Jump to content

Da li Kina kreće nizbrdo?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, fsa рече

Hong kong je već deo Kine, sviđalo se to Amerima i njihovim slugama ili ne.

Ni Kinezi ni Rusi nikome sa strane nisu dužni da polažu račune za to kako upravljaju sopstvenom kućom, a ponajmanje bivšim kolonijalnim silama i modernim imperijalistima, tim lažnim usrećiteljima čovečanstva. 

Meni je samo žaoljudi koji tamo žive, od ovoga što sad imaju tamo do toga da postanu i zvanično Kina.... Ni ja ne bi bio baš zadovoljan.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

Vecinu toga sto je kina danas - je izgradio upravo hongkong. 

joooj

пре 3 часа, haveaniceday рече

Trenutno komunisti guraju hongkong pod svoju kontrolu, sto ce da utice na dodatnu nestabilnost.

Ne trebaju ti zapadnjaci da bi ti los i opresivan diktatorski sistem bio nestabilan. Ekonomija to su zivi ljudi, ako oni ne mogu da rade - pada i ekonomija.

Da nije dušebrižnika sa zapada tačno ne bi znali šta sve kod njih ne valja. 

A u SAD sve funkcioniše perfektno, nema pobuna i nasilnih protesta, ekonomija cveta, narod srećan i zadovoljan... ma samo da poželiš. :0212_rolleyes:

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, fsa рече

joooj

Da nije dušebrižnika sa zapada tačno ne bi znali šta sve kod njih ne valja. 

A u SAD sve funkcioniše perfektno, nema pobuna i nasilnih protesta, ekonomija cveta, narod srećan i zadovoljan... ma samo da poželiš. :0212_rolleyes:

Al bukvalno sve sto vas sprecava da vidite kinu u pravom svetlu jeste ta mrznja prema USA. :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, fsa рече

Hong kong je već deo Kine, sviđalo se to Amerima i njihovim slugama ili ne.

Ni Kinezi ni Rusi nikome sa strane nisu dužni da polažu račune za to kako upravljaju sopstvenom kućom, a ponajmanje bivšim kolonijalnim silama i modernim imperijalistima, tim lažnim usrećiteljima čovečanstva. 

A ovo sto kina radi hongkongu nije imperijalizam? Prisiljavati ljude koji u vecini ne zele da zive sa tobom u drzavi na to?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, fsa рече

Već su Kina, uz izvesnu samoupravu. Kome se to ne sviđa - široko mu polje... 

Brate moj, hong kongu je ukinuta samouprava otud i pobuna.
Siroko mu polje? Je l ti razumes da kina uzima ljudima pasose da ne mogu da odlaze iz zemlje ako su pisali ili pricali previse protifv sistema?

Ajde zamisli da vucic moze tebi da uzme pasos jer si pisao protiv SNS na ovom forumu.... Eto bukvalno takve ljude podrzavas.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Odahviing рече

Meni je samo žaoljudi koji tamo žive, od ovoga što sad imaju tamo do toga da postanu i zvanično Kina.... Ni ja ne bi bio baš zadovoljan.

Ode im sva autonomija, da makar mogu da odu iz kine, al nece ni to moci, jer komunjarska gamad prati svaki korak i oduzima pasose a srbi za to navijaju... i to samo zato sto mrze zapad.... briga ih za te ljude tamo, njima je bitno da zauzmu stranu u sukobu kina-zapad.

kao - ako im se ne svidja... cuj.... a kinezi bukvalno zabranjuju ljudima da izadju iz svog grada ako imaju los socijalni skor..

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, haveaniceday рече

A ovo sto kina radi hongkongu nije imperijalizam? Prisiljavati ljude koji u vecini ne zele da zive sa tobom u drzavi na to?

Naravno da nije. Evo ti definicije:

"Imperijalizam je politika neke države usmjerena na širenje neposredne ili posredne kontrole nad vanjskim teritorijima ili drugim državama u svrhu bogaćenja, dobijanja strateških resursa ili ostvarivanja vojnog, ekonomskog ili političkog primata u svijetu." 

To je politika SAD više od 7 decenija, koju smo i mi imali prilike da osetimo.

Hong Kong nikako ne može da bude "vanjska teritorija ili druga država". Kinezi su u Hong Kongu u svojoj kući, dok su Ameri i dr. tu samo nezvani gosti.

Nije tačno da većina građana Hong Konga želi da živi van Kine... odakle ti taj podatak? Većina koja protestvuje uopšte nije naklonjena takvim ekstremnim stavovima i nasilničkom ponašanju pojedinaca.

Uzgred, šta bi se desilo da npr. New Mexico želi da izađe iz SAD i priključi se Meksiku? Jel to dozvoljava ustav SAD i kakve bi posledice bile za one koji to pokušaju da ostvare, pritom obilno finansirani i podržani od vlada nekih drugih država? 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, fsa рече

Nije tačno da većina građana Hong Konga želi da živi van Kine... odakle ti taj podatak?

A sta znam, kada ljudi krenu da prave improvizavane lukove i strele, kada prave improvizovane katapulte, kada demonstriraju u bukvalno milionima protiv onoga sto im se radi, ja steknem utisak da nece.

Sto kinezi nisu raspisali referendum, nego su poslali oruzane snage....

Цитат

Uzgred, šta bi se desilo da npr. New Mexico želi da izađe iz SAD i priključi se Meksiku? Jel to dozvoljava ustav SAD i kakve bi posledice bile za one koji to pokušaju da ostvare, pritom obilno finansirani i podržani od vlada nekih drugih država? 

Nista ne bi bilo, sasvim moguce.  Kakve bi posledice bile, pa samo zid prema toj drzavi, nista vise. Sasvim je moguce... al ko je lud da se odvaja od SAD. Bio vec takav pokret u kaliforniji...

EN.WIKIPEDIA.ORG
Цитат

"Imperijalizam je politika neke države usmjerena na širenje neposredne ili posredne kontrole nad vanjskim teritorijima ili drugim državama u svrhu bogaćenja, dobijanja strateških resursa ili ostvarivanja vojnog, ekonomskog ili političkog primata u svijetu." 

To je politika SAD više od 7 decenija, koju smo i mi imali prilike da osetimo.

Bas 7 i nije,  4 od tih sedam bila je borba protiv komunizma koji je bas to radio. Osim ako ne verujes da sovjeti i komunjare nisu bili u ekspanziji i imeprijalizmu, i da promovisanje nasilnih revolucija, slanje agenata KGB-a i ostalo - nisu "imperijalizam". Mada sam ovde video da se i komunisti brane, pa svasta ocekujem..

Usa se svakako imperijalisticki ponasa, ali ono sto je meni smesno jeste da vi ne vidite da se imperijalisticki ponasa i kina i rusija.

Ja trenutno radim za firmu u singapuru, i imam nekog kontakta sa azijatima konkretno sa ljudima iz Malasije i Vijetnama, nisu bas ljubitelji kine. Ovi iz vijetnama djene-djene, al ovi iz malazije ne mogu da smisle kineze, jer stalno vrse pritiske i uticaje tamo.

ako gradjani hong konga zele da budu deo kine - neka kinezi raspisu referendum, ne znam sto ih nasilno prisiljavaju po ugovoru koji su napravili sa englezima, i to pre nego sto je po ugovoru predvidjeno....

Подели на овим сајтовима

@fsa inace kada pricas o americi, mnogo je bitno da razumes da americka unutrasnja politika nema veze sa americkom spoljasnjom. Sto se unutrasnje politike tice, amerika ti je najslobodnija zemlja na svetu i najpozeljnija destinacija za imigraciju. Sa svakom drugom zemljom na svetu ima net pozitivnu migraciju sto znaci da na 100 stavnonika iz svake zemlje vise ljudi migrira u usa nego obrnuto.

Ovo sto si video trampa za zid prema meksiku, da usa ne valja, ne bi ti meksikanci rpetrcavaju vrelu uzarenu pustinju sa velikim rizikom smrti - da usa ne valja. Ljudi bukvalno rizikuju svoje zivote da bi usli u ameriku.

To ti je jedina zemlja na svetu gde mozes da spalis zastavu te zemlje bez ikakvih zakonskih posledica.

U evropi koja se prodaje za neko liberalno mesto ne mozes bez posledica da spalis zastavu EU.. u americi mozes zastavu amerike ispred bele kuce..... nikakve posledice neces da imas (zakonske)..

i to spoljasnjoj politici dosao je kraj, jer su mediji izgubili kontrolu. Mogli su da lazu amerikance dok su imali totalnu kontrolu sta ide u etar, ali sada slabije. Sada amerikanci znaju bukvalno sve sto amerika radi, sto mozes videti sa jacanjem podrske antiratnim kandidatima. Ron Paul je bio anti-ratni repbulikanac, Berni Sanders (ma koliko ga ne voleo jer je licemer) je takodje dosta Anti-War, Obama je uspesno lagao da je Anti War... i trump je anti war kandidat. Poslednjih 15 godina, u americkoj politici antiwar je obavezna retorika kandidata koji zeli da pobedi jer gradjani zele anti war kandidata. Ne zele da se njihov novac baca da se bombarduju deca po libiji ili siriji..

Подели на овим сајтовима

Cilj novog zakona nije ukidanje samouprave, već efikasnija borba sa secesionistima i huliganima koji finansijsku i svaku drugu podršku dobijaju sa zapada ( što se i ne krije ). Problem nisu sami protesti, već anarhija, upotreba nasilja, rušilaštvo i pozivi na secesionizam. Da je vlada Hong Konga sama uspela da se izbori s tim problemom ne bi bilo potrebe za ovim zakonom. Nikakve oružane snage nisu gušile i ne guše proteste tamo... time se i dalje bavi lokalna policija. Većina građana Hong Konga zahvalna je državi što će konačno onemogućiti ponašanje koje ni jedna normalna država u svetu ne toleriše na svojoj teritoriji.

Videćeš da će svi koji žele da napuste Hong Kong i da žive van Kine biti u mogućnosti da to i urade. Kina ih neće sprečavati u tome. Ali da nekažnjeno ruše i pale po gradu, da napadaju policiju i pozivaju na cepanje države - to neće moći. Referendum o otcepljenju je takođe protivustavan, kao i u većini dr. država u svetu, pa i u SAD. Sem toga, nikakav referendum o otcepljenju se ne pominje u ugovoru između Kine i Engleza, niti je tako nešto moguće.

Poređenje sa Vučićem ti je loše. Nije isto ako ja kritikujem vladu/predsednika i ako uz upotrebu nasilja i uz pomoć drugih država pokušavam da otcepim deo teritorije države u kojoj živim. 

Briga SAD, V. Britanije i dr. zapadnih zemalja za građane Kine uopšte nije iskrena. Zašto npr. ne brinu za građane Saudijske Arabije, gde se dešavaju neuporedivo gore stvari od bilo čega u Kini? Zašto im tolerišu napad na suverenu državu ( Jemen ) i strašne zločine koje Saudijci tamo čine? Zašto selektivno koriste i podržavaju pojedine terorističke grupe i organizacije? Zašto već decenijama podržavaju svakog diktatora koji je na njihovoj strani, a ruše samo one koji to nisu? Jel' ti stvarno veruješ da smo i mi bili bombardovani zato što smo genocidni narod koji hoće da potamani i pokori svoje susede, a ne zato što se ne uklapamo u njihove imperijalističke igre jer nismo naklonjeni NATO-u i nismo antiruski raspoloženi? Ustvari, ko im je uopšte dao za pravo da se petljaju u poslove drugih država i naroda, da oni određuju u kom političkom sistemu građani tih država treba da žive i šta je za njih dobro? Međunarodno pravo ili zakon jačeg? Šta je sa pravima Srba na Kosovu? I onda neko nije normalan i mrzi američku spoljnu politiku bez razloga...

OK, ti priznaješ da je spoljna politika SAD imperijalistička, a takva je bila i politika SSSR.... ali gde ti vidiš to isto u ponašanju današnje Rusije, Kine, Irana, Sirije, Venecuele itd.?

Stvarno ne znam šta rade Kinezi u Maleziji i Vijetnamu, verovatno ni oni nisu cvećke, ali znam da te države nisu napadnute i okupirane od strane Kine, niti su im nametnute sankcije i carine samo zato što i oni pokušavaju da razviju svoju ekonomiju. Nema govora ni o kakvom kineskom ili ruskom imperijalizmu, već polako dolazi kraj unipolarnom svetu gde su SAD uz pomoć saveznika mogle da nekažnjeno tlače i pljačkaju ostatak sveta.   

Unutrašnja politika SAD me uopšte ne zanima niti želim da je komentarišem. To je nešto čime treba da se bave prvenstveno građani SAD, bez uplitanja sa strane. Čak i da je to njihovo nešto najbolje što postoji u svetu i da je njihov politički sistem najbolji, onog trenutka kada daju sebi za pravo da se petljaju u unutrašnja pitanja drugih država i da silom i sankcijama nameću nešto svoje kao obavezno i jedino ispravno oni dokazuju da je sve to precenjeno i lažno. Država koja sreću i blagostanje svojih građana gradi na nesreći drugih naroda nikako ne može da mi bude uzor i verujem da je osuđena je na propast.

Подели на овим сајтовима

Ovo je sa "mirnih protesta" u Hong Kongu od pre par dana. Jedan od demonstranata povredio je policajca nožem a potom pokušao da pobegne iz zemlje letom za London. Drugi je motorom udario policajce i povredio ih. Obojici će biti suđeno po novom zakonu koji zabranjuje secesionističke, subverzivne i terorističke aktivnosti, kao i bilo kakve strane intervencije u gradu.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, haveaniceday рече

Ne moze niko, ja dajem moje misljenje. Ima veze jer ti ekonomija dosta zavisi od politickog i socijalnog sistema. Obicno su opresivni sistemi ekonomski slabi, sto ne vazi za kinu jer nije bila opresivna prema ekonomiji. Medjutim sada su postali. Vecinu toga sto je kina danas - je izgradio upravo hongkong. Bio je dugo vremena trecina kompletne kineske ekonomije. Pogledaj recimo Venecuelu. Krenuli su sa komunistickom diktaturom. Unistili su totalno poslovnu klimu, sve preduzetnike cak i turizam. Imas snimke kako Ugo Chavez ide i "nacionalizuje" hotele koji mu se svidjaju. Udje u pekaru, kaze mnogo skupo naplacujete ljudima 'leba  nacionalizujemo. To je demotivisalo sve privrednike da rade - jer niko ne zeli da radi u sistemu gde sutra moze neki politicar da udje i kaze "to je to kraj ja odlucio"....

Sve je to bilo podnosljivo za generalnu populaciju jer su imali dosta nafte koju su prodavali... ali je problem nastao jer im se sve svelo na naftu. Kompletna ekonomija.

I onda... jednog dana... zeznula ih je cena nafte i pukla je zadnja slamka koja je drzala ekonomiju.

Tu zapad uopste nije bio potreban...

Većinu toga što je Kina danas izgadila, izgradila je sama. Hong Kong je služio samo kao kanal za pristup svjetskom kapitalu. Od tog kanalisanja kako je imala korist Kina tako i zapad. Pojedine države poput Australije, mogu ekslulzivno da svoj današnji prosperitet zahvale rastućoj Kini koji su joj glavno tržište za prodaju ruda koje kopaju i koje imaju značajan udio BDP-a. Nije bilo ništa specijalno sa Hong Kongom, osim da je zbog svog statusa Kina imala pristup svjetskom tržištu, i svjetsko tržište Kini. Taj status je danas ugrožen ne od Kine nego od samog zapada koji prijeti da će ukinuti beneficije zbog nacionalnog zakona o sigurnosti. 

пре 16 часа, haveaniceday рече

Zato sto je hong kong bio dugo vremena preko trecine kompletne kineske ekonomije. Trenutno komunisti guraju hongkong pod svoju kontrolu, sto ce da utice na dodatnu nestabilnost.

Ne trebaju ti zapadnjaci da bi ti los i opresivan diktatorski sistem bio nestabilan. Ekonomija to su zivi ljudi, ako oni ne mogu da rade - pada i ekonomija.

Nije bio dugo...bio je kratko, malo prije i malo poslije predaje 1997, a onda je polako padao u sjenu kada je zmaj raširio krilila. 

HK%20GDP%20shrinking%20share%20of%20Chin

Kina je svjesna da ona ne odgovara zapadu ni ovako ni onako zbog rastuće ekonomije, i što taj rast nosi i političku jačinu koju Kina može da projektuje izvan svojih granica sve više dolazi do izražaja. Da ništa nije mrdnula po putanju Hong Konga, trgovinski rat bi se nastavio, hajka na Huawei i sve druge kompanije koje bi postale prijetnja dominaciji američkih. Kinezi to dobro znaju, i svjesni su da će svojim jačanjem doći do neizbježne konfrotacije sa zapadom. Zato su procjenuli situaciju da se više nema šta čekati, i još pogotovo dok traje kriza oko pandemije iskoristili su da urade ono što je bilo neizbježno, da donesu zakon kojim će stati u kraj honkonškim kandićkama, čedama, čankovima, koraćima i ostalim petokolonašima.

Za obične građane Hong Konga se neće ništa promjenuti (ukoliko oni nežele sami nešto da mijenjaju), biće kao Makao. Kina ima je više puta poručila da se ugledaju na Makao. Kome se živi i radi nastaviće bez problema, samo neće moći više rovariti protiv Pekinga. Zapad ne haje za narod Hong Konga, boli ih što se ovim zakonom gube tačku koju su uvijek smatrali mogućim poligonom za rušenje Kine ako to bude potrebno...a bilo im je potrebno jer nisu očekivali da će se sa otvaranjem Kine stvari odvijati kako su se odvijale. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...