Иван Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 Cienjica je da smrt i truleznost prozima svet od samog njegovog pocetka. Nema ni jednog sekunda cele istorije kad neki deo tvorevine nije bio podlozna trulezi i umiranju. Ne znam koliko puta to treba da ponovim. To je cinjenica!!!!! To je tvoja tvrdnja. Ponovi koliko god hoćeš puta, tvoja stvar. “Zato što Bog nije smrt stvorio niti se raduje propasti živih. Jer je izveo sve u bitije i spasonosni su postanci svijeta, i nema u njima otrova propasti niti na zemlji paklenog carstva.“Premudrosti Solomonove 1:13-14 Tako, Bog nije stvorio smrt, već smo je mi sami doneli sebi, kroz jedno zlo raspoloženje. Ipak, On nije sprečio napuštanje na račun gorepomenutih uzroka, tako da ne bi u nma učinio nemoć večnom u nama“ --- “Jer koliko se udaljio od života, upravo toliko se približio smrti, Jer Bog je život; lišavanje života jeste smrt. Tako je Adam bio tvorac sopstvene smrti, kroz svoje odvajanje od Boga, u saglasju sa Pismom, koje govori: „Jer evo koji odstupiše od Tebe ginu“ Sveti Vasilije Veliki Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 Разумем оно што Веља хоће да каже, а разумем и Аквилиа да је еволуција потпуна чињеница. То и ја говорим. Међутим, постоји један проблем: у једном тренутку долазимо до сукоба са догматом о Адаму и Еви. Наиме, по догмату, Адам и Ева су узрочници свакога човека који је створен, а тако исто су и узрочници пропадљивости творевине. Наравно, такође је тачно да је творевина имала од почетка потенцијал пропадљивости, односно, имала је усмерење ка небићу. Али, имала је и пре свега усмерење ка Богу. Обратите пажњу. Творевина настаје из небића и има извесно кретање. Које друго кретање може творевина имати до кретање ка Богу. Говоримо о првобитној творевини, не о овој садашњој, односно не о овом садашњем начину постојања. Од тренутка када је Адам промашио циљ (= сједињење творевине са Светом Тројицом), творевина је продужила своје кретање, али о каквом је сада кретању реч? Овде се ствара голем проблем, јер једино ако исправно протумачимо на који начин је пала творевина, моћи ћемо да дамо исправан одговор на питање еволуције. У вези са Аквилиом, морам рећи да њему неоправдано смета претпоставка да је у паду творевина пала и сама категорија времена, јер, то би значило да је пад би такав да проузрокује нов начин постојања времена, то јест Велики прасак. Али хајдемо да погледамо шта се говори у Откровењу. Тамо се каже да ће наступити ново стварање Божије. Наиме, све ће проћи кроз огањ Божији, све ће тако да прође, и онда ће настати ,,нова твар'', нова земља (то се односи на цео космос). Категорија времена неће више постојати на начин као што сада постоји. Тако каже Откровење (прочитајте и читајте Откровење). На који ће онда начин постојати време у Есхатону? Неке ствари мислимо да ћемо моћи лако разузмети. Али, веома често се варамо. Да би разумели нешто од тајни вечнога живота, о тајни Бога Оца и Сина и Светога Духа, потребно је ступити у однос са Богом Светом Тројицом. Потребно је ући у свете тајне, у Евхаристију, где нам сâм Христос открива тајне. Потребно је проћи кроз очишћење наших односа према свему - Богу, творевини, људима, анђелима... То узлажење у односе према свему на исправан начин, на начин који достиже спасење, траје онолико колико је потребно. Нека деца имају савршени однос, док неки људи морају да трпе разне невоље дуго времена. Све ово говорим да бисмо схватили да не можемо доносити дугматска учења Цркве, ако сами нисмо у Цркви. Наиме, нама није потребно да напросто доносимо некакве истине о творевини, или истине о свему. Нама је потребно да пре свега достигнемо однос са Богом на онај савршени начин, као деца према родитељу. Имајмо то на уму и немојмо заборавити. Све што је неопходно да Црква изнесе као учење и тумачење, донеће у потребно време. Имајмо своја места у Телу Цркве и не бринимо се сувише. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2010 Да ли то значи да наводни други хоминиди у које је, наводно поред Адама, Бог удахнуо Свој Дух нису људи? Svakog koga je Bog obasjao i udahnuo Duh Svoj jeste u pravom smislu reci covek.Adam (bilo da je to bila jedna individua ili da je u pitanju pod Adamom zajednica) jeste prvi covek u pravom smislu te reci tj. bice kome je Bog udahnuo Svoj Duh a to kroz lični odnos sa njim. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Новембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2010 Да ли то значи да наводни други хоминиди у које је, наводно поред Адама, Бог удахнуо Свој Дух нису људи? (bilo da je to bila jedna individua ili da je u pitanju pod Adamom zajednica) Aдам је један човек.... Адам је конкретна историјска личност... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 1. Бог је створио свет и подарио живот свим живим бићима и човеку. Он није створио смрт. 2. Бог воли човека. 3. Бог је човеку даровао слободну вољу. Prva stavka je cinjenicno netacna. Аквилио, сматраш ли ти себе атеистом? За некога ко сматра "чињенично нетачном" тврдњу да је Бог створио свет и подарио живот свим живим бићима и човеку, како је и написано у Светом Писму, превише времена проводиш на хришћанском форуму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Ako je tvorevina umirala od samog pocetka da li taj iskaz moze biti tacan? Razmisli malo. Ja sam se vec umorio od objasnjavanja da to sto je tvorevina umirala od samog pocetka ne znaci da je Bog stvorio smrt nego da tvorevina mimo opstenja sa Bogom nemoze biti drugacije nego smrtna. Ali Djunis je zapeo za to stvorio je smrt te nije stvorio smrt. Cinjencia je da je tvorevina umirala od prve sekunde njenog nastanka. Ako po necijoj interpretaciji to znaci da je Bog stvorio smrt neka mu bude. Po mojoj ne znaci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 1. Бог је створио свет и подарио живот свим живим бићима и човеку. Он није створио смрт. 2. Бог воли човека. 3. Бог је човеку даровао слободну вољу. Prva stavka je cinjenicno netacna. Аквилио, сматраш ли ти себе атеистом? За некога ко сматра "чињенично нетачном" тврдњу да је Бог створио свет и подарио живот свим живим бићима и човеку, како је и написано у Светом Писму, превише времена проводиш на хришћанском форуму. Mislio je na cinjenicu postojanja svojstva smrtnosti tj. trosnosti itd., svojstvenog stvorenoj prirodi.Kao ocigledan dokaz uzima primere umiranja zivog sveta pre nastana coveka, primer postijanja nafte itd. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Aha, Brat je vec odgovorio. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Хајде, вратићемо тему како је било пре. Како беше име теме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Neka, oce Ivane, ne zalim se ja da sam "ostecen" sto bih pa potrebna je i ova tema i tek kako. Otvoricu ja uskoro jos jednu temu za ono sto sam mislio u pocetku. Nek ostane posto je i ovo goruce pitanje kako vidimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zejak Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Evo nekih informacija o teoriji evolucije sa teme o osnovnim interakcijama prirode. Preporučujem Vam i čitanje sledećih članaka: Radiometric dating Fossil . http://www.google.com/profiles/artzejak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 mozda je offtopic(nesto u poslednje vreme stalno brljam po tom pitanju dada)ali uvek pomislim na sirinu pojma evolucije kao i na zloupotrebu samog termina,kada pomislim na starogrcki.Kompleksnijeg sintaksickog,morfoloskog kao i semantickog jezika nisam videla,a pricamo o par hiljada godina.Onda se zapitam kako je moguce da su se jezici koji su nastajali potom samo krnjili i osiromasivali,a jezik u svom punom znacenju je jedinstvena osobina ljudskog roda i pokrece centre u mozgu koji bi po teoriji evolucije morali da se sto vise usavrsavaju,a cinjenica je da mozak ljudskog roda posle dve hiljade godina,kad je eto rec o jeziku,pa i drugim kognitivnim funkcijama nije nista napredovao,cak neke funkcije degradiraju(pod socegzistencijalnim uticajima).Evolucija jeste cinjenica,ali cinjenica je da ne moze sve pojave u prirodi da objasni.Slazem se da prihvatanje tog fakta,ne narusava dogmate vere,pa bilo ko se bavio naukom u dubokom refleksivnom maniru,mora da uvidi lepotu i kompleksnost funkcionisanja svega sto je stvoreno.Najlepsi primer za to je fizicka velicina koju zovemo entropija,i koja mozda tek ovlas nama smrtnicima ukazuje na principe nastajanja i nestajanja radi uspostavljanja dinamicke ravnoteze.Svaki biofizicar ce vam reci da upravo zbog nje 'umiremo',jer svaki sistem,makar bio i celijski,svojom etropijom elemenata,tezi da doprinese ukupnoj entropiji onoga sto mi nazivamo svemirom.Ok,ovo je naucna terminologija,ali meni apsolutno ne vredja onu''jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.''Dakle,posve je ok ako zelimo teorijom evolucije objasniti kako funkcionise razvoj stvorenog sveta,ali ako pokusamo njome dokazati da nema Boga,mislim da je to zaista isprazna rabota,jer to i nije bila Darvinova namera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Новембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Evolucija doista ne iskljucuje Boga ali na drugaciji nacin od onog "Bog je upravo EVOLUCIJOM stvorio svet". A to za jezike, zaista su te stvari slabo ispitane. Kazu da je cak moguce da ljudi znaju jezik svojih predaka, jezik ljudi od pre par hiljada godina a da toga nisu ni svesni. Mozda je zapisano u DNK? Naravno da Teorija Evolucije ne objasnjava nista izvan razvoja ljudskih bica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2010 Neka, oce Ivane, ne zalim se ja da sam "ostecen" sto bih pa potrebna je i ova tema i tek kako. Otvoricu ja uskoro jos jednu temu za ono sto sam mislio u pocetku. Nek ostane posto je i ovo goruce pitanje kako vidimo. Ја мислим да је управо ово добар назив јер ће на тај начин да се заиста говори о правим питањима којима се бави еволуција. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zejak Написано Новембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2010 http://www.google.com/profiles/artzejak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука