Jump to content

Star Wars

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa dobro, i Star Wars je komercijalno itekako uspesan... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 701
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пази, уз ограду да сам гледао Матрикс одавно и да би ваљало да га одгледам још једном да бих могао да причам, мени је цела философија Матрикса садржана у питању да ли је боље бити срећан или знати истину/ бити слободан... Нео чини избор и остатак је акција... Али опет кажем давно сам гледао, а и имам ваљда предрасуде према Холивуду па ми је тешко да признам да и комерцијално јако успешни филмови, имају неке посебне квалитете... :) Грешим вероватно, због генерализовања...

E pa to je caka. Dakle samo kroz moralnu prizmu nije nesto ali taj film ima neke mnogo dublje poruke i otvorene dileme nego sto Gospodar moze i da dodirn. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Transcendental_idealism

Pogledaj to kroz prizmu ove filozofije. Kad ponovo budes gledao Matriks gledaj to kroz pitanje subjekt objekt razlike, ko smo ti mi, je li onaj pravi Neo mozda isto u nekom matriksu, sta je realno sa sta idealno, u cemu se istinski ogleda lepota, sta je to svest, jel transcendetna ili fizikalna. Sve su to pitnja koja Matriks u sebi sadrzi i koji se od akcije jako tesko primecuje narocito za ljude koji nisu upucenu malo vise u filozofiju ili u misticizam.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, i Star Wars je komercijalno itekako uspesan... :)

да, због тога досад нисам се ни наканио да почнем...  :) али СВ је почео опет у неким мало бољим (ваљда) временима за филм, а и искрено, ти, Аквилио и остали људи који воле СВ, а притом су паметни и сл., су ме инспирисали да се укључим у причу... која ипак не постоји око матрикса у тој мери...

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

onda posle sv i matrix dolazi na red :D mislis, dakle da su tvorci matriksa namerno pokrenuli sva pitanja koja se pojavljuju? kad pomenu matriks, podseti me i na Inception, kazu da i to vredi gledati... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Pa ta zabuna pocinje jos na nivou knjizevnosti u skoli. Mnogi profesori imaju neku svoju snobovsku dogmu po kojoj je samo klasika prava knjizevnsota dok su sf, ef, horor i njihvou krosoveri (uz koji izuzetak tip E.A Po) samo za padavicare. Van pameti.

Подели на овим сајтовима

@@Срђан Шијакињић,

Nisi do sada gledao ni jednu epizodu? Ako nisi onda ti je moj iskren savet da gledas prvo stare filmove. Dakle epizoda IV, V, VI. Teka nakon toga gledas ove I, II i III. Zato sto je za jedan tako kompleksan svet koji u sebi ima mnogo manjih prica, filozofija, moralnih pouka je veoma vezno da shvatis kako je evoluirao. Da osetis duh onoga kako je to doziveo SW fan koji je gledao onako kako su izlazili. U suprotnom neces moci da razumes sta je tu zapravo tako mocno i neces moci osetiti ono sto osete stari SW fanovi. E to ti kaze jedan SW fan koji se niakd nije obukao u nikakav kostim nije imao nikad ni jednu majicu sa bilo cime vezanim za SW ni one plasticne maceve ali je pisao price sa SW tematikom za pare. A to je mozda i za koji stepen veci fanatizam.

Само приче везане за СВ или си приче које су мотивисане од СВ, имају неке везе са њим? И јел то нешто обимно, као роман, или нешто кратко, есејски? 

Ја сам фан једне игрице, Халф Лајф је у питању, и само сам тога фан, ничег више, никаквог филма,само те игре, тако да разумем вас џедаје око те залуђености СВ, па на основу ње већ дуго времена хоћу да напишем књигу, научно-фантастичну прожету философијом и религијом, која је слична њој, али немам вољу да наставим (ако има можда 10 година колико маштам о томе). Значи само напишем можда 3-4 стране током једне вечери или ноћи и то је као увод и онда ништа не дирам месецима или годинама. Воља ми је баш слаба по тим питањима, али велика жеља.  Мрзи ме, а желео бих, не постоји навика за писање. А и постоји страх за стил, да ако се залетим испашће набацано. Због тога залетања сам у средњој добијао двојке на писмене од 5 страна, па тек касније када сам се трудио да реченице буду кратке, било је боље. 

Подели на овим сајтовима

да, због тога досад нисам се ни наканио да почнем...  :) али СВ је почео опет у неким мало бољим (ваљда) временима за филм, а и искрено, ти, Аквилио и остали људи који воле СВ, а притом су паметни и сл., су ме инспирисали да се укључим у причу... која ипак не постоји око матрикса у тој мери...

U pocetku je bilo pitanje kako ce uopste da prodje Star Wars kao film, toliko da je Lukas maltene imao infarkt kod ep. IV, jer je bilo dosta kasnjenja i probijanja rokova, filmska kuca nervozna zbog finansija, sve to novo i nesigurno, itd.

A onda je bila prva premijera. Ostalo znamo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

onda posle sv i matrix dolazi na red :D mislis, dakle da su tvorci matriksa namerno pokrenuli sva pitanja koja se pojavljuju? kad pomenu matriks, podseti me i na Inception, kazu da i to vredi gledati... 

Da, obavezno. To jos vise zato sto se to fokusira mnogo vise na ova pitanja a akcija je mnogo vise u zapecku u odnosu na Matriks i ako ima i akcije.

Ako nisi gledao Odiseju u svemiru i to gledaj naopako. Dakle prvo drugi deo pa onda prvi. Ali ovog puta zato stoje prvi deo gotovo pa cist umenticki film a posto je to Kjubrik onda se lako moze desiti da pogubis konce i smoris se. :D

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

око те залуђености СВ

Pazi, ne bi ja to uopste nazvao zaludjenost, jer sam imao i toga, i nikako mi ne lici. Pre je to jedno odusevljenje kompletnom pojavom i filosofijom koju pripoveda Star Wars, nego nesto drugo.

Подели на овим сајтовима

Ako nisi gledao Odiseju u svemiru i to gledaj naopako. Dakle prvo drugi deo pa onda prvi. Ali ovog puta zato stoje prvi deo gotovo pa cist umenticki film a posto je to Kjubrik onda se lako moze desiti da pogubis konce i smoris se.

Moguce da je i ovako, mada sam ja gledao prvo prvi film, tezak jeste, ali mi je onda drugi bio kao mleko nakon njega... :)

Подели на овим сајтовима

пази, уз ограду да сам гледао Матрикс одавно и да би ваљало да га одгледам још једном да бих могао да причам, мени је цела философија Матрикса садржана у питању да ли је боље бити срећан или знати истину/ бити слободан... Нео чини избор и остатак је акција... Али опет кажем давно сам гледао, а и имам ваљда предрасуде према Холивуду па ми је тешко да признам да и комерцијално јако успешни филмови, имају неке посебне квалитете... :) Грешим вероватно, због генерализовања...

Матрикс мораш више пута погледати да би схватио философију, тако је мени било. Доста дубљих ствари се крије у њему, прожете су многе философије и религије, будизам, таоизам, хришћанство, гностицизам итд. у сваком случају темељ је дефинитивно идеализам који је у филму јако добро показан (Шта ако заиста живимо у некој врсти компјутерске симулације). Чини ми се да је један научник, не могу да се сетим који, некако доказао да је основа свега компјутерски код. Уврнуто, не знам пуно о томе, но у овом случају је битно видети тај утицај Матрикса на многа тога, на философију и науку, 

Подели на овим сајтовима

Само приче везане за СВ или си приче које су мотивисане од СВ, имају неке везе са њим? И јел то нешто обимно, као роман, или нешто кратко, есејски? 

Ја сам фан једне игрице, Халф Лајф је у питању, и само сам тога фан, ничег више, никаквог филма,само те игре, тако да разумем вас џедаје око те залуђености СВ, па на основу ње већ дуго времена хоћу да напишем књигу, научно-фантастичну прожету философијом и религијом, која је слична њој, али немам вољу да наставим (ако има можда 10 година колико маштам о томе). Значи само напишем можда 3-4 стране током једне вечери или ноћи и то је као увод и онда ништа не дирам месецима или годинама. Воља ми је баш слаба по тим питањима, али велика жеља.  Мрзи ме, а желео бих, не постоји навика за писање. А и постоји страх за стил, да ако се залетим испашће набацано. Због тога залетања сам у средњој добијао двојке на писмене од 5 страна, па тек касније када сам се трудио да реченице буду кратке, било је боље. 

Price pricane u SW svetu sa tim elementima i takvim likovima. To spada u kratke price. Dakle izmedju 20-30 stranica A4 formata cc. Imas citave timove ljudi koji prave amaterske SW filmove, kratkomatrazne i dugometrazne, prave pozorisne predstave i potraznja za pricama je ogromna. Mozes pronaci na SW fan sajtovima i forumima. Mislim da je i danas aktivno dosta raznih konkursa za pisanje. I ne samo SW nego manje vise svih zanrova. Tako da ako mislis da imas smisla za pisanje mozes da pies neke HL orijentisane.

Подели на овим сајтовима

zato stoje prvi deo gotovo pa cist umenticki film

U stvari, prva odiseja je skroz neverovatna - teksta, tj. govora, ima vrlo malo (prema duzini filma), sve sama slika i muzika. Cista filosofija, i cista umetnost.

Klark je posle premijere rekao: "ukoliko ima coveka na svetu da moze da tvrdi da je posle prvog gledanja filma i razumeo film, onda smatram da nisam uspeo!"

Подели на овим сајтовима

Pazi, ne bi ja to uopste nazvao zaludjenost, jer sam imao i toga, i nikako mi ne lici. Pre je to jedno odusevljenje kompletnom pojavom i filosofijom koju pripoveda Star Wars, nego nesto drugo.

Добро, нисам мислио баш на тешки фанатизам и прављење од филма/игрице идола ком се клањаш, али разумем о чему говорите, о том одушевљењу, томе сам мислио када сам рекао залуђеност. 

Подели на овим сајтовима

Moguce da je i ovako, mada sam ja gledao prvo prvi film, tezak jeste, ali mi je onda drugi bio kao mleko nakon njega... :)

Pa sada mi uopste ne bi bio problem da ga gledam na keca ali kad na to naletis sa 17-18  jos si iz Rambo generacije onda mozes misliti koja je reakcija.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...