Jump to content

Ретроактивна наплата пореза на зараде из иностранства

Препоручена порука

пре 1 сат, GeniusAtWork рече

Pa nisu ovo gastarbajteri. Gastarbajteri imaju odjavljeno prebivalište u Srbji i prijavljeno u nekoj zemlji gdje imaju privremeni ili stalni boravak ili čak državljanstvo, tako da oni ne potpadaju u tu kategoriju. Ovo se odnosi na one koji ima status rezidenta i recimo odu negdje van da rade privremeno ne odjavljujući se i onda primaju platu na lokalni račun. Mada ne znam kako će uhvatiti ljude koji primaju platu na taj strani račun, osim ako ne budu dizali preko bankomata gdje ih onda mogu upratiti. 

Ovo je nevjerovatno ludilo. Primjenjuju metode uređenih država, ali ne kreću od glave nego od repa. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Justin Waters рече

Pa nisu ovo gastarbajteri. Gastarbajteri imaju odjavljeno prebivalište u Srbji i prijavljeno u nekoj zemlji gdje imaju privremeni ili stalni boravak ili čak državljanstvo, tako da oni ne potpadaju u tu kategoriju.

Многи које знам не одјаве пребивалиште. Технички, то је прекршај, ал тако је и већином никога то не занима осим ако те позову на војну вежбу или на суд, а ти се не одазовеш, једино тад можеш да имаш проблем. Банке уопште не контролишу да ли је пребивалиште одјављено, а не контролише ни пореска управа ни АПР. И никада нисам чуо да је потраживан порез од некога ко је зарадио плату и иностранству и тамо платио порез без обзира на пребевилиште. Људи најнормалније пребаце своје зараде на девизни рачун у домаћим банкама и на то не плаћају додатни порез ако је већ плаћен. 

пре 17 минута, Justin Waters рече

Ovo je nevjerovatno ludilo. Primjenjuju metode uređenih država, ali ne kreću od glave nego od repa. 

Једина уређена држава за коју знам да потражује порез од свих својих држављана, чак и оних који никада нису крочили тамо, је Америка.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

Многи које знам не одјаве пребивалиште. Технички, то је прекршај, ал тако је и већином никога то не занима осим ако те позову на војну вежбу или на суд, а ти се не одазовеш, једино тад можеш да имаш проблем. Банке уопште не контролишу да ли је пребивалиште одјављено, а не контролише ни пореска управа ни АПР. И никада нисам чуо да је потраживан порез од некога ко је зарадио плату и иностранству и тамо платио порез без обзира на пребевилиште. Људи најнормалније пребаце своје зараде на девизни рачун у домаћим банкама и на то не плаћају додатни порез ако је већ плаћен. 

Pa da na udaru, tj pod prijetnama će biti najviše oni kojima pare ležu direktno na račun u Srbiji. To što oni maštaju da će im strane banke dati račune od srpskih državljanja kao na tacni mogu samo da maštaju. Bar tako mi se čini, jer imam poznanika iz Slovenije koji je radio vani kao freelenser i dobijao je platu na austrijski račun, i nikad nije koristio karticu te banke u Sloveniji jer ako bi to radio onda bi ga sistem spazio. Tako da ne znam šta ovi misle da su nešto bolji od Slovenaca. 

пре 12 минута, Juanito рече

Једина уређена држава за коју знам да потражује порез од свих својих држављана, чак и оних који никада нису крочили тамо, је Америка.

Sebe bi mogao da vidim kako plaćam porez SAD-u u nekoj varijanti državljanin, a živi vani jer taj porez neuporedivo manji nego onaj kojeg plaćaš u matici. Dok ovdje kako mi se čini Srbija traži pun iznos zaradio pare izvan ili u Srbiji što je besmisleno i do bezobrazno. To malo poreza koje Ameri traže kad nisi prijavljen, čak bi rekao može biti opravdano s obzirom koji nivo usluga SAD kao država može pružiti svojim državljanima koji žive vani, što ne može da se pored sa Srbijom koja u tom segmentu nudi samo kikiriki. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Иначе што се тиче расправе о томе ко ће све бити опорезиван, неко је рекао да ће се опорезивати сваки прилив из иностранства, укључујући и пошиљке. Мислим да су поменули пошиљке ако се не варам. Шта рећи, Турци су узимали мање...

пре 3 часа, Justin Waters рече

Sebe bi mogao da vidim kako plaćam porez SAD-u u nekoj varijanti državljanin, a živi vani jer taj porez neuporedivo manji nego onaj kojeg plaćaš u matici. Dok ovdje kako mi se čini Srbija traži pun iznos zaradio pare izvan ili u Srbiji što je besmisleno i do bezobrazno. To malo poreza koje Ameri traže kad nisi prijavljen, čak bi rekao može biti opravdano s obzirom koji nivo usluga SAD kao država može pružiti svojim državljanima koji žive vani, što ne može da se pored sa Srbijom koja u tom segmentu nudi samo kikiriki. 

Чак су ја мислим стизала решења људима који су зарађивали преко АдСенса, што је ако се не варам Ирска компанија, с којима имамо споразум о двојном опорезивању, ал као исплата стигла из неке друге филијале итд. Мислим провидно је, само се гледа да се извуче што више пара пред крај године јер је буџет осакаћен. Ако буде опет "100 евра", онда шта рећи сем да се понавља сценарио из доба након зацарења КПЈ...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...