djordje.pesic Написано Август 28, 2020 Пријави Подели Написано Август 28, 2020 @Tumaralo. Ti ili si trol ili nemas sve daske u glavi. Ako si decomrzac, slobodno zivi bez dece, niko ti ne brani. Malo prelistaj Jevandjele, Gospod je na jednom mestu rekao da ako ne budemo kao deca, necemo naslediti Carstvo Bozije. Onaj ko nema decu, nikad, ali nikad nece moci da razume onog koji ima decu. Tu nema diskusije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 28, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2020 пре 12 минута, djordje.pesic рече @Tumaralo. Ti ili si trol ili nemas sve daske u glavi. Ako si decomrzac, slobodno zivi bez dece, niko ti ne brani. Malo prelistaj Jevandjele, Gospod je na jednom mestu rekao da ako ne budemo kao deca, necemo naslediti Carstvo Bozije. Onaj ko nema decu, nikad, ali nikad nece moci da razume onog koji ima decu. Tu nema diskusije. Ma nije on trol, nisi ti na njega obracao paznju. Voli da eksperimentise sa idejama to sam ja provalio odavno. Ne veruje on u to toliko tvrdo koliko deluje. djordje.pesic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 28, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2020 пре 12 часа, Вилер Текс рече Онда ниси уопште кометентан да причаш о односу послодавац запослени. Ја ти причам из свог искуства. Ја ти само кажем да је наивно то како ти гледаш, да се плата плаћа на црно, тј половина. Тиме се откид од пензије онога ко ти доноси новац а то није ок. И говорим о онима који израбљују раднике, не плаћају прековремено, нбацују додатне послове који нису предвиђени уговором и то не плаћају и сличне ствари. Где то има да те запосли неко као туристичко водича а онда ти тражи да учествујеш у селдиби канцеларије и ти кажеш нећу а он ти залепи отказ и каже а у уговору пише испуњава све налоге послодавца. То су робовски односи. Измислио сам занимање у ово примеру али веруј ми да се ово дешава. Prekovremeno treba da se placa tu nema nikakve dileme. Dodatni poslovi ne smeju da se dodaju tu nema nikakve dileme. NIsu robovlasnicki ali jesu jako neposteni i problematicni odnosi koji postoje. I tu se slazemo 100 %. Ljudi koji to ne rade jesu lopuze. Ali ovo o cemu smo ja i ti krenuli da pricamo je nesto drugo. Penziono, sociono i porez na rad su porezi na teret zaposlenog. Poslodavac ima svoje poreze koji su porezi na dobit i njegovu platu, parafiskalne namete, ekolosku taksu itd. Jer je penzija para koju TI STEDIS za TVOJU BUDUCNOST. Nije para koju POSLODAVAC STEDI za tebe. Isto tako zdrastveno je para od kojih ti placas drzavi usluge zdravstva koje ti koristis. A nije zdravstvo nesto sto tebe poslodavac casti i sto je njegova duznost. Znaci svaki covek u Srbiji kada zaradi 300 eura on je duzan da drzavi plati 100 eura (nesto preko zaokruzicemo). Kada covek kod nekih poslidavaca zaradi 1000 eura, poslodavac mu plati 200 na belo i 100 eura drzavi a ostalih 700 na crno. To nije po defaultu iz motiva nepostenja i pljacke. Ja znam gomilu poslodavaca koji placaju sve uredno, prekovremeno itd... ali placaju minimalnu platu na ruke, jer radnici tako hoce, vise para dobijaju tako nego da dobijaju celu platu na racun. Jednostavno manje im ocene drzava. Ovo ostalo se slazemo. Apsolutno sve. Medjtuim ono sto je odlicna manipulacija drzave jeste sto ne daju radnicima bruto platu na ruke, vec odmah od poslodavca naplate ono sto radnik duguje. Pa tako radnici misle da su poslodavci ti koji ih peljese a ne drzava. Kada bi ti dobio svoju punu platu od recimo 1000 eura i onda bi morao da odes u poresku upravu i da platis 350 eura... a imas zdravstvo i skolstvo kako imas .... onda bi malo razmislio da li ova drzava radi posao kako treba. I da li ova drzava zasluzuje tvojih 350 tesko zaradjenih para. A pritom te i ne stiti jer ti nije placeno prekovremeno... Juanito је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Август 28, 2020 Пријави Подели Написано Август 28, 2020 пре 16 минута, haveaniceday рече Prekovremeno treba da se placa tu nema nikakve dileme. Dodatni poslovi ne smeju da se dodaju tu nema nikakve dileme. NIsu robovlasnicki ali jesu jako neposteni i problematicni odnosi koji postoje. I tu se slazemo 100 %. Ljudi koji to ne rade jesu lopuze. Ali ovo o cemu smo ja i ti krenuli da pricamo je nesto drugo. Penziono, sociono i porez na rad su porezi na teret zaposlenog. Poslodavac ima svoje poreze koji su porezi na dobit i njegovu platu, parafiskalne namete, ekolosku taksu itd. Jer je penzija para koju TI STEDIS za TVOJU BUDUCNOST. Nije para koju POSLODAVAC STEDI za tebe. Isto tako zdrastveno je para od kojih ti placas drzavi usluge zdravstva koje ti koristis. A nije zdravstvo nesto sto tebe poslodavac casti i sto je njegova duznost. Znaci svaki covek u Srbiji kada zaradi 300 eura on je duzan da drzavi plati 100 eura (nesto preko zaokruzicemo). Kada covek kod nekih poslidavaca zaradi 1000 eura, poslodavac mu plati 200 na belo i 100 eura drzavi a ostalih 700 na crno. To nije po defaultu iz motiva nepostenja i pljacke. Ja znam gomilu poslodavaca koji placaju sve uredno, prekovremeno itd... ali placaju minimalnu platu na ruke, jer radnici tako hoce, vise para dobijaju tako nego da dobijaju celu platu na racun. Jednostavno manje im ocene drzava. Ovo ostalo se slazemo. Apsolutno sve. Medjtuim ono sto je odlicna manipulacija drzave jeste sto ne daju radnicima bruto platu na ruke, vec odmah od poslodavca naplate ono sto radnik duguje. Pa tako radnici misle da su poslodavci ti koji ih peljese a ne drzava. Kada bi ti dobio svoju punu platu od recimo 1000 eura i onda bi morao da odes u poresku upravu i da platis 350 eura... a imas zdravstvo i skolstvo kako imas .... onda bi malo razmislio da li ova drzava radi posao kako treba. I da li ova drzava zasluzuje tvojih 350 tesko zaradjenih para. A pritom te i ne stiti jer ti nije placeno prekovremeno... U tom kontekstu je dobro sto se na zapadu daje bruto plata, pa onda zaposleni placa sta treba/hoce. Losija strana bi tu mozda bila sto bi se takav sistem vise oslanjao na licnu odgovornost coveka da sam stedi za svoju buducnost i da sam sebi placa zdravstveno. Kakav je mentalitet u Srbiji,mislim da bi se tu naslo poveci broj ljudi koje bi bolela patka za zdravstveno i penzioni, pa kad ulete u skripac, bilo bi kuku lele pomagaj. Mada ovde i sto obavezno placamo sve, opet nemamo neku preveliku vajdu od toga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 29, 2020 Пријави Подели Написано Август 29, 2020 On 27.8.2020. at 19:51, Талични Том рече Ова фотографија говори више од речи. Имам мисију, ја сам мама и ово је мој свет... Cringe. Inače, jel bi rodio dete u logoru Jasenovac? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 29, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2020 пре 5 часа, Tumaralo. рече Cringe. Inače, jel bi rodio dete u logoru Jasenovac? Ovaj argument o uslovima mi je glup. Radjali su ljudi decu u nikakvim uslovima, cak i gorim od jasenovca i zbog toga ja i ti danas postojimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Август 29, 2020 Пријави Подели Написано Август 29, 2020 пре 12 часа, Tumaralo. рече Inače, jel bi rodio dete u logoru Jasenovac? Значи, невероватно је колико ти постављаш глупа и неумесна питања!? Али, до бола и глупа и нумесна! Да ли ти заиста мислиш да су ти људи, без обзира да ли говоримо о Србима, Јеврејима, Ромима... размишљали о телесним односима на путу за Јасеновац и за време боравка у њему?! И да ли било ко нормалан у таквим околностима размишљао о телесним односима?! Па, нормално је да нико не би размишљао о рођењу детета у Јасеновцу, још мање о телесним односима и сличном. Нити једног тренутка се у Јасеновцу мислило о телесном. Најмање се мислило о телесном онако како ти трабуњаш. Те свете душе су знале да их усташе у Јасеновац нису звале буклијом на свадбено весеље, већ на једну другу врсту славља, коју ти не можеш да разумеш (али можеш да се спрдаш са Новомученицима јасеновачким постављањем неумесних питања попут овог!!!). То у Јасеновцу био је њихов пут на Голготу са Крстом на леђима - који нико други није имао да понесе - и са вером у Васкрсење и живот вечни. Време које су те Свете душе у Јасеновцу проводиле до ликвидације - упоредо са свакодневним мучењем, тортуром и радом до изнемоглости - било је испуњено молитвеном тишином, уздизањем њихових душа ка Небесима, призивањем имена Господњег и у немим разговорима са свим својим Светим прецима и (на жалост мање светим) потомцима... haveaniceday је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 30, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 10 часа, Талични Том рече Значи, невероватно је колико ти постављаш глупа и неумесна питања!? Али, до бола и глупа и нумесна! Pazi sa jedne strane jesi u pravu, ali ovo je cista filozofska debata u redu je postavljati "glupa" i "neumesna pitanja" Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 30, 2020 Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 22 часа, haveaniceday рече Ovaj argument o uslovima mi je glup. Radjali su ljudi decu u nikakvim uslovima, cak i gorim od jasenovca i zbog toga ja i ti danas postojimo. Svašta su ljudi nekada činili pa ne znači da je to dobro. Većina snošaja u prošlosti bila su u suštini silovanja. Što u braku što van braka. Zatim, imaj u vidu da je stopa mortaliteta deca pre puberteta pre Industrijske revolucije bila 40%. Jasno je da su pristojniji ljudi odlazili u manastire i rekli fuck the world a da smo mi potomci zločinaca i/ili glupljeg dela populacije. Kada ti i ja ne bismo postojali ne bi "nas" bilo ni briga...jer ne bi bilo nikoga da ga bude briga. Svako kontroliše rađanje danas... neko rodi jedno a neko dvoje dece. To vodi takođe u extinction samo sporije. Uostalom, reproduktivne tehologije i genetski inžinjering su na putu da potpuno obesmisle "svetost rađanja". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 30, 2020 Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 14 часа, Талични Том рече Значи, невероватно је колико ти постављаш глупа и неумесна питања!? Али, до бола и глупа и нумесна! Да ли ти заиста мислиш да су ти људи, без обзира да ли говоримо о Србима, Јеврејима, Ромима... размишљали о телесним односима на путу за Јасеновац и за време боравка у њему?! И да ли било ко нормалан у таквим околностима размишљао о телесним односима?! Па, нормално је да нико не би размишљао о рођењу детета у Јасеновцу, још мање о телесним односима и сличном. Нити једног тренутка се у Јасеновцу мислило о телесном. Најмање се мислило о телесном онако како ти трабуњаш. Те свете душе су знале да их усташе у Јасеновац нису звале буклијом на свадбено весеље, већ на једну другу врсту славља, коју ти не можеш да разумеш (али можеш да се спрдаш са Новомученицима јасеновачким постављањем неумесних питања попут овог!!!). То у Јасеновцу био је њихов пут на Голготу са Крстом на леђима - који нико други није имао да понесе - и са вером у Васкрсење и живот вечни. Време које су те Свете душе у Јасеновцу проводиле до ликвидације - упоредо са свакодневним мучењем, тортуром и радом до изнемоглости - било је испуњено молитвеном тишином, уздизањем њихових душа ка Небесима, призивањем имена Господњег и у немим разговорима са свим својим Светим прецима и (на жалост мање светим) потомцима... Ovo se sve dešava svakodnevno i u svakom trenutku samo izvan tvoga pogleda. Tebe čuva fragmentisana svest i religijske deluzije pa ne vidiš: Da se u svakom momentu rađaju genetski bolesna deca koja se pate od rođenja do smrti. Da se u svakom momentu rađaju gladna deca koja umiru u gladi. Da u svakom momentu deca bivaju kidnapovana, mučena i silovana. „Biraj dete – 10.000 maraka za jedno, 15.000 za blizance“ WWW.DW.COM Hiljade majki u zemljama regije uverene su da su im bebe otete, proglašavane mrtvim i prodavane. Sumnje potvrđuje i svedok Marko Ivić iz nemačkog Landshuta, kojem je u Beogradu 1988... Međutim, kada bi jasno video ove stvari, kada ne bi bio obuzet evolutivno adaptivnim religijskim zabludama, kako bi uspeo da ostvariš svoju primarnu fuknciju kao živo biće? Kako bi izvršio kopiranje gena? Kada bi postao svestan da je rođenje deteta jednako kockanju sa ljudskim životom (ruski rulet) gde kancer, šizofrenija i silovanje dolaze u obzir, kako bi bio u stanju da baciš kockicku ma koliko šanse bile velike ili male (a nisu male)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 30, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 14 минута, Tumaralo. рече Svašta su ljudi nekada činili pa ne znači da je to dobro. Ne znaci da je dobro, vec znaci da ti ne bi postojao (kao ni ljudska rasa) da se ljudi nisu radjali u teskim uslovima. Prosto reci "decu nije dobro radjati jer ce im biti tesko" nije valjan argument, jer mora da se stavi u kontekst. A kontekst je da li te zanima ljudska rasa ili ne. Ja sam licno uvek bio i bicu liberalne prirode, sto znaci da ako neko 'oce da radja neka radja, ako nece ne mora. Njihovo je, nije moje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 30, 2020 Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 3 часа, haveaniceday рече Pazi sa jedne strane jesi u pravu, ali ovo je cista filozofska debata u redu je postavljati "glupa" i "neumesna pitanja" Tako je. Ja bih voleo da se ovo shvati kao vežba, rasprava, itd. Da se niko ne uvredi niti shvati lično. Svi smo ovde anonimni, niko se u stvarnom životu ne zove ni Talični Tom ni haveaniceday a ni Tumaralo. Nekada izigravamo đavolje advokate, nekada zaoštravamo stavove do karikaturalnih razmera da bismo pretresli svaku sitnicu koja nam je intrigantna u datom momentu. Dijalektika braćo i sestre a ne zvona i praporci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Август 30, 2020 Пријави Подели Написано Август 30, 2020 пре 5 часа, haveaniceday рече Pazi sa jedne strane jesi u pravu, ali ovo je cista filozofska debata u redu je postavljati "glupa" i "neumesna pitanja" Свеједно каква је расправа у питању, није у реду постављати глупа и неумесна питања. Да је Тумарало. поставио питање пита: ”Да ли би родио дете у ратним условима”, о томе би могли смислено да расправљамо, јер су се деца рађала и у ратовима. Рађала су се у сиромашним, исто онако као што су се рађала и у богатим домовима. И то је лепота Божије творевине, да рађање деце и радост која са тим иде није привилегија богатих јединки. Рађала су се (и рађају) и здрава деца, као и она деца са одређеним хендикепом. Понављам, код нормалних људи сва се деца воле подједнако, како она која су суви генији, тако и она која су можда мало мање интелигентна, можда имају неки недостатак, али им нико не може порећи ону непатворену и искрену дечију радост која је у стању да преобрази људско срце, изнемогло од туге и од несрећа. Није исто расправљати о рађању деце у ратним условима и у логору смрти. У усташким логорима смрти није било места за телесне страсти, јер су они који су у њима битисали размишљали како ће да преживе тај пакао на земљи, а они који су били свесни да из тог пакла нема повратка - свако на свој начин - спремали су се за скорашњи сусрет са Творцем. пре 1 сат, Tumaralo. рече Ovo se sve dešava svakodnevno i u svakom trenutku samo izvan tvoga pogleda. Tebe čuva fragmentisana svest i religijske deluzije pa ne vidiš: Da se u svakom momentu rađaju genetski bolesna deca koja se pate od rođenja do smrti. Da se u svakom momentu rađaju gladna deca koja umiru u gladi. Da u svakom momentu deca bivaju kidnapovana, mučena i silovana. На ово твоје могао бих да додам да се у сваком тренутку рађају деца генији, врсни музичари, сликари, вајари, инжењери, архитекте, научници, лекари... као што се рађају и деца којима најбоље иду неки занати, итд. Нико не пориче ружне ствари које се свакога дана догађају у свету. Умиру деца и у саобраћајним несрећама, на порођају, даве се у реци. Па, ипак: Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова! И то је суштина наше вере. Да радост коју Ваксрсли Христос уноси у наше домове припрема је за ону радост која нас чека на Небу. А свакодневне бриге и патње део су нашег духовног узрастања, јачања наше вере и трпљења. Да би могао мало боље да схватиш шта значи родитељска љубав према деци, препричаћу ти чувену причо о мудром цару Соломону, који је био познат по својој мудрости. Једнога дана пред цара Соломона су донели две мајке које су се свађале око једног детета (мислим новорођенчета). Обе су говориле да је дете њихово. Никога није било да посведочи у корист једне (праве) мајке и мудри цар је морао да пресуди праведно. Соломон је мирно слушао њихову препирку, гледао оно јадно дете и после извесног времена прекинуо је тишину. Донео је одлуку да заодовољи обе мајке тако што ће пресећи дете и свакој од њих дати по једну половину детета. У тренутку када су обе жене чуле Соломонове речи, једна од њих је пала пред његове ноге, заплакала и кроз плач рекла: ”Молим те, немој то да чиниш. Дај дете њој (и показала је на своју супарницу). Дете је њено, није моје!”. Мудри цар Соломон је умирио уплакану жену и рекао присутним чуварима, који су чували дете, да дете да тој мајци, а не овој другој. Ову другу су извели и небитно је (за ову нашу расправу) шта су с њом урадили. Видиш ли колика је љубав мајке према свом детету, које је носила у утроби својој, да је била спремна да се одрекне свог детета само да би оно живело?! Имао сам прилику да гледам како новорођенче излази из мајчине утробе. Гледао сам како се једно створење мучи сатима, трпи јаке порођајне болове, плаче, стење, али не одустаје да види своје чедо. Ни у сну не можеш да замислиш каква је радост тек порођене жене када јој принесу новорођенче и привију га на њене груди. И то су тренуци када се брише граница између Неба и земље. Да ти не пишем да је иста радост и код оних жена које су у својим утробама носиле децу за коју су знала да ће се родити са неким недостацима. И код тих жена је радост била иста када би им принели и на груди ставили ту децу. Један умни владика ми је једном приликом рекао да се таква деца воле и више него ова обична, јер су таква деца посебан благослов Божији. Имам прилику да у месту у коме живим често срећем једно аутистично дете. Када ми то дете приђе и загрли ме увек пожелим да тога тренутка време стане. Исто је и са децом која болују од церебралне парализе или имају неки други физички недостатак. Њихове ”физичке мане” и наш приступ њима у мањој или већој мери су барометар наших душевно-духовних недостатака (или врлина). Што их се више одричемо и срамимо пред светом, утолико смо више духовно нижи и беднији пред Творцем. За крај, поручио бих ти само једно. Да имам златну рибицу која би могла да ми испуни само једну жељу, једино што бих пожелео је да ти, Тумарало., можеш да будеш трудан и да девет месеци осећаш све оно што осећају жене које су у благословеном стању. И да можеш, исто тако, да осетиш све оне болове које неке од њих имају на порођају. Чисто сумњам да би после таквог једног искуства још увек мрачио на овом форуму, а посебно на овој теми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 31, 2020 Пријави Подели Написано Август 31, 2020 On 30.8.2020. at 16:58, Талични Том рече Мудри цар Соломон Jel to onaj ko je rekao: Opet videh sve nepravde koje se čine pod suncem, i gle, suze onih kojima se čini nepravda, i nemaju ko bi ih potešio ni snage da se izbave iz ruku onih koji im čine nepravdu; nemaju nikoga da ih poteši. 4:2 Zato hvalih mrtve koji već pomreše više nego žive koji još žive. 4:3 Ali je bolji i od jednih i od drugih onaj koji još nije postao, koji nije video zlo što biva pod suncem. On 30.8.2020. at 16:58, Талични Том рече Видиш ли колика је љубав мајке према свом детету, које је носила у утроби својој, да је била спремна да се одрекне свог детета само да би оно живело?! To rade i najniže životinje. Jel ti je jasno da je majka biološki isprogramirana da se žrtvuje za dete jer je to efikasnije ponašanje u cilju umnožavanja gena? On 30.8.2020. at 16:58, Талични Том рече У усташким логорима смрти није било места за телесне страсти Dakle, priznješ da se deca rađaju kao plod telesnih strasti? A kao što znamo strast (etimološki od "stradanje") pripada nižoj i protivrazumoj prirodi. On 30.8.2020. at 16:58, Талични Том рече можеш да будеш трудан и да девет месеци осећаш све оно што осећају жене које су у благословеном стању Ne bih dogurao do devetog, već bih abortirao i poslao fetus pravo u raj. On 30.8.2020. at 16:58, Талични Том рече исто сумњам да би после таквог једног искуства још увек мрачио на овом форуму, а посебно на овој теми. Ja se trudim da budem ogledalo stvarnosti i ništa više. Ako ti je stvarnost mračna nemoj da kriviš mene. Inače, gore si ispisao poemu o majkama koje su blažene jer su se rasplodile. Da li ti je ikada palo na pamet da uzmeš u obzir perspektivu čoveka koji se pati u životu a ne deli tvoje religijske zablude? Da li si svestan da tvoje dete možda neće biti hrišćanin a da te tvoja vera ne čisti od odgovornosti kada drugima nanosiš patnju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Август 31, 2020 Пријави Подели Написано Август 31, 2020 Пре сат времена, Tumaralo. рече Jel to onaj ko je rekao: Opet videh sve nepravde koje se čine pod suncem, i gle, suze onih kojima se čini nepravda, i nemaju ko bi ih potešio ni snage da se izbave iz ruku onih koji im čine nepravdu; nemaju nikoga da ih poteši. 4:2 Zato hvalih mrtve koji već pomreše više nego žive koji još žive. 4:3 Ali je bolji i od jednih i od drugih onaj koji još nije postao, koji nije video zlo što biva pod suncem. Да, јер се њему приписују те речи. Но, Соломон је изрекао и ово. Цитат Почетак је мудрости страх Господњи, луди презиру мудрост и наставу... И ово: Цитат Уздај се у Господа свијем срцем својим, а на свој разум не ослањај се... И ово: Цитат Сврх свега што се чува, чувај срце своје јер из њега извире живот... И ово: Цитат Сине мој, слушај мудрост моју, к разуму мојему пригни ухо своје, да се држиш разборитости, и усне твоје да хране знање. Јер с усана туђе жене капље мед, а грло јој је мекше од уља; али јој је пошљедак горак као пелен, оштар као мач с обје стране оштар. Ноге јој слазе к смрти, до пакла допиру кораци њезини... И недуго затим и ово: Цитат Благословен да је извор твој, и весели се женом младости своје; нека ти је као кошута мила и као срна љупка; дојке њезине нека те опијају у свако доба, у љубави њезиној посрћи једнако. А зашто би, сине, посртао за туђинком и голио недра туђој, када су пред очима Господу путови свачији, и мјери све стазе његове?... Видиш ли како је мудри цар Соломон учио људе? Не пожели ништа туђе, па ни туђу жену. Довољна ти је твоја, јер теби од ње нема лепше ни боље. Да не дужим, јасно је да цар Соломон није био мрачан тип, каквим би ти да га представиш и протумачиш, већ да је, сасвим супротно - славио живот у свој пуноћи. Па и телесној. пре 1 сат, Tumaralo. рече To rade i najniže životinje. Jel ti je jasno da je majka biološki isprogramirana da se žrtvuje za dete jer je to efikasnije ponašanje u cilju umnožavanja gena? Има животиња које убијају своје младунце, као што има и мајки које убијају своју децу, да ли у утроби својој (абортус) или касније услед неких психичких (душевно-духовних) поремећаја. пре 1 сат, Tumaralo. рече Ne bih dogurao do devetog, već bih abortirao i poslao fetus pravo u raj. Е, ту се открива твој прави карактер! Ти си, у суштини, кукавица и слабић. Уз то си све друго само ниси духовит, иако желиш да изгледаш тако. Још мање си изнад других људи, иако покушаваш да се тако поставиш у дијалогу са другима. Да би се могло издржати девет месеци са дететом које расте у теби потребно је много више од биолошке испрограмираности. Потребна је љубав, вера, нада, жртва... И све то на куб, ако у утроби носиш дете које има неки хендикеп. То могу само храбре, посвећене и племените жене. пре 1 сат, Tumaralo. рече Ja se trudim da budem ogledalo stvarnosti i ništa više. Ти би можда могао да будеш само огледало код оне зле маћехе која је мрзела Снежану због њене доброте и лепоте. То јест, могао би да будеш и огледало и зла маћеха. Два у једном. пре 1 сат, Tumaralo. рече Ako ti je stvarnost mračna nemoj da kriviš mene. Мени стварност није мрачна. Кад год ми је тешко у животу сетим се стихова једног руског песника, а који (пишем по сећању) гласе овако: ”О не говори да нема наде, и да си срушен од паћења свог! Што је ноћ црња - све јасније звезде! Што је бол дубља - све ближи је Бог!” пре 2 часа, Tumaralo. рече Inače, gore si ispisao poemu o majkama koje su blažene jer su se rasplodile. Нисам ја написао никакву поему. Неук сам ја за такве умне ствари. Само пишем оно што сам искуствено доживео, преживео и размотрио. пре 2 часа, Tumaralo. рече Da li ti je ikada palo na pamet da uzmeš u obzir perspektivu čoveka koji se pati u životu a ne deli tvoje religijske zablude? Свакако. Врло често ми се дешава да срећем људе који не мисле као ја. Као што, такође, врло често срећем и људе који мисле као ја. Но, опет ћу поновити, ја пишем из перспективе једног Хришћанина који је грешан човек, али који верује да је Христос васкрсао и радост донео. а Господ је рекао: ”По вери вашој нека вам буде!” пре 2 часа, Tumaralo. рече Da li si svestan da tvoje dete možda neće biti hrišćanin... Има пуно примера где су чак и деца свештеника отпадала од вере. Ништа ново под капом небеском. пре 2 часа, Tumaralo. рече a da te tvoja vera ne čisti od odgovornosti kada drugima nanosiš patnju? Ко је рекао да вера сама по себи чисти од одговорности за патњу коју наносимо другима? Где си ти то прочитао у мојим коментарима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука