Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

@Djunis

Ovo je skroz nelogicno sto pises.

Zar sveti oci na pricaju o tome a priroda odgovara samo kroz jednu i samo jednu konretnu slobodnu licnost?

Postojanje koadamita je cinjenica isto kao postojanje Himalaja za tu cinjenicu sveti oci nisu znali. I jednostavno

moramo odgovoriti na ovu "dilemu". A ako znamo da je Adam prvosvestenik tvorevine to i nije neka dilema.

Adam nije identican Hristu ali posto je on ikona Hristova zejednicko im je to sto su provosvetenici tovrevine. To

se moze primeniti na Adama jer inace Adam nema smilsa ni sam ni sa koadamitima.

Poslusaj predavanja vladike ignjatije o Hristologiji i Kosmologiji i o stvaranju coveka i videces da veoma cesto

naglasava to da je akacenat na odgovoru samo jedne slobodne licnosti u ime cele tvorevine.

Подели на овим сајтовима

Аквиљо, такво тумачење тешко да ће проћи због негирања слободе личности. То је као када би рекао да су цела небеса морала да отпадну због злоће једног, али отпала је само трећина анђела, небитно тачно, само је битно што нису сви отпали.

Ми смртници смо морали бити створени кроз грех Адамов. Тек онда смо подложни оваквом постојању. Иначе да смо постојали заједно са Адамом (пре пада) онда бисмо се и ми питали као и Адам.

Па у чему је разлика између твог и његовог става. Због Адамовог ''греха'' (ако се то уопште може тако назвати) човечанство и дан данас испашта.

Једина разлика између два става је што у ставу аквиља страдају и неки који су живели у ''истом'' времену?

ксио то је отприлике оваква паралела:

имаш оца (Адама) који располаже богатством породице (вечним животом) и од тога зависе чланови да једу. е онда отац изгуби све богатство на коцки (прародитељски грех) и осиромаши и целу породицу и суноврати их све заједно у сиромаштво (смрт).

с друге стране, омогућено је сваком члану породице да се уздигне индивидуално до богатства, али то не може сам, већ постоји банка која му пружа кредит (Црква) на реч (крштење).

значи, с једне стране отац јесте одговоран за породицу у том смислу, али не може бити укинути право појединачном члану да се уздигне до богатства кроз процес који постоји.

Подели на овим сајтовима

@Djunis

Ovo je skroz nelogicno sto pises.

Zar sveti oci na pricaju o tome a priroda odgovara samo kroz jednu i samo jednu konretnu slobodnu licnost?

Da, Adam i samo Adam. Adam iz knjige Postanja, Adam bez tvojih evolucionih koadamita.

Postojanje koadamita je cinjenica isto kao postojanje Himalaja za tu cinjenicu sveti oci nisu znali. I jednostavno moramo odgovoriti na ovu "dilemu". A ako znamo da je Adam prvosvestenik tvorevine to i nije neka dilema.

Ako "znamo" da su postojali koadamiti, odakle ti ideja o Adamovom prvosvestenickom ekskluzivitetu medju navodnim koadamitima? Za to te pitam, gde ti je svetootacko utemeljenje? Ili je to neki trag papizma? Nemoj da se ponasas kao u samoposluzi, uzimas od Otaca samo ono sto ide u priloog tvoje price, a da ignorises njihovu potpunu dekontekstualizovanost u tvojoj upotrebi.

Adam nije identican Hristu ali posto je on ikona Hristova zejednicko im je to sto su provosvetenici tovrevine. To se moze primeniti na Adama jer inace Adam nema smilsa ni sam ni sa koadamitima.

Ima smisla ukoliko je sam, nema smisla ukoliko postoje evolucioni koadamiti. I ne samo sto nema smisla vec prkosi nasem vidjenju Boga koji voli coveka.

Poslusaj predavanja vladike ignjatije o Hristologiji i Kosmologiji i o stvaranju coveka i videces da veoma cesto naglasava to da je akacenat na odgovoru samo jedne slobodne licnosti u ime cele tvorevine.

Da, vec sam ti rekao, da vladika Ignatije to govori u kontekstu JEDNOG I SAMO JEDNOG ADAMA, a ne u kontekstu evolucionih Adama i koadamita.

p.s. braco bogoslovi, jesam li ja lud ili jedini vidim problem s ovim evolucionim vidjenjem pada. daj, oglasite se malo. pomoc je neophodna.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Не брини се Ђунис, све пратимо. :group111:

Тешке су теме и потребно је имати стрпљења. Није случајно Аквиљо овде. :drugarstvo: Ни ја се не слажем с њим, али имам другачију опцију тумачења еволуције коју сматрам реалном из једне друге перспективе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Djunis

Nema smisla da pricamo jer ti je postavka kritike u sukobu sa elementarno logikom.

Ako znamo da je SAMO JEDNA LICNOST MOZE DATI ODGOVOR. Onda je NEBITNO DA LI

SU TU koadamiti ili ne.

Ovo je elementarna logika i nema veze sa time sta je koji sveti otac rekao. Metod zakljucivanja

ti je pogresan.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Заиста је тема много тешка, треба пуно, пуно стрпљења...

Мене занима однос ТЕ и атеизма. Свесни смо да се атеисти, као оправдање да Бог није Творац света, увек наводе ТЕ.

Шта можеш о овоме рећи?

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da andjeli i ljudi imaju istu prirodu. Mislim i jedni i drugi su stvorenja Bozja sa tim da smo mi tu stvorenu prirodu malo unizili svojim grehom .

Немају исту природу. Нема Светог Оца који тврди тако нешто.
шта је са природама бесловесне животиње у односу на словесног човека?

шта је ту раздвајање и с друге стране додир?

тачније, где Бог долази до изражаја у еволуцији, кад бесловесност прелази у словесност?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Мене занима однос ТЕ и атеизма. Свесни смо да се атеисти, као оправдање да Бог није Творац света, увек наводе ТЕ.

Шта можеш о овоме рећи?

Pa,Marks je tvrdio da je socijalnu postavku izvukao iz ranohriscanskih grupa verujucih ,koje je nazvao komunama.

A ateista bi i pred razapetim Hristom ispovedao svoje bice recima :"Sidji i poverovacu".

Nema tu nista cudno ili neobjasnjivo.

Samo smo mi neuki i naivni pa mislimo da se stvari oko nas desavaju slucajno...

A tek Srbi....doktorirali smo nespremnost,neukost i naivnost,da procitamo znake vremena i to nas je skupo i preskupo kostalo toliko puta u nasoj mucenoj istoriji.

Подели на овим сајтовима

A може ли се говорити о некој врсти еволуције и код настанка ангелског света,

или је по среди чисти креационизам и дизајн?

После ћу приложити своје мишљење.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

@Djunis

Nema smisla da pricamo jer ti je postavka kritike u sukobu sa elementarno logikom.

SU TU koadamiti ili ne.

Ovo je elementarna logika i nema veze sa time sta je koji sveti otac rekao. Metod zakljucivanja

ti je pogresan.

Hajde da cujem stavku po stavku, STA GRESIM?

Hajde rekapituliraj svoju elementarnu logiku i da vidim taj "ispravni" metod zakljucivanja

Odakle ovakva DOGMA?

SU TU koadamiti ili ne.

Ovo cujem samo od tebe...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

@Djunis

SU TU koadamiti ili ne.

ti je pogresan.

Пази Аквиљо.

Није потребна само једна некаква личност. Потреба је личност Божија. Адам као човек не може да оствари однос са Богом који је потребан за вечни живот ако нема посредника који је сам Бог. Дакле та личност која се узводи у везу са Богом је личност Богочовека Христа.

Адам и Ева су имали једну другачију службу домостроја стварања од те коју ти тумачиш. Адам и Ева су требали да рађају и ништа више. Односно да се воле и да пуне свет без саблазни и греха.

Волео бих да се вратиш на оне основе које ти Ђунис напомиње о значају слободе личности. Дакле, све док нас није Адам родио у греху, што значи кроз палу природу, то јест све док није суновратио природу у смрт, до тада нико није могао да се обрете у смрти без своје воље. Ми се сада рађамо у смрти јер смо створени у смрти, односно у актуализованој и оствареној смрти. А таквог нечег није било пре пада.

Једном речју, не постоје некакви коадамити пре пада. Постоје једино Адам и Ева који су пали и кроз чији је пад цела творевина прошла кроз еволуцију. Тешко за разумевање? Шта ћеш.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Шта можеш о овоме рећи?

Njihovo nerazumevanje mesta i smisla Svetog Pisma. Njihovu gotovo 100% neobavestenost o postajanju

a kamoli o znacaju dela svetih otaca. Zbog toga oni misle da mi na knjigu postanja gledamo kao istorijski

udzbenik ili udzbenik hemije i biologije.

Подели на овим сајтовима

@Djunis

SU TU koadamiti ili ne.

ti je pogresan.

Hajde da cujem stavku po stavku, STA GRESIM?

Hajde rekapituliraj svoju elementarnu logiku i da vidim taj "ispravni" metod zakljucivanja

Odakle ovakva DOGMA?

SU TU koadamiti ili ne.

Ovo cujem samo od tebe...

Ako je odredjeno od strane Boga da samo jedna licnost moze biti nosilac MOGUCNOSTI necega nebitno

je da li su "koriscnici" te mogucnosti uopste pristuni da li ih ima 10 ili 100.

Osnovna logika. Dakle ovo su limiti u kojim mozemo razgovarati.

Poslusaj predavanja vladike Ignjatija. Ne znam sta drugo da ti kazem jer jednostavno ne baratas tacnim

podacima.

Подели на овим сајтовима

@Djunis

SU TU koadamiti ili ne.

ti je pogresan.

Пази Аквиљо.

Није потребна само једна некаква личност. Потреба је личност Божија. Адам као човек не може да оствари однос са Богом који је потребан за вечни живот ако нема посредника који је сам Бог. Дакле та личност која се узводи у везу са Богом је личност Богочовека Христа.

Адам и Ева су имали једну другачију службу домостроја стварања од те коју ти тумачиш. Адам и Ева су требали да рађају и ништа више. Односно да се воле и да пуне свет без саблазни и греха.

Волео бих да се вратиш на оне основе које ти Ђунис напомиње о значају слободе личности. Дакле, све док нас није Адам родио у греху, што значи кроз палу природу, то јест све док није суновратио природу у смрт, до тада нико није могао да се обрете у смрти без своје воље. Ми се сада рађамо у смрти јер смо створени у смрти, односно у актуализованој и оствареној смрти. А таквог нечег није било пре пада.

Једном речју, не постоје некакви коадамити пре пада. Постоје једино Адам и Ева који су пали и кроз чији је пад цела творевина прошла кроз еволуцију. Тешко за разумевање? Шта ћеш.

Ovo naprosto cinjenicno nije tacno.

Pitanje slobodne licnosti je irelevatno za ovaj slucaj.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...