Jump to content

Penzioni fondovi u teskim gubicima...

Оцени ову тему

haveaniceday

Препоручена порука

пре 42 минута, Bilbija рече

Pa kapiras li da bi ti promenio samo povrsinu u kvadratnim kilometrima na kojoj bi vrsio "centralizovanu" vlast ... zasto na regionalnom  a ne drzavnom nivou? Ili na nivou mesne zajdenice?

Ne bi samo to promenilo. Zato sto gradjani nisa mnogo bolje znaju koja ulica treba da se asfaltira u nisu i kako se trose njihove pare. Decentralizuje potrosnju para i stavlja odgovorne za trosenje para direktno pred gradjane. Zato je i svajcarska podeljena u kantone i zato glasaju onako javno. 

Jednostavno sto je vise centralizovano to vise korupcije imas i vise missmanagmenta. 

Цитат

Tu se ne menja sustina vec samo broj stanovnika ili povrsina na kojoj bi vrsio centralizovanu vlast.

Menja se. Postoji razloga sto su sve ove zemlje koje toliko gotivis toliko podeljene i decentralizovane. Primetili su stetu sa vecom centralizacijom i adresiraju je. Menja se odgovornost menja se mnogo toga. Menja se generalno ponasanje ljudi. Kao sto rekoh, pogledaj svajcarce, nisu oni ludi sto imaju podeljeno na kantone i sto glasalu lokalno a ne globalno.  Nisu ni ludi sto imaju direktnu a ne parlamentarnu demokratiju. 

Jednostavno sto je vlast dalje od naroda - to ce vise narod da ima stete i to ce vise vlast da bude "udaljena" od naroda i delovanjem. 

prosto receno lakse se dogovore 10 coveka sta im je problem i kako ce da ga rese ( i mnogo postenije) nego milion ljudi. 

ti si predsednik malog lokalnog grada zaduzen za ciscenje tog grada. I tebi je ispred kuce prljavo, komsije te ne gotive bas jer im ne radis posao za koji si izabran. 

A ako si neki birokrata u nekom gradu 200 kilometara daleko, nit vidis saljm nit te zanima.. zanima te samo da nekako obezbedis glasove da ides dalje, a to mozes da radis prostom kupovinom glasova uz pomoc radnih mesta i usluga.... (ko sto se i radi) 

Цитат

Ali u slucaju zdravstvene zastite prevencija igra kljucnu ulogu i na delu se danas pokazuje da americko zdravstvo je nesposobno da perevntivno deluje kao i sama drzava te imas 5 miliona obolel,ih i 200 000 mrtvih. 10 puta vise po glavi stanovnika na Floridi nego u siromasnoj Srb

Po toj logici srbija je sposobnija i od spanije i od italije .... a uganda je sposobnija od cele evrope ..... 
Da bi uopste pricali o tim stvarima moramo da vidimo kako je ko brojao mrtve. Ne znam sta mozes da zakljucis sada o tome, da bi imao bilo koji dobar zakljucak moras da imas dobre podatke. 

Al mi se ne mere o tome da pricam ovde, ocu sa tobom da pokusam da rascistim neke stvari oko lopuza u sistemu posto mislim da tu ima mesta za slaganje. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, haveaniceday рече

Ne bi samo to promenilo. Zato sto gradjani nisa mnogo bolje znaju koja ulica treba da se asfaltira u nisu i kako se trose njihove pare. Decentralizuje potrosnju para i stavlja odgovorne za trosenje para direktno pred gradjane. Zato je i svajcarska podeljena u kantone i zato glasaju onako javno. 

Gradjani Nisa znaju isto koliko i ja iz Italije...a jos manje znaju ko je bolestan a ko nije a i ne zanima ih. Pitaj nekoga iz centra nisa treba li da se asfaltira neka ulica na periferiji ... nece znati ni gde je..

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Bilbija рече

Gradjani Nisa znaju isto koliko i ja iz Italije..

Pa dobro ako ti mislis da gradjani Nisa (kao celina) znaju isto koliko ti iz Italije koja ulica treba da se asfaltira u nisu prvenstveno. Mislim logicno da to bolje zna centralni organ iz beograda koji je jednom dosao u nis nego neko ko zivi tamo i koraca po tim ulicama.....

Mislim ja sam poprilicno siguran da sam dok sam studirao u nisu znao dobro gde gazim u blato a gde je put normalan.. svakako verujem da sam bolje znao od nekog ko u nis nije krocio... 

sakupi ljude da glasaju i dobices najvise glasova za onu ulicu koja zulja najveci broj ljudi... 

Ja ne znam kako da te ubedim da to sto pricas nije tacno osim sto mogu da ti ukazem na sisteme koji se vode tom logikom i imaju mnogo bolje rezultate nego sistemi koji se ne vode. 

A to rade i tako deluju i Nemci... i Svajcarci i Italijani i Australijanci i Japanci i Norvezani i Svedjani... 

Svi se vode tom logikom koju ti ja pricam.... svi dobri sistemi  i bogate drzave su podeljeni tom logikom...bas zato sto su primetili da centralizacija ima silne negativne efekte koji su posledica ljudske prirode i jednostavno nemogucnosti da covek donosi odluke toliko globalno.. i podelili su lokalno sve odluke koje se ticu lokala... opremljenost bolnica, skole lokalne, ulice lokalne smece lokalno... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, djordje.pesic рече

Zasto mislis da je patnja zagarantovana a sreca nije?

Pa tako smo građeni.

Svaki živi organizam se bori za opstanak.

Oseća neki nedostatak i teži da ga ukloni. Glad, žeđ, vrućina, hladnoća, seksualni nagon, bolest, finansijske potrebe... i na kraju smrt.

Nista nije zagarantovano, osim da ko se rodi, taj ce jednom i da umre i da stane pred Boga.

Patnja je zagarantovana kao i smrt a "stajanje pred Bogom" je samo tvoja vera. To sigurno nije zagarantovano.

Potpuno je besmisleno da kazes da ne treba roditi dete, jel postoji rizik da ce se muciti u paklu.

Ne, to je vrlo smisleno.

Zamisli da rodiš dete i da ga odmah potom kidnapuju. I posle da ga muče, siluju pedofili, uzimaju mu organe itd.

Malo razmisliti o toj mogućnosti (ma koliko ona bila mala) nipošto nije besmisleno.

Zar ne bi pomislio da bi možda u tom slučaju bilo bolje da nisi stvarao dušu koja će se stravično mučiti bez ikakvog smisla? 

Da li bi je stvarao da si znao da će rezultirati time?

A ti još veruješ u večne muke u paklu za neke ljude.

Znači ovo što sam napisao samo u večnosti.

Ludilo.

WWW.DW.COM

Hiljade majki u zemljama regije uverene su da su im bebe otete, proglašavane mrtvim i prodavane. Sumnje potvrđuje i svedok Marko Ivić iz nemačkog Landshuta, kojem je u Beogradu 1988...

Zar samim tim ne uskratis sansu istom tom detetu da se spase i ode u Raj?

Kome da uskratiš ako se ne rodi?

Ko da se spasi ako se nije ni rodio?!?

Ti hoćeš prvo da stvoriš problem (grešnika kome preti pakao) da bi mogao da se spasi?!

Prvo bi da zapališ kuću pa da izigravaš vatrogasca?!

0ehekly0xs341.jpg.6ece7684ba1aae22fec6f3b08c8b2c07.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Tumaralo. рече

0ehekly0xs341.jpg.6ece7684ba1aae22fec6f3b08c8b2c07.jpg

E matori stvarno gledam da se ne mesam jer te stvarno gotivim, vidim da si misleci tip osobe.. ali izbegavaj tu pesimisticnu filozofiju... danasnji svet je bolji nego ikad.... a zivot je patnja, ali je i sreca... Po mom misljenju greh je da dobri ljudi kao Djordje Pesic nemaju decu, jer bas takvi kao on (vredni, radni, posteni, iskreni i Hriscani) treba da ostavljaju svoje gene kako ove bioloske tako i kulturne. To isto vazi i za tebe. 

Jer ti ako neces da imas decu, znas ko ce da ih ima? neodgovorni i raspikuce... paraziti.. 

Zato, treba da imas decu ako mozes i ako imas devojku dobru. ako nemas onda nema veze... 

Uopste ne razumem filozofiju po kojoj oni koji kapiraju ovakve stvari ne treba da imaju decu, to je greh prema covecanstvu. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Tumaralo. рече

Apostol Pavle doslovno kaže "bolje je ne ženiti se",

Свети апостол Павле каже Коринћанима:

”А за оно што ми писасте: добро је човјеку да се не дохвата жене, али због блуда сваки нека има своју жену и свака нека има својега мужа. Муж нека указује жени дужну љубав, тако и жена мужу. Жена није господар од својега тијела, него муж; тако и муж није господар од својега тијела него жена. Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем. Али ово говорим као мишљење, а не као заповијест.” (1. Кор. 7, 1-6).

Где ти овде видиш да он каже да је боље не женити се? Нигде нема код Светог Апостола да он нешто заповеда Хришћанима у Коринту, већ износи своје мишљење, даје им савет. Што значи, да си ти погрешно протумачио речи Светог апостола Павла. ”Па опет да се састанете” дословно значи да након периода у којем пребивају у посту и молитви, па и у телесном уздржању, муж и жена могу да имају брачне односе, да задовоље телесни нагон, да их не би сатана искушавао и навео на ко зна који грех. А када двоје супружника имају телесни однос, Божија је воља да ли ће (или неће) из тог односа де се роди нови живот.

пре 13 часа, Tumaralo. рече

Isus kaže "blago nerotkinjama"

Опет погрешно тумачиш речи Господње. Хајде да видимо шта каже тачно Господ:

”А за њим иђаше велико мноштво народа и жена, које плакаху и нарицаху за њим. А Исус обазревши се на њих рече: Кћери јерусалимске, не плачите за мном, него плачите за собом и за својом децом. Јер, ево долазе дани у које ће се рећи: Благо нероткињама, и утробама које не родише, и дојкама које не дојише. Тада ће почети говорити горама: Падни на нас; и бреговима: Покриј нас! Јер кад овако чине са сировим дрветом, шта ли ће бити са сухим?”... (Лк. 23, 27-31)

Пре него што је изрекао ове речи Господа су одвели пред Пилата и Ирода, на суд. Затим је народ Израиља захтевао од Пилата да пусти Вараву, а да Исуса разапне. Након осуде Христа следи пут на Голготу, речи које Исус изговара окупљеном народу и женама које наричу над његовом судбином. Затим га воде на распеће где Син Божји и умире на Крсту. Како не схваташ да ове Христове речи уопште не значе да он женама саветује да не рађају, још мање да им наређује да то не чине (рађају)? Он им само предочава оно што ће им уследити, као праведни гнев Божији зато што су њихови мужеви изабрали разбојника уместо Њега, иако је Он претходно чинио чуда, исцељивао болесне од свих болести, говорио им о Царству Небеском, поучавао их да буду добри и да се кроз подвиг усавршавају (на земљи) до оне мере која ће им омогућити да наследе живот вечни у Царству Небеском. И као врхунац, на Њему не беше ниједне кривице, сем што су неки завидни људи желели да Он умре, да нестане, да им не би Својом појавом и делима дирао у савест.

Реци ми, у некој великој невољи: земљотресу, орканима, олујама, поплавама, ратовима, када људи морају да иду у збег, коме је лакше да крене у збег - оним брачницима који имају децу, или оним који немају? Па нормално је да ће лакше бити онима без деце. Мањи ће им бити терет. Онима са децом, биће теже, јер ће морати да мисле и на децу, и на себе. Исконски нагон (матерински и татерински) који постоји у сваком нормалном човеку неће дозволити родитељима са децом да их оставе на милост и немилост непријатељима и природним стихијама. Сасвим супротно. У жељи да сачувају потомство биће спремни да положе и свој живот (ако је то потребно) не би ли им деца преживела. И у историји имаш немали број примера које сведоче о томе. Да ли ти је сада макар за нијансу јасније да Исусово ”благо нероткињама” не значи - ”жене, престаните са рађањем деце”?

Поновићу још једном - Сав Нови Завет је ода рађању и животу! Не случајно, Црква у свом годишњем богослужбеном кругу слави (молитвено прославља и сећа се) свега три рођендана (рођења). Први рођендан који прослављамо 8/21. септембра је Рођење Пресвете Богородице, Оне Жене у чијој се утроби сместио Несместиви. Само њено зачеће било је знамење Божије, где је нероткиња (Света Ана) - сузним молитвама, смирењем,  вером и надом која је надилазила сва људска умовања - измолила од Бога да промени законе природе, и у дубокој старости јој подари чедо. И то не било коју Кћер, већ ону која је са смирењем прихватила вест коју јој је благовестио Архангел Гаврил, да ће на Њој бити милост Божија, и да ће зачети од Духа Светога, да ће родити Сина који ће бити велики и назваће се Син Вишњега!...

Други рођендан који прослављамо је Рођење Светог Пророка и Претече Јована (Крститеља) - 24. јуна/7. јула). Истог оног Јована који је и пре зачећа у утроби матере своје, на чудесан начин пројавио да сила Божија пребива на њему. И у његовом случају је Бог пројавио да тамо где Он хоће руше се закони природе.

Трећи рођендан, Рођендан над Рођенданима - Рождество Христово, прича је за себе. На свет долази Богомладенац Христ, Син Божији, Јединородни, Рођен од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бог истинити од Бога истинитог, рођен а не створен, Једносушан Оцу Кроз кога је све постало...

пре 14 часа, Tumaralo. рече

Potrebno imati kolosalnu kognitivnu disonancu da tako olako pređeš prego ovoga.

......

Što se ostalog tiče, vidim da nisi u stanju da vodiš slobodnoumnu raspravu na ovu temu, dakle bez pozivanja na Crkvu.

Tvoja deviza je "JA imam vere, pa sam bezbrižan u slučaju da rodim dete koje će samo znati za patnju". 

Svaka ti čast. Tvoja vera je zapanjujuća.

Као што ти већ једном рекох Хришћани све мере Христом и Његовом мером. Какав бих ја то био Хришћанин да чиним другачије? Не бих се могао назвати следбеником Христовим. И поновићу ти још једном: без сагледавања Тајне Крста немогуће је разумети зашто неки људи пате. Зашто пате деца, зашто болују, зашто умиру, зашто се рађају са одређеним физичким недостацима и хендикепима? Ако будеш успео да докучиш ту тајну, схватићеш да никоме није лако да носи Крст који му је господ наменио. Није лако, али у Христу је утеха. Он је тај Који људима даје снагу јер је  Својим Васкрсењем победио смрт, уништио окове ада и унео радост и тамо где је туга свакодневни гост. Још једном, свим срцем ти желим да докучиш зашто се у Крсном дрву крије велика сила, и каква је то сила коју Крст има у себи, којом (том крсно-васкрсном силом) и тугу претвара у радост. До тада, остај ми у здрављу и весељу.

Подели на овим сајтовима

On 26.8.2020. at 11:41, haveaniceday рече

E matori stvarno gledam da se ne mesam jer te stvarno gotivim, vidim da si misleci tip osobe.. ali izbegavaj tu pesimisticnu filozofiju...

Pazi, NIJEDAN veliki filozof nije imao decu (osim Barklija koji je bio anglikanski sveštenik i oženio se tek u 40tim).

Šta misliš zašto je to tako?

Antički grčki filozofi su mahom smatrali da je život na zemlji neki vid kazne a rađanje dece su doživljavali kao obavezu prema polisu (za ekonomiju i rat).

Ako gledaš i sa deontološke strane i sa utilitarističke strane, rađanje je nemoralno.

Mene lično prestravljuje mogućnost da budem uzrok nečije bezizlazne patnje. Da bacim kockicu pa šta bude.

Ne bih koristio hipotetičkog potomka kao sredstvo za postizanje nekog cilja ma kakav on bio (eugenski cilj je svakako besmislen a pored toga ja sebe ne smatram uzornim genetskim materijalom)

Njutn, Tesla, da Vinči, Faradej, Maksvel takođe nisu imali potomstvo.

Genralno je trend da low IQ imaju više dece i to ništa ne može sprečiti.

To je priroda stvari.

High IQ su uvek birali da poreknu svet (celibat i monaštvo kroz istoriju, oduvek ali posebnu od pitagorejaca pa nadalje).

A hrišćani kažu da "čitav svet u zlu leži".

phgyke1x6ei31.thumb.jpg.1fc66e926fd6ed99a726dff70dab66e1.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

Pazi, NIJEDAN veliki filozof nije imao decu. Šta misliš zašto je to tako?

Zato sto su uglavnom bili malo autisticni i nisu znali sa zenama. 

Zamisli sada da su tesla u newton ostavili svoje gene a ne milisav lokalni alkoholicar peta generacija alkosa koji jedva cita i pise? Ciji bi geni napravili ovaj svet boljim mestom? Svih tih filozofa koji nisu imali decu, ili deca Nikole Tesle, Isaaka Newtona i svih tih filozofa koji nisu imali decu? 

Цитат

Genralno je trend da low IQ imaju više dece i to ništa ne može sprečiti. High IQ su uvek birali da poreknu svet (celibat i monaštvo kroz istoriju, oduvek ali posebnu od pitagorejaca pa nadalje).

To je i problem. Ostavljaju svet debilima, degenericima, nemoralnim i destruktivnim, dok ljudi koji mogu da pruze mnogo dobrih stvari ovom svetu kroz sirenje svojih gena ne pruze. 

Dobar razlog zasto u svetu ima te patnje o kojoj pricas jeste zato sto low iq degenerici imaju decu, a high iq genijalci nemaju. 

Ako moralan ispravan i inteligetna covek hoce da ovaj svet postane bolji, najbolje sto moze da uradi jeste da napravi decu koja ce nositi tu baklju posle njega. 

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да треба да се уведе неки број за оне који на овај или онај начин закидају на плтама и пензијама па да шаљемо смс, да не банкротирају. Влада оскудација:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Ја мислим да треба да се уведе неки број за оне који на овај или онај начин закидају на плтама и пензијама па да шаљемо смс, да не банкротирају. Влада оскудација:)

Ja mislim da ti treba da otvoris firmu pa da srdacno dajes plate. Brzo bi se mi opravili da su nam privrednici takvi genijalci i ekonomski doktori pravednog i cistog morala kao sto si ti, a ne ove barabe... koje te prijave na minimalac pa ti daju platu na ruke jer te mrze... :D 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...