Jump to content

Препоручена порука

КАЛЕНДАР ПОВРЋА

ФЕБРУАР:

· Уколико временске прилике дозвољавају може се садити у башти: црни и бели лук, першун, шаргарепа, пашканат, ротквице, салата, спанаћ, грашак

МАРТ:

· У марту се сеје: першун, шаргарепа, пашканат, ротквице, спанаћ, грашак
· Сади се купус, кељ, келераба, кромпир, рен

АПРИЛ:

· Почиње и директна сетва: паприка (у 1 декади априла); парадајз (у 2 декади априла); боранија, пасуљ, краставци, тиквице, кукуруз шећерац (у 3 декади априла)
· Сади се: кромпир, купус, келераба, карфиол

· Почиње и берба првог поврћа: млади лук, ротквице, салата, спанаћ

МАЈ:

· Сеје се: кукуруз шећерац, краставац, пасуљ, лубеница, диња
· Сади се: парадајз, паприка, плави патлиџан, целер, лубеница, диња

· Бере се: салата, спанаћ, кељ
· Поћиње да се вади: шаргарепа и млади кромпир

ЈУН:

· Припрема се земљиште и почиње сетва цвекле и празилука

· Бере се: салата, спанаћ, купус, карфиол, кељ, келераба, ротквица, тиквице, шаргарепа, млади лук

ЈУЛ:

· Сеје се касна боранија, ротквице, краставци корнишони
· Сади се јесењи купус, кељ и касни парадајз

· Почиње берба: парадајза, паприке, краставца
· Почиње вађење кромпира (обично у 3 декади јула месеца)

АВГУСТ:

· Вади се лук и беру: парадајз, паприка, плави патлиџан, тиквице, лубеница, диња

СЕПТЕМБАР:

· Почиње и берба јесењег поврћа

ОКТОБАР:

· У октобру почиње сетва озимних сорти поврћа
· Вади се сво коренасто поврће и спрема у подрум и трап
· Бере се касно поврће

НОВЕМБАР:

· У новембру се бере касно и коренасто поврће
· Припрема у подрум и трап

ДЕЦЕМБАР:

· Може се већ полако и садити рана зелена салата и лук

WWW.POLJOPRIVREDNISAVETNIK.COM

Kalendar povrća - Radovi u povrtarstvu po mesecima za najzastupljenije vrste povća koje se kod nas uzgajaju

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, баштовани!

Да ли неко има добре предлоге за обрану од пужева?

Имам малу башту, неколико подигнутих лејица у дрвеним сандуцима. И пужеви ми немилосрдно поједу све што им се свиђа - салату, боранију, ротквице... Оставе понешто додуше, шаргарепу и млади црни лук.

Кишним данима, има их на десетине. Посипала сам неке (органске) гранулице по земљи, око биљака, али ништа. 

Сваки савет је добродошао.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Плаво Небо рече

ФЕБРУАР:

· Уколико временске прилике дозвољавају може се садити у башти: црни и бели лук, першун, шаргарепа, пашканат, ротквице, салата, спанаћ, грашак

МАРТ:

· У марту се сеје: першун, шаргарепа, пашканат, ротквице, спанаћ, грашак
· Сади се купус, кељ, келераба, кромпир, рен

Mi tek sad treba da krenemo sa sadnjom, ako Bog da. Jos je zemlja hladna, tek sad krece da bude kako valja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, ГорданаП рече

Помаже Бог, баштовани!

Имам малу башту, неколико подигнутих лејица у дрвеним сандуцима. И пужеви ми немилосрдно поједу све што им се свиђа - салату, боранију, ротквице... Оставе понешто додуше, шаргарепу и млади црни лук.

Кишним данима, има их на десетине. Посипала сам неке (органске) гранулице по земљи, око биљака, али ништа. 

Mi ih lepo sakupljamo, pa damo nekima iz naselja sto ih posle prodaju, a nesto se mislim da ih mozda nekad i spremim malo za klopu. Inace, dobra je ona neka sitna zica ili mreza da se npr. stavi preko leje, da ne mogu da udju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Mi ih lepo sakupljamo, pa damo nekima iz naselja sto ih posle prodaju, a nesto se mislim da ih mozda nekad i spremim malo za klopu. Inace, dobra je ona neka sitna zica ili mreza da se npr. stavi preko leje, da ne mogu da udju.

У питању су пужеви голаћи, овде мало има оних са кућицом. А ови су баш ... да их не пипнеш. Пробаћу бакарну мрежицу по зиду леја, читам да не воле бакар, али не знам да ли је тачно или је маркетиншка фора за наивне.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, ГорданаП рече

У питању су пужеви голаћи, овде мало има оних са кућицом. А ови су баш ... да их не пипнеш. Пробаћу бакарну мрежицу по зиду леја, читам да не воле бакар, али не знам да ли је тачно или је маркетиншка фора за наивне.

Pa onda samo mreza ili sitna zica da ne mogu da prodju.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, ГорданаП рече

Помаже Бог, баштовани!

Бог ти помогао! Моје искуство са пужевима јесте такво да сам их отерао пепелом. Током зиме сакупљам пепео у бурету и онда на пролеће окопам траву около јагода и свуда у круг поспем пепео. Трава из пепела слабо расте, а пужева нема. Ваљда им је пепео љут. Онда су уместо пужева кренули мрави да се скупљају. За њих сам у круг, около фолије али ван домашаја биљака, просуо пепеин. Киша га некад спере па онда поспем поново.

Подели на овим сајтовима

Хвала на савету, мораћу да се снађем за пепео, немам у кући шпорет. По трави између леја, посула сам ону дрвену пиљевину (не знам како се каже код нас, комадићи коре дрвета) , крупније комаде јер су оштрији, па ћу видети да ли ће то помоћи. Још их нема, јер је још хладно, али их ускоро очекујем :945729:.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, ГорданаП рече

Хвала на савету, мораћу да се снађем за пепео, немам у кући шпорет. По трави између леја, посула сам ону дрвену пиљевину (не знам како се каже код нас, комадићи коре дрвета) , крупније комаде јер су оштрији, па ћу видети да ли ће то помоћи. Још их нема, јер је још хладно, али их ускоро очекујем :945729:.

Код нас се за термин ''дрвена пиљевина'' користи другачији назив тј или струготина. Све једно, знамо о чему се ради. Него, пробај и са кречом у праху па њега поспи около леја. Купиш мало џаче и користиш га тако повремено. Он је љут па ваљда неће преко њега прелазити.

Подели на овим сајтовима

sezona je sremuša ili divljeg belog luka (medveđi luk) da li je neko pokušavao da presadi divlji beli luk u baštu? svaki savet dobrodošao...

za puževe sam čuo da bilo kakva vrsta bodljikavih grana im smeta (sečke od ruža i tome slično) a ima i trik sa posudom (klopkom) u koje se sipa pivo 

ove godine pokušavam po prvi put da se bavim "no-till" baštom a imam i četiri klasična uzdignuta kreveta gde mi je kompost ustvari malč ... tako da svi saveti u vezi tih i ostalih "organskih" metoda su dobrodošli

• Свиђа ми се 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, dragisa рече

sezona je sremuša ili divljeg belog luka (medveđi luk) da li je neko pokušavao da presadi divlji beli luk u baštu? svaki savet dobrodošao...

Nema tu nista posebno brate, samo lepo iskopas sa busenom i obezbedis mu isto toliko veliko mesto. Samo ne znam da l` se bas sad moze presadjuje, nisam siguran kako ide kad je vec pocela sezona. U svakom slucaju - probaj, nista ne kosta, a ako probas, javi kako je uspelo. :)

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, obi-wan рече

Nema tu nista posebno brate, samo lepo iskopas sa busenom i obezbedis mu isto toliko veliko mesto. Samo ne znam da l` se bas sad moze presadjuje, nisam siguran kako ide kad je vec pocela sezona. U svakom slucaju - probaj, nista ne kosta, a ako probas, javi kako je uspelo. :)

jel tebi uspelo presađivanje? 

pošto vidim na netu da jako teško uspeva u baštama...baš traži šumske uslove..

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...