Христос...ух то би морао да докаже на примеру саме материје, али њено понашање просто говори другачије. Сав космос није у фази ентропије, него обратно. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Искључује ли ТЕ могућност појаве чуда, односно догађаја услед невероватног сплета околности? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Искључује ли ТЕ могућност појаве чуда, односно догађаја услед невероватног сплета околности? То искључују атеисти. Но ТЕ се не може доводити у везу са чудима. Чудо је увек оно што надилази и саме физичке законе материјалног света, акт нарочитог Божанског дејства, док ТЕ може бити просто алгоритам уграђен од природе од стране Бога и усмерен да се одвија ка коначном циљу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Justinijane, Ja ne umem da ti jednacinama objasnim proces smrti. JEdnostavno, da je Adam ostao uz Boga, blagodaću BOžijom bio bi sačuvan od svakog dejstva bioloških i hemijskih procesa kojima je ipak bio izložen nakon što je potstupio suprotno volji Božijoj. Па наравно, да је остао уз Бога, био би Божијом благодаћу, а не силама сопствене природе сачуван од хемијских и биолошких процеса које га воде у смрт. Имамо проблем да се усагласимо око остатка творевине. Је ли она проживљавала пропадљивост или не. Ако посматрамо васиону и свет око нас не може се донети закључак да она није проживљавала пропадљивост, а то и не угрожава наш однос са Богом, јер је питање смрти која је суштински трагична, уствари питање одвајања наше личности од личности Бога, изазване грехом непослушања. Светлост не иде са тамом. Зато су се Адаму и Еви отвориле очи, зато јер су умрли онтолошки и то моментално. Е сад да ми неко тврди да се у том моменту догодиила и трансформација читавог космоса кога је онда Бог задржао за извесно време док се не појави Христос...ух то би морао да докаже на примеру саме материје, али њено понашање просто говори другачије. Сав космос није у фази ентропије, него обратно. Па, нико овде није тврдио да се сав свет срушио и разбио након Адамовог пада?? И да је сад у развалинама.. Ово је само свет у којем делују физички закони-- Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Људи, лаку ноћ. Сутра, тј. данас је св.Литургија! Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Људи, лаку ноћ. Сутра, тј. данас је св.Литургија! Лаку ноћ осталима такођер Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Zivo me zanima da li bi bilo koji svetitelj ovako eskivirao odgovor kao ti Djunis. Живо ме занима да ли има који светитељ који иоле говори у прилог твојим тврдњама? Већ сам ти рекао на шта се ограничавам у овој теми, а то су богословске импликације. То што ти мене питаш, изволи разговарај са Русима из Шестоднева... То што ја тренутно не могу да ти дам одговор, а не бих да се просипам копипејст знањем, не значи да си ти у праву. Разумеш? Дакле, имаш ли нешто бар приближно убедљиво овоме: св. Јован Златоуст: "Као што је твар постала пропадљива када је твоје тело постало пропадљиво, тако ће твар - када твоје тело постане непропадљиво - следити тело и постати му слична" (Омилије на посланицу Римљанима, XIV, 5). Sveti Grigorije Sinait, Dobrotoljublje, (Главе о заповестима и догматима, 11). "Твар која данас постоји није створена у почетку као пропадљива; већ је таква постала (касније), јер се, по Писму, покорила таштини, али не од своје воље, већ због онога који је покори, 'са надом да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу' (Римљ.8,20). Онај Који је обновио Адама и осветио га, обновио је и твар, али је од пропадљивости није избавио" .... "Едем је место у коме је Бог посадио најразличитије мирисно биље. Није ни потпуно непропадљив нити, пак, потпуно пропадљив. Налазећи се између пропадљивости и непропадљивости, он је увек и преизобилно испуњен плодовима и цвећем у цвату, и зрелим и незрелим. Дрвеће које пада и зрели плодови се претварају у мирисну земљу, која нема задах труљења као у овом свету. То је од изобиља благодати освећења која тамо увек влада" И остатак што сам већ раније наводио.. Da prevedem ovo na spanski Osoba A : 2+2=4 Osoba B : Nije tacno. Osoba A: Nego koliko je? Osoba B : Mrzi me sad da gledam "specijalne knjige". Ali to sto nemogu da ti dam odgovor ne znaci da si ti u pravu. Razumes? Tako odgovaraju najvece kukavice koje odvale neku neistinu koju neznaju da argumentuju pa samo beze na druge teme. A usput pokusavaju da prodaju samoobmanjivanja za odovor drugima. Ako ne znas da das odgovor zasto uopste ulazis u ovu temu?????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Искључује ли ТЕ могућност појаве чуда, односно догађаја услед невероватног сплета околности? Cuda, po pravoslavlju doduse, nisu splet neverovatnih okolnosti nego direkta Bozija intervencija. Naucne teorije se ne interesuju za cuda, za intervencije bilo kakvih natrpirodnih bica u prirodu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 ...а неко водени потоп тумачи и као последње ледено доба: земља прекривена ледом (вода у чврстом стању, јел) и људски род доведен на руб нестанка. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука