Jump to content

Penzioni fondovi u teskim gubicima...

Оцени ову тему

haveaniceday

Препоручена порука

пре 1 сат, Талични Том рече

Брига о пензионерима (и осталим потребитима) наш је дуг према Христу и нема никакве везе са комунизмом, још мање са капитализмом.

Pa da ali stvari su značajno drugačije u 21. veku, kakve nikada u istoriji sveta nisu bile.

Naime, usled prosvećenosti ljudi su smanjili sa rasplodnjavanjem a usled razvoja tehnologije počeili su da umiru jako kasno (posle 80. godine što je teška perverzija).

Rezultat je da imaš neodrživ brojčani odnos nemoćnih staraca i mladih produktivnih ljudi.

Sistem mora da pukne.

A oni koji kažu "nema veze uvešćemo afrikance, arape i induse" samo ubrzavaju propast.

Kao da si rekao "trošna mi je brvnara" a ortak ti kaže "pusti na nju termite".

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Pa da ali stvari su značajno drugačije u 21. veku, kakve nikada u istoriji sveta nisu bile.

Naime, usled prosvećenosti ljudi su smanjili sa rasplodnjavanjem a usled razvoja tehnologije počeili su da umiru jako kasno (posle 80. godine što je teška perverzija).

Rezultat je da imaš neodrživ brojčani odnos nemoćnih staraca i mladih produktivnih ljudi.

Sistem mora da pukne.

A oni koji kažu "nema veze uvešćemo afrikance, arape i induse" samo ubrzavaju propast.

Jeste ali su se poboljsali i radni uslovi uz produzenje zivotnog veka pa  svako moze nekoliko godina duze da radi.

A sto se tice arapa i i hindusa, time rukovodi evolucija, prirastaj, a ne penzioni sistem. Ako ima dece ima, ako nema doci ce druga deca. Zemlja pripada svima podjednako.

A time se menja i brojcani odnos izmedju radno sposobnih clanova i starih i nemocnih. Te tako sistema ne puca i odrzava se. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Христос је један и исти у све векове, што значи да Његове поуке, заповести... важе данас исто онако како су важиле и док их је изговарао. Питање је само колико смо ми спремни да их следимо и да им се повинујемо. Заповест о љубави према ближњима (о љубави према непријатељима нећу овом приликом, јер ми још увек нисмо научили да волимо наше ближње онако како би требали то да чинимо) и данас је једнако актуелна као ономад када су Свети Апостоли и остали слушали од свог Учитеља ”да нема веће љубави него положити свој живот за ближње”

usled razvoja tehnologije počeili su da umiru jako kasno (posle 80. godine što je teška perverzija).

И овде можемо да полемишемо до сутра ујутру. Развој технологије не значи нужно и побољшање квалитета живота. Раније је било мање стреса, људи су се хранили квалитетније, ваздух, вода и земљиште су били мањи загађени, самим тим било је нормално да људи живе дуже. Ако изузмемо ратове у светским оквирима који су односили и много људских жртава, као и ратове који се воде данас, развој технологије донео је једну врсту ужурбаности у свим оквирима људског живота. Ужурбано се купују и гомилају разне непотребне ствари, увек се мора имати последњи технолошки модел ма о чему да причамо (телефон, ТВ, компјутер, ауто...), а да би обичан човек све то себи могао да приушти често је принуђен да ради неколико послова истовремено. То, опет, значи да му се радни дан продужио са осам часова на неких 12-14 (понегде и 16) сати дневно, а на другој страни смањио му се број (квалитетних) часова који проведе са својом породицом. На послу често није све идеално, има пуно стресних ситуација које ми, углавном, до одређене мере акумулирамо, док нам се не деси да не прснемо. Па, ако нам се чак и деси да нам радни дан заврши између 16 и 17  часова, дочекује нас гужва у саобраћају и, напослетку, у дому где живимо дочекују нас живи људи, несавршени као и ми сами. Понекад жена уме да буде нервозна, јер је и она имала ко зна какву ситуацију на послу, а уз то се од ње очекује да спреми ручак, води рачуна о деци, итд... Све ово набројано (и још много тога ненабројаног), у последњој деценији прошлог века и у овом веку у којем живимо изнедрили су стрес као главни окидач за многобројне болести од којих људи умиру, често и знатно раније од очекиваног. Значи нема речи о ”касном умирању”, још мање о квалитетном животу, иако живимо у ери ”квалитетне” технологије.

Naime, usled prosvećenosti ljudi su smanjili sa rasplodnjavanjem

Није просвећеност главни разлог ”смањеног расплодњавања”. Далеко од тога. Наша саможивост, самодовољност, себичност, кукавичлук... условили су да нам је брига о човечанству на последњем месту. Углавном, многи од нас брину искључиво о свом сопственом комфору, где је (између осталог) много деце ”баласт”. На све ово надовежи демонску препреденост и лукавост која је учинила да у последњих 30-40 година на пиједестал искочи све оно што се вековима пре нашег времена сматрало за скарадно, па ћеш добити слику једног света где су ”параде поноса” најзначајнији догађај у години, где се на свим могућим екранима промовише бестидност као нешто што је нормално и где обична (нормална) вишечлана породица изгледа затуцано и старомодно.

Резултат је да имамо на делу генерације које су све само се не могу назвати продуктивним. Пре бих рекао да на делу имамо младе људе који би да преко ноћи постану богати. Да би испунили тај свој циљ не бирају средства и мисле да им је све дозвољено. Ти стојиш на мом зацртаном путу до богатства и славе. Нема проблема, уклонићу те са тог пута на било који начин! 

Sistem mora da pukne.

У праву си! Систем мора да пукне. Не због свега онога што си ти набројао, већ супротно. Сва царства су пуцала када су достизали врхунац у девијантности. А ми данас живимо у девијантном времену, и у (мање-више) девијантним друштвима. И то девијантно понашање је огољено до последњег атома.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bilbija рече

A sto se tice arapa i i hindusa, time rukovodi evolucija, prirastaj, a ne penzioni sistem. Ako ima dece ima, ako nema doci ce druga deca. Zemlja pripada svima podjednako.

A time se menja i brojcani odnos izmedju radno sposobnih clanova i starih i nemocnih. Te tako sistema ne puca i odrzava se. 

Pod pretpostavkom da su ljudi homogeni i zamenljivi.

A nisu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Талични Том рече

Није просвећеност главни разлог ”смањеног расплодњавања”. Далеко од тога. Наша саможивост, самодовољност, себичност, кукавичлук... условили су да нам је брига о човечанству на последњем месту.

Kako to sebičnost, kukavičluk, samoživost... dovodi do nerađanja dece? Hoćeš da kažeš da je rasplodnja  hrabar, plemenit i velikodušan poduhvat?  

Kako se ti brineš o  nezbrinutom čovečanstvu ako unosiš nove ljude u isto?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Tumaralo. рече

Kako se ti brineš o  nezbrinutom čovečanstvu ako unosiš nove ljude u isto?

Исто онако како су се о човечанству бринули хришћани у првим вековима који су рађали децу иако су знали да ће та (новорођена) деца бити мета истих оних људи који су и њих гонили, убијали, мучили...

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Талични Том рече

Брига о пензионерима (и осталим потребитима) наш је дуг према Христу и нема никакве везе са комунизмом, још мање са капитализмом.

Da brate, hrist je pripovedao da damo pare rimljanima da brinu za siromasne i bogalje. :) 

Briga je brate moj kada ti uzmes svoj novac pa ga das dobrovoljno coveku u pomoci. A kada dodje Vucic i uzme tvoje pare i onda obeca penzijama povecanje penzije to nije "briga" to je trgovina glasovima, licemerje i pljacka. 

Наша саможивост, самодовољност, себичност, кукавичлук... условили су да нам је брига о човечанству на последњем месту.

Ima li vece samozivosti, sebicnosti, kukavickula od otimati novac jednoj grupi ljudi da bi je dao drugoj i to sve preko politicara. Klasicno farisjestvo, licemerje i satanizam i najboljem svetlu. 

Nazalost to farisejstvo komunisti uspesno prodaju hriscanima, nego kada ga umotaju u tu pricu o brizi, ljudskosti i ostalom. Tako su komunisti 50 godina ovde "brinuli" o siromasnima.... Ne zaboravi da je njihova retorika ista kao ova o solidarnosti i briga o starima. A ti toj naraciji i logici doprinosis. Svaka cast. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Tumaralo. рече

Ти од којих си покупио те болештине да су африканци, арапи и индуси термити сматрају и тебе термитом. Буди у то сигуран.  :) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Талични Том рече

И овде можемо да полемишемо до сутра ујутру. Развој технологије не значи нужно и побољшање квалитета живота. Раније је било мање стреса, људи су се хранили квалитетније, ваздух, вода и земљиште су били мањи загађени, самим тим било је нормално да људи живе дуже.

Bilo manje stresa? O cemu pricas covece, umirala su deca ljudima, 10 napravis 8 ti umre ispred tebe, umirali su od gladi, bolovali su tvrdo. 
Ko je ziveo duze, sta pricas? Prosecan zivot je trajao 30 godina. Moja prababa je umrla od tuberkoloze  u tom "boljem vremenu", bolesti koju bi danaz izlecili bez problema. Brat od mog dede je polomio nogu kad je bio mali i od malena mu je jedna noga kraca zbog losije medicinske tehnologije. Covek je bio osudjen da bude bogalj dozivotno, za nesto sto se danas ne bi verovatno nikada nikom desilo. 

Tu nema sta da se polemise, danasnji zivot je najbolji i bolji nego ikada u istoriji ljudskog postojanja. Hrane ima na pretek, imamo vecih problema sa gojaznoscu, bolesti lecimo bez vecih problema itd. 

Nema tu sta da se polemise. Glavni problemi i izvori stresa su ti sto jurimo greh, zadovoljstvo, dopamin. Dosadno nam je u zivotima pa se ponasamo neodgovorno i kao idioti. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

Ти од којих си покупио те болештине да су африканци, арапи и индуси термити сматрају и тебе термитом. Буди у то сигуран.  :) 

..... kada normalni zmure na probleme izazvane migracijama opstavice zrtvama samo naciste da ih predstavljaju u javnom zivotu. Da su oni koji bi trebalo da se bore protiv toga normalniji, Tumaralo ne bi upao u tu retoriku. 

ali, na zalost.. nisu normalniji.... ignorisu sve probleme koje migracije stvaraju i svakog ko prica o tim problemima nazivaju nacistom, zlocincem, ekstremnim desnicarom i sta ja znam sto su u 99 % slucajeva ciste i notorne lazi o sasvim normalnim ljudima. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Талични Том рече

Исто онако како су се о човечанству бринули хришћани у првим вековима који су рађали децу иако су знали да ће та (новорођена) деца бити мета истих оних људи који су и њих гонили, убијали, мучили...

Ja tebe uopste ne razumem. 

Prvo se zalazes za drzavnio sistem, koji uzima pare od mladih preko sile da bi ih dao starima. Imas u svojoj zemlji primer kako se kupuju glasovi preko tog sistema. Taj sistem pokusavas da opravdas i nazivas ga "hriscanskim". 

Posto je za taj sistem koji ti toliko volis neophodno da svako ima najmanje dvoje dece, da bi uopste funkcionisao - drzave moraju da uvoze druge ljude. Ti drugi ljudi su slucajno muslimanske religije. Muslimanske religije koja tezi da unisti tvoju, hriscansku religiju. Muslimanske religije koja tamo gde je vecina ne preza od toga da ti naplati porez samo jer si hriscanin. 

I na sve to, ti nas ubedjujes da je taj sistem briga za nas i nase drustvo, za nase stare i potpuno hriscaniski.... ne znam, meni je to totalno besmisleno, ako hoces da ti zemlju preplave migranti iz islamski zemalja, ako hoces da ti dominatna religija u drzavu bude islam, ako hoces da drzava otima pare mladima i unistava njihove zivote pod izgovorom "brige o starima" - onda izvoli, zalazi se za taj sistem, ali ako mislis da ces da dobijes ista drugo od ovoga sto sam ti opisao debelo se zavravas. 

To svakako jeste komunizam, jer je briga o starima kada ti pomazes svoje roditelje i stare iz svoje zajednice, a ovaj sistem o kom ovde pricamo - nije to. 

Подели на овим сајтовима

I idem malo sa ovog foruma, smucilo mi se da citam opet kako su "hriscanski principi" kada neku komunisticku doktrinu uviju u pomaganje, solidarnost itd... 

Svaka komunisticka revoluciaj je pocela takvim retorikama... pomaganje mladima, starima, sirotim ostecenim radnicima... a onda su krenule krvave revolucije, unistavanje regliija, ekonomija, logori smrti i svo ostalo zlo. 

Ako sa o takvim stvarima mora da se debatuje i da mi neko naziva komunjarsku retoriku "hriscanstvom" stvarno ne vidim svrhu da dalje pricam....

Sve sto mogu da kazem jeste da mi izgledate ovako 

communist_crucifix.png

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, haveaniceday рече

I idem malo sa ovog foruma

Тебра, ово је само форум. Прича се и дискутује се. :) Опусти се мало, не доживљавај ствари лично...

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, haveaniceday рече

Ja tebe uopste ne razumem.
Prvo se zalazes za drzavnio sistem, koji uzima pare od mladih preko sile da bi ih dao starima. Imas u svojoj zemlji primer kako se kupuju glasovi preko tog sistema. Taj sistem pokusavas da opravdas i nazivas ga "hriscanskim". 
Posto je za taj sistem koji ti toliko volis neophodno da svako ima najmanje dvoje dece, da bi uopste funkcionisao - drzave moraju da uvoze druge ljude. Ti drugi ljudi su slucajno muslimanske religije. Muslimanske religije koja tezi da unisti tvoju, hriscansku religiju. Muslimanske religije koja tamo gde je vecina ne preza od toga da ti naplati porez samo jer si hriscanin. 
I na sve to, ti nas ubedjujes da je taj sistem briga za nas i nase drustvo, za nase stare i potpuno hriscaniski.... ne znam, meni je to totalno besmisleno, ako hoces da ti zemlju preplave migranti iz islamski zemalja, ako hoces da ti dominatna religija u drzavu bude islam, ako hoces da drzava otima pare mladima i unistava njihove zivote pod izgovorom "brige o starima" - onda izvoli, zalazi se za taj sistem, ali ako mislis da ces da dobijes ista drugo od ovoga sto sam ti opisao debelo se zavravas. 
To svakako jeste komunizam, jer je briga o starima kada ti pomazes svoje roditelje i stare iz svoje zajednice, a ovaj sistem o kom ovde pricamo - nije to. 

Што се жестиш?! Мислиш ли тиме да ћеш нешто да постигнеш? Да ћеш у дискусији да изгледаш паметнији? Откуд ти знаш где ја живим? И где си ти у мојим речима видео да ја оправдавам систем у Србији? Где си ти прочитао да ја хоћу да Србију преплаве мигранти из исламских земаља? То  и све остало што си написао су само твоје учитавање и небулозе. Ја говорим о Хришћанству где нема поделе на старе и младе, на болесне и здраве, на кљакаве (богаље) и оне који то нису, и где важе нека друга правила.

Пре сат времена, haveaniceday рече

Bilo manje stresa? O cemu pricas covece, umirala su deca ljudima, 10 napravis 8 ti umre ispred tebe, umirali su od gladi, bolovali su tvrdo. 
Ko je ziveo duze, sta pricas? Prosecan zivot je trajao 30 godina. Moja prababa je umrla od tuberkoloze  u tom "boljem vremenu", bolesti koju bi danaz izlecili bez problema. Brat od mog dede je polomio nogu kad je bio mali i od malena mu je jedna noga kraca zbog losije medicinske tehnologije. Covek je bio osudjen da bude bogalj dozivotno, za nesto sto se danas ne bi verovatno nikada nikom desilo. 

И данас умиру деца, у овом најмодернијем добу икада?! Додуше, не умиру толико у Европи, али погледај колико их на годишњем нивоу умире у Африци. Јесу ли та деца мање вредна? Не знам одакле си извадио податак да се некада просечно живело 30 година? Подели са нама тај податак. А то што је твоја прабаба умрла од туберколозе, а брат твога деде поломио ногу кад је био мали и због нечије небриге остао доживотни богаљ, то се дешава и данас, у овом добу које је по твом мишљењу ”боље него било које доба икада”. Јер, да је тако како ти кажеш не бисмо имали децу оболелу од церебралне парализе, не би нам људи умирали од рака, још мање од ковида, глади... А, лекарске грешке се дешавају и данас, у свим земљама на свету. Рецимо, једном мом пријатељу који живи у једној богатој жемљи на Западу, десило се да здрав и прав син од две године заврши у болници на дечјем одељењу, због повишене температуре. Из те болнице је изашао као ”трајни богаљ” (користим твоје речи), са великим оштећењем мозга, јер су га погрешно лечили. Да ли је могуће да се тако нешто деси на богатом, модерном и технолошки напредном Западу? Као што видиш - могуће је.

Tu nema sta da se polemise, danasnji zivot je najbolji i bolji nego ikada u istoriji ljudskog postojanja. 

И те како има простора за полемику, нормално са озбиљним људима. Са тобом је, очигледно, тешко озбиљно и нормално полемисати.

Hrane ima na pretek, imamo vecih problema sa gojaznoscu, bolesti lecimo bez vecih problema itd. 

Хране има на претек за одабране, не за све људе као што би Христос хтео. А болести не да не лечимо без већих проблема. Можда је (и то велико, велико - можда) мање болесних од туберколозе и неких других болести које су у претходним вековима биле горући проблем са којим се човечанство тада сусретало. Данас је знатно више душевних болести, као нус-појаве стреса и времена у којем живимо. Примера за то имаш колико ти душа жели, не само у Србији већ и у остатку ”цивилизованог” и ”технолошки напредног” света. Хоћу рећи, да ту врсту (душевних) болести не лечимо баш тако лако. Напротив!

Glavni problemi i izvori stresa su ti sto jurimo greh, zadovoljstvo, dopamin. Dosadno nam je u zivotima pa se ponasamo neodgovorno i kao idioti. 

Ово што си рекао је једино тачно и ту се слажем са тобом. Што би рекли наши стари: ”и ћорава кока убоде понеко зрно!” :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...