Jump to content

Da li Kina kreće nizbrdo?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 часа, haveaniceday рече

Al bukvalno sve sto vas sprecava da vidite kinu u pravom svetlu jeste ta mrznja prema USA.

Al bukvalno sve sto te sprecava da vidiš USA u pravom svetlu jeste ta mrznja prema Kini.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Justin Waters рече

Većinu toga što je Kina danas izgadila, izgradila je sama. Hong Kong je služio samo kao kanal za pristup svjetskom kapitalu. Od tog kanalisanja kako je imala korist Kina tako i zapad. Pojedine države poput Australije, mogu ekslulzivno da svoj današnji prosperitet zahvale rastućoj Kini koji su joj glavno tržište za prodaju ruda koje kopaju i koje imaju značajan udio BDP-a. Nije bilo ništa specijalno sa Hong Kongom, osim da je zbog svog statusa Kina imala pristup svjetskom tržištu, i svjetsko tržište Kini. Taj status je danas ugrožen ne od Kine nego od samog zapada koji prijeti da će ukinuti beneficije zbog nacionalnog zakona o sigurnosti. 

Nije bio dugo...bio je kratko, malo prije i malo poslije predaje 1997, a onda je polako padao u sjenu kada je zmaj raširio krilila. 

Da se razumemo ja kada kazem da je hong kong zasluzan, mislim upravo na to. Sluzio je kao kanal, i kao uzor za slobodne i kapitalisticke regije - koje su pokazale kineskim diktatorima da slobodna ekonomija funkcionise.

Za obične građane Hong Konga se neće ništa promjenuti Kome se živi i radi nastaviće bez problema, samo neće moći više rovariti protiv Pekinga.  

Ne znam kako je "samo to" ? Sta to znaci isti zivot? Zamisli da zivis u zemlji gde ne mozes da kritikujes vlast te zemlje.... je l to u redu? je l to normalno?

Zato su procjenuli situaciju da se više nema šta čekati, i još pogotovo dok traje kriza oko pandemije iskoristili su da urade ono što je bilo neizbježno, da donesu zakon kojim će stati u kraj honkonškim kandićkama, čedama, čankovima, koraćima i ostalim petokolonašima.

Znas sta je fora... kada resi da se staje na kraj honkongaskim kandickama, cedama, cankovima i koracima... to otvara vrata da se stane na kraj svima koji su bilo kakva opozicija i bilo kakvi disidenti. To otvara vrata za totalnu politicku i drsutvenu kontrolu drustva i meni je to strasno.

I iskreno, nije mi jasno kako tebi nije....

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, fsa рече

Iskreno mrzelo me je da gledam ceo video, al lupeta gluposti u prvih 15 minuta kao maksim po diviziji evo i sta...
Citat iz opisa videa:

Цитат

Nakon sto godina srama, Hongkong je ušao u novu eru. Vođen principima “jedna zemlja, dva sistema” i “Hongkongom upravljaju Hongkonžani”, specijalni region je dobio visok nivo autonomije bez presedana. Podrška matice je važna u obezbeđivanju toga da globalne institucije nastave da prepoznaju Hongkong kao jednu od najslobodnijih i najkonkurentnijih ekonomija. Ostvaren je napredak i u oblasti vladavine zakona, penjući se sa 60. na 16. mesto na svetu.

Hong kong jeste postao slobodnija i bolja drzava i to je super. Razlog demonstracija je upravo sto im kina uzima tu slobodu i taj prosperitet. Nece vise biti najslobodnija i najkonkurentnija ekonomija.

Protesti nisu neke sile anarhije, nego sile koje zele da Hong Kong ostane slobodna zemlja, vladavina zakona.

A hong kongu se to oduzima i oduzima mu se autonomija koju je imao.

Ne znam sto vam toliko smetaju ljudi koji hoce slobodu i da vam je bitnija pegla izmedju zapada i kine nego sloboda za ljude. Stvarno ste ostrasceni uzasno...
Nema to nikakve veze za "zapadnim silama" ima veze sa zeljama ljudi da imaju slobodu.

Подели на овим сајтовима

@fsa zivo me zanima,
1. Da li ti mislis da je dobra stvar da imas dozivotnog predsednika koji moze da hapsi politicare opozicije? Je l ti mislis da je to zdravi normalan sistem?
2. Da li mislis da je normalno da ti drzava daje "negativne poene" ako kritikujes vlast, na osnovu kojih mozes da gubis svoja prava?
3. Da li mislis da je dobro da drzava ima dozivotnog predsednika, jednu partiju i totalno odsustvo izbora?

4. Da li mislis da je u redu da se ljudi salju u radnicke kampove ako nisu politicki dovoljno dobri?

Ako mislis da je sve to dobro, onda u redu... volis diktaturu, ne volis slobodu.. tvoje pravo. Ali ako mislis da je sve to lose i nemoralno.. kako bre mozes da podrzvas sljamove kao sto je kineska komunisticka partija? Kako mozes da mislis bilo sta pozitivno o toj drzavi...

Zato te inace i nazviam komunistom jer kada branis Kinu, ti branis i podrzavas sve ono gore nabrojano. Svako kada brani kinu, brani to gore nabrojano. Posebno u slucaju Hong Kong kina, jer je to upravo razlog sto kina zuri sa hong kongom, da bi mogla da hapsi dissidente i ukine demokratiju i slobodu gradjanima hong konga.

Подели на овим сајтовима

@haveaniceday 

Audiatur et altera pars... 

Video o dešavanjima u Hong Kongu postavljen je samo za one koji pre formiranja ličnog stava žele da čuju i drugu stranu priče, a ne samo ono što prenose zapadni mediji. 

Odgovore na sva pitanja koja se tiču mene dobićeš u privatnoj poruci :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, fsa рече

@haveaniceday 

Audiatur et altera pars... 

Video o dešavanjima u Hong Kongu postavljen je samo za one koji pre formiranja ličnog stava žele da čuju i drugu stranu priče, a ne samo ono što prenose zapadni mediji. 

Odgovore na sva pitanja koja se tiču mene dobićeš u privatnoj poruci :drugarstvo:

Ugovor je da bude 47, kina to radi 20 godina pre. Dogovor je dva sistema jedna drzava, kina oce da napravi jedan sistem jedna drzava. Dogovor je da hong kong ima autonomiju, oni hoce da ukinu tu autonomiju navodno da bi hapsili "kriminalce" ali zapravo hoce da mogu da hapse politicke disidente i da ukinu demokratiju koju hong kong ima...

Kad spojis obe strane price, moralni odgovor je mnogo lak - kina gresi, hong kong je u pravu. Da je ovo 2047, onda bi bilo totalno legano i po dogovoru, al ovo je 2020.

Inace imaju na umu da je vecina stanovnika Hong Konga POBEGLO iz Kine u Hong Kong, emigriralo da bi bolje zivelo i da im zivot ne bi diktirala partija... i sada to hoce da ih ujede nazad.

ziv bio.

Подели на овим сајтовима

Ovi hoće nizbrdo :smeh1:

WWW.B92.NET

Koronavirus poremetio je čitav svet, planove svakog od nas, a kraj cele...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Ovi hoće nizbrdo :smeh1:

WWW.B92.NET

Koronavirus poremetio je čitav svet, planove svakog od nas, a kraj cele...

Dobro nisam mislio da ce bas toliko nizbrdo otici da ce im biti gore nego nama haha.

Ja sam vise mislio na pad ekonomije jedno 20 %, znacajno usporavanje itd. Nije sad da ce da jedu gloginje....

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, haveaniceday рече

Dobro nisam mislio da ce bas toliko nizbrdo otici da ce im biti gore nego nama haha.

Ja sam vise mislio na pad ekonomije jedno 20 %, znacajno usporavanje itd. Nije sad da ce da jedu gloginje....

Ma biće tu fluktacija...oni sad polako kreću u hladni rat sa zapadom, i to će se sve odraziti i na ekonomiju. Ali svakako su uhvatili priključak poodavno, stvorili sopstveni ekosistem koji može da ih održava u životu dok dalje pokušavaju da se probijaju na sceni. 

Nego meni je bio smješan naslov...Srbi zarobljeni u Srbiji, jedva čekaju da se vrate u Kinu. :smeh1:

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 11.7.2020. at 16:06, haveaniceday рече

@fsa zivo me zanima,
1. Da li ti mislis da je dobra stvar da imas dozivotnog predsednika koji moze da hapsi politicare opozicije? Je l ti mislis da je to zdravi normalan sistem?
2. Da li mislis da je normalno da ti drzava daje "negativne poene" ako kritikujes vlast, na osnovu kojih mozes da gubis svoja prava?
3. Da li mislis da je dobro da drzava ima dozivotnog predsednika, jednu partiju i totalno odsustvo izbora?

4. Da li mislis da je u redu da se ljudi salju u radnicke kampove ako nisu politicki dovoljno dobri?

Ako mislis da je sve to dobro, onda u redu... volis diktaturu, ne volis slobodu.. tvoje pravo. Ali ako mislis da je sve to lose i nemoralno.. kako bre mozes da podrzvas sljamove kao sto je kineska komunisticka partija? Kako mozes da mislis bilo sta pozitivno o toj drzavi...

Zato te inace i nazviam komunistom jer kada branis Kinu, ti branis i podrzavas sve ono gore nabrojano. Svako kada brani kinu, brani to gore nabrojano. Posebno u slucaju Hong Kong kina, jer je to upravo razlog sto kina zuri sa hong kongom, da bi mogla da hapsi dissidente i ukine demokratiju i slobodu gradjanima hong konga.

Možda on umesto I was born free razume ja sam pomfri........:smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 11.7.2020. at 16:06, haveaniceday рече

@fsa zivo me zanima,
+3. Da li mislis da je dobro da drzava ima dozivotnog predsednika, jednu partiju i totalno odsustvo izbora?

Mislis kao u SAD? Pa imas tatu Busha dva mandata, sina Busha dva mandata, pa tatu Clintona dva mandata pa zenu mu premijera ... To je kao sa Papom i Agnani ( mesto u Italiji ) odakle je bilo 5 Papa .... Specijalizovali se Bush i Clinton family pa 30 godina se smenjuju ...

A kao imas izbore, svi amerikanci imaju pravo da biraju i "budu birani" ... :)) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...