Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Slucajnost je samo izraz koji se koristi zbog nemogucnosti da se predvide mutacije. To je zapravo delovanje sprega razlicitih sila koji nama deluju kao slucajnost. Tamo gde se pojavljuju matematicki modeli nema slucjanosi. U abiogenezu su verovali i Sveti oci. Na primer Sveti Vasilije Veliki je verovao da je zemlja prozeta Bozijom energijom i da iz nje natasju razne zivotinje poput riba i ptica.

Подели на овим сајтовима

Slucajnost je samo izraz koji se koristi zbog nemogucnosti da se predvide mutacije. To je zapravo delovanje sprega razlicitih sila koji nama deluju kao slucajnost. Tamo gde se pojavljuju matematicki modeli nema slucjanosi. U abiogenezu su verovali i Sveti oci. Na primer Sveti Vasilije Veliki je verovao da je zemlja prozeta Bozijom energijom i da iz nje natasju razne zivotinje poput riba i ptica.

Ti mislis da su mutacije procesi koji su precizno planirani od strane nekog viseg bica, ali mi nismo u stanju da ih razumijemo, mislis da ne postoje nikakve greske?

Подели на овим сајтовима

Nauka vidi put od amebe do čoveka kao put ,,slučajnosti" i ništa više od toga.
Ona konstatuje da su se uslovi stekli i to i to se desilo...

,,Dođe mi REČ Jahvina - znadoh te prije nego si začet u majčinoj utrobi."
(Reč Božija Jeremiji 1, 4)

Postavljena slika
*

Hajde sada svi da postavimo sebi jedno pitanje - Da li je postojao program (inteligentni dizajn) po kome je određeni spermatozoid trebao one noći da oplodi jajnu ćeliju da bi se kasnije rodio Jeremija?
Svaki je ima podjednake šanse u početku. Pa je opet te noći, te daleke godine,
začet baš Jeremija, a ne neko drugi. I mi to bez ikakvog znaka pitanja tumačimo kao promisao ili providnost Božiju.
Zašto nas onda zbunjuje ista stvar kod evolucije i nastanka Adama?

Подели на овим сајтовима

Nauka vidi put od amebe do čoveka kao put ,,slučajnosti" i ništa više od toga.

Ona konstatuje da su se uslovi stekli i to i to se desilo...

,,Dođe mi REČ Jahvina - znadoh te prije nego si začet u majčinoj utrobi."

(Reč Božija Jeremiji 1, 4)

Postavljena slika

*

Hajde sada svi da postavimo sebi jedno pitanje - Da li je postojao program (inteligentni dizajn) po kome je određeni spermatozoid trebao one noći da oplodi jajnu ćeliju da bi se kasnije rodio Jeremija?

Svaki je ima podjednake šanse u početku. Pa je opet te noći, te daleke godine,

začet baš Jeremija, a ne neko drugi. I mi to bez ikakvog znaka pitanja tumačimo kao promisao ili providnost Božiju.

Zašto nas onda zbunjuje ista stvar kod evolucije i nastanka Adama?

Slucajnost je jer je mogli biti I drugacije.

Подели на овим сајтовима

Slucajnost je samo izraz koji se koristi zbog nemogucnosti da se predvide mutacije. To je zapravo delovanje sprega razlicitih sila koji nama deluju kao slucajnost. Tamo gde se pojavljuju matematicki modeli nema slucjanosi..

Теорија вероватноће је грана математике која се бави анализом случајних феномена.

:mahmah:

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ti mislis da se sve desava sa svrhom, pa kako evolucioni biolozi misle drugacije?

Zato sto to nama izgleda tako iz nase perspektive. Dao sam ti primer oplodnje. Koliko spermatozoida krene prema jajnoj ćeliji? A koliko uspe je oplodi? JEDAN! Da li u trenutku ejakulacije postoji bilo kakav razlog da baš neki određeni spermatozoid stigne pre ostalih i odradi sve što treba da bi oplodio jajnu ćeliju, ako predpostavimo da su svi podjednako zdravi? Rekao bih da nema. Ali ipak, stiže samo jedan! Za bilo kog naučnika koji posmatra proces, izbor je potpuno slučajan! Zdravorazumski, izbor je potpuno slučajan! Ali je Gospod sigurno znao da ću te noći da budem zacet baš ja, a ne neko drugi! Ne postoje takve situacije koje su bez upliva ”strane sile”, tj. Gospoda. Ali za nas ljude izgleda kao da jesu, jer mi ne znamo na koji način On deluje. Ono što mi vidimo je sam proces i prirodni uzroci koji stoje iza toga. Nekada nam nešto izgleda kao slučajnost iz naše perspektive, ali je daleko od toga da u onom najdubljem smislu slučajnost postoji!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Kad se uzme u obzir sta se sve pripisuje slucajnosti morali bi da redefinisemo stosta....

Mislim u pitanju su takve verovatnoce da relativno gledano nista manje verovatno ne bi bilo da mrtav covek ozivi ili nesto slicno.

Dovoljno je ovo - sto vise miliona godina dodajes ne bi li zaba postala princ kroz evolutivni proces, nesrazmerno vise se uvecavaju sanse da se dogodi neka globalna kataklizma (tipa asteroid) i ode mas' u propas'.  I onda nam jedini argument ostaje - jeste da su male sanse ali tu smo svi, dakle evolucija je istina.

Подели на овим сајтовима

Zato sto to nama izgleda tako iz nase perspektive. Dao sam ti primer oplodnje. Koliko spermatozoida krene prema jajnoj ćeliji? A koliko uspe je oplodi? JEDAN! Da li u trenutku ejakulacije postoji bilo kakav razlog da baš neki određeni spermatozoid stigne pre ostalih i odradi sve što treba da bi oplodio jajnu ćeliju, ako predpostavimo da su svi podjednako zdravi? Rekao bih da nema. Ali ipak, stiže samo jedan! Za bilo kog naučnika koji posmatra proces, izbor je potpuno slučajan! Zdravorazumski, izbor je potpuno slučajan! Ali je Gospod sigurno znao da ću te noći da budem zacet baš ja, a ne neko drugi! Ne postoje takve situacije koje su bez upliva ”strane sile”, tj. Gospoda. Ali za nas ljude izgleda kao da jesu, jer mi ne znamo na koji način On deluje. Ono što mi vidimo je sam proces i prirodni uzroci koji stoje iza toga. Nekada nam nešto izgleda kao slučajnost iz naše perspektive, ali je daleko od toga da u onom najdubljem smislu slučajnost postoji!

Pa da li onda Gospod djeluje i kod prirodne selekcije, kako tu zamisljas mjesto Gospoda ili ga guras samo kako tebi odgovara i gdje to izgleda pozitivno :)

Подели на овим сајтовима

Kad se uzme u obzir sta se sve pripisuje slucajnosti morali bi da redefinisemo stosta....

Mislim u pitanju su takve verovatnoce da relativno gledano nista manje verovatno ne bi bilo da mrtav covek ozivi ili nesto slicno.

Dovoljno je ovo - sto vise miliona godina dodajes ne bi li zaba postala princ kroz evolutivni proces, nesrazmerno vise se uvecavaju sanse da se dogodi neka globalna kataklizma (tipa asteroid) i ode mas' u propas'.  I onda nam jedini argument ostaje - jeste da su male sanse ali tu smo svi, dakle evolucija je istina.

Stara prica. 

Nemas tri blage veze sta je evolucija i kako radi. Onda izmsilis svoju neku novu evoluciju koja nigde ne postoji i onda po forumima "rusis" tu svoju verziju evolucije koja nigde ne posotji osim u tvojoj glavi.

Tu zaista nema pomoci osim "knjigu u sake i nauci sta je evolucija" jer to protiv cega se ti sad  boris u teoriji evolucije uopste ne postoji.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Griso, polazis od pogresnih premisa. Oplodnja jajne celije nije slucajno za nauku, vec bi se pre reklo izvjesno, radi ogromnog broja speramtozoida koji opsjedaju jajnu celiju tokom jedne ejakulacije. Nema nista specijalno u jednom spermicu osim cinjenice da je on jedan od 100 ili 200 miliona koji su izbaceni tokom ejakulacije. Drugo, jedan je iskaz da je Bogu znano koji od tih sto miliona ce penetrirati zid jajne celije, a drugi je iskaz da je Bog direktno vodio taj jedan svojom nekom silom da se probije. Da bi iz moje prespektive vjernika bilo uvjerljivo da je Bog licno djelovao kod oplodnje, onda bi logicno bilo da znamo da jedan jedini spermic da izlazi iz ejakulacije i sam se probija do zida celije, a ne njih 100 miliona. Cinjenica da ih ima u toliko broju, samo ide u prilog obzervaciji da nikakava visa sila ne stoji u direktnom navodjenju. Osim toga da se ne doticeno biologije, a treba da znas i da ne uspjeva oplodnja nakon jedne ejakulacije, vec nekd je potrebno godinu dana intenzivnog interkursa i bombardovanje sve zbirno milijarde i milijarde spermatozoida da bi doslo do oplodnje. 

Tu sad dolazimo do zakona velikih brojeva, ili jos bolje zakona jako velikih brojeva koji kaze da sa dovoljno velikim broj pokusaja da se neki dogadjaj izvede, i svaka nevjerovatna stvar ce se pretvoriti u vjerovatnu. Kako je moguce da organska materija nastane putem abiogeneze? Pa upravo zato i postoji toliki ogroman svemir, sa milijardama galaksija, trilionima zvijezda i kvadrilionima planeta. Broj nekakvih muckanja koji se odvijaju putem zakona fizike i biliogije je toliko veliki da je matematicki izvjesno da bar na jednoj planetici kakva je ova nasa zemlja nastane zivot. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...