Grizzly Adams Написано Септембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2010 Ne verujem da su bili iz redova vlastele jer se u oskudnim izvorima uglavnom pominje da su gajili prezir prema bogastvu, velicali siromastvo i bili za miroljubivu politiku koja ne namece nikome silu.Mislim da ih je crkva proganjala jer nisu htel da placaju danak crkvi, kako god se to zvalo u ono vreme... 0212_rolleyes Проблем је, као што кажеш, у "оскудним изворима", тј. имамо врло мало веродостојних података о њима, али је познато да им се прикључио и добар део властеле, па су успели да и део српске војске у то време придобију за себе. Још један извор забуне јесу каснији покушаји разних секти да себи нађу историјско оправдање, па се онда позивају на Богумиле као своје "претходнике" и представљају их као бајне и сјајне. Истина је вероватно негде на средини. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Септембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2010 ... и углавном су (касније) примили ислам. 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Verovatno zbog ovakvih gospodja. Mozda bih i ja... 0110_hahaha А би ли? Или би било - само тетки да однесем лек? „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2010 Ne verujem da su bili iz redova vlastele jer se u oskudnim izvorima uglavnom pominje da su gajili prezir prema bogastvu, velicali siromastvo i bili za miroljubivu politiku koja ne namece nikome silu.Mislim da ih je crkva proganjala jer nisu htel da placaju danak crkvi, kako god se to zvalo u ono vreme... stadaradim Проблем је, као што кажеш, у "оскудним изворима", тј. имамо врло мало веродостојних података о њима, али је познато да им се прикључио и добар део властеле, па су успели да и део српске војске у то време придобију за себе. Још један извор забуне јесу каснији покушаји разних секти да себи нађу историјско оправдање, па се онда позивају на Богумиле као своје "претходнике" и представљају их као бајне и сјајне. Истина је вероватно негде на средини. Za vlastelu koja im se prikljucila mogu da razumem, mozda su oni hteli da pridobiju vlast jer su Bogumili odbijali placanje danka crkvi, a posto je crkva u to vreme bila vlast iz senke iliti sjedinjena sa drzavnom vlasti.Sto se tice sekti to je toliko providno da bi se poverovalo...ali ok, a o kojim ono vreme...znas li mozda o kojim je sektama to rec? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2010 Ne verujem da su bili iz redova vlastele jer se u oskudnim izvorima uglavnom pominje da su gajili prezir prema bogastvu, velicali siromastvo i bili za miroljubivu politiku koja ne namece nikome silu.Mislim da ih je crkva proganjala jer nisu htel da placaju danak crkvi, kako god se to zvalo u ono vreme... 0409_feel Проблем је, као што кажеш, у "оскудним изворима", тј. имамо врло мало веродостојних података о њима, али је познато да им се прикључио и добар део властеле, па су успели да и део српске војске у то време придобију за себе. Још један извор забуне јесу каснији покушаји разних секти да себи нађу историјско оправдање, па се онда позивају на Богумиле као своје "претходнике" и представљају их као бајне и сјајне. Истина је вероватно негде на средини. Za vlastelu koja im se prikljucila mogu da razumem, mozda su oni hteli da pridobiju vlast jer su Bogumili odbijali placanje danka crkvi, a posto je crkva u to vreme bila vlast iz senke iliti sjedinjena sa drzavnom vlasti.Sto se tice sekti to je toliko providno da bi se poverovalo...ali ok, a o kojim ono vreme...znas li mozda o kojim je sektama to rec? Ако се не варам адвентистичка "пророчица" Елен Вајт је о њима писала у једној својој књизи, мислим да је "Велика Борба". Многи од њих себе називају "савременим богумилима". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Ne verujem da su bili iz redova vlastele jer se u oskudnim izvorima uglavnom pominje da su gajili prezir prema bogastvu, velicali siromastvo i bili za miroljubivu politiku koja ne namece nikome silu.Mislim da ih je crkva proganjala jer nisu htel da placaju danak crkvi, kako god se to zvalo u ono vreme... 0205_whistling Проблем је, као што кажеш, у "оскудним изворима", тј. имамо врло мало веродостојних података о њима, али је познато да им се прикључио и добар део властеле, па су успели да и део српске војске у то време придобију за себе. Још један извор забуне јесу каснији покушаји разних секти да себи нађу историјско оправдање, па се онда позивају на Богумиле као своје "претходнике" и представљају их као бајне и сјајне. Истина је вероватно негде на средини. Za vlastelu koja im se prikljucila mogu da razumem, mozda su oni hteli da pridobiju vlast jer su Bogumili odbijali placanje danka crkvi, a posto je crkva u to vreme bila vlast iz senke iliti sjedinjena sa drzavnom vlasti.Sto se tice sekti to je toliko providno da bi se poverovalo...ali ok, a o kojim ono vreme...znas li mozda o kojim je sektama to rec? Ако се не варам адвентистичка "пророчица" Елен Вајт је о њима писала у једној својој књизи, мислим да је "Велика Борба". Многи од њих себе називају "савременим богумилима". Dr Aleksandar Birviš odlično predavanje o Bogumilima i o Svetosavlju. 1.http://www.isusdolazi.org/hriscanski-portal/index.php?option=com_rokdownloads&view=file&Itemid=158&id=343:z-bogumili-birvisaleksandar 2.http://www.isusdolazi.org/hriscanski-portal/index.php?option=com_rokdownloads&view=file&Itemid=158&id=345:z-svetosavlje-birvis Нисам слушао предавање али сам дужан да упозорим да је Dr Aleksandar Birviš пентикостални проповедник који је некада био православан и завршио православни богословских факуктет (!) средином прошлог века. Молимо АДМИРАЛА да не поставља протестантска предавања или ако их поставља да назначи које је хришаћанске орјентације и да постави тамо где је место или овде. 777bakisin Хвала на разумевању, о. Агапије 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 U svakom slucaju hvala svima na informacijama i prisecanjima 4chsmu1 dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Evo šta o Bogumilima u jedoj kratkoj crti piše ep.Atanasije u knjizi "Zablude raskolnika, takozvanih -Starokalendaraca-" "Од Монтаниста касније су настали Масалијанци и Павликијанци, а од ових последњих балкански богумили (које је, као што је познато, Стефан Немања протерао из Србије као вагабунде и џабалебиће, јер су, поричући Цркву, црквено крштење, брак и децу, заводили прост свет; Свети Сава их је обраћао саветима на покајање, а не "прогонима", као су тврдили комунистички "историчари"). Сви су они током времена ишчезли са историјске позорнице Цркве." Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Pa kako su onda nestali ako nisu bili progonjeni??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 svima sretan praznik И молитвама Светог Јована Претече, свако добро од Господа! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Kao i sve šjekte koje su poput njih nestale. Kao što nema Montanista, pavlikijanaca, arijanista.... Prosto nisu se primili u narodu i vremenom su sve nestale. To što su postojale neke čak i stotinama godina, to je prilično malo u odnosu na istoriju kršćanstva. Pogledaj samo sestro ove protestantske crkve amerikanske. Nema nijedna od njih ni 200 godina, a mnoge i ni stotinu. Šta je to? Prilično su destruktivne i prilično nesupješne u svojoj misiji. Da su uspješne, zar ne bi većina tradicionalnih kršćana sada bilo u tim protestantskim sektama? A one su nasuprot svim svojim finansijskim blagostanjem i agresivnim marketingom, ipak ograničene na svoje američke šljedbenike i šaku nesretnika u ostalom Svijetu. Da budemo na čisto. Bogumili su bili šjekta i kao takvima nisu imali šta da traže u pravoslavnoj historiji, sem da budu zabilježeni kao jedan pasus u enciklopediji. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Slazem se!!! mene samo interesuje nesto vise o njima jer zaista ima jako malo podataka o njima, manje nego o drugim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Април 14, 2014 Пријави Подели Написано Април 14, 2014 Da li mi netko može pomoći u odgovorima vezana uz SPC, Stevana Nemanju, bogumile i druge optužbe koje se nalaze ovdje: http://195.154.7.11/bgdcafe.net/forum/showthread.php?1162-Pravoslavlje/page5 ili ovdje: http://195.154.7.11/bgdcafe.net/forum/showthread.php?4068-Jesu-li-evan%C4%91eoske-%28protestantske%29-crkve-sekte/page2 "Nigde u vaskolikom Pravoslavlju nema toliko paganskih rituala slavljenja nekakvih slava - slavljenja svetaca, pridavanja božanskih atributa tim ljudima, uvođenja nekih vlastitih- nigde drugde viđenih ceremonijala sem u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi. Znači SPC sektaši u okviru planetarne pravoslavne crkve, jer stvara podvojenost u odnosu na propisani jedinstveni način pravoslavnog služenja Bogu. (stalno treba imati na umu da je izvor pravoslavlja Rusija, jer to izgleda nije jasno ovdašnjim pravoslavnim fundamentalistima) U dogmatskim crkvenim zajednicama ne može biti bogosluženja ''na svoj načlin'', mora biti jedinstveno ( i u Moskvi i u Banja Luci i BG -u), a ako to nije slućaj, kao što nije, onda je to po definiciji koju ovde stalno ponavljate SEKTAŠENJE. Autokefalnost SPC to potvrđuje, nema jedne pravoslavne crkve već njih više". Protestanti! Ne znam što bih točno rekla, ja sam katolkinja, ali vama to neće biti teško odgovoriti. Znam da nije pravo vrijeme za diskusije, jer smo u Velikom isvetom tjednu kad oči duše trebaju biti uprte u Raspetoga...ali, neću da mi ti postovi ostanu bez odgovora. (moderator sam na Religiji na tom forumu i stalo mi je...) Dakle, molim pomoć da to riješimo...uz Božju pomoć. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Јануар 22, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2019 https://istorijabl.weebly.com/uploads/9/8/3/5/9835868/vaso_glusac_istina_o_bogumilima.pdf Одлична расправа на тему Богумила Др Глушца. Препоручујем свима који су заинтересовани за ову тему. И волео бих да још неко прочита како бисмо дискутовали даље. Срндаћ је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срндаћ Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 On 22.1.2019. at 16:03, Давид рече https://istorijabl.weebly.com/uploads/9/8/3/5/9835868/vaso_glusac_istina_o_bogumilima.pdf Одлична расправа на тему Богумила Др Глушца. Препоручујем свима који су заинтересовани за ову тему. И волео бих да још неко прочита како бисмо дискутовали даље. Ово долази на ред за читање, чим завршим што тренутно читам. Иначе, оно што до сада знам о богумилима указује ми на то да су они били највише некаква ad hoc појава на Балкану, а и шире. Манихејска секта која је настала у Бугарској око некаквог старца Богумила, а све под утицајима источњачких учења, па која је протјерана из свих православних земаља ( Стефан Немања им је нпр. спаљивао језике, називани су "бабунима" у Србији ) и која се на крају скрасила у Босни као плодном тлу за своје учење - изгледају ми као претеча протестантизма, јер им је читав успијех почивао на одбацивању богатства Источне и Западне цркве и искреном вјеровању у сиромашки и аскетски живот, што долази из истог основног замјерања које је и Мартин Лутер имао, а то је да се Црква превише обогатила и удаљила од једноставности Христа. Били су средњевјековни "антиестаблишмент" покрет у суштини. Зато их "мејнстрим" није могао уопште трпити. Папа је слао више крсташких ратова противу Босне како би искорјенио "патаренску јерес", док је Душанов законик жестоко санкционисао ширење "бабунске ријечи". Нису били, дакле, омиљени у околини - што се поклопило са Босном која такође није имала добре односе са својим сусједима ( Угарска је стално гледала да преко Римокатоличке цркве прошири своју власт и на Босну, Србија је гледала да узме што може за себе и да утиче такође преко православне цркве колико је то могуће на Босну ), па не чуди зашто се секта изопштеника нашла као бубрег у лоју у земљи која је сама била изопштеник у својој околини. Један папин легат је, средином 15. вијека, спомињао само једног босанског великаша ( ако се добро сјећам, име му је било Иван Палижна, мада можда и гријешим ) као "јединог вјерног католика у читавој земљи", а он је владао над области која је етнички ионако била хрватска. Босански краљеви су само номинално били римокатолици ( осим Стјепана Томаша и Стјепана Томашевића, два посљедња босанска краља ), али су увијек главну ријеч у вјерским стварима давали цркви босанској. Исто су радили и босански властелини, поготово херцег Стјепан Косача, који је подигнуо како римокатоличке тако и православне богомоље, али је његов главни савјетник увијек био дјед цркве босанске. Главно питање је зашто су римокатоличка и православна црква опстале након доласка Османлија, а зашто су богумили тек тако нестали? Уобичајени одговор је да Црква босанска није имала развијену црквену хијерархију која би дала чврст организациони ослонац за отпор исламизацији и асимилацији ( али се онда одмах након тога описују разни чинови у ЦБ са својим словенским називима - па је то наочиглед противрјечно ). Ја бих прије рекао да су се богумили распршили јер заправо нису имали развијену позитивну теологију, него су своје постојање заснивали на отпору свему ономе што су видјели као застрањивања Источне и Западне цркве. Па када су Османлије дошле, само су прешли у ислам који је био теолошки и идеолошки далеко јачи и развијенији. Као када су сви они марксисти и комунисти у нас одједном пресврнули у националисте без проблема. Ништа ново у историји. А на тему се враћам чим завршим књигу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SerbCro Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 Prije nekoliko godina, rece jedan kolega (pravoslavni), sanjao sam bogumile, ono, svasta covjek sanja, mislim se, ali obzirom da on nije nista o tome citao, niti razmisljao kako kaze... Vjera je stvar srca, pa tako svako namjetanje vjere, bilo pravoslavne, katolicke, islamske, protestantske, nije prihvaceno pred bogom, I ako su ti ljudi odbili na silu pripadati, u ovom slucaju, pravoslavnoj crkvi, potpuno ih razumem. Ucili smo iz istorije da su bili progonjeni, tako da prica da su asimilirali u islam, ne pije vodu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука