Gerhard Написано Јануар 30, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2013 Admiral, 1. Jovanova 2, 13. Пишем вам, оци, јер познасте Оног који нема почетка. Пишем вам, младићи, јер надвладасте нечастивог. Пишем вам, децо, јер познасте Оца. 14. Писах вам, оци, јер познасте Оног који је од почетка. Писах вам, младићи, јер сте јаки, и реч Божија у вама стоји, и надвладасте нечастивог. 0205_whistling Олимп је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Фебруар 14, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2013 ''Nemate mnogo otaca... pa to je jasno kao dan da nije svaki sveštenik naš duhovni otac već onaj koji nam je preneo iskustvo Boga'' Ја бих још додао и духовно препорађа, јер свештеник крштавајући некога, обављајући Свету Тајну Крштења, бива му други отац. А знамо да онај ко се крсти, он се поново рађа, рађа Водом и Духом. Поред тога што имамо оца и мајку који су нас родили, имамо и духовног оца који нас је духовно родио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Помаже Бог, браћо !Овако, занима ме зашто ми у црквама свештенике зовемо ОЧЕ ?Пошто је Господ Исус рекао:Никога на земљи не зовите ОЦЕМ, јер је у вас један ОТАЦ који је на небу?Вјерујем да ће се наћи неко заинтересиван па да ми одговори, хвала унапред . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Imate pretraživač u gornjem delu sajta, već je priččano na ovu temu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 https://www.pouke.org/forum/topic/26921-%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%98%D0%BE%D1%88-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Помаже Бог, браћо ! Овако, занима ме зашто ми у црквама свештенике зовемо ОЧЕ ? Пошто је Господ Исус рекао:Никога на земљи не зовите ОЦЕМ, јер је у вас један ОТАЦ који је на небу? Вјерујем да ће се наћи неко заинтересиван па да ми одговори, хвала унапред . Interesantno pitanje, stvarno nisam to zapazio! Mozes li brate Dmitre da mi ukazes ima li gde jos u Svetom Pismu da pise nesto o tome? Mironosica and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Браћо, нисам могао да прочитам све што сте писали, па се извињавам, ако је то неко већ рекао.Господ Исус је рекао: и оцем својим не зовите никога јер је у вас један отац који је на небесима ! Матеј гл 23 стих 9Moje мишљење је да је Господ са тим све рекао.Јер господ је већи од свију нас заједно, он види и прошлост и будућност,Бог правде и доброте.Тако да мислим да је ово конкретна заповијед,Неко је рекао таква је пракса...Шта је Господа брига за нашом праксом, ако је он нешто рекао, онда тако и треба да буде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Како вам не досади... Данче*, Н И Н Е, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Hristos je uvek učio smirenju, pa i ovom prilikom kada nas je podsetio da je naš jedini pravi Otac na nebu. Ali danas čak i ekstremni evangelistički fundamentalisti (krajnji protestanti) ne ustežu se da se svojim zemaljskim ocima obraćaju sa "oče". Isus Hristos očigledno nije govorio o sadašnjoj rimokatoličkoj i pravoslavnoj praksi, jer reč "otac" u njegovo vreme nije bila crkvena titula. Apostol Pavle, koga je Isus Hristos lično izabrao da objavi Njegovo Jevanđelje, nije se stideo da sebi pripiše titulu "otac". On kaže: "Jer ako imate i hiljadu učitelja u Hristu, nemate mnogo otaca; jer vas u Hristu Isusu ja rodih jevanđeljem" (I Kor. 4,15). Pravoslavna Crkva je zadržala ovaj običaj u pogledu onih koji su naši "duhovni oci", kao što je Apostol Pavle bio za Korinćane. Apostol Pavle se takođe nije ustezao da muške roditelje u Efesu oslovljava rečju "ocevi" (Ef. 6,4). Tako i Sveto Pismo i hrišćansko Predanje svedoče da reči Isusove u pomenutom slučaju nemaju bukvalno značenje. A ako bi imale, onda takođe i titule "prečasni", "pastor", "doktor", koje koriste protestanti jednako bi bile neprihvatljive za hrišćane na osnovu iste Hristove izjave. Međutim, ako Hristove reči razmotrimo u njihovom kontekstu, videćemo da je Hristos ovde učio ljude da izbegavaju razmetljivost i da teže smrenju (sr. Mt. 23, 5-7 i 11-12). Dmitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 спојене теме..... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Е сад је у реду, хвала на одговору Драгана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 25, 2014 Пријави Подели Написано Август 25, 2014 Е сад је у реду, хвала на одговору Ako još budeš imao nekih nedoumica u vezi Pisma, treba da znaš da se pismo ne čita, ono se čita i tumači i to je dosta komplikovano. Prevod, tadašnje društvene moralne norme, konkretne situacije i sl... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Е сад је у реду, хвала на одговору E Dmitre a ti meni ne odgovori? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 На даље ћемо одговорити на оптужбе секташа за ословљавање свештеника са " оче " - јер, по њима, то је забранио лично Господ када је рекао: " никога на земљи не називајте оцем; јер је један Отац небески " (Мт. 23.9). Ако би смо и овде применили метод секташког, буквалног, тумачења - онда би Господ био први који се " огрешио " о Своју заповест; јер је много пута - Он сам , употребљавао реч " отац " за дефинисање телесног родитеља (Мт. 10.21 ; 15.4-5 ; 23.32 ; Лк. 15.12-29, итд.). Буквално схватање ове заповести би нас довело до таквог апсурда да би нам забрањивало и само цитирање пете Божије заповести: " поштуј оца својега и матер своју ". Ап. Павле би још испао и највећи богохулник, јер се сам, и то више пута, " огрешио " о ову заповест: " Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем " (1Кор. 4.15); И како он то сме Аврама да назове " оцем " свих нас (Рим. 4.1, 11, 16 )?! Погледати и ове цитате: (Флпљ. 2.22 ; Еф. 6.2,4 ; Јев. 12.9 ; 1Јн. 2.13). Како, дакле, схватити ову заповест? Па просто, с обзиром на, све горе, наведене цитате! Господ Исус Христос је увек учио људе да избегавају разметљивост, и да теже смирењу. Па нас је и овом приликом подсетио, поред осталог, да не бисмо пали и у многобоштво, да никога на земљи не зовемо Оцем, пошто је једини, суштински, и прави Отац свих људи Господ Бог. Дакле, као што је ап. Павле Коринћанима био " духовни отац ", тако су и за нас свештеници Православне Цркве наши " духовни оци " - Св. Писмо, као што смо видели, то и одобрава. ЦРКВА И СЕКТЕ - Зоран Јовановић Не треба све схватати буквално, што пише у Св.писму, него га треба тумачити умом Цркве. Као што смо чули у недељу на Литургији, како Апостол пита зар немају право да воде са собом сестру као жену, као што чине остали, па неко помисли да је реч о телесној сестри. RYLAH, Срђан Ранђеловић, Trifke and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Џаба свака прича ако неко има порив или задатак да секташи по форумима. Ако му једном запушиш уста, он крене да вади неке друге цитате и да скреће тему, еда би неког упецао. Са таквима једноставно нема смисленог разговора, а они које то заиста интересује, имају милијарду тема по форуму где нешто могу да нађу и виде како је и шта је. Или игнорисање или бан, нема треће. Justin Waters, Ignjatije, Mironosica and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука