Jump to content

Гуглес телефон (Google less) - мини тест

Препоручена порука

Управо сам данас пазарио дуго очекивани телефон.

Гуглес, безгуглирајући, без глутена...овај...без гугл сервиса (Google less).:smeh1:

Како се код нас још некако стидљиво појављује, тешко га је наћи још увијек, и нисам могао све досад да га набавим. Пошто сам опет са каравном у Азији одлучио сам да пазарим један. 

Телефон ко телефон, Хуавеј модел, овдје ћу само навести искуство што се тиче самог покретања телефона и подешавања корисничког окружења на оно како смо навикли. 

Дакле телефон нема гугл сервисе, то значи да нема гугл продавницу, нема силне неке преинсталиране будалештине попут гугл музике, гугле филмова, гугл плеј услуге,  и крвопију Керијер услуге (Carrier Services), Фејсбук сервисе /Services, App manager i App instaler/ (Никад ми није било јасно зашто су ове апликације  долазиле преинсталиране и не могу се обрисати једино онемогућити!), поред ових чангризала ту су и оне које једино употребљавамо а нису преинсталиране, попут јутјуба, хрома, драјва, мапа итд....Такођер како нема гугл продавнице, фејсбук апликација и евентуално воцап не долази преинсталирана. 

Све у свему, потребно је мало труда да се ове апликације инсталирају, и није ништа захтјевно него код класичног гугл телефона, један мини корак више треба да се направи јер неке апликације се не могу пронаћи директно у Хуавеј продавници. Како то ради? 

Хуавеј има своју продавницу као и гугл. За разлику од гугла не захтјева да се улогујеш него можеш скидати све бесплатне апликације, за апликације које коштају потребно је логовање. 

Кад се уђе у продавницу и пронађе нека апликација, рецимо ја сам овдје приказао вибер, који је доступан онда се лако инсталира као и на гугле телефону: 

viber_image_2021-01-15_22-11-341.jpg

Други случај је кад нема неке апликације, рецимо мени је требао убер, и онда то изгледа овако. Хуавеј има уграђен "Петел претраживач" који претражује апликације на екстерним сајтовима, самим веб страницама власника, или на неким већ сад специјализованим платформама које скупљају на једно мјесто све апликације за инсталирање екстерним путем. Овдје се кликне прво да се скине Убер, и онда Хуавеј рподавница га верификује да ли има неки претњи и ако је фајл чист онда га инсталира и појави се класична икона на екрану. 

viber_image_2021-01-15_21-47-45.jpg

Дешавало се да сам скинуо рецимо главну гугл апликацију и да након скидања и верификације фајл није хтјео да се инсталира као да је био оштећен. Углавном пошто ми гугле не треба, било ми је свеједно а још једна коју сам хтјео скинути ћу пронаћи на други начин. Све остало од јутјуба, месинџера, воцапа, убера, ВК итд...сам скинути без проблема и инсталирао без проблема и све ради и ферцера. Чак сам и неке банковне апликације пронашао што је врло интересантно. Све у свему екран овако изгледа након завршеног подешавања:

viber_image_2021-01-15_21-45-48.jpg

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Justin Waters рече

Никад ми није било јасно зашто су ове апликације  долазиле преинсталиране и не могу се обрисати једино онемогућити!

Kako sto, pa da mozes da ih zavolis vremenom... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Evo, da iskoristim da ovde postavim i puritanca, tj. "Librem 5" - ovako nesto ja prizeljkujem od telefona. :)

...

PURI.SM

Introducing the – Librem 5 by Purism

...

l5-v1-18_9-turn-around.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ITSFOSS.COM

Android is not the only option for your smartphones. Meet some open-source Linux based Android alternatives for your mobile phone.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, obi-wan рече

Kako sto, pa da mozes da ih zavolis vremenom... :smeh1:

С неке стране је и разумљиво ако имаш телефон на коме гугл сервиси обједињују рад свих апликација па она не можеш имати могућност брисања како не би оштетио комплетне "напоре гугла да ти пружи што бољу услугу" (јадни сатраше се), али какве везе имају фејсбукови сервиси да и они буду интегрисани у систем без могућности брисања? Никакве осим што показује ниви кохабитације ових великих компанија у настојању да имају што већу контролу над подацима и кориштењем апликација. 

Иначе, на телефону без гугл сервиса, свакој апликација можеш дати онолико дозвола колико ти желиш и онолико колико је минимално потребно да би она радила и неће те смарати систем како ниси дао одобрење неком тамо наводно хабу, приступ како би апликација могла јелте исправно радити. Значи има смисла дати рецимо камери, или неком месинџеру да ти приступа сликама или контактима како би могао да шаљеш слике у комуникацији или убацејуш нове разговоре кроз контакте. 

Али нема смисла да рецимо једна "Carrier service", да би могао да користиш СМС поруке има приступ сензорима за тијело. А то ми је управо било на прошлом телефону, гдје сам сваки пут добивао нотификацију да апликација СМС поруке неће радити исправно ако "Carrier service" не допустиш да има приступ сензору тијела...ВТФ...сензор тијела има смисла само за фитнес и сличне аликације...Али то је гугл једно инвазивно смеће, док се приближиш нивоу да контролишеш уређај по свом нахођену одмах ти дају до знања да то тако неће моћи, као све партнерске му компаније из силиконске долине. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, obi-wan рече

Evo, da iskoristim da ovde postavim i puritanca, tj. "Librem 5" - ovako nesto ja prizeljkujem od telefona. :)

...

PURI.SM

Introducing the – Librem 5 by Purism

...

l5-v1-18_9-turn-around.jpg

Oво је нешто скроз тазе, видим да је прва серија изашла тек 1 новембра 2020. Значи то тек долази на тржиште. 

Линкус телефони ће бити врло занимљиви, само сам мишљења ако ће да успију нека од ових технолошких компанија која прави мобилне требада узме једну верзију и додатно је унаприједи. Иначе остаће као и линкус на рачунару само за искрене заљубљенике и ентузијасте. 

Mежутим, до тад, запаприли су му цијену мало брутално. 

SHOP.PURI.SM

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

С неке стране је и разумљиво ако имаш телефон на коме гугл сервиси обједињују рад свих апликација па она не можеш имати могућност брисања како не би оштетио комплетне "напоре гугла да ти пружи што бољу услугу" (јадни сатраше се), али какве везе имају фејсбукови сервиси да и они буду интегрисани у систем без могућности брисања? Никакве осим што показује ниви кохабитације ових великих компанија у настојању да имају што већу контролу над подацима и кориштењем апликација. 

Ja velim - stavi ti sta `oces na telefon/kompjuter, ali ostavi mogucnost da ja to sklonim. Zakljucavacenje programa da ne mogu da se obrisu je obican totalitarizam, a svako pravdanje toga najgroznije levonjarsko buncanje, i to od onih koji se izlomise da nam objasne kako su bas oni etalon nekakve slobode izbora.

Najbolji primer za ovo je, inace, sam swinjdows - do verzije 7 imao si potpunu kontrolu nad svime, ukljucujuci i update, tj. bukvalno sve si mog`o da iskljucis po zelji, a da bi iskljucio morao si da budes malcice pismeniji, sto je samim tim iskljucivalo mogucnost slucajnog brisanja i gasenja neceg vaznog.

Sad imas brljotinu koja se sama podize na update u sred rada, premesta i brise (!) licne fajlove, i kojesta jos nebulozno. To nije nikakva greska onih koji to prave, nego prosta direktiva da se kupcima sasvim ukine upravo slobode biranja, iako su za taj proizvod posteno platili.

A sad jos nameravaju da predju na oblak, tj. da ceo sistem bude potpuno van domasaja kupca/korisnika. Adobe je vec pres`o na taj pretplatnicki model, i sasvim je jasno i ocigledno da je to jedna opsta teznja prakticno svih takvih korporacija. I tu, k`o sto si i sam zapoceo ovu temu, dolazi do pucanja i razlaza, i to je i dobro.

Naravno, cinjenicu da servisi prate i prodaju korisnika kao robu/informaciju bolje da i ne komentarisemo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Oво је нешто скроз тазе, видим да је прва серија изашла тек 1 новембра 2020. Значи то тек долази на тржиште. 

Линкус телефони ће бити врло занимљиви, само сам мишљења ако ће да успију нека од ових технолошких компанија која прави мобилне требада узме једну верзију и додатно је унаприједи. Иначе остаће као и линкус на рачунару само за искрене заљубљенике и ентузијасте. 

Mежутим, до тад, запаприли су му цијену мало брутално. 

SHOP.PURI.SM

Jeste, u tehnologiji sve novo sto se pojavi je uvek papreno. Kad se setim kol`ko su kostali HDD sa mozda 5 GB memorije, a gledaj sad kol`ko su od njih jeftiniji ovi sa celim terabajtom. Nema sumnje da ce i ovde neko sirenje i omasovljenje linux telefona da obori cenu na isti takav nacin.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, obi-wan рече

Najbolji primer za ovo je, inace, sam swinjdows - do verzije 7 imao si potpunu kontrolu nad svime, ukljucujuci i update, tj. bukvalno sve si mog`o da iskljucis po zelji, a da bi iskljucio morao si da budes malcice pismeniji, sto je samim tim iskljucivalo mogucnost slucajnog brisanja i gasenja neceg vaznog.

Swinjfows mi je danas uradio drugi upadte firmware u 7 dana...sve više vjerujem da ne znaju više šta rade, totalno su im se pogubili konci. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...